پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

شلوغ ترین حیاط خلوت دولت


شلوغ ترین حیاط خلوت دولت
دانشگاه های ایران اندکی پس از روی کار آمدن دولت دچار نوعی سونامی در حوزه های مختلف آموزشی، فرهنگی و سیاسی شدند. استادان صاحب نامی چون حسین بشیریه، هادی سمتی، میرجلال الدین کزازی، سعید حجاریان، حسن نمکدوست، محسن کدیور و... دچار بازنشستگی یا اخراج شدند و کسانی کرسی آنها را تسخیر کردند که در گذشته یا اسمی از آنها نبود یا اگر هم بود چندان شناخته شده نبودند. این سونامی که از ویژگی های دولت نهم است به همین جا ختم نشد؛ پس از وقایع دانشگاه امیرکبیر و پس از آن در بسیاری دیگر از دانشگاه های کشور از جمله شیراز، عده یی خاص با برگزاری تجمعات خواستار «انقلاب فرهنگی دوم» در سطح دانشگاه ها شدند. فشار بر دانشگاه ها از سوی نودولتیان و روانه شدن حامیان احمدی نژاد به مراکز تولید علم که عمدتاً فاقد هرگونه سبقه علمی و آموزشی بودند به جایی رسید که یکی از بی سر و صداترین دانشگاه های کشور یعنی «دانشکده خبر» رفته رفته خبر اصلی بسیاری از رسانه ها شد.
دانشکده خبر که این روزها در آستانه دهمین سالروز تاسیس خود قرار دارد توسط فریدون وردی نژاد مدیرعامل وقت سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) به این دلیل تاسیس شد تا کارمند - خبرنگاران خبرگزاری دولت که بیشتر دارای مدرک دیپلم بودند تحصیلات تکمیلی خود را در رشته خبرنگاری طی کنند. بگذریم که این هدف تحقق نیافت و دانشکده خبر محلی برای صدور مدرک کارشناسی به آن دست خبرنگاران ایرنا شد که در آستانه بازنشستگی قرار داشتند تا این حرفه را به صورت آکادمیک بیاموزند. همزمان شاغلان در سایر رسانه ها و علاقه مندان به یادگیری حرفه خبرنگاری همه ساله امکان حضور در این دانشکده را از طریق آزمون و مصاحبه یافتند و ترکیبی از خبرنگاران رسانه دولت و سایر رسانه ها به وجود آمد.
نام این دانشکده یک بار در سال ۸۳ هنگامی در رسانه های مختلف مطرح شد که با تصویب شورای عالی اداری کشور این دانشکده در آستانه تعطیلی قرار گرفت و دانشجویان با برگزاری تحصن چندروزه و لابی کردن های فراوان که به سبب حضور در رسانه های گوناگون داشتند از تعطیلی آن جلوگیری کردند و سرانجام با وساطت سیدمحمد خاتمی رئیس جمهور وقت این ماجرا فیصله یافت. تجربه نشان می دهد عمر مسوولیت در این دانشکده کمتر از یک سال و حدود ۱۰ ماه بوده و مدیران پس از تلاشی کوتاه یکی پس از دیگری آنگاه که درمی یابند وعده های گوناگون آنان در مراسم معارفه شان هرگز محقق نخواهد شد، بی سروصدا عطای ماندن را به لقای رفتن بخشیده اند لیک با ابتکار خود محبوبیت شان را در میان دانشجویان حفظ می کردند. یکی از همین افراد محمد احمدی افزادی رئیس پیشین این دانشکده و مدیرکل اسبق سیاسی شبکه جهانی جام جم بود که پس از ظهور دولت نهم سکان هدایت تنها مرکز آموزش تخصصی خبرنگاری در کشور را در دست گرفت.
او اگرچه به دلیل اجرای برنامه نگاه یک در شبکه اول سیما رابطه خوبی با دولتمردان داشت اما همواره حامی پنهان اصلاح طلبان بود و استادانی را به این دانشکده - که هنوز دارای هیات علمی نیست- دعوت کرد که بسیاری از دانشجویان حوزه های علوم انسانی آرزوی یک جلسه حضور در کلاس هایشان را دارند. از دیگر سو فضای باز سیاسی که در دوران حضور ۱۰ماهه وی به وجود آمده بود چنان بود که هر روز نشریات و تشکلی جدید به وجود می آمد و دانشجویان فضای پرنشاط و دانشجویی را تجربه می کردند. با رفتن احمدی افزادی «روح الله احمدزاده کرمانی» ۲۹ ساله پا به اتاق ریاست این دانشکده ۵۰۰ نفری گذاشت که دارای لیسانس و فوق لیسانس علوم و معارف اسلامی از دانشگاه امام صادق(ع) بود و هم اکنون دانشجوی دکترای مدیریت دانشگاه آزاد است. جنجال های این دانشکده کوچک از زمانی آغاز شد که احمدزاده کرمانی یک هفته پس از معارفه خود در سلف -گالری این دانشکده که علاوه بر صرف غذا، محل نمایش عکس و تبادل اخبار و اطلاعات دانشجویان خبرنگار بود دیوار جنسیتی کشید و اعلام کرد کوتاهی مسوولان قبلی در جدا نکردن دختران و پسران از یکدیگر اشتباهی شرعی بوده و زمزمه «جهاد اسلامی» در دانشکده خبر سر داد، گویی مدیران قبلی هیچ گونه وابستگی به دانشگاه هایی نظیر امام صادق(ع) و امام حسین(ع) نداشتند و همگی از وابستگان رژیم سابق بوده اند،
رئیس جوان دانشکده خبر که پیش از حضور در این تنها مرکز تخصصی آموزش خبرنگاران، خبرنگاران سایت رجانیوز - از سایت های حامی احمدی نژاد- بوده در مصاحبه یی دانشجویان و فارغ التحصیلان این دانشکده را مشتی «عمله خبری» خواند که از خود هیچ نوع استقلال نظری و عملی ندارند و در بخش دیگری گفت؛ «برای تربیت عمله خبری به اینجا نیامده ام.» احمدزاده کرمانی پس از مدتی معاونت آموزشی و پژوهشی را از یکدیگر تفکیک کرد و جوانی ۲۶ساله به نام وحید یاسین پور - از اعضای رایحه خوش خدمت- را به عنوان معاون پژوهشی و خواهرزاده ۲۴ساله خود را در ابلاغ هایی جداگانه به عنوان رئیس حوزه ریاست، رئیس مشاوران جوان و رئیس روابط عمومی دانشکده خبر منصوب کرد. اقدامات احمدزاده کرمانی به همین جا ختم نشد و با تعطیلی «انجمن دانشجویان دانشکده خبر» که تنها تشکل انتخابی این دانشکده بود، نشان داد عملاً اعتقادی به تضارب آرا و خرد جمعی ندارد و با صراحت اعلام کرد؛ «تصمیم داریم فضا را یک بعدی کنیم.» وی پس از مدتی در ابلاغی «علیرضا ذاکر اصفهانی» رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک را به سمت «رئیس گروه خبرنگاری» دانشکده خبر منصوب کرد. ذاکراصفهانی که البته هیچ گونه سابقه یی در حوزه رسانه ندارد ۱۷ سال بزرگ تر از احمدزاده و عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و علوم اسلامی است.
ورود رئیس مرکز استراتژیک نهاد ریاست جمهوری همزمان بود با حضور استادانی چون فاطمه رجبی همسر سخنگوی دولت و نویسنده کتاب احمدی نژاد معجزه هزاره سوم، حسن بیادی عضو شورای شهر تهران و مشاور سابق ستاد انتخاباتی احمدی نژاد، عباس سلیمی نمین و... و بسیاری از استادان جوانی که با مدرک تحصیلی پایین تر از دکترا پا به این دانشکده گذاشته اند. اگرچه ذاکراصفهانی همواره دعوت از استادانی چون فاطمه رجبی، حسن بیادی، سلیمی نمین و... را تکذیب می کند اما هنوز این سوال باقی است که دلیل حضور وی و افراد نزدیک به رئیس جمهور که اکثراً دارای مدرکی نامربوط با خبر هستند در دانشکده خبر چیست؟ آنچه مسلم است دولت نهم و در مجموع اصولگرایان از دیرباز تاکنون از نداشتن خبرنگاران و روزنامه نگاران همسو با جهت فکری خود رنج می برند و این کمبود استراتژیک محافظه کاران همواره در همراه نبودن افکار عمومی جامعه با آنها موثر بوده بنابراین تلاش این گروه در به همراه داشتن خبرنگاران و ژورنالیست هایی که بتوانند تفکرات و برنامه های آنها را به مردم انتقال دهند چندان دور از ذهن نیست.
حضور نزدیکان رئیس جمهور در دانشکده خبر، تبدیل آن به شلوغ ترین حیاط خلوت دولت نهم و پرسیدن سوال های عجیب مانند «نظر شما در مورد معجزه هزاره سوم چیست؟» هنگام مصاحبه از داوطلبان جدید الورود حکایت از آن دارد که حضور نومحافظه کاران در دانشکده خبر اتفاقی نبوده است. تشکیل اتاق فکر و حضور افرادی غیرمرتبط با دانشکده در آن و برگزاری جلسات چند ساعته با رئیس دانشکده نشان می دهد تجمع هواداران دولت نهم در این نهاد آموزشی حساس بی دلیل نیست.
با این وجود دانشجویان دانشکده خبر هم چندان بیکار ننشسته اند. آنها با نامه نگاری های متعدد خود به مسوولان دولتی و غیردولتی نظام خواستار توجه به مشکلات متعدد آموزشی و صنفی خود هستند؛ مشکلاتی نظیر برگزاری کلاس ها در راهروها، ظرفیت پایین کلاس ها، نداشتن آزمایشگاه، ساختمان نامناسب، بازبینی در سرفصل دروس و صدور مجوز برای انتشار نشریات و تشکل ها. نامه به محمدمهدی زاهدی وزیر علوم، مدیرکل فرهنگی وزارت علوم و نامه به سیدحسن خمینی فرزند یادگار امام راحل از جمله رفتارهای مسالمت آمیز و مبتنی بر گفت وگوی دانشجویان برای رفع تنگناهای موجود بوده است. آنها در نامه خود به نوه امام که هدف آن را «ادای دین به این انقلاب و امام راحل» عنوان کرده بودند، یادآور شدند؛ «امروز نسلی به عنوان دانشجو وارد دانشگاه های کشور می شود که تاریخ تولدش مصادف با ایام رحلت بنیانگذار انقلاب اسلامی است و روا نیست که بخش اعظم یافته های او درباره این انقلاب و بنیانگذارش از زبان خانم رجبی باشد.
با این وجود زمزمه هایی از حضور «روح الله حسینیان» شنیده می شود. اتفاقات اخیر دانشکده خبر نشان از تلاش جدی نومحافظه کاران برای تربیت خبرنگاران به اصطلاح خودی دارد. توهم توطئه آنان در حدی است که ادعا کرده اند دانشجویان ورودی سال های قبل سازمان یافته و در جهت مصالح اصلاح طلبان وارد این دانشکده شده اند.
احسان مازندرانی
دبیر انجمن دانشجویان دانشکده خبر
منبع : آریایی