شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

۲۷ اردیبهشت ـ ۱۷ می ـ پایان جدایی دانش آموزان در مدارس آمریکا به حکم دیوان عالی این کشور - نگاهی به استدلال قضات این دیوان


هفدهم ماه مه سالروز صدور حكم دیوان عالی آمریكا مبنی بر لغو جدایی دانش آموزان مدارس در این كشور است. تا ماه مه ۱۹۵۴ سیاهپوستان به مدارس سفید پوستان راه نداشتند؛ حال آن كه قانون اساسی آمریكا صریحا تاكید بر آموزش و پروش یكنواخت، رایگان و اجباری در دوره های ابتدایی و متوسطه دارد، ولی دهها سال مدارس سیاهپوستان را با این استدلال كه دوگانه بودن به یكنواخت و برابر بودن آموزش و پرورش آسیب نمی رساند از مدارس سفید پوستان جدا كرده بودند.
تا این كه در سال ۱۹۵۰ جماعتی در شهر «توپكا» واقع در ایالت كانزاس به دادگاه شكایت كردند كه جدایی مدارس، یكنواخت بودن آموزش و پرورش و برخورداری برابر افراد را از آن كه هدف قانون اساسی است نقض كرده و كودكان مدارس سیاهپوستان از لحاظ آموزش، عقب تر هستند و این جدایی مدارس از لحاظ روانشناسی هم باعث می شود كه سیاهپوستان در طول عمر تصور كنند كه با سفید پوستان تفاوت و از آنان چیزی كم دارند، عقب مانده و حقیر هستند و در نتیجه اعتماد به خود را از دست بدهند و رشد نكنند.
این پرونده كه «براون (شاكی) بر ضد شورای آموزش و پرورش شهر توپكا» عنوان داشت تا دیوان عالی كه در آمریكا در عین حال مرجع رسیدگی ماهوی به نقض قانون اساسی است پیش رفت.
در اینجا، دیوان عالی راسا دست به آزمایش دانش آموزان زد و برایش مسلم شد كه سیاهپوستان به علت جدایی مدارس، از آموزش و پروش یكنواخت و برابر نمی توانند برخوردار شوند كه در پی آن روز ۱۷ ماه مه ۱۹۵۴ حكم معروف خود را مبنی بر غیر قانونی بودن جدایی دانش اموزان و مدارس اعلام داشت و در آن نوشت: «جدایی مدارس ذاتا ایجاد نابرابری می كند» و ناقض قانون اساسی است.
از آن پس در آمریكا، دانش آموزان، صرف نظر از محل سکونت آنان، میان مدارس تقسیم و شهرداری ها مكلف شده اند كه برای رساندن رایگان دانش آموزان به مدارس دوردست اتوبوس تهیه كنند و كتاب رایگان در اختیار دانش آموز قرار گیرد كه مبادا یكی از آنها استطاعت خرید نداشته باشد و نتواند«یكنواخت و برابر» تحصیل كند و دادن غذا در مدارس نیز رایج شد تا همه با شكم سیر در كلاس شركت جویند.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز


همچنین مشاهده کنید