چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا


امروز دوشنبه ۱۶ دی ماه سال ۱۳۸۷ هجری شمسی؛ در تاریخ


امروز دوشنبه ۱۶ دی ماه سال ۱۳۸۷ هجری شمسی؛ در تاریخ
امروز دوشنبه ۱۶ دی ماه سال ۱۳۸۷ هجری شمسی؛ برابر با ۸ محرم سال ۱۴۳۰ هجری قمری و ۵ ژانویه سال ۲۰۰۹ میلادی
● ۴۹ سال پیش درچنین روزی - ۱۶دی ماه سال۱۳۳۸هجری شمسی:
علی اسفندیاری متخلص به نیما یوشیج ازشاعران نوپردازمعاصرو پدرشعرفارسی با زندگی وداع کرد. اودردهکده یوش مازندران بدنیا آمد. درتهران تحصیلاتش را ادامه داد و زبانهای فرانسه و عربی راآموخت. نیما به تشویق استادش نظام وفا سرودن شعرراآغازکرد و سرانجام سبکی درشعرایران پدیدآورد که به شعرنو یا شعرنیمایی مشهوراست. مبانی و اصول شعری نیما را ازنوشته‎هایش می‎توان دریافت زیرا او دراغلب آثارمنثورش به شرح آراء خود پرداخته است. ازویژگیهای شعرنیما بیان عینی شعرو به کارگیری وزن و قافیه به تناسب است. برای نیما وزن تابع زبان شعراست که ازصورت طبیعی کلام و آهنگ گفتارسرچشمه می‎گیرد و درخدمت بیان عینی شعردرآمد. اززیباترین آثارنیما یوشیج« قطعه شعرافسانه» را می‎توان نام برد.
● ۲۸ سال پیش درچنین روزی - ۱۶دی ماه سال۱۳۵۹هجری شمسی:
درحملات سازمان یافته رزمندگان اسلام برای فتح پادگان رامبردی حمید و نواحی مجاورآن شماری ازدانشجویان و بسیجیان به شهادت رسیدند. به همین مناسبت و به سبب شدت فاجعه، این روز را کربلای هویزه نام نهادند. گفتنی است که پادگان حمید و نواحی جُفَیر، حسینیّه و هویزه سرانجام ۲سال بعد درسال۱۳۶۱شمسی با اجرای عملیات بیت المقدس ازلوث وجود دشمن پاک شد. درکربلای هویزه سیدحسین عَلَمُ الهُدی دانشجوی مؤمن و انقلابی فرماندهی عملیات را به عهده داشت که رشادتهای بسیارازخودنشان داد؛ وی درهمین عملیات به شهادت رسید.
● ۱۳۶۹ سال پیش درچنین روزی - ۸ محرم الحرام سال ۶۱ هجری قمری:
آخرین مذاکره بین منادیان سپاه ایمان، و سردمداران کفر انجام گرفت. روز هشتم ماه محرم به دعوت امام حسین(ع) گفتگویی میان ایشان و اِبنِ سَعْد ترتیب داده شد و ایشان فرمانده کافران را از عاقبت راهی که در پیش گرفته بود آگاه و برحذر کردند. امام شهیدان در سخنان خویش به ابن سعد فرمودند: «وای بر تو ای ابن سعد، آیا از خدا که عاقبت به دیدارش خواهی شتافت، نمی‏ترسی؟ آیا با من می‏جنگی در حالیکه میدانی من کیستم؟ بیا و این لشکر انبوه را واگذار و با من همراهی کن که در اینصورت به خدا نزدیکتر خواهی بود». اما سخنان امام در آن موجود پلید اثر نکرد و او که در اندیشه کسب قدرت و مقام بود در کفر و جهل خویش باقی ماند.
● ۱۱۰۱ سال پیش درچنین روزی - ۸ محرم الحرام سال ۳۲۹ هجری قمری:
« ابو سهل کوهی» ریاضیدان، و منجم برجسته ایرانی در طبرستان متولد شد. اما بیشتر ایام عمر خود را در مراکز علمی بغداد به مطالعه و تحقیق سپری کرد. کوهی بیش از سی سال به رصد ستارگان و دیگر امور رصدخانه‏ای پرداخت و نتایج تحقیقات جامع او مورد استفاده منجمان و دانشمندان بعد از او قرار گرفت.« صنعت اسطرلاب»؛ و« دوایر قماسه» از تألیفات ابوسهل کوهی محسوب می‏شوند.
● ۱۰۸۰ سال پیش درچنین روزی - ۸ محرم الحرام سال ۳۵۰ هجری قمری:
«ابوبکر احمد بن کامل بن خلف بن شجره » معروف به ابن کامل عالم علوم قرآنی، فقیه و قاضی اهل سامرا درگذشت. ام در تاریخ و سرودن شعر تبحر بسیار داشت اما دانش و شهرت اصلی وی در علوم قرآنی ذکر شده است. البته ابن کامل در تاریخ عرب جایگاه ویژه‏ای دارد و کتاب التاریخ وی گواه این مطلب است. گفتنی است که ابن کامل راویِ تاریخ طبری از خود مؤلف است و دوستی دیرینه او با محمد بن جریر طبری در منابع ثبت شده است. مهمترین اثر به جا مانده از ابن کامل که سالها منصب قضاوت کوفه را داشت« اخبار القـُضاةُ الشُّعَراء» نام دارد.
● ۷۴۴ سال پیش درچنین روزی - ۸ محرم الحرام سال ۶۸۶ هجری قمری:
« بدرالدین محمد آندلسی» معروف به ابن ناظم وفات یافت. پدر او ابن مالک مردی فاضل و دانشمند بود و بدرالدین از مکتب پدر دانش بسیاری آموخت و در زمینه‏های مختلف علمی معرفت یافت. این ناظم پس از درگذشت پدر وظایف علمی او را بر عهده گرفت. از آثار وی« شَرحِ الْفیه» و« شرح کافیّه» را می‏توان ذکر کرد.
● ۱۴۰ سال پیش درچنین روزی - ۸ محرم الحرام سال ۱۲۹۰ هجری قمری:
ملا علی زنجانی از علمای بزرگ قرن سیزدهم هجری قمری درگذشت. زنجانی فقیهی اصولی و ادیبی فرزانه بود. این عالم وارسته مدتها در قزوین به تدریس و تألیف پرداخت و سپس فعالیتهای علمی ـ دینی خود را در زنجان ادامه داد. از تألیفات زنجانی تفسیر قرآن، جوامع الاصول، و معدنُ الاَسْرار را می‏توان برشمرد. وی در مقبره سید ابراهیم زنجان به خاک سپرده شده است.
● ۸۶ سال پیش درچنین روزی - ۸ محرم الحرام سال۱۳۴۴هجری قمری:
حاج شیخ عبدُ النّبی نوری ازآیات و مراجع تهران درقرن اخیردارفانی را وداع گفت. او دانشمندی حکیم، فقیهی برجسته و مجتهدی عالی مقام بود. آیت الله نوری سالها درتهران به تدریس اشتغال داشت و جلسات تدریس ایشان همواره انبوهی ازمشتاقان اسلام و معارف اسلامی را پذیرا می‏شد.
● ۱۴۰۶ سال پیش درچنین روزی - ۵ژانویه سال۶۰۳میلادی:
جنگ بیست وچهارساله ایران و روم آغازشد. این جنگ ازطولانی ترین جنگهای دودولت مقتدر قرن هفتم میلادی یعنی ایران و روم بشمارمی‎رود. نبرد درزمان سلطنت خسروپرویز روی داد. پس از آنکه موریس امپراتور روم بفرمان فوکوس رقیب سیاسی‎اش به قتل رسید، خسروپرویزبرای انتقام گرفتن ازامپراتورجدید روم جنگ را آغازکرد و مدت ۲۴سال به جنگ وخونریزی ادامه داد.
● ۳۱۸ سال پیش درچنین روزی - ۵ژانویه سال۱۶۹۱میلادی:
بانک استکهلم نخستین اسکناس را چاپ و منتشرکرد. این اسکناس اولین پول کاغذی شمرده شده است. تاقبل ازچاپ اسکناس درسوئد و سپس درسراسراروپا مبادلات نقدی با سکه‎های چهارگوش و بزرگ انجام می‎گرفت. ازاین اسکناس هم اکنون چندنسخه موجود است و یکی ازآنها درموزه بانک استکهلم نگهداری می‎شود. گفتنی است که واژه اسکناس ازکلمه آسینیا مشتق شده است و آسینیا پولی کاغذی بوده که دولت وقت فرانسه درزمان انقلاب کبیرفرانسه به مثابه وثیقه ارضی چاپ می‎کرده است.
● ۲۰۴ سال پیش درچنین روزی - ۵ژانویه سال۱۸۰۵میلادی:
اگوستین تی یرمورخ فرانسوی درقرن۱۹میلادی درشهربولوآ متولد شد. تی یرنخستین کسی بود که نوع نگارش تاریخ را تغییرداد وبه انتقاد ازسبک تاریخ نویسی قدیم پرداخت. ازمهمترین آثاراگوستین تی یر«فتح انگلستان بدست نورماندی‎ها» را می‎توان نام برد. تی یردرسال۱۸۵۶میلادی درگذشت.
● ۷۹ سال پیش درچنین روزی - ۵ژانویه سال۱۹۳۰میلادی:
بدستوراستالین رئیس وقت شوروی سابق مزارع اشتراکی شدند. استالین کلیّه مزارع، وسایل زارعی و تجهیزات کشت و برداشت را ازمالکیت شخصی خارج ساخت و آنها را اموال عمومی نامید. بدستوراستالین ازآن پس کشاورزان فقط حق داشتند یک باغچه ویک گاو داشته باشند و محصولات اینها را برای خود بفروشند. بااجرای این طرح بسیاری ازکشاورزان شوروی سابق به کشورهای دیگربویژه استالن گریختند. همچنین درهمین دوره و با توجه به تَبَعات ناشی ازاین طرح شمارزیادی ازافراد برجسته و صاحبنظردررشته‎های مختلف علمی و شخصیت‎های سیاسی و مردمی که بااین طرح مخالف بودند به قتل رسیدند.
منبع : سایت خبری ایران