چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

برگی از تاریخ (۵اردیبهشت) (۱)


برگی از تاریخ (۵اردیبهشت) (۱)
امروز ، پنجم اردیبهشت ماه ۱۳۸۶ هجری شمسی ، برابراست با ۷ ربیع الثانی ۱۴۲۸ هجری قمری و ۲۵ آوریل ۲۰۰۷ میلادی . رویدادهای مهمی که در طول تاریخ ، درچنین روزی ، بوقوع پیوسته از این قرارند:
● پالاتی نا ویران شد
۳۱۹ پیش درچنین روزی درال ۱۶۸۸میلادی ، «پالاتی نا» از ایالات آلمان در قرن هفدهم میلادی ویران شد . این ایالت كه امروزه «پنالز» نامیده می شود در اثنای جنگهای ۹ ساله میان كشورهای عضو اتحاد اوگسبورگ و فرانسه در زمان سلطنت لویی ۱۴ به دست فرانسویان ویران شد .
در این نبرد اكثر دهكده ها، شهرها و كلیساها با خاك یكسان شد و مزارع در اتش سوخت. این ویرانی از عوامل اصلی كینه آلمانی ها به فرانسو یان شد .
● درگذشت ابن حاج ، مفسر و فقیه مالكی
۱۹۵سال پیش درچنین روزی در سال ۱۲۳۲ ه.ق ، ابن حاج مفسر، ادیب و فقیه مالكی به دیار باقی شتافت . ابوالفیض حمدون بن عبدالرحمن مشهور به ابن حاج بود و در فارس بدنیا آمد و دوران رشد خود را در همان سرزمین سپری كرد .
او آموزش علوم ادبی و دینی را نزد اساتیدی چون نباتی فراگرفت و در سفر به مكه معظمه با شیخ مرتضی انصاری ملاقات كرد و ازوی كسب علم نمود .
آوازه شهرت و مهارت ابن حاج در فقه و ادب چنان درهر شهر و دیار پیچیده بود كه از جانب سلطان فانس مأموریت یافت برای سلطان وهابی ، عبدالله سُعُودبن وهابی كه مردم دیگر سرزمینها را به آئین خود می خواند، جوابیه ای تهیه كند و برای او ارسال دارد .
این فقیه بزرگ در امر به معروف و نهی از منكر؛ و رفع ستم از مردم ستمدیده همت بسیار نمود . ابن حاج تألیفات متعددی در فقه، كلام ، تفسیر و منطق و سایر علوم دارد كه غالباً به صورت چاپی و برخی به صورت خطی از وی باقیست .
● عملیات حفر كانال سوئزآغاز شد
۱۴۸سال پیش درچنین روزی درسال۱۸۵۹میلادی ، «عملیات حفر كانال سوئز» به منظور اتصال آب دریای مدیترانه به دریای سرخ آغاز شد .
عامل اجرای این طرح « فردینالد دوله سِپس» مهندس فرانسوی بود . دوله سِپس در۹ نوامبر ۱۸۰۵ در پاریس به دنیا آمد. وی در ۷نوامبر ۱۸۵۴ ، وارد مصر شد تا قرارداد حفر این كانال را با محمد سعید پاشا امضا كند. در ۳۰ نوامبر ۱۸۵۴ قرارداد احداث آن را با دولت محمد سعید پاشا به امضا رسانید. در ۱۷ نوامبر ۱۸۶۹ این كانال افتتاح گردید. بعد از آن كه در ۲۶ ژوئیه ۱۹۵۶ كانال به فرمان جمال عبدالناصر ملی گردید و در نتیجه كشورهای فرانسه، انگلیس و اسرائیل به مصر تجاوز كردند، مجمع عمومی سازمان ملل متحد در اجلاسیه ۲۴ نوامبر ۱۹۵۶ به متجاوزین تاكید كرد كه خاك مصر را تخلیه نمایند.
طرح اولیه احداث چنین كانالی را به داریوش هخامنشی نسبت می دهند . عملیات نهایی حفر كانال سوئز نیز بدست امریكایی ها انجام گرفت .
● واگذاری امتیاز ساخت راه تهران ـ سواحل خلیج فارس به یحیی خان مشیرالدوله
۱۲۰سال پیش درچنین روزی در سال ۱۳۰۷ قمری ، امتیاز ساختن راه تهران ـ سواحل خلیج فارس به یحیی خان مشیرالدوله ، برادر میرزاحسین خان سپهسالار واگذار شد .
اما همین امتیاز در چهاردهم جمادی الثانی سال ۱۳۰۷ قمری با وساطت میرزا حسین خان ابتدا به سرمایه گذاران انگلیسی بعد به بانك شاهی ودر نهایت به كمپانی لینچ انتقال یافت .
سرانجام در سال ۱۳۴۰ هجری تحت تأثیر اعتراض های شدید و مداوم مردم مسلمان ایران علیه این امتیاز استعماری كه غارت ثروت ملی این مرزو بوم را از جانب استعمار انگلیس دربرداشت ، شاه قاجار به ناچار امتیاز این راهسازی را ملغی اعلام نمود .
قابل توجه است كه یك راه از تهران به كرانه خلیج فارس و ازقم ، كاشان، نائین ، یزد و كرمان تا بندرعباس امتداد داشت و راه دیگر تهران را از طریق اصفهان و شیراز به بندرعباس متصل می ساخت .
● سالروز رهایی ایتالیا از فاشیسم
۶۲ سال پیش درچنین روزی در سال ۱۹۴۵ میلادی ، کشور ایتالیا از دست فاشیست رهایی یافت . در سال ۱۹۱۹ میلادی نهضت فاشیسم در ایتالیا با نام" نهضت پیراهن مشکی ها" در ایتالیا به روی کار آمد .
فاشیسم همه نوع افراد ناراضی را به خود جلب کرد: سربازان سابق که بیکار مانده بودند، طبقات متوسط دلسرد و مأیوس، جوانان وطن‌پرست و روستاییان گرسنه. فاشیست‌ها پیراهن سیاه بر تن کرده و چکمه می‌پوشیدند و درباره یک آرمان بزرگ ملی فریاد می‌زدند که همه چیز به همه کس عرضه می‌‌کرد: شغل، سعادت و افتخار ملی.
رهبر این نهضت را که بعدها جنایات فروانی مرتکب شد، " بنیتو موسولینی" به عهده داشت . موسولینی سه سال بعد نخست وزیر ایتالیا شد و رسما سیستم تک حزبی را در این کشور پایدار نمود .
موسولینی در سال ۱۸۸۳ میلادی به دنیا آمد . وی پس از طی تحصیلات مقدماتی به روزنامه نگاری پرداخت؛ اما این امر او را اقناع نکرد و خواست که به طور عملی وارد حوزه سیاست شود. به همین دلیل تصمیم گرفت که اندیشه های خود را در قالب یک حزب سیاسی عملی سازد .
او در این دوره دست به تاسیس یک حزب ناسیونالیست افراطی زد که اعضای آن مشغول به انجام اعمال تروریستی بودند .
موسولینی در سال ۱۹۲۲ به مقام نخست وزیری ایتالیا رسید و در دوران زمامداری خود کشورهای اتیوپی و آلبانی را متصرف شد . وی همچنین به یاری "ژنرال فرانکو" در اسپانیا شتافت و با هیتلر پیمان مودت منعقد ساخت و به این ترتیب پایه های فاشیسم را طرح ریخت .
فاشیسم سیاست داخلی خود را به ممنوع کردن احزاب کمونیست، سندیکاها و سایر سازمان های مترقی الغاء ازادی های دموکراتیک و نظامی کردن دستگاه دولتی و همه حیات اجتماعی کشور مبتنی می سازد. فاشیسم برای اجرای این مقاصد از دستجات ضربتی، قاتلین و عناصر وازده و اوباش نظیر اس اس ها در آلمان هیتلری و پیراهن سیاهان در ایتالیای موسولینی استفاده می کنند. نژادپرستی و شوینیسم و تئوری های نظیر آن حربه های اساسی ایدئولوژیک فاشیسم را تشکیل می دهند.
از نظر تاریخی فاشیسم نخست در ایتالیا در سال ۱۹۱۹ بوجود آمد و سه سال بعد توانست حکومت را در این کشور غصب کند. حزب فاشیستی آلمان در سال ۱۹۲۰ ایجاد شد و نام عوام فریبانه ناسیونال سوسیالیست برخود نهاد. این حزب در سال ۱۹۳۳ به کمک انحصارهای بزرگ آلمانی و خارجی حکومت را بدست گرفت و دیکتاتوری خونین هیتلری را مستقر کرد.
"فاشیسم" با همه? تجربه‌های فردی دارای طبیعت مادی – مانند آنچه در سده هجدهم رواج داشت – مخالفت می‌کند. فاشیسم مخالف استقلال فردی، وطرفدار دولت است و برای فرد تا آنجا ارزش قائل است که با دولت، یعنی وجدان و اراده? عمومی انسان در وجود تاریخی وی، منطبق شود. اصول آزادی دولت را در مقابل مصالح فرد انکار می‌کند.
فاشیسم موسولینی بر چند اصل استوار بود که از میان آنها می توان به وجود دیکتاتوری ایدئولوژی و سیطره آن برفرد فرد اعضای حزب ، مقابله با کمونیسم ، سوسیالیسم واندیشه های چپ گرایانه ، مقابله با اندیشه های مردم سالارانه ، آزادی بیان و پلورالیسم ، ایجاد وضعیت ترور و وحشت از طریق نظامی گری و سازماندهی توده ها در سازمانهای میلیتاریستی ، و ... اشاره کرد. " فرانتس نویمان" می گوید: نهضت قاشیستی - نازی در طبقه متوسط اضطراب بر می انگیخت و آن اضطراب را در مجرای ویرانگری می انداخت. موسولینی پس از اتمام جنگ جهانی دوم به هنگام فرار به سویس به دست مبارزان ایتالیایی گرفتار آمد و در بیست و هشتم آوریل اعدام شد .
منبع : تبیان


همچنین مشاهده کنید