شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

آیا می‌دانید روزه درمانی چیست؟


آیا می‌دانید روزه درمانی چیست؟
●پرسش: فواید روزه را در بعد صحت و سلامت فیزیكی بدن توضیح دهید؟
▪پاسخ:یكی از دستورات عبادی اسلام روزه است. اگر چه روزه داری به شیوه اسلامی تنها منحصر به این دین است ولی روزه در ادیان قبل از اسلام نیز وجود داشته و سابقه ای طولانی دارد. چنانكه در قرآن به این حقیقت اشاره شده است: ای كسانی كه ایمان آوردید روزه بر شما همانند پیشینیان واجب شد، شاید كه پرهیزگار شوید.» (بقره، ۱۸۳)
برای روزه گرفتن فواید بسیاری می توان برشمرد كه تنها بخشی از فواید آن مربوط به بهداشت جسمی است. به یقین مردم عصر نزول قرآن و قبل از آن به نقش روزه در سلامتی جسمی خود آگاه بودند اما گذشت زمان ابعاد گسترده این نقش را كه حكایتگر بخش كوچكی از فلسفه وجوب این حكم بر مسلمین است روشن ساخت. قرآن تنها بر واجب بودن روزه تصریح دارد اما روایات كه تبیین كننده قرآنند به آثار و ثمرات احكام از جمله روزه می پردازند.
در روایتی از پیامبر اسلام(ص) بطور مشخص بر بعد «بهداشت جسمی روزه» تأكید شده و مایه «صحت آدمی» معرفی شده است. ایشان می فرماید:
«صوموا تصحوا؛ روزه بگیرید تا سالم باشید.»(۱)
در حقیقت بعد بهداشتی روزه بر اصل مسلم طبی «مقدم بودن پیشگیری بر درمان» استوار است هرچند روزه نقش درمانگری بعد از ابتلا به مریضی را هم ایفا می كند.
از جمله این فواید می توان به نكات زیر اشاره كرد.
۱)درمان چاقی .
۲) دفع فضولات و سموم متراكم در بدن.
۳) فرصت دادن به سلول ها و غدد بدن برای تجدید قوا.
۴) استراحت نسبی كلیه ها و دستگاه ادرار.
۵) كاهش رسوبات چربی در شریان ها و پیشگیری از تصلب شرایین.
۶) گرسنگی باعث می شود كه پس از پایان روزه، بدن از خود واكنش نشان دهد كه این واكنش به صورت میل به غذا و نشاط و فعالیت و تحرك است.(۲)
با توجه به همین فواید بی شمار بوده كه در طول تاریخ، پزشكان از روزه به عنوان عامل مهمی برای معالجات خود بهره می گرفتند. به عنوان مثال فیثاغورث و بقراط برخی از امراض را با روزه معالجه می كردند، حارث بن كلده- طبیب معروف زمان پیامبر اكرم(ص)- روزه را در معالجه بسیاری از بیماری ها، شفابخش می دانست.
دكتر بوخنگر در مقاله «درمان بیماری ها با روزه» می گوید: در مدت ۵۰سال كه از تأسیس كلینیك اوتوبوخنگر می گذرد بیش از ۵۰هزار بیمار از انواع مزمن در این كلینیك به وسیله روزه درمان شده اند.» (۳)

پی نوشت ها
۱-بحار الانوار ، ج ۶۹ ، ص ۵۵۲
۲-طب در قرآن ، ص ۲۱۲
۳-تغذیه در قرآن ، ص ۴۷۴
منبع : روزنامه همشهری


همچنین مشاهده کنید