یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

برگی از تاریخ (۱۱ خرداد)


برگی از تاریخ (۱۱ خرداد)
امروز یازدهم خرداد ماه ۱۳۸۶ هجری شمسی ، برابراست با ۱۵ جمادی الاول ۱۴۲۸قمری و ۱ ژوئن ۲۰۰۷ میلادی . رویدادهای مهمی که در طول تاریخ ، درچنین روزی ، بوقوع پیوسته از این قرارند:
● تغییر نام شهر انبار به " پیروز شاپور"
۱۷۶۴ سال پیش در چنین روزی در سال ۲۴۳ میلادی ، به دستور شاپور یکم ، شاه ساسانی ، شهر انبار واقع در ۶۰ كیلومتری غرب بغداد امروز، به شهر «پیروز شاپور» تغییر نام داد.
این اتفاق در پی پیروزی شاپور یكم بر گوردیان سوم امپراتور روم، روی داد .
چندی پس از آن شكست، گوردیان به دست افرادش كشته شد و فیلیپ را به امپراتوری روم برداشتند كه با شاپور صلح كرد و امتیازات فراوان به او داد.
شاپور یكم كه در سال ۲۴۲شاه ایرانیان شده بود جنگ با رومیان را از پدرش، اردشیر، به ارث برده بود.
شاپور پس از پیروزی بر گوردیان سوم و امضای قرارداد صلح با فیلیپ، عازم شمال خاوری ایران شد و در طول همین سفر بود كه از عقاید «مانی» آگاه گردید و برای مدتی كوتاه به پشتیبانی از او برخاست.
ایالت انبار كه ۱۲ قرن بخشی از قلمرو ایران بود پس از اشغال نظامی عراق توسط آمریكا به صورت كانون اصلی مقاومت درآمده است .
● درگذشت خواجه نصیر الدین طوسی
۷۳۴ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۲۷۳ میلادی ، خواجه نصیرالدین طوسی حكیم،متکلم، ریاضیدان، فضا شناس و ادیب ایرانی درگذشت.
محمد بن حسن جهرودی طوسی مشهور به خواجه نصیر الدین طوسی که از اهالی جهرود از توابع قم بوده است و در طوس متولد شد . او به تحصیل دانش علاقه زیادی داشت و از دوران جوانی در علوم ریاضی و نجوم و حكمت سرآمد شد و از دانشمندان معروف زمان خود گردید.
علوم دینی و علوم عملی را زیر نظر پدرش و منطق و حكمت را نزد بابا افضل ایوبی كاشانی آموخت. تحصیلاتش را در نیشابور به اتمام رسانید و در آنجا به عنوان دانشمندی برجسته شهرت یافت.
وی در زمان حمله مغول به ایران در پیش ناصرالدین، محتشم قهستان، به کارهای علمی خویش مشغول شد. در همین زمان اخلاق ناصری را نوشت. پس از مدتی به نزد اسماعیلیان در دژ الموت نقل مکان کرد، اما پس از حمله "هلاکو"ی مغول و پایان یافتن فرمانروایی اسماعیلیان(۶۳۵ شمسی) هلاکو نصرالدین را نزد خود نگاه داشت.
تا جایی که وزیر هلاکو شد ، خواجه نصیرالدین طوسی در تمام امور كشوری و لشگری مغول برای نیل به مقاصد عالیهٔ خود دخالت داشته و تا اندازه ای كه توانست از پیش آمدها و سختی های ناگوار كه متوجه جامعه مسلمین می شد جلوگیری می كرد، گاهی با سخنان علمی و زمانی با گفتگوهای مختلف و هنگامی با اندرزهای سیاسی مقاصد مهم اساسی خود را با دست هلاكوخان انجام می داد . پیشرفتهای علمی و نوازش فضلاء و علما با دست خواجه صورت می گرفت و روی این نظریات روزبروز در دربار هلاكو محبوبتر شده و مورد توجه خاص ایلخان می گردید.
طوسی یكی از سرشناس ترین و با نفوذترین چهره های تاریخ اسلامی است. خواجه نصیرالدین همیشه اصول مقاصد دینی را نصب العین خود قرار داده و تمام حركات سیاسی و علمی كه شایسته یك مرد دینی آشنا به مصالح اجتماعی و سیاسی اسلامی است بكار می بست.
یكی از اقدامات مهم خواجه نصیرالدین طوسی تشویق هلاكوخان به فتح بغداد و برانداختن دودمان عباسی و كشتن خلیفه به دست ایلخان مغول بود.
او در مراغه رصدخانه‌ای ساخت و کتابخانه‌ای بوجود آورد که چهارصد هزار جلد کتاب در آن بوده است. وی با پرورش شاگردان و گردآوری دانشمندان ایرانی عامل انتقال تمدن و دانش‌های ایران پیش از مغول به آیندگان شد.
وی برای انتقال مابقی كتب و ابزارهای رصد كردن ستارگان به بغداد رفته بود كه در آنجا در ۷۶ سالگی درگذشت. پس از درگذشت جسد وی را به كاظمین انتقال داده و در جوار امامین همامین مدفون گردیده است.
در غرب، خواجه نصیر را به دلیل وسعت معلومات «استاد بشر» لقب داده اند.
● ریاست جمهوری مجدد شارل دوگل
۴۹ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۵۸ میلادی ، فرانسویان كه از ناامنی ها، خودسری ها، و ... به تنگ آمده بودند سر انجام برای نجات خود، یك بار دیگر دست به سوی شارل دوگل دراز كردند و او را از بازنشستگی خارج و رئیس دولت فرانسه كردند تا به اوضاع سر و سامان دهد .
او با این شرط كه قانون اساسی (جمهوری چهارم) را اصلاح كند و شش ماه نیز كشور را به اراده خود و از طریق صدور بخشنامه (به جای مصوبه پارلمان) اداره كند با باز گشت به قدرت موافقت كرد.
در توسل به دوگل، رهبران همه احزاب جز فرانسوا میتران شركت كرده بودند. دوگل از آن روز تا ۲۸ آوریل سال۱۹۶۹بر فرانسه حكومت كرد و در این مدت فرانسه را وارد باشگاه اتمی ها ساخت، مركز ناتو را از فرانسه بیرون انداخت و فرانسه را از فعالیت های نظامی این اتحادیه بیرون كشید، با شوروی دوستی ویژه برقرار كرد، و با اصلاح قانون اساسی جمهوری پنجم فرانسه را ساخت.
همچنین با آلمان همگرایی برقرار کرد .فرانسه و آلمان در اروپا كه از زمان ریاست جمهوری شارل دوگل در فرانسه و كنراد ادنائر در آلمان شروع شده بود، بدون توجه به تغییر رئیسان ۲ كشور، همواره مسیر ثابت راتاکنون دنبال كرده است .
وی تا زنده بود مانع ورود انگلستان به بازار مشترك اروپا (پدر اتحادیه اروپا) شد، او به مستعمرات فرانسه استقلال داد . وی یك سال پس از كناره كیری در ۸۱ سالگی و در همان ماهی كه به دنیا آمده بود درگذشت. دوگل مشكلات فرانسه تا ژوئن ۱۹۵۸ را ضعف مدیریت و كمبود مدیر خوب اعلام كرده بود. وی یك میهن دوست تمام عیار بود.
● ابداع روشهای اخذ رای ماشینی ، توسط ادیسون
۱۳۸ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۸۶۹ میلادی ، توماس ادیسون ماشینی را كه برای تسهیل امر رای گیری در انتخابات ساخته بود به ثبت رساند.
با این كه از اختراع این ماشین ۱۳۸سال گذشته است روشهای اخذ رای ماشینی (از مكانیكی تا الكترونیك) همواره مورد ایراد و اعتراض بوده اند و هنوز هیچ روشی در دقت، و دادگاه پسند بودن ، جای نوشتن ورقه رای با دست و انداختن آن به صندوق را نگرفته است.
● آدولف آیشمن اعدام شد
۴۵ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۶۲ میلادی ، آدولف آیشمن افسر سابق اس اس آلمان که قبلا از آرژانتین ربوده شده و به اسرائیل انتقال یافته بود به جرم کشتن گروهی از یهودیان در جریان جنگ جهانی دوم ، پس از محاکمه (نخستین ساعت بامداد اول ژوئن) اعدام شد.
آدولف آیشمن از سران نازی بود. بعد از جنگ، وقتی كه جنایتكاران جنگی را می‌گرفتند و محاكمه می‌كردند، آیشمن به همراه خانواده خود ، به آرژانتین فرار كردند ، و به دور از محیط ملتهب و خطرناك اروپا و حتی آمریكا، زندگی جدیدی را با نام و نشان ساختگی شروع کردند . سرانجام وی را در روز سالگرد ازدواجش شناسایی کرده دستگیر نمودند و به ترتیب ذکر شده ، اعدام کردند .
● تاسیس CNN
۲۷ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۸۰ میلادی ،سی اِن اِن، شبکه تلویزیونی خبر تاسیس شد و كار خود را آغاز كرد كه به نظر می رسد پس از ادغام در كمپانی «تایم وارنر» بیش از گذشته در جهت سیاست های دولت متبوع گام برمی دارد و به گزارش گالوپ احتمالا به همین لحاظ بینندگان آن نسبت به گذشته كمتر شده اند.
این شبكه خبری كه رقیبی به نام فاكس نیوز (محافظه كار) پیدا كرده است توسط « ترنر» در شهر اتلانتا تاسیس شده بود كه بعدا به كمپانی تایم وارنر فروخته شد.
ترنر متولد ۱۹۳۸ ،نظامی پیشین آمریکایی كه پسر صاحب یك آژانس آگهی و تبلیغات «بیل بورد» بود پس از این كه وارث پدرش شد تصمیم به ایجاد یك شبكه تلویزیونی گرفت.
وی نخست یك شبكه برنامه های سرگرم كننده و ورزشی (تی. بی. اس.) را از صاحب قبلی اش خریداری كرد و پس از پیدایش و عمومی شدن كار انتقال تصویر از طریق كابل و در دسترس قرار گرفتن كانالهای متعدد و بسیار و خروج تعداد كانال از محدودیت آنتنی سابق ، CNN را به وجود آورد. وی به این جهت تنها به خبر و نظر روی آورد كه تهیه آنها كم هزینه بود.

منابع:
۱- مهر
۲- روزنامک
۳- ایریب
۴- روزنامه حیات
۵- همشهری آنلاین
منبع : تبیان


همچنین مشاهده کنید