جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

آژانس بین المللی انرژی هسته ای و چالشی حیثیتی


آژانس بین المللی انرژی هسته ای و چالشی حیثیتی
"عبدالقدیر خان " پدر بمب اتمی پاکستان در دومین مصاحبه خود بعد از آنکه سطح حصرخانگی او در خرداد ماه امسال کاهش یافت ، و اینبار در مصاحبه با شماره روز دهم تیر روزنامه اردو زبان "‌نیویورک "‌ ، با طرح این ادعا که " ‌آژانس بین المللی انرژی اتمی ، یک سازمان جهانی نیست، بلکه به آمریکایی ها و یهودیان تعلق دارد." ، آژانس را به چالشی جدی و سخت در نزد افکار عمومی گرفته است.
موقعیت علمی و جایگاه اجتماعی عبدالقدیر خان ارزش آنرا باید برای آژانس داشته باشد که در دفاع از حیثیت خود به صورتی عملی و مستند ثابت کند ،گفته های این دانشمندهسته ای ، یک ادعا و اتهام است . پدر بمب هسته ای پاکستان تنها کسی نیست که آژانس بین المللی انرژی هسته ای را به تاثیر پذیری سیاسی متهم می کند . حتی شخص آقای محمد البرادعی مدیر کل آژانس نیز بارها در گزارش های رسمی خود به هیات رییسه این نهاد و نیز مصاحبه ها و اظهار نظرهایش از جمله دو مصاحبه پرسر و صدای اخیرش با روزنامه های مصری و کویتی درابتدای تیرماه امسال به "فشار" هایی اشاره داشته است که به او و نهاد تحت مدیریتش بویژه در مورد پرونده هایی چون برنامه هسته ای ایران وارد می شود.
از جمله مصداق هایی که مدعیان تاثیرپذیری آژانس به آن استناد می کنند ، تناقضات رفتاری و عدم تمکین آمریکا در برابر پیمان NPT و پادمانهای آن ، از جمله تولید نسل پنجم بمب های اتمی با قدرت تخریب بیشتر و وزن کمتر ، و ادامه آزمایش های هسته ای و گریز از پذیرش پروتکل الحاقی ، گسترش سلاح های هسته ای با کمک به رژیم اسراییل و انتقال فن آوری مواد شکاف پذیر به هندوستان به عنوان کشوری که پیمان NPT را نپذیرفته و دارای برنامه نظامی هسته ای است ، و موارد بی شمار دیگر ، می باشد .
آقای البرادعی در گزارش سال ۱۳۸۵ خود به هیات رییسه آژانس ، اسراییل را رژیمی "غیر مسوول " در برابر پیمانهای جهانی خواند که در زرادخانه هایش تا آن زمان ۴۰۰کلاهک هسته ای نگهداری می شد . با این وصف آژانس تهدید ی را که از ناحیه مسلح بودن هسته ای اسراییل متوجه صلح و امنیت جهانی است ، و نیز موضوع عدم تمکین ، تناقضات رفتاری ، و پیمان شکنی های آمریکا را هرگز به شورای امنیت سازمان ملل گزارش نکرد . منشور ملل متحد طبق بندهفتم آن حکم می کند مواردی که "‌تهدید " علیه صلح و امنیت جهانی شناخته می شود ، به شورای امنیت گزارش شود.
اسراییل بیش از ۵۰ سال است که با پشتیبانی و حمایت صریح آمریکا ، یک برنامه خطرناک و سری تسلیحات هسته ای را با گریز از نظارت جامعه جهانی بر این برنامه ها ، به کمک واشنگتن به پیش می برد . رژیم صهیونیستی در پس برنامه های مخفی هسته ای خود ، ماهیت تروریستی و متکی برتجاوز و تهدید به زور علیه دیگر کشورها را پنهان کرده است که خطر این رژیم را برای صلح و امنیت جهانی و رژیم های حقوقی تنظیم کننده روابط بین المللی ، دو چندان می کند. آنچه دراین میان بیش از هرچیزی مایه تاسف است ، این مهم می باشد که رژیم صهیونیستی با دراختیار گرفتن عمده رسانه های ارتباطی جهان از جمله رسانه های آمریکایی ، ضمن پنهان کردن ماهیت واقعی خود ، با آدرس دهی غلط سعی می کند نگاهها را از برنامه های هسته ای مخفی و سایر اقدامات دهشت افکنانه اش در سرزمین های اشغالی دور ، و متوجه کشورهایی مانند ایران کند که برنامه های شفاف و قانونی و نظارت شده هسته ای دارند و در عین حال برخلاف رژیم صهیونیستی و حامی آن آمریکا ، هرگز علیه کشوری متوسل به زور ویا حتی تهدید نشده اند.
همانطور که گفته شد ، اسراییل از نگاه آژانس بین المللی انرژی هسته ای نهاد ناظر سازمان ملل ، رژیمی برخوردار از سلاح های هسته ای شناخته شده است که در زرادخانه های آن حداقل ۴۰۰ کلاهک هسته ای نگهداری می شود ، و این کلاهک ها خطری بالقوه برای صلح و ثبات جهانی بویژه در منطقه پرآشوب خاورمیانه است. اسراییل رژیمی است که از بدو پیدایش در سال ۱۹۴۸ میلادی تکیه خود را برای حیات سیاسی بر تسلیحات بویژه از نوع هسته ای آن استوار کرده است. موشه دایان، وزیر جنگ پیشین رژیم اسراییل بر این باور بود " در صورتی که اسراییل در خاورمیانه نتواند با سلاح متعارف قدرت بازدارندگی‌اش را به منصه‌ی ظهور برساند ، باید به سلاح هسته ای پناه ببرد ."
رئوف پیشدار
منبع : خبرگزاری جمهوری اسلامی ـ ایرنا