شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

دانستنی های غلغلکی


دانستنی های غلغلکی
«غلغلک» به همان اندازه که موجب آزار انسان می باشد، می تواند وسیله ای برای سرگرمی نیز باشد. از طریق برخورد دست دیگران و یا در مواقعی حتی با برخورد نکردن دست نیز احساس «غلغلک» می کنیم. اما خودمان، خودمان را نمی توانیم «غلغلک» دهیم. حتی در بعضی از افراد واکنش شدیدی دیده می شود، اما برخی نیز اصلا احساس «غلغلک» نمی کنند. در زمانیکه شخصی را «غلغلک» می دهیم، اعصاب روی سطح پوست شخص شروع به حرکت می کند. بخصوص در مواقعی که روی موی بدن دست می کشیم و یا مثلا یک حشره ای روی بدن حرکت می کند، این اعصاب سریعا شروع به حرکت می کنند و به مغز سیگنال می فرستند. اینکه این سیگنال ها به کدام قسمت مغز فرمان می دهند، هنوز مشخص نیست.
در این بین عکس العمل مغز نسبت به «غلغلک»، مانند احساس خارش یا عمل خاراندن، یک نوع عدم تمایل به این حس می باشد. نکته دیگر اینکه بوسیله «غلغلک» فشارخون بالا رفته و نبض انسان تندتر می زند و موجب سریع بیدار شدن و فعالیت مغز می گردد. جدا از مسئله فیزیکی و علمی، «غلغلک» یک منشا» روانی نیز دارد. حتی اگر «غلغلک» برای تفریح هم باشد، در انسان یک نوع احساس اضطراب و ترس ایجاد می کند. در انسان ها بیشترین نقاطی که این احساس ایجاد می شود، کف پا، کف دست و زیر بغل می باشد. به دلیل اینکه این قسمت ها پوست بسیار حساسی دارند.
مغز انسان بر حسب عملی که روی وجود انسان صورت می گیرد عکس العمل نشان می دهد و قدرت تفکیک این را دارد که این عمل از خارج وارد شده یا درون و برحسب آن عکس العمل خود را در اولویت قرار می دهد. مانند سوختن دست انسان بوسیله آتش، مغز بطور سریع واکنش نشان می دهد، زیرا یک عمل خارجی باعث آسیب شده است. و به همین شکل اگر شخص دیگری عمل «غلغلک» را انجام دهد مغز سریعا در مقابل آن واکنش نشان می دهد زیرا یک عمل خارجی است. در حالیکه اگر خودمان این عمل را انجام دهیم، مغز واکنشی نشان نمی دهد، زیرا مغز قدرت تشخیص این مسئله را دارد که این یک عمل درونی است.
منبع : روزنامه ابتکار


همچنین مشاهده کنید