سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

گوش زیادی


گوش زیادی
همه ما در معرض صداهای آزاردهنده ای هستیم که می تواند زیان های جبران ناپذیری بر میزان شنوایی مان به بار آورد. اینکه میزان صدای مجاز چقدر است و برای مراقبت ازگوشهایمان چه نکاتی را باید رعایت کنیم، ۳ اصل وجود دارد.
واحد اندازه گیری صداها «دسی بل» است، ولی ما به هنگام رو به رو شدن و شنیدن صداهای با شدت غیرمجاز، بی آنکه نیازی به اندازه گیری باشد از سه راه می توانیم آسیب رسان بودن آن را تشخیص بدهیم.
«اول»، اینکه در مکانی که سر و صدا بلند و بیش از حد مجاز است، دو نفر با شدت گفتار طبیعی، در فاصله یک متری، صدای یکدیگر را راحت نمی شنوند.
«دوم»، بعد از مواجهه با صدای غیرطبیعی، در گوش صدای «وز وز» احساس می شود که به گفته «احمد کشانی» کارشناس ارشد شنوایی شناسی و عضو هیات علمی شنوایی سنجی دانشگاه علوم پزشکی تهران، این صدا اولین هشدار آسیب صدای بلند یا غیرمجاز است.
«سوم»، اینکه به هنگام رو به رو شدن با صدای بلند، فرد احساس گرفتگی گوش و کاهش شنوایی می کند.
«صدای هدفون و گوشی های واکمن که بلند باشد، صدای تلفن همراه در فضاها و خیابان های پر سر و صدا که فرد مجبور شود صدای گوشی را بالا ببرد و صدای جغجغه در گوش نوزادان برای ساکت کردن آنان، قطعا گوش را در معرض آسیب صدا قرار می دهد.»
● آلودگی صوتی و میزان مجاز سطح صدا:
مدرس واحد نویز و حفاظت شنوایی دانشگاه علوم پزشکی تهران در این باره به خبرنگار علمی ایرنا گفت: میزان مجاز سطح صدا برای فعالیت های مختلف متفاوت است.
سطح مجاز صدا برای خواب، محیط مطالعه، محیط آموزشی و محیطهای شلوغ و صنعتی با هم فرق می کند.
مثلا میزان مجاز صدا برای یک کارگر صنایع در هشت ساعت کار، معادل ۹۰ «دسی بل» است.
برخی صداها در قالب تداخل با سایر فعالیت های شبانه روزی ما خودشان را نشان می دهند مثلا «اثر صدا بر روی تمرکز» و یا «اثر صدا برخواب».
مثلا به هنگام خواب و حتی از دور، صدای کارگاه ساختمانی و تردد خودروها و یا خالی کردن آهن در پای ساختمان ها، اثر نامطلوب خود را می گذارد، چه بسا که ممکن است فرد را از خواب بیدار نکند، اما خواب او را از مرحله «عمیق» به مرحله «سبک» منتقل می کند و باعث می شود فرد وقتی صبح از خواب برمی خیزد احساس شادابی بعد از خواب را نداشته باشد و احساس خستگی کند.
سر و صدای زیاد، آستانه تحریک عصبی را پایین می آورد و یکی از دلایلی که به هنگام بروز تصادفات خیابانی راننده ها با هم جر و بحث می کنند و درگیر می شوند، پایین آمدن تحریک عصبی آنان بر اثر صدا است.
منبع : روزنامه کیهان


همچنین مشاهده کنید