شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

مقایسه اثر عصاره آبی تخم شوید با لواستاتین در کاهش لیپیدها و لیپوپروتیین های خون در موش بزرگ آزمایشگاهی


مقایسه اثر عصاره آبی تخم شوید با لواستاتین در کاهش لیپیدها و لیپوپروتیین های خون در موش بزرگ آزمایشگاهی
● مقدمه:
اختلال چربی های خون از مهم ترین فاکتورهای خطرناک در ایجاد آترواسکلروز شریان های کرونر قلب هستند. داروی لواستاتین ماده قوی برای جلوگیری از فعالیت آنزیم HMG-CoA ردوکتاز می باشد که غلظت کلسترول در LDL و VLDL را کاهش می دهد. گیاه شوید نیز موجب کاهش چربی های خون می شود گیاه علفی و معطر با نام علمی(Anethum graveolens.L) و اجزای اصلی شوید کاروون، فلاندرنن، لیمونن و تانن می باشد که دارای فرمول مولکولی حلقوی می باشد و به عنوان یک مهار کننده چربی ها عمل می کند. هدف از انجام این مطالعه مقایسه اثر داروی شیمیایی لواستاتین و عصاره آبی تخم شوید بر سطوح لیپیدهای پلاسمای خون است.
● روش بررسی:
این پژوهش از نوع تجربی که ۳۲ رات نر از نژاد ویستار با وزن ۳۰±۲۵۰ گرم وارد مطالعه شد و رات ها در دمای ۱±۲۳ درجه سانتی گراد نگهداری و به ۴ گروه ۸ تایی تقسیم شدند. به گروه ۱و ۲ به ترتیب رژیم عادی و پرکلسترول و به گروه های ۳و۴ به ترتیب رژیم پرکلسترول به همراه لواستاتین و عصاره آبی تخم شوید به مدت ۳ هفته داده شد سپس از گروه های فوق خون گیری به عمل آمد و سطح پلاسمایی لیپیدهای حیوان به روش دستی اندازه گیری گردید.
● نتایج:
نتایج مطالعه نشان می دهد که عصاره آبی تخم شوید و لواستاتین هر کدام به تنهایی سطح پلاسمایی کلسترول، تری گلیسیرید، TG/HDL, LDL/HDL, LDL را نسبت به گروه پر چرب به طور معنی داری کاهش داده است درمورد گروه عصاره آبی تخم شوید میزان سطح پلاسمای سطح کلسترول و LDL خون موش ها از گروه لواستاتین به طور معنی داری کاهش بیشتری را نشان داده است (P<۰.۰۰۱) اما در مورد، TG/HDL, LDL/HDL, TG اختلاف بین دو گروه مشاهده نشد در مورد HDL هر دو افزایش معنی داری نسبت به گروه پرچرب را نشان داده (P<۰.۰۰۱)که این افزایش در مورد لواستاتین تاثیر بیشتری داشته است.
● نتیجه گیری:
یافته های به دست آمده از عصاره آبی تخم شوید نشان می دهد که این گیاه بر روی لیپیدهای پلاسما موثر بوده و در مورد کلسترول و LDL تاثیر بیشتری نسبت به داروی لواستاتین داشته است.
علی رفعتی
سیما مرادی
منصور اسماعیلی دهج
علی جلالی بمان
پریچهر یغمایی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید