چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

نحوه مقابله با حساسیتها (آلرژی)


نحوه مقابله با حساسیتها (آلرژی)
بهترین راه مقابله به حساسیتها، شناخت، عوامل حساسیت زا و سپس دوری از این عوامل است.
ذهن شما می داند که چه چیزی باعث خارش پوست شما می شود.
ذهن شما می داند که چرا سینوسهای شما مسدود می شوند.
ذهن شما می داند که چرا مرتبا عطسه می کنید.
ذهن شما اینها را به شما نمی گوید، اما شما می توانید ذهنتان را وادار سازید تا علل حساسیت تان را آشکار سازد.
در اینجا قبل از اینکه تکنیک این کار را به شما بگویم، اجازه دهید که سه موقعیت احتمالی بروز حساسیت را متصور شویم:
▪ علل حساسیت شما یکی از چند ماده شناخته شده است.
▪ علل حساسیت شما ی ماده ناشناخته است.
▪ علت حساسیت شما یا یک ماده است و یا هر چیز دیگری می تواند باشد.
الف) اگر علت حساسیت شما یکی از چند ماده شناخته شده باشد، و زمان و مکان بروز حساسیت شما به عنوان شاهدی در این مورد عمل کنند، برای کشف علت اصلی حساسیت تان به ترتیب زیر عمل کنید:
۱) وارد سطح آلفا شوید.
۲) پزشکتان را در پیش روی خود به تصویر در آورید.
۳) از او بپرسید که چقدر احتمال دارد علت حساسیت شما غذا یا ماده اول ( در این جا نام آن را بگویید) یا غذا یا ماده دوم ( نام آن را ذکر کنید) باشد.
۴) توجه تان را از سمت پزشکتان به سمت آن دو غذا یا ماده معطوف کنید. جوابی در ذهنتان خواهد آمد، آن جواب را بپذیرید.
۵) غذا یا ماده ای را که به عنوان جواب در ذهنتان آمده است، با غذا یا ماده سومی مقایسه کنید و از پزشکتان راجع به این دو غذا یا ماده سوال کنید. با تمرکز توجهتان بر روی آن دو، جوابی را که به ذهنتان می آید بپذیرید.
۶) وقتی که این مقایسه را بین تمام غذاها و مواد احتمالی انجام دادید، بالاخره عامل اصلی ایجاد حساسیت تان را در این فرآیند چند جوابی پیدا خواهید کرد.
ب) ما سالانه حدود شش هزار کیلوگرم غذا می خوریم. این غذا محتوی حدود پنج کیلو افزودنیهای مجاز شیمیایی از قبیل مواد جلوگیری کننده از فساد، مواد رنگی، طعم دهنده ها، تثبیت کننده ها، و آفت کشها می باشد و هر کدام از این مواد می توانند باعث بروز حساسیتهای متعددی گردند.
وقتی که شما نمی دانید چه نوع غذاها یا موادی باعث حساسیت تان می گردد:
۱) وارد سطح آلفا شوید.
۲) پزشکتان را در پیش روی خود به تصور درآورید.
۳) از او بپرسید چه نوع ماده غذایی باعث ایجاد حساسیت در شما میگردد.
۴) سعی کنید پیرامون این ماده یا غذا به تفکر بپردازید.
۵) جوابی به ذهن شما خواهد امد. این جواب را بپذیرید. ممکن است چندین جواب در ذهن شما ایجاد شود ولی معمولا اولین جواب صحیح ترین آنها خواهد بود.
۶) به جلسه خاتمه دهید.
ج) مقابله با حساسیت پسیکوسوماتیک
ممکن است، حساسیت شما ناشی از یک غذا یا ماده نباشد، بلکه منشأ روانی داشته باشد. مورد V.M را در نظر بگیرید. او هر زمان وارد اتاقی می شد که گل رز در آن جا وجود داشت، از چشمانش اشک می آمد و آب از بینی اش سرازیر می شد. اما او وقتی گلهای رز را از اتاق بیرون می برد، حتی با وجود گلهای پلاستیکی نیز واکنشهای آلرژیک از خود نشان می داد.
بعدها زمانی که V.M در یکی از دوره های متد سیلوا شرکت کرد، تصمیم گرفت با قرار گرفتن در سطح آلفا، هر گونه عاملی را که در ارتباط با گلهای رز باعث شروع حساسیت در او شده بود، شناسایی کند. به این منظور، او در خیال خود تقویمی را در کنارش تصور نمود و با ورق زدن برگهای تقویم در جهت زمانهای گذشته، تلاش کرد تاریخ آغاز واکنش آلرژیک خود نسبت به گل رز را پیدا کند. هنگامی که او به ماه فوریه چهارمین سال تولدش رسید، صحنه ای در ذهنش پدید آمد:
« روزی دسته گلی از گلهای رز را برای مادرش هدیه آوردند. مادر، دسته گل را درون گلدانی بر روی میز نهاد و به سمت آشپزخانه رفت. V.M که تا آن زمان گل رز ندیده بود، جهت ارضای حس کنجکاوی اش، چهارپایه ای زیر پایش گذاشت و شروع به لمس کردن و بوییدن گلها نمود. ناگهان گلدان از روی میز به زمین افتاد و با صدای مهیبی خرد شد. مادرش سریعا به اتاق دوید و پس از مشاهده گلدان شکسته، بر سر او داد کشید و او شدیدا گریه کرد.» اکنون V.M ، در سطح آلفا دریافت که در آن زمان شدیدا دچار ترس شده بود و دائما در آن فکر بود که آیا بعد از آن حادثه مادرش مادرش باز هم او را دوست خواهد داشت و از او مراقبت خواهد کرد یا نه؟
V.M، وقتی که از سطح آلفا خارج شد، قضیه را بهتر درک کرد: در سن چهار سالگی مادرش بهترین حامی او بود و اگر مادرش از حمایت او دست می کشید، زندگی اش در خطر می افتاد. به همین دلیل، گل رز نقش مهمی در زندگی او ایفا می کرد و هر زمان با گل رز مواجه می شد، سلولهای عصبی مغز با بروز حساسیت، واکنش نشان می داند – گویی ریزش آب از چشمان و بینی هنگام بروز حساسیت، تداعی کننده گریه شدید او در سن چهر سالگی اش بود.
پس از این کشف، یک روز که V.M تصمیم گرفت جهت خریدن گل به گل فروشی برود، بعد از خرید گل و بو کرد آنها، این بار هیچ گونه واکنش آلرژیک در او پدید نیامد؛ چرا که دیگر این بینش در او حاصل شده بود که مادرش هرگز از دوست داشتن او دست نکشید و زندگی اش هرگز تهدید نشد. به این ترتیب گلهای رز اهمیت خود را در زندگی V.M از دست دادند.
شما هم جهت مقابله با آلرژیهایی که منشا روانی دارند، می توانید به ترتیب زیر برنامه ریزی کنید:
۱) وارد سطح آلفا شوید و تصویر خودتان را در حالی که مبتلا به آلرژی هستید، در پیش روی خود به تصویر در آورید. تقویمی را نیز در کنارتان ببینید.
۲) در ذهنتان از خود بپرسید که آلرژی شما کی و به چه دلیل ایجاد شده است. سپس برگهای تقویم را در خیالتان برگ به برگ رو به تاریخ گذشته ورق بزنید. در این حال، تصاویری را که از سمت راست شما ( زمان گذشته )، پدیدار می شوند، انتخاب کنید.
۳) هنگامی که صحنه ای در ذهنتان پدید آمد، اجازه دهید این صحنه تا آخر اجرا شود.
۴) به جلسه آلفا خاتمه دهید.
۵) در سطح بتا به تجزیه و تحلیل خاطره ای که در ذهنتان پدید آمده است، بپردازید و سعی کنید آن را مطابق با دیدگاههای امروزی خود، بفهمید.
فهم واقعه با دیدگاه امروزی پایان خوبی برای یک آلرژی است. با این وجود، اگر باز هم واکنشهای آلرژیک در شما ادامه پیدا کنند، می توانید مستقیما در کاهش علایم آلرژی خود، برنامه ریزی کنید. خواهید دید که این بار آلرژی شما ناپدید خواهد شد و علایم دیگری جانشین علایم قبلی نخواهند گردید.
تهیه کننده : زهرا سودخواه
منبع : انجمن درمانگران ایران


همچنین مشاهده کنید