پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا


روند انتخاب طرح‌های بهینه شبکه‌های تولید، انتقال و فوق توزیع با درنظر گرفتن ملاحظات قابلیت اطمینان


روند انتخاب طرح‌های بهینه شبکه‌های تولید، انتقال و فوق توزیع با درنظر گرفتن ملاحظات قابلیت اطمینان
با توجه به رشد روزافزون مصرف انرژی الکتریکی در کشور،‌اجرای طرح‌های توسعه شبکه‌های تولید و انتقال امری اجتناب‌ناپذیر است. با توجه به هزینه بر بودن طرح‌های صنعت برق، لازم است تا قبل از اجرای هر طرح، تمام ابعاد آن سنجیده شده و طرح بهینه با توجه به کلیه معیارها انتخاب شود.یکی از معیارهایی که در دهه‌های اخیر مورد توجه خاص قرار گرفته است، معیارهای قابلیت اطمینان هستند.
بنابراین لازم است تا تاثیر هر کدام از طرح‌های توسعه ارایه شده، بر روی قابلیت اطمینان شبکه دیده شده و در صورت مثبت بودن تاثیر و افزایش قابلیت اطمینان شبکه، طرح بهینه انتخاب شود.
انجام مطالعات قابلیت اطمینان در سیستمهای قدرت مرکب به دلیل شامل بودن تجهیزات تولید و انتقال احتیاج به صرف زمان زیاد و همچنین داده‌های اطلاعاتی زیادی دارد. هرگاه هدف از انجام مطالعات قابلیت اطمینان،‌ مطالعه بخشی از یک سیستم قدرت با جزییات بیشتری باشد، معمولاً‌از روشهای معادل‌سازی شبکه استفاده می‌شود تا علاوه بر کاهش نیاز به اطلاعات اضافه و کاهش زمان مطالعات، تاثیر دقیق طرح مورد نظر بر نقاط بار اطراف آن بخوبی مشاهده شود.
در این مقاله تلاش شده است تا باارایه الگوریتمی مناسب برای مطالعات قابلیت اطمینان در شبکه تولیدو انتقال کشور، راهکاری عملی برای انتخاب طرح‌های بهینه از دیدگاه قابلیت اطمینان ارایه شود. یکی از اهداف این مقاله ارایه راهکاری برای گسترش مطالعات قابلیت اطمینان در برق‌های منطقه‌ای ایران است.
مقاله شامل ۴ بخش اصلی است. ابتدا به مقدمه‌ای در خصوص لزوم انجام مطالعات قابلیت اطمینان در طرح‌های توسعه‌ پرداخته شده است.در بخش دوم الگوریتم پیشنهادی و ملاحظات مربوط به اجرای هر بخش از آن ارایه شده است. در بخش سوم الگوریتم مورد نظر بر روی یکی از طرح‌های توسعه برق منطقه‌ای تهران ارایه شده و نتایج مطالعات قابلیت اطمینان ارایه شده است. نهایتاً در بخش آخر به ارایه نتیجه‌گیری و پیشنهادات پرداخته شده است.
● الگوریتم انتخاب طرح‌های بهینه
دراین بخش به ارایه الگوریتم پیشنهادی جهت انتخاب طرح‌های بهینه در سطح تولید، انتقال و فوق توزیع با استفاده از معیارهای قابلیت اطمینان پرداخته می‌شود. در الگوریتم پیشنهادی سعی شده است تا با لحاظ کردن مشکلات مطرح شده یک راهکار عملی و قابل اجرا ارایه شود.
همانگونه که در این شکل مشاهده می‌شود، درهر مرحله دستورالعمل کلی کار آورده شده است که در ادامه سعی می‌شود تا ملاحظات مربوط به هر قسمت توضیح داده شود.
● ملاحظات تشکیل فایل ساختار شبکه
در این بخش لازم است تا موارد زیر در ساخت فایل اولیه برای شبکه مورد توجه قرار گیرند:
۱) فایل ساختار شبکه در حد تجهیزات ۶۳، ۱۳۲، ۲۳۰ و ۴۰۰ کیلوولت در برق منطقه‌ای تهیه شود.
۲) نرم‌افزار مورد استفاده در مطالعات باید توانایی انجام مطالعات قابلیت اطمینان را در سطح HLII داشته باشد.
در این قسمت باید یک بررسی بر روی امکانات برقهای منطقه‌ای انجام شده و تعیین شود در صورت راه‌اندازی این برنامه ترجیحاً چه نرم‌افزار واحدی مورد استفاده قرار گیرد.
۳) اطلاعات مورد استفاده قابلیت اطمینان درسطح تولید وانتقال بهتر است جهت یکسان‌سازی داده‌ها ترجیحاً توسط شرکت مدیریت شبکه برق ایران یا سازمان توانیر به برقهای منطقه‌ای داده شود. درخصوص تجهیزات شبکه فوق توزیع نیز جهت یکسان سازی اطلاعات باید نحوه محاسبه اندیسهای مورد نیاز قابلیت اطمینان در کلیه برقهای منطقه‌ای آموزش داده شود.
۴) اطلاعات استفاده شده در ساختار شبکه ترجیحاً در سطوح ۴۰۰ و ۲۳۰ از اطلاعات بروز شده کتابچه داده ‌های طرح مطالعات جامع شبکه برق ایران برداشته شود تا کلیه اطلاعات یکسان بوده و نتایج قابل مقایسه باشند (برای تجهیزات موجود).
۵) فایلهای تهیه شده برای انجام مطالعات اولیه و اصلی قابلیت اطمینان برق منطقه‌ای در مراحل اولیه کار با همکاری کارشناسان شرکت مدیریت شبکه برق ایران و یا سازمان توانیر تهیه شود. (جهت نظارت بر نحوه ساده‌سازی شبکه و مدلسازی بار و تولید در مناطق مرزی)
۶) استفاده از روش معادل‌سازی برش شاخه‌ها در تعیین مقادیر بار و تولید در پستهای مرزی برق منطقه‌ای
● ملاحظات انجام مطالعات قابلیت اطمینان
دراین بخش پس از آماده کردن فایل اصلی ساختار شبکه باید مطالعات قابلیت اطمینان بر روی آن انجام شود. لیکن قبل از انجام مطالعات و تعیین اندیسهای قابلیت اطمینان باید ملاحظات زیر مورد توجه قرارگیرد.
۱) اطلاعات مورد نیاز در مطالعات قابلیت اطمینان به شرح زیر جمع‌آوری شوند:
▪ اولویت‌بندی قطع بار بین پستهای برق منطقه‌ای (بر حسب سطوح ولتاژ مختلف)
▪ تعیین منحنی LDC برق منطقه‌ای مورد نظر
▪ اطلاعات مربوط به common mode failure خطوط انتقال درصورت وجود در برق منطقه‌ای
▪ جمع آوری اطلاعات آماری خاموشی پستهای منطقه و تعیین برخی شاخصهای قابلیت اطمینان در آنها
۲) انجام مطالعات قابلیت اطمینان با نرم‌افزار مربوطه و تعیین شاخصهای کل سیستم و نقاط بار
۳) تطبیق نتایج قابلیت اطمینان بدست آمده با اطلاعات آماری سالهای گذشته خاموشی پستها
۴) انجام مطالعات مربوط به آنالیز حساسیت برای حصول به شاخصهای قابلیت اطمینان شبکه واقعی به شرح زیر:
▪ آنالیز حساسیت بر روی اولویت‌بندی بارهای قرار داده شده
▪ آنالیز حساسیت بر روی میزان بار و تولید قرار داده شده بر روی خطوط مرزی
۵) تثبیت ساختار نهایی شبکه به همراه اطلاعات قابلیت اطمینان تجهیزات مختلف آن
● ملاحظات مربوط به طرحهای توسعه
در ادامه پس از اینکه مطالعات بر روی فایل اصلی صورت گرفت و شاخصهای قابلیت اطیمنان بدست آمد، بر مبنای آنها فایل ساختار شبکه نهایی شده و برای انجام مطالعات قابلیت اطمینان هر طرح آماده می‌شود. درادامه باید انواع مختلف طرح‌های توسعه شناخته شده و برای هر یک فایل ساختار شبکه مناسب تهیه شود. جهت انجام این کار لازم است تا مراحل و ملاحظات زیر مدنظر قرار گیرند.
۱) در این بخش نوع طرحهای توسعه موردنظر شامل موارد زیر تعیین می‌شود.
▪ افزودن واحدهای تولید
▪ نحوه اتصال واحدهای تولیدبه شبکه انتقال (آرایش پستها)
▪ افزودن خطوط انتقال و فوق توزیع به شبکه
▪ تغییر آرایش شبکه انتقال و فوق توزیع (ورود و خروج خطوط در پستها و ...)
▪ افزودن پستهای انتقال و فوق توزیع
تغییر آرایش پستهای انتقال
۲) ایجاد فایل جدید شبکه بر اساس طرح توسعه مورد نظر و تامین اطلاعات قابلیت جدید مورد نیاز طرح
● ملاحظات مربوط به تعیین منطقه مورد مطالعه با در نظر گرفتن طرح موردنظر
در این بخش با توجه به تاثیر هر کدام از طرحهای توسعه بر روی نواحی اطراف آن و همچنین کل برق منطقه‌ای باید فایل شبکه مورد بازنگری مجدد قرار گیرد. البته در برخی از طرح‌های شبکه انتقال بخصوص افزودن خطوط جدید به شبکه، لازم است تابیش از یک برق منطقه‌ای موردتوجه قرار گیرند. از جمله این طرح‌ها می‌توان به احداث خطوط انتقال بین ناحیه‌ای اشاره کرد. در این موارد نیز طبیعتاً در صورتی که طرح مورد نظر بر روی کل دو ناحیه تاثیرگذار باشد، باید کل دو ناحیه و در غیر اینصورت بخشی از آنها با استفاده از روش اشاره شده در بند الف ساده‌سازی شود.
درمورد طرح‌هایی نیز که فقط در یک برق منطقه‌ای مورد مطالعه قرار خواهند گرفت، اگر اثر این طرحها بر روی شاخصهای کل سیستم چشمگیر باشد، باید برای مطالعه کل شبکه برق منطقه‌ای مورد توجه قرار گیرد. از بین طرحهای توسعه مطرح شده می‌توان به افزودن واحدهای تولید، افزودن خطوط انتقال و فوق توزیع و همچنین افزودن پستهای انتقال و فوق توزیع به شبکه اشاره کرد.
در سایر موارد مانند نحوه اتصال واحدتولید به شبکه، تغییر ساختار شبکه انتقال و یا تغییر ساختار پستهای انتقال مشاهده می‌شود که شاخصهای کل سیستم چندان تحت تاثیر قرار نگرفته و بیشتر شاخصهای نقاط بار اطراف این طرحها از اجرای آن طرح متاثر می‌شوند. در این طرحها توصیه می‌شود که پست مربوطه به همراه یک یا حداکثر سه لایه اطراف آن (سه لایه از پستهای انتقال متصل به آن) مدل‌سازی شده و شبکه کوچکتری با روشهای ارایه شده در بند ملاحظات تشکیل فایل ساختار شبکه بدست آید.
ملاحظات مربوط به انجام مطالعات قابلیت اطمینان بر روی منطقه مورد مطالعه
هدف اصلی در این بخش آماده‌سازی فایل شبکه جهت انجام مطالعات قابلیت اطمینان است. بنابراین با توجه به اینکه در مرحله قبل چه بخشی از منطقه‌ای جهت مطالعه انتخاب شده باشد تصمیم‌گیری خواهد شد.
اگر کل ناحیه (برق منطقه‌ای) جهت بررسی تاثیر طرح بر قابلیت اطمینان سیستم در نظر گرفته شده باشد،‌در این بخش فعالیتی صورت نخواهدگرفت. لیکن اگر فقط بخشی از ناحیه مدنظر باشد، در این قسمت برخی مطالعات جهت انتخاب بهینه ناحیه مورد نظر و همچنین تعیین میزان بار و تولید در شبکه معادل همانند آنچه در روش برش شاخه‌ها آورده شده است، صورت خواهد گرفت.
نهایتاً‌در این بخش شبکه تثبیت شده نهایی برای انجام مطالعات قابلیت اطمینان بدست می‌آید. ایده اصلی در این بخش تعیین شبکه معادل ساده شده‌ای در اطراف طرح موردنظر است، به گونه‌ای که بتواند اندیسهای قابلیت اطمینان نقاط بار اطراف طرح را همانند آنچه که در فایل اصلی شبکه بوده است با دقت مناسبی تعیین کند. برای حصول به این هدف باید موارد زیر انجام شود:
۱) تعداد لایه‌های مورد نظر از یک لایه تا حداکثر ۳ لایه تغییر کرده و شاخصهای قابلیت اطمینان نقاط بار در هر مرحله به مرحله قبلی تطبیق داده می‌شود. در صورتی که اختلاف درهر مرحله بتوان شاخصهای نقاط بار را با خطای کمتر از ۱۰ درصد نسبت به مقادیر اولیه (فایل اصلی شبکه) بدست آورد، فایلهایی تعیین شده است.
۲) اولویت قطع بار اعمال شده مطابق با فایل اصلی بوده و ترتیب اولویت قطع بار بین نقاط بار تغییر نمی‌کند.
۳) جهت بررسی بهتر طرحها می‌توان در پستهایی که بار ندارند از بارهای مجازی (با مقادیر بسیار کم) نیز استفاده کرد.
● ملاحظات اعمال طرح‌ها بر روی شبکه مورد نظر
در این بخش طرح یا طرحهای توسعه پیشنهادی بر روی شبکه نهایی تعیین شده،‌اعمال شده و مطالعات قابلیت اطمینان انجام می‌شوند. در انجام این مطالعات باید موارد زیر مورد نظر قرار گیرند:
۱) در صورتی که در مطالعه مورد نظر کل شبکه مورد استفاه قرار گیرد،‌شاخصهای کل سیستم نیز علاوه بر شاخصهای نقاط بار مورد استفاده قرار گرفته و با شاخصهای اولیه مقایسه شوند.
۲) در صورتی که در مطالعه مورد نظر، شبکه کاهش داده شده مورد استفاده قرار گیرد،‌ فقط شاخصهای نقاط بار قابل مقایسه با شاخصهای اولیه هستند.
۳) در این بخش می‌توان طرحها را بر حسب سه شاخص فرکانس قطعی بار، مدت زمان قطعی بار و میزان انرژی تامین نشده که جزء شاخص‌های مهم هستند رتبه‌بندی کرد.
● ملاحظات مرتبط با مطالعات اقتصادی طرحها
در این بخش نیز علاوه بر معیارهای قابلیت اطمینان، تلاش می‌شود تا طرح‌های پیشنهادی از لحاظ اقتصادی مورد بررسی و مقایسه قرار گیرند. برای این منظور باید مراحل زیر انجام شود.
۱) تعیین اعدادی استاندارد برای مناطق مختلف کشورجهت هزینه خاموشی (در این بخش می‌توان با استفاده از منابع بین‌المللی و همچنین داده‌های خاموشی و برخی مطالعات انجام شده در داخل کشور ارقام مربوطه را تعیین کرد. طبیعتاً تعیین دقیق این اعداد احتیاج به کار کارشناسی طولانی دارد. لذا در این خصوص می‌توان از اعداد تقریبی که چندان دور از واقع نباشند نیز استفاده کرد. لازم به ذکر است که این ارقام باید مورد توافق سازمان توانیر، شرکت مدیریت شبکه برق ایران و برق‌های منطقه‌ای باشد).
۲) جهت انجام مطالعات اقتصادی لازم است تا شاخصهای کل سیستم و بخصوص ENS (Energy Not Supplied) مورد توجه قرار گیرد. بنابراین در طرحهایی که کل شبکه مورد بررسی قرار می‌گیرد این مطالعات معنی‌دار بوده و قابل استناد هستند. در مواردی که تاثیر طرحها بر روی شاخصهای شبکه کم بوده و فقط نقاط بار اطراف طرح تاثیر‌پذیر باشند، می‌توان از شاخص ENS نقاط بار نیز با تقریب نسبتاً خوبی برای مطالعات اقتصادی استفاده کرد.
۳) هزینه اجرای طرحهای مختلف محاسبه شده و مقایسه‌ای بین طرحها صورت گیرد.
۴) با توجه به هزینه اجرای طرح کاهش هزینه خاموشی ناشی از بهبود قابلیت اطمینان شبکه، هزینه نهایی هر طرح شامل تفاضل هزینه اجرایی و کاهش هزینه خاموشی ناشی از بهبود قابلیت اطمینان شبکه محاسبه می‌شود و طرحها بر اساس این شاخص اولویت‌بندی می‌شوند.
● مطالعات نمونه‌ برروی شبکه انتقال برق منطقه‌ای تهران
پست ۲۳۰/۴۰۰ کیلوولت فیروزبهرام واقع در جنوب شهر تهران نقش عمده‌ای در تامین برق مناطق جنوب و غرب تهران برعهده دارد و نیروگاههای ری، شهید منتظر قائم (بخاری و سیکل ترکیبی)، رودشور و پرند (طرح آینده) بخش عمده‌ای از توان تولیدی خود را از طریق این پست منتقل می‌کنند. همچنین پست‌های انتقال آزادگان، کن، معنوی،‌شوش و اسلامشهر از طریق این پست تغذیه می‌شوند.
با عنایت به اهمیت این پست وقابلیت اطمینان شبکه برق تهران و با توجه به قدمت اکثر تجهیزات این پست و همچنین بالا رفتن قدرت اتصال کوتاه به بیش از سطح اتصال کوتاه قابل تحمل تجهیزات پست، برنامه‌ریزی برای نوسازی این پست بطوری که بتواند با قابلیت اطمینان قابل قبولی در سالهای آینده بهره‌برداری شود، ضروری است. به دلیل افزایش سطح اتصال کوتاه شبکه ۲۳۰ کیلوولت شهر تهران در پست‌های فیروزتهران، منتظر قائم، کن، معنوی، ری به بیش از قدرت قابل تحمل تجهیزات،‌کاهش سطح اتصال کوتاه یکی از مهمترین اهداف این پروژه است لذا در این برنامه‌ریزی طرحهایی قابل قبول هستند که بتوانند سطح اتصال کوتاه شبکه ۲۳۰ کیلوولت را در حدی پایین نگه دارند که در توسعه‌های آینده شبکه، قدرت اتصال کوتاه شبکه ۲۳۰ کیلوولت به بیش از ۵۰ کیلوآمپر نرسد. زیرا در غیر این صورت هزینه سرسام‌آوری برای تعویض تجهیزات شبکه ۲۳۰ کیلوولت تهران با اعمال محدودیت‌های اجرایی فراوان به شرکت برق منطقه‌ای تهران تحمیل خواهد شد.
لازم به ذکر است که کلیه مطالعات با نرم‌افزار DIgSILENT و با لحاظ کردن آخرین تغییرات شبکه کشور بویژه درمنطقه تهران درتابستان سال ۱۳۸۶ انجام گرفته و مشخصات تجهیزات شبکه بر اساس کتابچه اطلاعات طرح مطالعات جامع شبکه ایران (طرح زیمنس) است.
● بررسی حالت مبنا و نحوه انتخاب گزینه‌های قابل قبول
در حالت مبنا (base case) تلفات شبکه کل کشور ۶۴، ۹۴۱ مگاوات و جریان اتصال کوتاه سه فاز شینه ۲۳۰ کیلوولت فیرزو‌بهرام KA۵/۴۸ است. در این وضعیت همانطور که در شکل (۲) مشاهده می‌شود ۱۱ خط ۲۳۰ کیلوولت به پست متصل است و چهار ترانس ۲۳۰/۴۰۰ لحاظ شده است. همچنین خطوط ۴۰۰ کیلوولت نیروگاه رودشور و رودشور نیز به بخش ۴۰۰ کیلوولت متصل است. همانطور که ملاحظه می‌شود بیشترین بارگذاری‌ها مربوط به خطوط شوش و معنوی است.
در این مطالعه ۱۵ طرح مختلف برای پست جدید و قدیم فیروزبهرام،‌ارایه و مورد بررسی قرار گرفت. در برخی از این طرحها، پست جدید بصورت یک پست ۲۳۰ کیلوولت سوبیچینگ و در برخی دیگر بصورت یک پست ۲۳۰/۴۰۰ کیلوولت در نظر گرفته شده است. در حالتی که پست جدید بصورت ۲۳۰/۴۰۰ لحاظ شده است. دو ترانس ۲۳۰/۴۰۰ از پست قدیم به پست جدید منتقل شده است وهمچنین یکی از دو خط ۴۰۰ کیلوولت پست قدیم به پست جدید وارد می‌شود. ضمناً آرایش پست جدید در بخش سوئیچگیر ۲۳۰ کیلوولت و ۴۰۰ کیلوولت بصورت ۵/۱ کلیدی منظور شده است.
با توجه به اینکه کاهش سطح اتصال کوتاه باسبار ۲۳۰ کیلوولت پست و به تبع آن کنترل سطح اتصال کوتاه شبکه ۲۳۰ کیلوولت تهران یکی از اهداف اصلی این پروژه است، لذا سطح اتصال کوتاه شینه‌های ۲۳۰ کیلوولت پست قدیم و جدید، ‌معیاری برای انتخاب طرحهای قابل قبول است. با در نظر گرفتن اینکه هدف کاهش سطح اتصال کوتاه پست قدیم به کمتراز KA۴۰ باشد (تا کمترین تعداد تعویض کلید را داشته باشیم). به کمک رتبه‌بندی گزینه‌های مختلف باتوجه به معیار فوق،‌ چهار طرح که این شرایط را برآورده می‌کنند، انتخاب شده و به عنوان طرحهای قابل قبول در مرحله بعدی مورد ارزیابی قرار خواهند گرفت. اطلاعات این طرحها و حالت مبنا درجدول بیان شده است.
با توجه به اینکه برخی از اتصالات پست موجود به پست جدید منتقل می‌شود، نحوه اتصالات پست جدید در این طرحها به صورت ذیل است:
▪ طرح ۱: پست ۲۳۰ کیلوولت با اتصالات خطوط شهریار (منتظر قائم)، سیکل ترکیبی منتظر قائم، کن و ری گازی.
▪ طرح ۲: پست ۲۳۰/۴۰۰ کیلوولت با اتصالات: خطوط KV۴۰۰ نیروگاه رودشور و ارتباط پست جدید و قدیم و خطوط KV۲۳۰: ری گازی و اسلامشهر.
▪ طرح ۳: پست ۲۳۰/۴۰۰ کیلوولت با اتصالات: خطوط KV۴۰۰ نیروگاه رودشور و ارتباط پست جدید و قدیم و خطوط KV۲۳۰: سیکل ترکیبی منتظر قائم،‌ معنوی، شوش و اسلامشهر.
▪ طرح ۴: پست ۲۳۰/۴۰۰ کیلوولت با اتصالات خطوط KV۴۰۰ رودشور و ارتباط پست جدید و قدیم و خطوط KV۲۳۰ شوش،‌ معنوی، اسلامشهر و ری گازی.
قابل ذکر است که در همه این طرحها فرض شده است که یک مدار از دو مدار خطوط پرند- فیروز بهرام و فیروز بهرام- آزادگان بدون ورود و خروج در پست فیروزبهرام، تنها به صرت یک خط پرند- آزادگان، بهره‌برداری شود و مدار دیگر این خطوط به همان صورت پست قدیم بماند.
● مقایسه طرحها از نظر قابلیت اطمینان
به منظور مقایسه طرحهای ۱ تا ۴،‌ از نظر قابلیت اطمینان،‌شبکه برق تهران را از شبکه سراسری جدا کرده و با حفظ میزان تبادل آن با نواحی دیگر (از طریق تعریف شبکه خارجی برای منطقه تهران)، به مطالعه آن می‌پردازیم.
این مطالعه با فرض قابل اطمینان بودن شبکه تولید انجام گرفته است و تنها مقادیر شاخصهای قابلیت اطمینان خطوط و ترانسهای انتقال لحاظ شده است.
در این مطالعه،‌بارهی موجود درمنطقه تهران از نظر اولویت قطع بار یکسان لحاظ شده‌اند. همچنین خروجها (outages) به صورت تک‌پیشامدی (۱-n) منظور شده و از روش (Network Load Flow Analysis)
استفاده شده است. نتایج محاسبات برای طرحهای مذکور درجدول (۲)‌ارایه شده است. با توجه به نتایج این مطالعات ملاحظه می‌شود که کمترین مقدار انرژی تامین نشده (ENS) مربوط به طرح ۳ است که نشان‌دهنده بیشترین قابلیت اطمینان در بین طرحهای مذکور است.
همچنین با توجه به جدول (۳) ملاحظه می‌شود که طرح ۳ کمترین تعداد قطعی در سال را برای بارهای مهم تهران (مربوط به پستهای آزادگان،‌شوش وقورخانه) به همراه دارد. این جدول مقادیر شاخص TCIF۲ را برای بارهای مذکور بیان می‌کند.
● مقایسه طرحها از نظر اقتصادی
در این بخش با استفاده ازمحاسبات اقتصادی، طرحهای برگزیده،‌ از نقطه‌نظر هزینه تلفات،‌هزینه اجرا و هزینه انرژی تامین نشده مقایسه شده‌اند. جداول ۴ تا ۸ مفروضات و نتایج محاسبات اقتصادی رابیان می‌کند. لازم به ذکر است که هزینه تلفات شبکه، ۱۴۰۰ میلیون تومان به ازای هر مگاوات تلفات و هزینه انرژی تامین نشده حدود ۲ میلیون تومان به ازای هر مگاوات- ساعت لحاظ شده است.
با ملاحظه جدول ۸،‌نتیجه می‌شود که بهترین طرح قابل قبول از نظر اقتصادی نیز طرح ۳ است.
● نتیجه‌گیری و پیشنهادات
با توجه به اهمیت روزافزون مطالعات قابلیت اطمینان در دنیا لازم است تا نقش این مطالعات در برنامه ریزی توسعه شبکه‌های تولید و انتقال کشور مدنظر قرار گیرد. در انجام این مطالعات،‌ مهمترین گام پس از تشکیل یک بانک اطلاعاتی از عملکرد سیستم و تجهیزات آن، داشتن الگوریتم و مشخص کردن روند مطالعات و اهداف مورد نظر است.
در این مقاله با ارایه الگوریتمی مناسب جهت انجام مطالعات قابلیت اطمینان در کشور، سعی شده است تا روند کلی این مطالعات مورد توجه قرار گیرد.
از نکات مهمی که می‌توان با استفاده از نتایج مطالعات اقتصادی در این مقاله به آن پی برد این مساله است که هزینه ناشی از صرفه‌جویی در طرح‌های مختلف ازدیدگاه قابلیت اطمینان می‌تواند حتی با هزینه‌های انجام آن طرح‌ها نیز قابل مقایسه بوده و در طی چند سال کل هزینه احداث می‌تواند از محل کاهش هزینه به دلیل افزایش قابلیت اطمینان طرح مستهلک شود.
همانگونه که مشاهده شد، این روش می‌تواند در برقهای منطقه‌ای به راحتی قابل اعمال باشد. از مزایای عمده این روش کاهش اطلاعات قابلیت اطمینان تجهیزات شبکه بوده تا حدی که در هر مطالعه فقط اطلاعات قابلیت اطمینان تجهیزات همان طرح مورد نیاز است. این مساله می‌تواند یکی ازمشکلات عمده انجام مطالعات قابلیت اطمینان در برقهای منطقه‌ای را که کمبود اطلاعات است تا حد زیادی کاهش دهد.
یکی دیگر از مزایای روش ارایه شده این است که طبیعتاً با اعمال چنین الگوریتمهایی در سراسر کشور،‌می‌توان به شکلی واحد و یکپارچه مطالعات را در برقهای منطقه‌ای وشرکت توانیر و یا شرکت مدیریت شبکه برق ایران انجام داد و نتایج را مورد بحث و بررسی قرار داد.
مهندس حبیب قراگوزلو- مهندس محمدباقر ابوالحسنی جبلی- مهندس هادی مدقق
منبع : ماهنامه صنعت برق