پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

بی‌هدف سخن نگوییم و قلم نزنیم


بی‌هدف سخن نگوییم و قلم نزنیم
نویسندگی و گویندگی، در بعضی امور، شرایط مشترک و در برخی، شرایط مخصوص به خود را دارند. بیش از هر چیز اعتماد به نفس، خودباوری، شهامت، شجاعت و همت لازم است. باید به گفته و نوشته خود ایمان داشت و با زبانی که از قلب آمیخته به اطمینان است سخن گفت و کسی که به خود بگوید من در این امر کامیاب و موفق می‌شوم بر اثر این تلقین، سرانجام روزی موفقیت را در آغوش خواهد گرفت.
خونسردی و صبوری از ارکان اساسی نویسندگی و گویندگی است.اگر انسان در هنگام سخنرانی و نوشتن حالت عادی خود را از دست بدهد، به نتیجه نخواهد رسید.
در سخنرانی و نویسندگی همیشه باید "هدف" داشته باشیم و در هیچ حال هدف مطلوب را فراموش نکنیم و بی‌هدف سخن نگوییم و قلم نزنیم.
سعی کنیم گفته‌ها و نوشته‌هایمان ابتکاری و تازه باشد و اگر مطالبی را بارها گفته‌اند، ما به صورت جالب و تازه ارائه دهیم.
گوینده زبردست و نویسنده برجسته آن است که حتما فصاحت و بلاغت را مدنظر داشته باشد، به عبارت ساده‌تر باید گفته‌ها و نوشته‌ها خالی از زواید و عبارات ناآشنا بوده و با کمال رسایی و سادگی به مقتضای سطح فکر اکثر شنوندگان و خوانندگان کلمات و واژه‌ها را انتخاب کند.
سعی شود حاصل و محصول سخنرانی خود را شسته و پیراسته از حاشیه روی‌های بی‌مورد ارائه نماید تا بعد از شنیدن گفتار او و خواندن نوشته‌اش مطالبی عمیق و متقن دستگیر شنونده و خواننده شود. از مکررات ملال‌آور پرهیز کند، چه بسا تکرار زیاد یک کلمه به بهترین سخنرانی یا مقاله ضربه‌ای سنگین وارد می‌کند.
هرچه سطح معلومات گوینده یا نویسنده بالاتر باشد و در به‌کار بردن نکات مناسب و عمیقی از رشته‌های مختلف علوم بهره داشته باشد، نگاشته‌ها و سخنرانی‌های او بیشتر خریدار خواهد داشت.
شنیدن سخنرانی ناطقین برجسته و دیدن آثار نویسندگان برازنده و ملاحظه روش آنها در تهیه نطق و نویسندگی و طرز ورود و خروج آنها و این که چگونه جلب عواطف می‌نمایند و رمز موفقیت آنان چه بوده است، به نوبه خود بهترین راه شناخت راز پیشرفت در سخن گفتن و نوشتن است.
به‌کار بردن نکاتی تسخیری در لابلای سخنرانی و نگارش، به خاطر جلب عواطف و احساسات شنوندگان و خوانندگان از اموری است که گفتن آن سهل است ولی به کار بردن به موقع آن مشکل می‌باشد. باید کاملا احتیاط را مراعات کرد و حسن ظن شنوندگان و خوانندگان را نسبت به خود نگهداری نماید تا ضعف و لغزشی از او نبینند.
در آخر تمرین و ممارست، پرکاری، تهیه مطالب گوناگون، تنبلی و بی حوصلگی را از خود دور کردن، پشتکار و استقامت و... در نویسندگی و گویندگی نقش بسزایی دارند.
منبع : خبرگزاری ایسنا