برگهای آن پهن، ناصاف، كركدار و با بریدگیهای نامنظم میباشد. گلهای آن به رنگ سفید، زرد روشن، آبی روشن و بنفش است كه در انتهای شاخه ظاهر میشود.
بهطور كلی دو نوع ترب وجود دارد:
۱. ترب سیاه كه معمولاً در پائیز برداشت میشود.
۲. تربچه كه به رنگهای مختلف قرمز و صورتی و بهصورتهای دراز و گرد وجود دارد.
تركیبات شیمیائی
طعم تند ترب مربوط به مادهای است بهنام سنوول Senovol و رنگ قرمز بنفش آن در اثر وجود مادهای بهنام كلراید Malvin Chloride است.
جدول مواد موجود در صد گرم ترب خام
آب
۹۰ گرم
پروتئین
۱ گرم
چربی
۰/۱ گرم
مواد نشاستهای
۳/۵ گرم
كلسیم
۳۰ میلی گرم
فسفر
۳۰ میلی گرم
پتاسیم
۳۳۰ میلی گرم
آهن
۱ میلی گرم
سدیم
۱۸ میلی گرم
ویتامین آ
۱۰ واحد
ویتامین ب ۱
۰/۰۳ میلی گرم
ویتامین ب ۲
۰/۰۳ میلی گرم
ویتامین ب ۳
۰/۰۳ میلی گرم
ویتامین ث
۲۵ میلی گرم
خواص داروئی
۱. ترب از نظر طب قدیم ایران گرم و خشك است و از زمانهای بسیار قدیم برای درمان بسیاری از بیماریها بهكار میرفته است.
۲. ترب برای دفع سنگهای صفراوی مفید است.
۳. ترب در بعضی از اشخاص تولید گاز و آروغ میكند و تخم آن گاز و نفخ را از بین میبرد.
۴. ترب برای درمان نقرس و رماتیسم مفید است.
۵. برگ ترب اگر با غذا خورده شود به هضم غذا كمك میكند.
۶. آب برگ ترب برای تقویت چشم مفید است.
۷. ترب برای درمان یرقان مفید است.
۸. تخم ترب درد را تسكین میدهد.
۹. در صورت مسمومیت غذائی مقداری تخم ترب را همراه با سكنجبین به بیمار بدهید باعث استفراغ میشود و معده را پاك میكند.
۱۰. برای مداوای زخمهای بدن از ترب و عسل ضماد تهیه كرده و روی زخم بگذارید.
۱۱. دمكرده ترب ادرارآور است و برای درمان حبسالبول بهكار میرود.
۱۲. تخم ترب ادرارآور و قاعدهآور است.
۱۳. اگر دست یا پای شما سرما زده است ترب را در آب بجوشانید و بگذارید تا كمی سرد شود بهطوری كه دست را نسوزاند سپس عضو سرما زده را چند بار در روز در این جوشانده قرار دهید.
۱۴. دمكرده ریشه ترب تقویت كننده بدن است.
۱۵. برای دفع سنگ كیسه صفرا و سرفههای تشنجآور از ترب بهصورت زیر استفاده كنید:
در یك ترب بزرگ حفرهای ایجاد كرده و همچنین در ته آن هم سوراخ ریزی بهوجود آورید بهطوری كه آّب قطره قطره از آن خارج شود. سپس مقداری شكر در حفره ریخته و آ نرا با آب پر كنید و ترب را در دهانه شیشه یا استكانی قرار دهید كه آب آن قطره قطره از سوراخ ریز ته ترب خارج شده و در داخل شیشه یا استكان پر شود. این آب را چند بار در روز بنوشید.
۱۶. خوردن تخم ترب ترشح شیر را زیاد میكند.
۱۷. خودرن ترب رنگ چهره را باز میكند.
۱۸. جوشانده ترب برای درمان اسهال خونی مفید است.
۱۹. تخم ترب اشتهاآور است.
۲۰. برای از بین بردن تب تخم ترب را دمكرده و به بیمار بدهید.
۲۱. تخم ترب بهصورت ضماد برای ورم پستان در مادران شیرده استفاده میشود.
مضرات
اسراف در خوردن ترب موجب دلپیچه شده و برای دندان و گلو مضر است.