جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

علم تغذیه در یک نگاه


علم تغذیه در یک نگاه
برای این علم، تعریف‌های گوناگونی شده که ساده‌ترین آن‌ها عبارت است از این که: ‌”تغذیه، علمی است که احتیاج‌های کمی و کیفی روزانهٔ فرد را مورد مطالعه و بررسی قرار می‌دهد و مشخص می‌کند که هر فردی چه نوع و چه مقدار غذا مصرف کند تا دارای سلامتی کامل باشد‌“. نکته دیگر این که: ‌”این علم، مجموعهٔ اعمال انجام شده بر روی مادهٔ غذائی تا قابل مصرف شدن جهت بدن را نیز شامل می‌شود‌“.
این اعمال شامل هضم (Digestion)، جذب (absorption) و دفع (Excretion) می‌باشند. غذا شامل موادی به نام مواد مغذی Nutrient می‌باشد.
مواد مغذیف ترکیب‌های شیمیائی هستند که سه عمل اصلی را در بدن انجام می‌دهند:
۱) تولید انرژی
۲) ترمیم بافت‌های بدن و رشد
۳) تأثیر بر فرآیندهای بیولوژیک
سازمان‌های بسیاری در رابطه با علم تغذیه تأسیس شده‌اند که فعال ترین آن‌ها به شرح زیر می‌باشند:
▪ F.A.O Food and Agricultural Organization
▪ W.H.O World Health Organization
سازمان بهداشت جهانی که در ارتباط با مسائل بهداشتی و تغذیه‌ای فعالیت می‌کند و با تشکیل کنگره‌ها و سمینارهای بین‌المللی مشکل‌های تغذیه‌ای را بررسی می‌کند.
▪ U.S.D.A United State Department of Agriculture را نام برد.
در علم تغذیه، مواد غذائی به شرح زیر طبقه بندی می‌شوند:
۱) کربوهیدارت‌ها
۲) پروتئین‌ها
۳) چربی‌ها
۴) ویتامین‌ها
۵) مواد معدنی
۶) آب
عناصر شیمیائی مورد نیاز بدن نیز به دو دسته تقسیم می‌شوند:
۱) عناصر کلی: که مقدار زیادی از آن‌ها برای بدن لازم است.
مثل:
▪ کلسیم (Ca)،
▪ فسفر (P)
▪ پتاسیم (K)،
▪ سدیم (K)،
▪ سدیم (Na)
▪ منگنز (Mg)
۲) عناصر جزئی: گرچه میزان مورد نیاز بدن از این عناصر، کم می‌باشد، ولی برای بدن مهم هستند. از جمله ▪ آهن (Fe)،
▪ ید (I)،
▪ منیزیم (Mn)
▪ مس (Cu).

نیلوفر ساعی دهقان
مهندس کشاورزی
منبع : مجله شادکامی و موفقیت