سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

کلیات گیاه شناسی پرتقال


کلیات گیاه شناسی پرتقال
پرتقال درخت كوچكی است دارای برگهای سبز و گلهای سفید پوست پرتقال نارنجی رنگ ، كمی ناصاف و یموه آن بسته بانواع مختلف شیرین و ترش ، زرد رنگ و یا قرمز می باشد .
پرتقال یكی از قدیمی ترین میوه هایی است كه بشر از آن استفاده می كرده است و در حدود ۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح كنفوسیوس از آن نام برده است .
در حال حاضر بیشتر از ۲۰۰ نوع پرتقال در آمریكا كشت می شود و آمریكا نصف كل محصول پرتقال دنیا را تولید می كند .
پرتقال اولیه ، كوچك ، تلخ و پر از هسته بوده است كه در اثر تربیت مهندسی ژنتیكی و همچنین انتخاب نوع بهتر و كود كافی درشت تر و شیرین تر شده است .
پرتقال ابتدا از چین به هندوستان برده شده و سپس از آنجا به نقاط دیگردنیا راه یافت .
▪ تركیبات شیمیایی:
پرتقال یكی از غنی ترین منابع ویتامین C می باشد . البته باید دقت كرد كه ویتامین C در اثر سرما و رگمای زیاد از بین می رود . اسانسی كه از گلهای پرتقال گرفته می شود بنام روغن نرولی Neroli Oil معروف است كه دریاب وئی بسیار مطبوع بوده و خیلی گران است و در عطر سازی از آن استفاده می شود .
▪ در ۱۰۰ گرم پرتقال پوست كنده مواد زیر موجود است :
ـ آب ۸۶ گرم
ـ پروتئین ۱ گرم
ـ نشاسته ۰/۲ گرم
ـ كلسیم ۱۲ گرم
ـ فسفر ۴۰ میلی گرم
ـ آهن ۲۰ میلی گرم
ـ سدیم ۰/۴ میلی گرم
ـ پتاسیم ۱ میلی گرم
ـ ویتامین آ ۲۰۰ میلی گرم
ـ ویتامین ب ۱ ۲۰۰ واحد
ـ ویتامین ب ۲ ۰/۱ واحد
ـ ویتامین ب ۳ ۰/۰۴ میلی گرم
ـ ویتامین ث ۵۰ میلی گرم
▪ در صد گرم پوست پرتقال مواد زیر موجود است :
ـ آب ۷۰ میلی گرم
ـ پروتیئن ۱/۵ میلی گرم
ـ مواد چربی ۰/۲ میلی گرم
ـ مواد نشاسته ای ۲۵ میلی گرم
ـ كلسیم ۱۶۰ میلی گرم
ـ فسفر ۲۰ میلی گرم
ـ آهن ۰/۸ میلی گرم
ـ سدیم ۳ میلی گرم
ـ پتاسیم ۲۱۰ میلی گرم
ـ ویتامین آ ۴۲۰ واحد
ـ ویتامین ب ۱ ۰/۱۲ میلی گرم
ـ ویتامین ب ۲ ۰/۱ میلی گرم
ـ ویتامین ب ۳ ۱ میلی گرم
ـ ویتامین ث ۱۳۵ میلی گرم
▪ خواص داروئی:
موسسه مبارزه با بیماری سرطان آمریكا چندین سال پیش در اثر مطالعات زیاد دریافت كه علت اینكه سرطان معده در آمریكا كمتر از نقاط دیگر است این است كه مردم آمریكا در تمام مدت سال پرتقال مصرف می كنند . البته شاید علت آن وجود ویتامین C در پرتقال است .
۱) دانشمندان سوئدی كشف كرده اند كه خوردن پرتقال از سرطان لوزالمعده جلوگیری می كند .
۲) خوردن پرتقال كلسترول را پائین می آورد .
۳) پوست سفید پرتقال و ورقه های نازك بین قسمت های داخل پرتقال بهترین دارو برای كاهش كلسترول خون است .
۴) اسانس پرتقال ضد عفونت های میكربی است .
۵) پرتقال مقوی معده و ضد گاز معده است .
۶) پرتقال ضد سم ، ادرار آور و نرم كننده سینه و ضد استفراغ است .
۷) جوشانده برگهای پرتقال برای شست وشوی ورم ها و كاهش درد مفید است .
۸) خوردن پرتقال ضد اسپاسم و آرام بخش است .
۹) اسانس پرتقال را برای ضد عفونی كردن بكار می برند .
۱۰) پرتقال خون را تمیز می كند .
۱۱) برای برطرف كرده چین و چروك صورت وشادابی آن قسمت خوراكی پرتقال را روی صورت بمالید و بعد از ۱۵ دقیقه با آب بشوئید .
۱۲) از پرتقال برای كم كردن وزن می توانید استفاده كنید . طرز استفاده بدین صورت است كه یك عدد پرتقال و ۳ عدد لیموترش را پوست كنده و به قطعات كوچك تقسیم كنید بعد آنرا داخل دیگی ریخته و بان نیم لیتر آب اضافه كنید و بمدت ۱۰ دقیقه بجوشانید . سپس سه قاشق عسل بان اضافه كرده و مجددا بمدت ۵ دقیقه بجوشانید و آنرا صاف كنید . از این شربت ۳فنجان در روز بنوشید . تا زون شما بمقدر ایده آل داراید .
۱۳) پرتقال گرچه اسیدی است ولی خاصی قلیایی به بدن می دهد و برای كسانیكه گوشت زیاد مصرف می كنند و بدنشان اسیدی شده است مفید است .
۱۴) برای استفاده بیشتر از مواد غذای پرتقال بهتر است كه پوست زردرنگ آنرا بگیرید و با پوست سفید و پره های داخل آن بخورید زیرا در پوست سفید آن مواد معدنی زیادی وجود دارد كه اثر اسید موجود در پرتقال را خنثی می كند .
۱۵) خواص گفته شده فقط منحصربه پرتقال رسیده می باشد وآب پرتقال موجود در فروشگاهها و سوپر ماركت ها این خواص را ندارند .
منبع : سایت آموزشی - اطلاع رسانی هرس


همچنین مشاهده کنید