یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

قلب سالم در کفش های راحت


قلب سالم در کفش های راحت
چینیان قدیم در گذشته به پا اهمیت زیادی می دادند و ازآن به عنوان «قلب دوم» انسان یاد می کردند. آنها نقاط مشخصی از کف پا را با یکی از حواس پنجگانه مرتبط می دانستند، مثلا منطقه بین انگشت سوم الی پنجم را با چشم و یا پاشنه پا را با عصب سیاتیک ارتباط می دادند. در پیشینه ادب فارسی نیز از نقش کفش مناسب و راحت در قالب ضرب المثل های معروف بسیار یاد شده است ضرب المثل های «تهی پای رفتن به از کفش تنگ» یا «لنگه کفش در بیابان غنیمت است» همگی نشان دهنده تجارب پیشینیان ما در مورد کفش راحت و مناسب بوده است.
● در اولین مرحله این سوال مطرح می شود که کفش مناسب چیست؟
می توان گفت که در انتخاب کفش معمولا ۴ عامل تاثیر مشخصی دارند:
۱) قیمت،
۲) جنس
۳) رنگ
۴) مدل.
قیمت یک عامل اقتصادی است که به فرد و جامعه مربوط می شود رنگ و مدل هم متاثر از سن، جنسیت و گرایش های فردی و اجتماعی است وجنس و کیفیت کفش هم به اوضاع اقتصادی و وجدان اجتماعی جامعه باز می گردد. اما بر اساس تحقیقات انجام شده می توان گفت که مردم در انتخاب کفش، مدل و قیمت آن را از فاکتورهای بسیار مهم می دانند و متاسفانه راحتی کفش جزو اولین اولویت های آنان قرار نمی گیرد.
شاهد این مدعا خستگی, داغی و سوزش پا و شیوع انواع ناهنجاریها مثل انگشتان چکشی، انگشت شست کج، ناخن فرو رفته، تاول و میخچه، بونیون، کف پای صاف و کف پای گود، پای پهن، کوتاهی آشیل و احساس کمر درد مفاصل مچ، زانو و در عموم مردم است که گاهی اوقات کفش نامناسب به عنوان علت اصلی آنها و در دیگر موارد به عنوان تشدید کننده درد عمل می کند.
مفهوم راحتی کفش از اندازه بودن آن متفاوت است چرا که راحتی کفش به معنای در نظر گرفتن کارکردهای واقعی کفش در هنگام انتخاب است و کارکرد اصلی کفش به نقش حمایتی و حفاظتی آن باز می گردد. انسان بر روی دو پای خویش راه می رود و می پرد و می جهد و می دود. وقتی به آنالیز حرکت پا توجه، می کنیم، پای انسان را یک اهرم حرکتی می یابیم که در مقابل نیروهای واکنشی زمین از خود کنش نشان می دهد و بدون یک کفش مناسب، به بافت های نرم پا آسیب وارد خواهد شد.
یکی دیگر از نقش های مهم کفش نقش شکل دهی و ظرافت بخشی به اعمال پا و کمک به اجرای الگوی درست حرکت است، به طوری که بدون کفش، راه رفتن انسان شکل ناخوشایندی به خود می گیرد. مصداق این مسئله را به وضوح می توان در ورزش های مختلف دید چرا که هر ورزشی کفش مخصوص به خود را دارد وپا را از بسیاری از آسیب های خارجی محافظت می کند.
● چند توصیه برای انتخاب کفش
برای خرید کفش سعی کنید بعد از ظهرها اقدام کنید چرا که در این زمان پا اندازه واقعی خود را به دست آورده است.
بهتر است در هنگام خرید کفش، هر دو لنگه کفش را بپوشید و اندکی با آن راه بروید و از خرید کفشی که خیلی گشاد و آزاد باشد خودداری کنید.
به انگشتان کوچک خود نگاه کنید که به صورت برجستگی در رویه کفش هویدا نشده باشند.
توجه کنیدکه پاشنه پا کاملا در کفش جا بگیرد، زیرا پا ابتدا از پاشنه فرود میآید و گشادی یا تنگی آن باعث چرخش و زمین خوردن فرد می شود. پنجه باریک در کفش و عامل اصلی عارضه شست کج و فرو رفتن ناخن در انگشت شست است و در استفاده دراز مدت باعث ایجاد ضایعات مفصلی و سوزش پینه بستن رو و لای انگشتان و اثرات نامطلوب بر عضلات ناحیه کف و ساق پا می شود. شایان ذکر است که فشار مستمر بر اعصاب و عروق پا موجب خستگی و کم شدن استقامت آن و در نهایت ایجاد کمر درد می شود.
استفاده از کفش های پاشنه بلند باعث افزایش گودی کمر و متعاقب آن کمر دردو کوتاه شدن آشیل، از بین رفتن گودی پا و تسریع در ایجاد کف پای صاف خواهد شد. حداکثر ارتفاع مجاز پاشنه ۲ سانتی متر است و همچنین توجه به سطح مقطع کفش از ضروریاتی است که بایستی تمام وسعت پاشنه را بپوشاند.
تخت کفش باید نه زیاد کلفت باشد که باعث سنگینی نو پیچ خوردن پا شود و نه زیاد نازک وسفت باشد، بلکه بایستی در قسمت پنجه ها از انعطاف پذیری خوبی برخوردار بوده و در آن عاج مناسبی جهت جلوگیری از سر خوردن حک شده باشد در ضمن باید از جنسی باشد که در برابر نفوذ گرما، سرما و ورود آب مقاوم بوده و دارای وزن کمی باشد.
رویه بیرونی کفش باید به گونه ای باشد که تهویه و گردش هوا را به خوبی انجام داده و زبانه آن طوری باشد که بتواند به خوبی از فشار بندها و دکمه ها و سوراخ های فلزی بر روی پا جلوگیری کند.
● روش های نگه داری از کفش
در فواصل منظم از واکس استفاده کنید زیرا واکس کفش را نرم و عمر آن را زیاد می کند.
در صورت شستن بهتر است آن را در هوای معمولی خشک کنید چرا که خشک کردن با حرارت به یک باره باعث ترکیدن آن خواهد شد. در ضمن داخل آن را با روزنامه مچاله کاملا پر کنید تا از شکل نیفتد.
اگر کفشتان شوره زد، ابتدا آن را با مخلوط آب و سرکه بشویید و سپس گلیسیرین بر روی آن بمالید.
برای جلوگیری از بو گرفتن کفش، علاوه بر شستشوی مرتب پا و جوراب، داخل کفش خود پودر ساچ بپاشید.
منبع : روزنامه مردم سالاری


همچنین مشاهده کنید