شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

آلرژی در بهار


آلرژی در بهار
فصل بهار فصل گل كردن، شكوفه دادن گیاهان و درختان و زیبایی های چشم نواز حاصل از آنها است. اما گل ها و شكوفه ها در واقع اندام های تولیدمثل گیاهان هستند و برای تولید دانه گرده افشانی می كنند. باران های بهاری و رطوبت بالا همچنین امكان رشد قارچ ها و لچك ها را فراهم می آورد و این جانداران نیز برای تكثیر خود دانه های ریزی با نام هاگ یا اسپور را از خود رها می كنند. اما گرده ها یا هاگ برای افرادی كه به آنها حساسیت دارند، سفیران بیماری هستند و بهار را برای آنها به فصلی آزاردهنده بدل می كنند.
گرفتگی، آبریزش بینی، عطسه های مكرر، قرمزی، خارش چشم ها، خس خس سینه و سردرد از علائمی است كه در نتیجه این آلرژی فصلی به وجود می آیند. از طرف دیگر آلرژی ممكن است زمینه ساز بیماری های دیگری شود. التهاب مخاط بینی در نتیجه حساسیت یا دینیت آلرژیك ممكن است فرد را مستعد ابتلا به سینوزیت عفونی كند. علائم آلرژی كه در ابتدا محدود به چند هفته در فصل بهار است ممكن است در سال های متوالی طولانی شود و در همه فصول فرد را ناراحت كند. افراد دچار حساسیت با رعایت برخی نكات می توانند باعث پیشگیری از بروز علائم در خود شوند از جمله:
بسته نگه داشتن پنجره ها در وسط صبح و اول غروب كه میزان گرده ها در هوا در حداكثر میزان خود است.
استفاده از دستگاه های تهویه مطبوع و سایر وسایل تصفیه هوا.
بالا بردن شیشه اتومبیل ضمن مسافرت در جاده.
به چشم زدن عینك آفتابی برای جلوگیری از ورود گرده ها و هاگ ها به چشم.
استفاده از ماسك برای استنشاق نكردن مواد حساسیت زا.
محدود كردن فعالیت های خارج از خانه در صورت امكان و دوش گرفتن پس از برگشتن از بیرون برای زدودن گرده ها و هاگ هایی كه به بدن چسبیده اند.
اما بسیاری از مبتلایان به آلرژی مجبورند برای رفع علائم از داروهای مختلف ضدحساسیت استفاده كنند. رایج ترین این داروها آنتی هیستامین ها هستند كه به اشكال و نام های مختلف در بازار دارویی موجودند. مشكلی كه داروهای آنتی هیستامین قدیمی تر ایجاد می كردند عوارض جانبی ناراحت كننده آنها و مهم تر از همه خواب آلودگی و اختلال در تمركز بود كه افراد را در انجام كارهای روزانه دچار مشكل می كرد و احتمال سوانح و تصادفات را افزایش می داد. خوشبختانه با به بازار آمدن نسل جدید داروهای آنتی هیستامین این مسئله تا حد زیادی برطرف شده است. به غیر از این داروها، انتخاب های درمانی دیگر از جمله داروهای كورتونی استنشاقی هم برای رفع علائم حساسیت در اختیار قرار دارند. متخصصان آلرژی در برخی از بیماران دچار آلرژی از روش ایمنی درمانی یا حساسیت زدایی استفاده می كنند.
در این شیوه ابتدا با انجام تست های پوستی نوع ماده آلرژی زا مشخص می شود و سپس مانند واكسیناسیون، آن ماده را تدریجاً از مقادیر كم به طور متوالی به فرد تلقیح می كنند تا دستگاه ایمنی فرد نسبت به آن مقاوم شود به این ترتیب نه علائم آلرژی بلكه خود آن درمان می شود.
منبع : روزنامه شرق


همچنین مشاهده کنید