یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

مقایسه اثر توکفی های برجسته به صورت گوه از سمت طرفی با توکفی های ساده، بر کاهش علایم بیماران مبتلا به استئوآرتریت مدیال زانو


مقایسه اثر توکفی های برجسته به صورت گوه از سمت طرفی با توکفی های ساده، بر کاهش علایم بیماران مبتلا به استئوآرتریت مدیال زانو
● مقدمه:
استئوآرتریت زانو،وضعیت شایعی است که با افزایش سن، شیوع آن نیز افزایش می یابد. مطالعات نشان داده اند، که توکفی های گوه ای از سمت طرفی در کاهش درد زانوی بیماران مبتلا به استئوآرتریت کمپارتمان مبانی موثر است. این مطالعه با هدف مقایسه اثر توکفی هایی که از سمت طرفی به صورت گوه برجسته اند با توکفی های ساده، بر کاهش علایم بیماران مبتلا به استئوآرتریت مدیال زانو، انجام شده است.
● روش کار:
این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور در مدت یکسال، در طی سال های ۸۴-۱۳۸۳ در درمانگاه روماتولوژی بیمارستان امام رضا (ع) مشهد انجام شده است. ۱۱۸ بیمار به صورت تصادفی به دو گروه مورد ۵۷ نفر، (گروه دریافت کننده توکفی گوه ای شکل از سمت طرفی) و گروه شاهد ۶۱ نفر، (دریافت کننده توکفی ساده)، مورد مطالعه قرار گرفتند. درجه عملکرد زانو بر مبنای اندکس ادینبورگ تعیین گردید. بیماران به مدت ۲ ماه پیگیری شدند. پس از یک ماه و در انتهای مطالعه بیماران از نظر نحوه و مدت استفاده از توکفی بررسی شدند، در انتهای ماه دوم، بیماران مجددا ویزیت و از نظر شدت درد زانو در ۲ روز گذشته، تعداد داروهای ضد التهابی مورد مصرف در ۲ هفته گذشته مورد ارزیابی قرار گرفتند و درجه عملکرد زانو بر مبنای اندکس ادینبورگ نیز مشخص گردید. مشخصات فردی، تعداد داروهای مصرفی و نحوه استفاده از توکفی ها در پرسشنامه جمع آوری گردید. نتایج با استفاده از نرم افزار آماری SPSS v۱۱.۵ و از آزمون های تی دانشجویی و کای اسکوئر و من ویتنی پردازش شد.
● نتایج:
از ۱۱۸ نفر، ۴۹ زن و ۸ مرد در گروه مورد و ۵۲ زن و ۹ مرد در گروه شاهد بودند. در ابتدای مطالعه، دو گروه مورد و شاهد از نظر شدت درد زانو، اندکس عملکرد زانو (ادینبورگ) و تعداد مصرف داروهای ضد التهابی بسیار به هم نزدیک بوده و تعادل خوبی بین دو گروه برقرار بود. در پایان مطالعه، تفاوت معنی داری از نظر کاهش شدت درد زانو، در هر دو گروه مورد و شاهد، مشاهده گردید. به ترتیب P<۰.۰۰۱ و P=۰.۰۱۲. ضمنا مقایسه دو گروه از نظر کاهش شدت درد زانو نشان داد که تفاوت معنی داری بین گروه ها در انتهای مطالعه وجود دارد P<۰.۰۰۱. درجه عملکرد زانو (اندکس ادینبورگ) در گروه مورد نسبت به ابتدای مطالعه بهتر شده بود P<۰.۰۰۱. در حالی که در گروه شاهد تفاوت معنی داری مشاهده نگردید. از نظر تعداد داروهای ضد التهابی مصرف شده نیز تفاوت معنی داری در گروه مورد نسبت به ابتدای مطالعه برقرار بود P=۰.۰۰۱. در حالی که در گروه شاهد تفاوت معنی داری مشاهده نگردید (P=۰.۹۴۱).
● نتیجه گیری:
مطالعه نشان داد که توکفی گوه ای از سمت طرفی در کاهش درد زانو در بیماران مبتلا به استئوآرتریت زانو موثر است.
محمدرضا هاتف
سیده زهرا میرفیضی
محمدحسن جوکار
مهیار میرحیدری
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید