شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

بیماری‌ها


  بی اشتهایی
کاهش و یا از دست دادن اشتها یک مشکل مشترک از بیمارانی است که تحت درمان هستند عوامل زیادی بر روی اشتها تأثیر دارند از جمله: احساس بیماری (حالت تهوع و استفراغ) و شروع اختلالات و افسردگی ناشی از بیماری افرادی که دارای چنین احساسی می‌باشد چه از نظر فیزیکی و چه از نظر روانی توجه خاصی به غذا ندارد شما می‌توانید با استفاده از توصیه‌های زیر ساعت مناسبی که همراه با آرامش در غذا خوردن باشد انتخاب کنید.
۱. در محیط آرامی بنشینید به‌خصوص در زمان صرف غذا و غذا را با عجله نخورید.
۲. تا آنجائی که امکان پذیر است خود را مشغول بکنید. ولی اگر احساس ناراحتی کردید فعالیت را به خود تحمیل نکنید.
۳. ساعت، محل و محیط اطراف خود را هنگام غذا خوردن تغییر بدهید. یک شمع روشن در هنگام خوردن شام می‌تواند محیط مناسب‌تری ایجاد کند. یک رومیزی زیبا، گوش کردن به یک موسیقی آرام شرایط بهتری را فراهم می‌کند خوردن غذا با دوستان و یا دیدن برنامه تلویزیون مورد دلخواه نیز می‌تواند مؤثر باشد.
۴. هر موقع که احساس گرسنگی کردید غذا بخورید. شما احتیاجی به خوردن سه وعده غذا به‌طور اجباری ندارید خوردن چند وعده غذا بهتر است.
۵. به رژیم غذائی خود تنوع بدهید از دستور‌العمل‌های خاصی برای تغذیه بهتر در طول دوره درمان استفاده نمائید.
۶. در ساعات مختلف از غذا استفاده نمائید حتی در هنگام خواب مواد خوراکی مختصری را همیشه همراه داشته باشید مقداری مواد غذائی یا نوشیدنی در دسترس داشته باشید. تا با استفاده تدریجی آن انرژی و پروتئین مورد نیاز شما تأمین گردد.
  زخم دهان و گلو
دهان زخمی، لثه‌های حساس و گلوی زخمی و یا مری حساس اغلب نتیجه رادیوتراپی، داروهای ضد سرطانی و عفونت می‌باشد. اگر شما دهان زخمی یا لثه حساس دارید با پزشک خود مشورت کنید که مطمئن شوید اشکالات موجود در دهان و لثه ناشی از عوارض جانبی درمان می‌باشد یا از نظر دندانپزشکی پزشک شما می‌تواند با تجویز دارو جهت کنترل درد دهان و گلو و آرامش دهان به شما کمک کند.
غذاهای سفت می‌تواند مشکلاتی در جهت جویدن یا بلع ایجاد نمایند. با انتخاب صحیح مواد غذائی و محافظت دقیق از دهان خود می‌توانید غذا خوردن را راحت‌تر نمائید در اینجا غذاهائی پیشنهاد می‌شود که از نظر جویدن و بلع راحت‌تر هستند.
۱. شیر
۲. موز، پوره سیب زمینی و سایر میوه‌جات نرم
۳. هندوانه
۴. مایعات
۵. ژله، فرنی
۶. عصاره گوشت و سایر مواد پختنی
۷. سبزیجات پخته و له شده
۸. گوشت پوره شده
۹. سیب زمینی پوره، ماکارونی و پنیر
۱۰. غذاهای پخته به‌صورت نرم و صاف
۱۱. غذاهای خرد شده به‌صورت قطعات کوچک
۱۲. مخلوط کردن غذاها با کره، سس، شیره گوشت که عمل بلع را راحت‌تر نماید.
۱۳. از مخلوط کن برای تهیه غذا استفاده کنید.
۱۴. برای نوشیدن از نی استفاده نمائید.
۱۵. از غذاهای سرد و یا با درجه حرارت اتاق استفاده کنید غذاهای گرم و داغ می‌توانند حساسیت دهان و گلو را بیشتر کند.
۱۶. از غذاهای حساسیت‌زا اجتناب کنید:
ـ آب مرکبات مثل پرتقال
ـ غذاهای تند و نمکدار
ـ غذاهای سفت و خشک مثل سبزیجات و میوه‌ها و نان تست
ـ اگر در بلع شما مشکل وجود دارد سر خود را به عقب کج کنید یا به سمتی که به شما کمک می‌کند حرکت دهید.
ـ اگر لثه و دندان شما مشکل دارد دندانپزشک ممکن است با استفاده از دارو آن را بر طرف نماید.
ـ دهان خود را به‌طور مرتب با آب شستشو دهید تا بقایای میکروب‌ها از سطوح آن پاک شوند.
ـ از پزشک خود در خصوص قرص‌ها و اسپری‌های بی‌حس‌کننده برای دهان و گلو در طول مدت غذا خوردن سؤال نمائد.
  تغییر ذائقه
ذائقه چشائی شما در اثر شیمی‌درمانی، رادیوتراپی ، و سرطان ممکن است تغییر یابد.گاهی اوقات از این مسئله به‌نام کوری حس دهان و چشائی نام برده می‌شود. در بعضی از بیماران به‌خصوص بعد از استفاده از غذاهای پروتئینی مزه تلخی احساس می‌گردد.بیماران در مورد بعضی از غذاها با مشکل کمتری مواجه هستند. در مورد هر شخص تغییرات احساس چشائی متفاوت است بنابراین شما باید به غذاهائی‌ که به‌طور کلی یا جزئی ایجاد اشکال می کنند واقف باشید.
رعایت توصیه‌های زیر می‌تواند به بهبود حس چشائی کمک نماید.همچنین با مراجعه به دندانپزشک ضمن برطرف نمودن اشکالات موجود در دندان که می‌تواند روی طعم غذا مؤثر باشد نسبت به چگونگی شستشوی دهان کمک بگیرید.
۱. ‌غذاهائی که از نظر ظاهر و بو مناسب هستند آماده و انتخاب کنید.
۲. ‌اگر گوشت قرمز باعث ناراحتی می شود از مرغ، جوجه، تخم مرغ و ماهی و لبنیات استفاده کنید که بو و طعم زیادی ندارند.
۳. ‌طعم گوشت یا ماهی را به‌وسیله خوابانیدن در آب میوه‌جات شیرین و سس‌ها تغییر دهید.
۴. ‌سعی کنید از طعم دهنده‌های فصلی مثل ریحان، پرتقال استفاده کنید.
۵. ‌از شیرینی‌های که با پرتقال یا لیمو تهیه شده‌اند و طعم خوبی دارند استفاده کنید. کیک لیموئی ضمن این که طعم خوبی دارد از نظر پروتئین و کالری نیز تأمین کننده می‌باشد.
۶. ‌از غذاها با درجه حرارت اتاق استفاده کنید.
۷. برای استفاده از گوشت‌ها از طعم دهنده‌ها و سبزیجات استفاده کنید.
۸. ‌از خوردن غذاهائی که طعم ناخوشایند ایجاد می‌کنند خودداری کنید.
  خشکی دهان
شیمی درمانی یا رادیو تراپی که در قسمت‌های سر و گردن انجام می‌گیرد باعث کاهش ترشحات و بزاق می‌گردد که منجر به خشکی دهان می‌شود وقتی که چنین حالتی پیش می‌آید بلعیدن و جویدن غذا مشکل‌تر می‌شود همچنین دهان خشک می‌تواند طعم غذا را تغییر بدهد. پیشنهاد رائه شده در ضمن برای بهبود وضع دهان و گلو می‌تواند به بلع راحت‌تر غذا کمک کند:
۱. از غذاهای شیرین و نوشیدنی‌هائی مثل لیموناد استفاده کنید این مواد به ترشح بزاق کمک می‌کند (‌از این غذاها در موقعی که در دهان یا گلو زخم ایجاد شده استفاده نکنید).
۲. ‌از غذاهای نرم که به‌صورت پوره می‌باشد و راحت بلعیده می‌شود استفاده کنید.
۳. ‌لب‌های خود را به‌وسیله نرم کننده‌های مرطوب نگه دارید.
۴. ‌غذا را با سس‌ها قابل هضم و نرم کنید.
۵. ‌هر چند دقیقه یک‌بار دهان خود را با آب خیس کنید تا انجام عمل بلع و حرف زدن راحت‌تر انجام گیرد.
۶. ‌اگر مشکل خشکی دهان جدی باشد از پزشک یا دندان پزشک خود در مورد موادی که حفاظت کننده می‌باشند سؤال نمائید.


همچنین مشاهده کنید