شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

مراحل پس از برداشت و فرآوری زعفران


پاک‌کردن گل‌ها به‌ دو روش انجام مى‌گيرد:
الف- روش توليد زعفران دسته
در اين روش قسمت زرد و قرمز (خامه و کلاله) را با هم از گل جدا و ميان انگشتان قرار مى‌دهند، زمانى‌که به اندازه کافى جمع شد، آنها را با نخ بسته و دسته‌هاى تهيه شده را روى پارچه‌ها سفيد ابريشمى در سايه و محلى با درجه حرارت حدود ۴۵-۵۰ درجه سانتى‌گراد قرار مى‌دهند تا بر اثر سريع خشک شدن، کيفيت خود را از دست ندهد.
ب- روش توليد زعفران ممتاز
اين روش مانند روش توليد دسته است با اين تفاوت که قسمت کلاله را از خامه جدا کرده و کلاله‌ها را از الک عبور مى‌دهند و براى به‌دست آوردن کلاله خالص چندين‌بار اين عمل اجرا مى‌شود.
- روش خشک کردن: استفاده از هواى آزاد، به‌ اين‌ صورت که زعفران را در سايه و حرارت ۵۰ درجه سانتى‌گراد قرار مى‌دهند تا خشک شود.
دراين روش ۵۰۰ گرم زعفران را روى پارچه ابريشمى داخل الک گذاشته و به‌فاصله ۵۰ سانتى‌مترى از منبع حرارتى بدون دود و بو (برقى يا گازي) قرار مى‌دهند تا خشک شود.
روش ديگر استفاده از دستگاه‌هائى است که رطوبت محل را کنترل مى‌کند. زعفران خشک شده در اين روش بهترين کيفيت را خواهد داشت. در اين وضعيت پيش از خشک کردن به‌مدت ۲۴ ساعت زعفران را داخل ظرف دربسته‌اى در محيط سرد ۱-۵ درجه سانتى‌گراد قرار داده سپس آن را مانند روش قبل، خشک مى‌کنند.
- بسته‌بندى زعفران: با وجود اينکه ايران از نظر توليد در جهان مقام اول را دارا است ولى کشور اسپانيا از نظر صادرات زعفران در جهان مطرح مى‌باشد زيرا بخش اعظمى از توليدات ايران به‌دست تجار اسپانيائى و با بسته‌بندى‌هاى بازارپسند عرضه مى‌گردد. بسته‌بندى‌هاى جالب و فريبنده باعث شده‌اند که بازار زعفران جهان در انحصار اسپانيا قرار گيرد.


همچنین مشاهده کنید