یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

آپاتیت Apatite


آپاتیت Apatite
▪ خاصیت فسفرسانس :
خوب
▪ سیستم تبلور :
هگزاگونال
▪ رنگ :
بی‌ رنگ تا سفید، اغلب به صورت سبز كمرنگ
كه فرمول شییمیایی آن( Ca۵(PO۴)۳(F,CL,OH) است كه در سیستم هگزاگونال متبلور می‌گردد. شامل سه گروه فلوئور آپاتیت (Ca۵(Po۴)۳f) و كلرور آپاتیت (Ca۵(Po۴)۳CL) و هیدروكسید آپاتیت Ca۵(Po۴)۳OH) می‌باشد. كانی‌های فلوئور آپاتیت فراوان‌ترین نوع آپاتیت است و كانیهای كلرور آپاتیت و هیدروكسید آپاتیت بسیار كمیاب‌تر است.
واژه كلوفان در مورد آپاتیت‌های توده‌ای و مخفی بلور آپاتیت بكار می رود كه بخش اعظم سنگهای فسفاته و فسیلهای استخوانها را شامل می‌شود. اما نوع آن را نمی‌توان تعیین كرد كلوفان از نظر خواص فیزیكی معمولاً متراكم، توده‌ای و با ساختمان متحدالمركز و كلوئیدی است. این كانی معمولاً ناخالص است و مقدار كمی كربنات كلسیم به همراه دارد.
آپاتیتهای خاك مانند توأم با مواد دیگر را معمولاً فسوسفوریت می‌گویند. به رنگ بی‌رنگ تا سفید، اغلب به صورت سبز كمرنگ تا سبز زمردی، كبود آسمانی، زرد، قهوه‌ای، بخش دیده می‌شود. در قدیم این كانی با كانیهای بریل، دیو پسیر و تورمالین اشتباه می‌شده است.
‌● خواص تشخیص:
معمولاً از بلورهای آن، رنگ و سختی‌اش می توان آن را شناسایی كرد. در تشخیص آن از بریل از وجود سطوح دو هرمی در دو انتهای آن استفاده می‌‌شود. این كانی با چاقو خط بر می‌‌دارد.
به سختی گداخته می‌شود. در اسید حل می شود و محلول آن با مولیبدات آلومینیوم تركیب شده و فسفات آمونیوم تولید می‌شود.
● پیدایش:
به صورت كمیاب و فرعی در سنگهای آذرین و رسوبی و دگرگونی یافت می‌شود. در پگماتیت‌ها و سایر رگه‌های هیدروترمال یافت می‌شود. گاهی به صورت رگه ها و توده‌ها همراه با سنگهای قلیایی دیده می‌شود. مواد فسفاته استخوانها و دندانه‌های موجودات از نوع آپاتیت است.
● كاربرد:
بلورهای فسفات تعداد بسیار زیادی برای تأمین كودهای شیمیایی فسفاته بكار می‌رود. در صنایع شیمیایی برای تهیه اسیدفسفوریك در كبریت‌سازی، تهیه اسید فلوئوریدریك در صنعت، صنعت سرامیك سازی و غیره مصرف می‌شود. انواع شفاف و خوش رنگ آن به عنوان جواهر به كار می رود.
منبع : سایت مفاهیم


همچنین مشاهده کنید