شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

برگی از تاریخ (۲۰ خرداد) (۲)


برگی از تاریخ (۲۰ خرداد) (۲)
● ربوده شدن ماتئوتی و قتل او ، به دنبال انتقاد از اظهارات موسولینی
۸۳ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۲۴ میلادی ، گیاكومو ماتئوتی رئیس فراكسیون سوسیالیستها در پارلمان ایتالیا در پی انتقاد شدید از اظهارات موسولینی رئیس وقت دولت ایتالیا ، در راه خانه اش ربوده شد و جسد او سه روز بعد در خارج از شهر به دست آمد.
اختلاف نظر او با موسولینی از زمانی آغاز شد كه موسولینی به دفاع از آن دسته از صاحبان صنایع سخن گفته بود كه در كارشان موفق و در پیشرفت ایتالیا و قدرتمند كردن آن موثر بوده اند. ماتئوتی گفته بود كه این حمایت موسولینی باعث افزون شدن ظلم این جماعت به كارگران و اسثتمار هرچه بیشتر آنان می شود.
در پی كشف جسد ماتئوتی ، سوسیالیست ها با برگزاری تظاهرات خواهان بركناری موسولینی شدند ، ولی پادشاه ایتالیا قبول نكرد كه موسولینی در آن قتل دست داشته و پیشنهاد بركناری وی را رد كرد.
● بازگشت آیت الله کاشانی از تبعید به میهن
۵۷ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۳۲۹ شمسی ، آیت الله کاشانی از تبعید به میهن بازگشت. بازگشت آیت الله کاشانی از تبعید ، یکی از روزهای پرشور و به یادماندنی تاریخ ایران است.
در بهمن ۱۳۲۷ ، رژیم شاه که از نفوذ گسترده آیت الله کاشانی بسیار وحشت زده شده بود به بهانه تیراندازی به سوی شاه ، آیت الله کاشانی را دستگیر و سپس به لبنان تبعید کرد. گرچه عاملان تیراندازی به سوی شاه ، جریان های سیاسی دیگری بودند ولی رژیم شاه چون به دنبال بهانه ای برای تبعید آیت الله کاشانی بود ، از این فرصت استفاده کرد و اعلام نمود که تیراندازی به سوی شاه از سوی طرفداران آیت الله کاشانی بوده است.
هنگامی که آیت الله کاشانی وارد فرودگاه مهرآباد شد، علاوه بر این که هزاران نفر در انتظار ورود ایشان بودند ، مجموعه ای از شخصیت های مذهبی و میهنی نیز در فرودگاه به سر می بردند. هنگامی که آیت الله کاشانی در پلکان هواپیما ظاهر شد، جمعیت به طور یکپارچه فریاد برآورد: زنده باد کاشانی ، صل علی محمد و آل محمد... عوامل انتظامی و بهداری این کاروان همگی شعار «مسلمین مجاهد» را بر خود نصب کرده بودند. دهها اتوبوس با این کاروان بودند که همگی عکس آقای کاشانی را داشتند. کاشانی در هریک از خیابان ها با استقبال وسیع مردم و کسبه رو به رو شد. تا آن تاریخ استقبالی به گستردگی و شکوه استقبال از آیت الله کاشانی در تاریخ معاصر ایران پدید نیامده بود.
● روز جهانی صنایع دستی
۴۳ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۶۴ میلادی ، شورای جهانی صنایع دستی تأسیس گردید و از آن تاریخ همه ساله چنین روزی به عنوان روز صنایع دستی در جهان گرامی داشته می شود .
از این تاریخ ، با تأسیس "شورای جهانی صنایع دستی"، در قالب یكی از ارگانهای وابسته به یونسكو، صنایع دستی و سنتی به صورت بخشی از حیات فرهنگی - اقتصادی ملل مورد توجه قرار گرفت. در بدو امر، شورای جهانی صنایع دستی با شمار محدودی از اعضا كار خود را آغاز كرد و در حال حاضر، ۹۰ كشور جهان را تحت پوشش دارد. دبیرخانه آن در شهر آمستردام كشور هلند قرار دارد.
از هر كشور تنها یك سازمان می تواند به عنوان نماینده صنعتگران آن كشور، به عضویت شورا درآید و سازمان صنایع دستی ایران از سال ۱۳۴۷ به عنوان ارگان مسئول متولی صنایع دستی كشور به عضویت شورای جهانی صنایع دستی درآمده است.
یکی از خصوصیات صنایع دستی این است که این صنعت حاصل روح ملت ها و آئین فرهنگ ملی کشورهاست که به سادگی با رجوع به آمار صنایع دستی کشورها به روحیه مردم آن کشورها می توان پی برد، بنابراین صنایع دستی تنها یک کالا برای مبادله نیست بلکه خصوصیات فرهنگی و ویژگی های اقوام از طریق این کالا مبادله می شود و نوعی ارتباط را ایجاد میکند.
● شهادت آیت الله سید محمدرضا سعیدی
۳۷ سال پیش درچنین روزی در سال ۱۳۴۹ شمسی ، آیت الله سید محمدرضا سعیدی یكی از روحانیون مبارز ایران پس از مدتها شكنجه در زندانهای رژیم منحوس پهلوی به شهادت رسید .
وی در سال ۱۳۰۸ شمسی در نوغان مشهد دیده به جهان گشود و تحصیلات علوم دینی را در مشهد و قم به پایان رسانید .
این عالم گرانقدر كه از محضر آیت الله العظمی بروجردی و حضرت امام خمینی(ره) بهره برده بود ، پس از وقایع ۱۵ خرداد سال ۱۳۴۲ شمسی بردامنه فعالیتهای خود علیه شاه خائن افزود، از این رو ازجانب ساواك ممنوع المنبر گردید .
درسال ۱۳۴۵ در پی سخنرانی علیه رژیم اشغالگر قدس مدت ۶۱ روز درزندانهای ساواك به سر می برد اما پس از آزادی فعالیتهای خود را ازسرگرفت و این بار به دلیل مخالفت با سیاستهای استعماری رژیم پهلوی و آمریكای جنایتكار دستگیرشد .
سال ۱۳۴۹ ه.ش، سال هجوم سرمایه داران آمریکایی به سوی ایران بود. آنها می خواستند آخرین رمق اقتصادی ایران را نیز از بین ببرند و در کنار غارت دارایی های ایران، فرهنگ اسلامی و بومی ایران را نیز غارت کنند. آیت الله سعیدی با درک این موقعیت حساس، شجاعانه اعلامیه ای در این زمینه صادر کرد. اعلامیه و نامه آیت الله سعیدی در سکوت مرگبار آن زمان، چنان شوری در جامعه ایجاد کرد که از زمان تبعید امام خمینی سابقه نداشت.
آیت الله سعیدی در بخشی از این اعلامیه چنین نوشت: هیات حاکمه ستمگر و عامل استعمار، چنان در برابر استعمارگران خاضع گردید که طوق بندگی و عبودیت آنان را بر گردن افکنده و درصدد برآمده است نوامیس ملت ایران را نیز به آنها تقدیم کند... امروز، روز فریاد و اعتراض است، صدای خود را با اعتراض بلند کنید، داد بزنید، فریاد کنید، یکپارچه و متحد علیه این قرارداد خائنانه مبارزه نمایید... اعلامیه آیت الله سعیدی چنان وحشتی در میان سران رژیم شاه افکند که فوراً دستور دستگیری آن عالم مبارز را صادر کردند. بدین ترتیب، آیت الله سعیدی روز ۱۱ خرداد ۱۳۴۹ به زندان انتقال یافت و در ۲۰ خرداد به طرز بسیار وحشیانه ای در تاریک خانه زندان به شهادت رسید. شهادت آیت الله سعیدی، سبب پدید آمدن خشم و اندوه در میان اقشار مذهبی و حوزه های علمیه شد. امام خمینی (ره) هم پس از شنیدن خبر شهادت آیت الله سعیدی، پیامی فرستادند و در بخشی از پیام خود فرمودند:
«من شهادت فجیع این سید بزرگوار و فداکار را که برای حفظ مصالح مسلمین و خدمت به اسلام، جان خود را از دست داد، به ملت اسلام عموماً و خصوصاً به ملت ایران تعزیت می دهم و از خداوند متعال رفع ید دستگاه جبار و عمال کثیف استعمار را مسألت می نمایم.»
از آثار این شهید مبارز می توان «اتحاداسلام» «آزادی زن» «كارواسلام» و چاپ و نشر جزوات آموزشی را نام برد .کلام شهید روحانی :
" به خدا قسم اگر مرا بکشید و خونم را به زمین بریزد هر قطر خون من نام مقدس خمینی را صدا خواهد زد."
● برکناری بنی صدر از فرماندهی کل قوا ، توسط حضرت امام(ره)
۲۶ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۳۶۰ شمسی ،به دستور امام خمینی (ره) ، ابوالحسن بنی صدر از فرماندهی کل قوا عزل شد .
واقعیت این بود که با پیروزی بنی صدر در اولین انتخابات ریاست جمهوری ، منافقین وی را عامل مهمی برای رسیدن به اهداف خود یافتند و حمایت از او را در صدر برنامه های خویش قرار دادند. با خیانت آشکار بنی صدر و وقایعی که پیرامون این خیانت به وجود آمد ، مجلس شورای اسلامی رای به عدم کفایت سیاسی بنی صدر و برکناری او داد و امام (ره) نیز قاطعانه وی را ابتدا از فرماندهی کل قوا و سپس بر اساس اصل ۱۱۰ قانون اساسی از ریاست جمهوری عزل نمودند.
● درگذشت حافظ اسد
۷ سال پیش در چنین روزی در سال ۲۰۰۰ میلادی ، حافظ اسد ژنرال هوایی پیشین و رهبر سوریه كه دولتمردی بسیار باهوش بود در ۷۰ سالگی درگذشت .
در آن سال رفعت اسد برادر و جانشین حافظ اسد رئیس جمهور فقید سوریه ، در یك روند مسالمت آمیز كنار گذاشته شد تا راه برای به قدرت رسیدن «بشار» تنها پسر برجای مانده از پدر هموار شود .

منابع:
۱- مهر
۲- روزنامک
۳- روزنامه کیهان
۴- شهید آوینی
۵- Irib
۶- صدا و سیما
۷- ویکی پدیا
۸- سایت خاوران
۹- ادبکده
۱۰- خانواده سبز
۱۱- هوپا
منبع : تبیان


همچنین مشاهده کنید