یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

سحری را حذف نکنید


سحری را حذف نکنید
روزه یكی ازعبادات بسیار خوب اسلام است كه علاوه بر فواید فراوان روحی در صورتی كه درست گرفته شود، می تواند سلامت جسمی فرد را نیز تضمین كند. ولی متأسفانه در برخی موارد به دلیل عدم رعایت نكات كلیدی در روزه داری، نه تنها افراد نمی توانند از مزایای آن بهره مند شوند بلكه دچار مشكلات جانبی خواهند شد كه چندان سودمند نیست.
یكی از نكاتی كه روزه داران باید به آن دقت كنند این است كه هرگز وعده سحری را حذف نكنند زیرا این مسأله به خصوص برای افرادی كه فعالیت ذهنی دارند (دانش آموزان) و یا كارگرانی كه فعالیت بدنی زیادی دارند بسیار حائز اهمیت است.
علاوه برآن به دلیل فاصله زمانی بین وعده سحری و افطار و برای جلوگیری از گرسنگی و تشنگی در طول روز بهتر است از تمام گروه های غذایی در وعده سحر استفاده شود: مصرف میوه و سبزی علاوه بر تأمین ویتامین ها و مواد مغذی، مقدار فیبر بالایی را نیز به بدن می رساند كه هم از یبوست جلوگیری می كند و هم مصرف میوه ها و سبزی های تازه قسمتی از آب مورد نیاز بدن را نیز تأمین می كنند.
بهتر است در وعده سحر از مواد حاوی كلسیم مثل پنیر و شیر استفاده شود، نان های سبوس دار نیز گزینه بسیار مناسبی برای وعده سحری هستند.
در وعده سحر می توان سالادی متشكل از سبزی های برگ سبز (كاهو، خیار و سبزی های معطر) به همراه مواد غذایی حاوی ویتامین ث نظیر گوجه فرهنگی، فلفل دلمه و لیموترش و همچنین هویج رنده شده یا جوانه گندم به همراه ۱ یا ۲ عدد گردو یا اندكی روغن زیتون نیز استفاده كرد. مصرف بیش از حد زولبیا و بامیه و مواد غذایی شیرین در فاصله كمی، روزه دار را گرسنه می كنند زیرا قندهای ساده سریع تر وارد جریان خون شده و با تحریك ترشح انسولین، قند خون را پس از مدتی كاهش می دهند.
در وعده سحر استفاده از غلات و حبوبات نیز سودمند است، مثلاً مصرف عدسی به همراه روغن زیتون، گلپر و لیموترش گزینه بسیار مناسبی است البته به شرطی كه از مشكلات گوارشی رنج نبرید و توصیه اكید وجود دارد مبنی بر این كه حتماً حبوبات را قبل از مصرف ۲ بار خیس كرده و آب آن را عوض كنید و پس از صرف چنین وعده هایی بهتر است یك استكان كوچك عرق نعناع یا عرق رازیانه مصرف كنید.
همچنین نوشیدن مقدار زیاد مایعات در وعده سحری از ترس تشنگی به هیچ وجه توصیه نمی شود زیرا زیاد نوشیدن چای موجب افزایش دفع ادرار و از دست رفتن املاح معدنی بدن می شود. در این زمینه مصرف چای كمرنگ، میوه ها و سبزی های آبدار، شیر كم چرب و... به خصوص در افراد مسنی كه روزه می گیرند بسیار اهمیت دارد.
در خاتمه بهتر است ذكر كنیم كه چنانچه روزه داری براساس اصول كلی بهداشتی انجام شود باعث ایجاد تعادل در چربی های خون شده، وزن را كاهش می دهد، در طول دوران روزه داری سموم بدن دفع شده، فشار خون تعدیل می شود و در كل وضعیت سلامت افراد بهبود چشمگیری خواهد یافت.
صدف كوه كن
منبع : روزنامه همشهری