چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

سازه نگرش افراد نحوه رفتار آنان را رقم می زند


سازه نگرش افراد نحوه رفتار آنان را رقم می زند
نگرش، از مفاهیم کاربردی در علم روانشناسی اجتماعی است. معادل انگلیسی کلمه نگرش واژه Attitube می باشد که چندین معنا دارد. این واژه از کلمه لا تین Optus گرفته شده که به معنی مناسبت و سازش یافتگی است و ریشه دیگر این کلمه Aptitube بوده که به معنی حالت و آمادگی ذهنی یا فکری برای عمل می باشد.
بشر امروز در معرض انواع اطلاعات و تبلیغات قرار می گیرد، ابرقدرت های رسانه ای با استفاده از راهکارها و شیوه های گوناگون، اطلاعات خویش را در اختیار جهانیان قرار می دهند، تمامی این تلاش ها و هزینه کردن ها به منظور شکل دهی «نگرش» انسان ها نسبت به رویدادها، اشیا»، افکار و اندیشه ها صورت می پذیرد. زیرا نگرش افراد نحوه رفتار آنان را رقم می زند، تقریبا همگان یک رابطه عمیق و تنگاتنگی را بین رفتار و نگرش می بینند. شواهد تجربی نیز نشان می دهد که بخش اعظم عملکردهای انسان تحت تاثیر نگرش او انجام می پذیرد.
نگرش ها، ویژگی های ذهنی افراد است که مشخصات دنیای اجتماعی و فیزیکی را در خود دارد و از راه تجربه کسب می شود و نتیجه آموزش و یادگیری است و همچنین نگرش منعکس کننده شخصیت فرد است.
نگرش از سه عنصر شناختی، عاطفی و رفتاری تشکیل می یابد عنصر شناختی به اطلاعات و دانسته های فرد در مورد یک موضوع، رویداد یا عمل اطلاق می گردد. بعد عاطفی به احساس خوب یا بد، مثبت یامنفی، مفید یا غیر مفید بودن شخص اشاره دارد. بعد رفتاری نگرش آمادگی شخص برای عمل را در نظر دارد. این سه عنصر مولفه های تشکیل دهنده حالتی به نام نگرش است. این حالت نه تنها از ترکیب این سه عامل ناشی می شود بلکه تعامل آنها با یکدیگر نیز در این زمینه نقش دارد. به عبارت دیگر شناخت فرد در زمینه خاصی و اطلا عات او در این رابطه احساسات و عواطف او را تحت تاثیر قرار داده و حالت خوشایند یا ناخوشایند نسبت به این موضوع را در او پدید میآورد. از سوی دیگر احساسات مثبت یا منفی و عواطف خوشایند یا ناخوشایند بر روی شناخت افراد اثر می گذارد و برداشت های متفاوتی در او پدید میآورد و هر کدام از شناخت ها و احساس ها آمادگی برای عمل انسان را متاثر می سازد. بنابراین یک رابطه تعاملی عمیق بین مولفه های نگرش وجود دارد. که نه تنها هر کدام در پیدایش و شکل گیری نگرش اثر گذار است بلکه هر کدام از آنها دیگری را نیز متاثر می سازد. سازه نگرش نه تنها از اجزا» و عناصر خویش اثر می پذیرد بلکه هر نگرش تحت تاثیر نگرش های گوناگونی دیگر نیز قرار می گیرد به این ترتیب یک شبکه پیچیده از روابط شناختی، احساسی و رفتاری در هر فرد وجود دارد که نحوه عملکرد او را شکل می دهد. بزرگترین کشف عصر ما این است که انسان ها می توانند با اصلا ح نگرش ذهن خود، آینده خود را اصلا ح کنند.
برخی محققان، عوامل تکوین نگرش ها را ۴ عامل عمده می دانند
۱) آنچه که نیازهای شخصی را برآورد
۲) کسب اطلا عات درباره موضوع یا شی» یا فرد خاص
۳) تعلق گروهی
۴) شخصیت فرد
تنها فرق بین موفقیت و شکست، نوع نگرش ما به قضیه است. نگرش بخش پیش آهنگ وجود واقعی ما است، ریشه های درونی دارد و ثمرات بیرونی. بهترین دوست و بدترین دشمن ماست.
نگرش در کار تیمی چنان اثری دارد که می تواند تیم ها رابه اوج برساند و یا آنها را به زمین بزند. افراد موفق جامعه به خاطر نوع نگرشسشان نسبت به سایر افراد برتری دارند. سرعت پخش نگرش بد (منفی) بیشتر از نگرش خوب (مثبت) است. نگرش بد همه چیز را به تباهی می کشاند. نگرش ما می تواند گرفتاری را به رحمت تبدیل کند و یا بالعکس و نگرش اولیه در انجام هر کاری اثر قطعی دارد و همچنین می تواند آینده ای نوید بخش برایمان به ارمغان بیاورد.

نویسنده : شهرام مظفریان
منبع : روزنامه مردم سالاری