جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

صبر استراتژیک !


صبر استراتژیک !
جمهوریخواهان آمریکا در آستانه انتخابات ریاست جمهوری این کشور از دو طرف در مساله عراق تحت فشار قرار دارند. از یکطرف مردم و مسئولان عراقی اعلام کرده اند که بهیچوجه زیر بار تایید مصونیت قضائی اتباع آمریکا در عراق (کاپیتولاسیون ) نخواهند رفت و توافق نامه امنیتی مورد نظر آمریکا را نخواهند پذیرفت و از طرف دیگر مردم آمریکا با تظاهرات پیاپی در شهرهای مختلف از دولت بوش کوچک میخواهند نظامیان آمریکائی را از عراق خارج کند تا از این طریق مشکلات اقتصادی و اجتماعی داخلی آمریکا قدری کاهش یابد.
در این میان رایان کروکر سفیر آمریکا در عراق به مردم آمریکا پیشنهاد کرد به « صبر استراتژیک » روی بیاورند و به دولتمردان خود برای ماندن در آمریکا و حفظ آنچه وی آنرا دستاوردهای این دولت در عراق نامیده کمک نمایند. کروکر ضمن مطرح ساختن این ادعا که آنچه دولت بوش در عراق به دست آورده یک افتخار است و مردم آمریکا نیز باید به این دستاورد افتخار کنند به هموطنان خود هشدار داد : اگر برخواسته خود مبنی بر خارج شدن نظامیان آمریکائی از عراق پافشاری کنند و اجازه داده شود منافع آمریکا در عراق تحلیل برود این دستاوردها در خطر خواهند بود. برهمین اساس وی تاکید کرد : « آنچه آمریکائی ها برای پیشرفت در عراق به آن نیاز دارند نوعی « صبر استراتژیک » است .
آمریکائی ها برای دست یافتن به توافقنامه امنیتی مورد نظر خود با عراق به دولت عراق نیز هشدار داده اند درصورتی که زیر بار خواسته های واشنگتن نرود دارائی های این کشور را بلوکه و همچنین نفت عراق را مصادره خواهند کرد. جلال طالبانی رئیس جمهور عراق با اعلام این خبر خواستار امضای توافق نامه با آمریکا شد تا عراق از خطر بلوکه شدن اموال خود در خارج مصون بماند. علاوه بر این فشارهای زیادی نیز از سوی آمریکا به دولت نوری مالکی وارد می شود که یکی از آنها تشدید ناامنی در بغداد و تعدادی از شهرهای عراق طی روزهای اخیر است . چند انفجار در بغداد در روز عید فطر که ۲۱ کشته و ده ها مجروح برجای گذاشتند از جمله این فشارهاست . تهدید دولت مالکی به سقوط نیز فشار دیگری است که دولت بوش بر عراق وارد می کند و البته تاکنون برای عملی ساختن این تهدید اقداماتی نیز بعمل آورده لکن در اثر مقاومت ها ناکام مانده است .
دولت عراق هر چند از ناحیه جناح کرد که بخشی از حاکمیت را تشکیل میدهد و رئیس جمهور و وزیر امور خارجه از شاخص ترین افراد آن هستند برای سازش با آمریکا و پذیرفتن توافق نامه امنیتی مورد نظر واشنگتن تحت فشار قرار دارد لکن در مقابل از پشتوانه مردمی و مذهبی توانمندی برخوردار است . اکثریت مردم عراق با امضای توافق نامه امنیتی مورد نظر مورد نظر آمریکا به دلیل اینکه اولا شامل کاپیتولاسیون است و ثانیا موجب حضور دراز مدت اشغالگران در کشورشان می شود بشدت مخالفند. مردم همواره مخالفت خود را از طریق تظاهرات خیابانی اعلام می کنند و دولتمردان عراقی را از پذیرفتن خواسته های آمریکا برحذر میدارند.
از مردم عراق شدیدتر مخالفت مراجع دینی است که تاکنون بارها نسبت به این موضوع هشدارهای تندی داده اند. آیت الله سیستانی اعلام کرده است تا من زنده ام اجازه امضای چنین توافق نامه ای را نخواهم داد و آیت الله سیدکاظم حائری نیز تاکید کرده است اگر این توافق نامه امضا شود هیچ تعهدی برای هیچیک از مردم و مسئولان عراقی بوجود نمی آورد. سایر مراجع مذهبی عراق نیز مخالفت خود را با این توافق نامه به شکل های گوناگون اعلام کرده اند. این تصریحات به معنای نامشروع بودن توافق نامه امنیتی مورد نظر آمریکاست و امضای آن پیامدهای سنگینی خواهد داشت که برای کشور زخم خورده عراق بهیچوجه قابل تحمل نیست .
اولین پیامد سقوط دولتی است که این توافق نامه را امضا کند. مردم عراق به مرجعیت دینی اعتقاد کامل دارند و آنچه تاکنون از طریق مقابله با اراده اشغالگران به دست آورده اند محصول پیروی آنها از مرجعیت دینی است . مخالفت های مراجع دینی صریح ترین و سنگین ترین مخالفت ها با حضور اشغالگران است و جای هیچگونه ابهام و مجامله باقی نمی گذارد و مردم تکلیف خود را در برابر هر دولتی که چنین توافق نامه ای را امضا کند به روشنی میدانند. به همین دلیل دولتمردان عراقی جسارت امضای چنین توافق نامه ای را نخواهند داشت و اگر مرتکب این بی احتیاطی شوند قطعا امکان ادامه حضور در مسند قدرت را نخواهند داشت .
دومین پیامد تشدید مقابله مردمی با اشغالگران خواهد بود. مردم عراق تاکنون به اندازه کافی رنج ها و مصیبت های حضور اشغالگران در کشور خود را تجربه کرده اند و تمام وجود آنها لبریز از نفرت نسبت به آمریکائیهاست . توافق نامه امنیتی آمریکا با عراق می تواند به منزله کبریتی که به انبار باروت کشیده می شود عمل نماید و نظامیان آمریکائی را در شعله های خشم مردم عراق به نابودی بکشاند.
و سومین پیامد افزایش فشارها بر دولت واشنگتن از داخل آمریکاست . مردم آمریکا نیز بیش از این تحمل دادن تلفات انسانی و قرار گرفتن زیر بار فشارهای اقتصادی را ندارند و قطعا فشارها را بر دولت خود افزایش خواهند داد و برخلاف توصیه رایان کراکر به « صبر استراتژیک » روی نخواهند آورد.
اینها موانع پیش روی توافق نامه امنیتی مورد نظر آمریکا با عراق هستند که قطعا جلوی امضای آنرا خواهند گرفت و درصورتی که دولتمردان آمریکائی برای رسیدن به هدف خود به زور متوسل شوند نه آنها و نه دولت عراق قدرت تحمل پیامدهای چنین اقدامی را نخواهند
منبع : روزنامه جمهوری اسلامی