یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا


درست خرج کردن هنر است


درست خرج کردن هنر است
شاعر چه هوشمندانه گفته است: چو دخلت نیست، خرج آهسته تر کن!
درست خرج کردن هنر است اما ما و شما چه قدر به این هنر آ شناییم؟
به نظر می رسد تمام خانواده ولو سه نفره و یا حتی دو نفره به دفترچه یادداشت هزینه ها نیاز دارند. بخشی مربوط به هزینه های غیرضروری، بخش مختص به هزینه های ضروری و مهم تر از همه فهرستی از مخارج روزانه.
▪ کدام هزینه ها ضروری اند: هزینه های ضروری را می توان متعادل تر کرد. آغاز هر ماه فهرستی از مخارج ضروریتان را در دفترچه یادداشت کنید مثلا: خورد و خوراک، اجاره خانه، قبض های تلفن، آب، برق و گاز، تلفن همراه، پوشاک و … جمع این رقم پولی است که تا پایان ماه نباید صرف چیز دیگری شود. اکنون می توانید بنویسید که چگونه می توان هزینه هر کدام را کاهش داد از حذف تلفن های طولانی و خاموش کردن تلویزیون در موارد غیرضروری گرفته تا استفاده از لامپ های کم مصرف و خورد و خوراک که شامل خریدهای هوشمندانه نیز خواهد بود. حالا خودتان حساب کنید همین چند مورد کوچک که ذکر آن رفت در آخر ماه چه مبلغی را در کیف پول یا حساب شما باقی می گذارد، نگویید: ای بابا با این پول ها که چیزی حل نمی شود!
▪ هزینه های غیرضروری: و چه غیرضروری به برخی از هزینه ها به منزله حذف کامل آن از برنامه اقتصادی تان نیست بلکه می توانید آن را در اولویت های پس از ضروریات قرار دهید. اکنون دو پرسش مطرح است فکر کنید و سپس پاسخ دهید: آیا این طرح در زندگی ام موثر است و چنانچه موثر است، چه قدر؟ بی تردید یک سفر تابستانی در روحیه شما بسیار موثر است اما اگر پس از بازگشت با مشکل بی پولی رو به رو شوید حتما این هزینه کردن اضافی و به دور از حزم و احتیاط بوده است. اکنون اگر این مشکل را تا به حال نداشته اید در دفتر هزینه ها یادداشت کنید که در سفرهای قبلی چند مورد خرج اضافه(مانند غذای زیاد و یا فانتزی و یا سوغات بی مصرف و تزیینی و …) داشته اید. این مخارج را از سفر بعدی حذف کنید.
مورد بعدی رفتن به غذاخوری و یا کافی شاپ هاست بسیاری از خانواده ها در برنامه هفته ای یک شب را در رستوران غذا می خورند که می توان آن را به سه هفته یک بار کاهش داد. با گرم شدن هوا می توان غذای خانگی را دردامن طبیعت نوش جان کرد. چنانچه دانشجو هستید و کمی در تنگنای مالی قرار دارید به جای پرداخت مبلغ به باشگاه های ورزشی از ورزش صبحگاهی در پارک ها استفاده کنید.
▪ یادداشت مخارج روزانه مهم است
هر شب چند دقیقه ای را به یادداشت کردن مخارج روزانه خود از ریز تا درشت اختصاص دهید. با این کار، هم حساب خرج دست تان می آید و هم پس از مدتی متوجه برخی مخارج می شوید که دایما در زندگی تان تکرار می شوند و هیچ ضرورتی هم ندارد؛ فقط به آن عادت کرده اید و انصافا ترک عادت کاری است بس دشوار!
● چرا و چگونه پولمان را هدر می دهیم؟
▪ جبران یک خلا شخصیتی: گاه برخی از ما برای پوشاندن کمبود اعتماد به نفس، به سمت خرید کردن تقریبا یورش می بریم تا اطرافیان و دوستان را تحت تاثیر قرار دهیم اما آنها اغلب باهوش هستند و زیاد تحت تاثیر این خریدهای عجیب و غریب قرار نگرفته و خیلی زود اصل قضیه را می فهمند.
▪ با دیگران رو دروایسی داریم: پیش آمده که دو نفر میهمان دعوت کرده ایم اما برای هشت نفر غذا و مخلفات و دسر و نوشابه و میوه و غیره تدارک دیده ایم. بدانیم که با پذیرایی مفصل از میهمان هم او را معذب کرده ایم و هم به فکر جبران کردن همانند انداخته ایم.
▪ اسراف از سر بیکاری: از بیکاری حوصله تان سر می رود و خرید می کنید یا از یک برج خرید به پاساژی دیگر می روید و کافی شاپ در شهر نمانده که شما به آن سرک نکشیده باشید و بالاخره شام را در جمع دوستان صرف می کنید تا صرفا در خانه بیکار نمانده باشید. این کار بسیار مضر است و فقط یک مسکن کوتاه مدت است. بگردید و علاقه واقعی تان را بیابید در این صورت از سرزنش دیگران هم در امان خواهید بود.
▪ گاه بیش از حد مواظب کلاستان هستید!: تصور کنید که به مغازه ای می روید و جنسی را قیمت می کنید چنان از اخم فروشنده جا می خورید که خجالت می کشید بگویید گران است و آن را می خرید و یا بدتر از آن خجالت می کشید به دوستانتان بگویید مایل به رفتن به رستوران گران تر از سطح بودجه تان نیستید. یک نکته در این موضوع واضح است و آن کم آوردن پول در ته هر ماه است.
▪ محبت دیگران خریدنی نیست: هر از گاهی دیگران را با خریدهای گران قیمت سورپرایز می کنید اما در عین ناباوری باز هم میزان محبت شما کمتر از مبلغ خرج شده است و یا شاید دوستانتان به بذل و بخشش این چنینی اساسا نیاز ندارند.
این مهم نیست که چگونه پول در می آورید، پولتان از پارو بالا می رود یا چکه چکه از دست صاحب کارتان می چکد یا به صورت قلمبه به حساب شما سرازیر می شود. هر طور که پول در بیاورید آخرین جایی که پول از آنجا از دست تان خارج می شود کیف پول شماست ایستگاهی که پول هایتان را فقط و فقط برای خرج کردن در آن قرار می دهید چون هیچ آدم عاقلی پولش را در کیف پولش پس انداز نمی کند. به همین خاطر لازم است این آخرین ایستگاه، یک حساب و کتابی هم داشته باشد.
● ویژگی های یک کیف پول خوب
۱) یک کیف پول خوب بخرید. کیف پولی که از همراه داشتن خالی آن هم لذت ببرید. در این صورت روحیه تان هم در مواقع بی پولی حفظ می شود.
۲) سعی کنید کیف پولتان همیشه همراهتان باشد. این طور عادت به داشتن اش می کنید و این باعث می شود همراه نبودن کیف تان را با جا گذاشتن در منزل توجیه نکنید. هر از گاهی هم کیف پولتان را کنترل کنید.
۳) پول هایتان را داخل کیف منظم کنید. از بزرگ به کوچک، تراول ها را از هم جدا بگذارید. در این وضعیت احتمال دادن ایران چک ۵۰ هزار تومانی به جای کرایه تاکسی به حداقل می رسد.
۴) هیچ وقت رمز عابر بانکتان را روی آن ننویسید. نوشتن شماره حساب اشکالی ندارد ولی رمز کارت در صورت گم شدن کیف آن را تبدیل به یک هدیه خوب برای یابنده می کند.
۵) پول هایتان را به مقادیر یکسان تقسیم کنید تا با یک نگاه سریع حساب کار و اوضاع جیبتان دستتان بیاید. اگر کیف تان این قابلیت را دارد جاهای مختلف را به خرج های مختلف اختصاص دهید.
۶) همه کارت های شناسایی تان را یک جا نگذارید تا با گم شدن آنها یک جا سردرگم شوید. بعضی کارت ها برای گرفتن المثنی کارت های دیگر لازمند.
۷) یک کارت نشانی با تلفن تماس خود داخل کیف بگذارید تا آن شهروند خیر بتواند با شما تماس بگیرد.
۸) کیف تان را با کارت ویزیت های مختلف و کارت های تبلیغاتی سنگین نکنید.
۹) همیشه مقداری پول به عنوان پشتیبان و روز مبادا نگه دارید خیلی به عابر بانک ها اعتماد نکنید. تجربه نشان داده آنها در روز مبادا پشت آدم را خالی می کنند!
مهری موسی وند
منبع : روزنامه جوان


همچنین مشاهده کنید