یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

شکارگاه‌های سلطنتی تهران


ناصرالدین شاه طولا‌نی‌ترین و آرام‌ترین دوران سلطنت را در سلسله قاجاریان داشته است و به اعتبار همین امر شكار در این دوران بسیار اهمیت یافت و شاید تقریبا تمامی اطراف تهران به شكارگاه سلطنتی اختصاص یافت و آیین و رسوم شكار در میان رجال بیش از گذشته توسعه یافت.
در <الماثر والا‌ثار> به‌طور اغراق‌آمیز آمده كه ناصرالدین شاه در تیراندازی یقینا اول شخص دنیا است، بسیار اتفاق افتاده از ۱۵۰۰ قدمی شكار زده و با هریك لوله از تفنگ دولول در هوا بلدرچین را انداخته و در كمانكشی و تیركمان‌اندازی گنجشك را بارها هدف تیر ساخته، تقریبا ۲۵ پلنگ و ۳۰ خرس و زیاده از ۲۰۰۰ قوچ صید شست همایون شده است.
معیرالممالك در <رجال عصر ناصری> می‌نویسد، ناصرالدین شاه شنقار (پرنده شكاری) را برای دست‌آموز كردن به تیمور میرزا سپرد و پس از مدتی تیمور‌میرزا، شاه را دعوت كرد در كریم‌آباد جنوب تهران اردو زده شد و پرنده صیدافكن آن روز هنرنمایی‌ها كرد.
دكتر پولا‌ك طبیب ناصرالدین‌شاه در اوایل دوره ناصری در ایران بوده می‌نویسد، شاهی كه فعلا‌ً بر سریر قدرت نشسته سخت به شكار دلبسته است. وی اغلب به اطراف تهران و شهرری می‌رود... بر فراز دوشان تپه قصر كوچكی مختص شكار دارد...
مهم‌ترین شكار شاه سالی یك‌بار در دره جاجرود در اواخر دسامبر (اوایل دی‌ماه) است در روزی معین چند توپ به عنوان علا‌مت آتش می‌شود و بلا‌فاصله نیمی از سكنه آن ناحیه را تخلیه می‌كنند...
توقف در شكارگاه به طور متوسط یك هفته طول می‌كشد...
حكیم الممالك طبیب شاه به تملق و چاپلوسی درباره شكار به شاه گفته است: ...< من ۱۵۰ خانه سراغ دارم روزی كه شما پلنگ زدید برای شما اسفند دود كردند.>
در اواخر قاجار خزانه كشور تهی گشت و از سال‌های آخرین حكومت مظفرالدین‌شاه و تمامی دوران پادشاهی محمدعلی‌شاه و اوایل حكومت احمدشاه مبارزات آزادیخواهان با حكومت قاجار ادامه داشت و در انتهای این دوران جنگ جهانی اول پیش آمد و حوادث دیگری كه باعث شد شكار سلطنتی با آن كوكبه و تشریفات دوره ناصری انجام نگردد. گو اینكه شكار در میان برخی از رجال هواخواه داشت حتی نواشته‌اند كه احمدشاه نیز به شكار علا‌قه‌مند بوده است.
از رجال قاجار افرادی كه در شكار شهرت بیشتری دارند می‌توان تیمور‌میرزا حسام‌الدوله پسر فرمانفرما و نوه فتحعلی‌شاه و دو پسرش عالم‌شاه میرزا و مسرورالسلطنه، مستوفی‌الممالك، معیرالممالك و اقبال‌الدوله كاشی.
داریوش شهبازی
تلخیص از فرهنگ جامع تاریخ تهران
منبع : روزنامه اعتماد ملی


همچنین مشاهده کنید