شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

کولینا: درک متقابل از عوامل موفقیت داوران است


کولینا: درک متقابل از عوامل موفقیت داوران است
پیرلوئیجی کولینا یا همان مرد مریخی دنیای فوتبال دو سال پیش از قضاوت در مستطیل سبز کناره گرفت اما این چهره سرشناس همچنان یکی از افراد محبوب و برجسته در فوتبال است. این داور ۴۸ ساله فینال لیگ قهرمانان اروپای سال ۹۹ و فینال جام جهانی ۲۰۰۲ را قضاوت کرد و هم اکنون در خدمت لیگ فوتبال ایتالیا و کمیته داوران یوفاست. متن زیر ترجمه مصاحبه پیرلوئیجی کولینا با وب سایت یوفا بوده که در آن وی به حرفه داوری اش و همچنین عوامل موفقیت در این عرصه پرداخته است.
▪ چه زمانی کار داوری را آغاز کردید؟
ـ این مساله به سال های دور برمی گردد زمانی که ۱۷ ساله بودم و بدون هیچ دلیل خاصی دست به سوت شدم. شاید هم به این دلیل بود که دوستم در دبیرستان دوره های داوری را سپری می کرد از من هم خواست تا همراه او بروم. من هم به او گفتم چرا که نه؟ البته آن روز خیلی متقاعد نشده بودم که شاید ۳۰ سال بعد در مورد داوری صحبت کنم.
▪ خاطره انگیز ترین بازی که قضاوت کردید، کدام بود؟
ـ خب من خیلی خوش شانس بودم که بازی های خوب زیادی را قضاوت کردم. در این میان می توانم به فینال جام جهانی اشاره کنم که این میدان برای بازیکنان، داوران، مربیان و حتی مفسرین تلویزیون اهمیت دارد خصوصا این که به نحوی در آن حاضر باشند. من جزو یکی از داوران جام بودم و بنابراین تاریخ ساز شده ام. البته داور فینال لیگ قهرمانان در بارسلونا نیز بوده ام و بازی میان بایرن مونیخ و منچستر یونایتد در سال ۹۹ را سوت زده ام. دو گل در وقت اضافه به ثمر رسید که یکی از خاطره انگیزترین لحظات پایانی را در فوتبال رقم می زند. داور بازی انگلیس و اسکاتلند در ویمبلی نیز بوده ام. بازی مهیبی بود درست مثل رقابت رئال مادرید و بارسلونا در مرحله نیمه نهایی لیگ قهرمانان که در آن هم حاضر بوده ام.
▪ زمانی که پسربچه بودید طرفدار کدام تیم بودید؟
ـ طبیعی است که یک پسربچه هوادار تیم خاصی باشد اما یک داور ناچار است همچون یک بازیکن حرفه ای عمل کند. گاهی اوقات یک بازیکن مقابل تیمی که دوستش دارد به میدان می رود اما چون حرفه ای سعی می کند نهایت تلاشش را برای پیروزی تیم خودش به کار گیرد. در مورد داوران هم قضیه به همین منوال است. اگر توقع دارید که یک داور طرفدار تیمی نباشد. باید آن را از سیاره مریخ یا سیاره ای دیگر استخدام کنید!
▪ مقوله قدرت را در برخورد با بازیکنان چگونه تعبیر می کنید؟
ـ خب این مساله به احترام متقابل هم ربط پیدا می کند. شما باید پذیرفته شوید نه به خاطر این که داور هستید بلکه به این خاطر که بازیکنان به شما اعتماد می کنند. وقتی پذیرفته شوید بهترین نتایج را کسب می کنید. حتی اگر زمانی اشتباه کنید بازیکنان مقوله احترام را رعایت می کنند.
▪ آیا از احترام در انگلیس چیزی شنیده اید؟
ـ یک سری مطالب در روزنامه ها خوانده ام و فکر می کنم احترام لغتی کلیدی باشد حتی در یورو ۲۰۰۸ احترام معانی زیادی دارد چه برای ما چه برای حریفان ما چه برای خود شما، هواداران و …. این مساله حتی برای داوران مهم است. من خوشحالم که شما بحث احترام را پیش کشیدید زیرا این مساله در زندگی آینده تمامی ما تاثیرگذار است؛ نه فقط برای داوران بلکه برای تمام انسان ها.
▪ برای این که یک داور خوب باشید چه فاکتورهایی را می بایست مدنظر قرار دهید؟
ـ البته گفتن این فاکتورها سخت و دشوار است. تنها یک فاکتور کافی نیست که شما را داوری خوب معرفی کند. آمادگی کافی هم لازمه کار است. با این فاکتور می توان نیمی از راه را طی کرد. تا چند سال پیش دویدن و دانستن قوانین کافی بود اما امروزه داشتن اطلاعات بیشتر در خصوص فرهنگ، فهم بازیکنان و … کارساز است.
داوری با یک فاکتور بی معنی است. من استیل خاصی ندارم. وقتی داوری یاد می گرفتم و کم کم بزرگ می شدم سعی می کردم از هر کسی چیزی یاد بگیرم. تفاهم متقابل مساله ای مهم است و بخشی از احترامی است که از آن صحبت کردم. بدترین چیزی که ممکن است در زمین رخ دهد این است که داوران و بازیکنان یکدیگر را دشمن فرض کنند. شاید کاربرد این جمله چندان درست نباشد اما حریفان، دو تیم متفاوت هستند نه دشمن همدیگر و داور در این مقوله دخیل نیست. داور باید به دو تیم کمک کند.
▪ آیا برای حک شدن در ذهن بازیکنان زحمت زیادی کشیدید؟
ـ اگر بخواهید پذیرفته شوید باید دیگران شما را بفهمند و برای تحقق این مساله نیاز است که شما هم دیگران را بفهمید. نتیجه می گیریم که این قضایا ارتباطی به قدرت و ترس دیگران از شما ندارد بلکه به فهم و درک مرتبط است. من هم همیشه تمام تلاشم را برای تحقق این مساله به کار گرفته ام.
حورا شکیبی ممتاز
منبع : روزنامه جوان


همچنین مشاهده کنید