قیمت طلا امروز




 خبرگزاری مهر / ۱۴۰۵/۰۳/۱۸

پاشینیان مدعی پیروزی حزب خود درانتخابات پارلمانی ارمنستان شد

نخست‌وزیر ارمنستان اعلام کرد حزب «قرارداد مدنی» با کسب اکثریت آرا در انتخابات پارلمانی، دولت آینده این کشور را به‌ تنهایی تشکیل خواهد داد.
 پاشینیان مدعی پیروزی حزب خود درانتخابات پارلمانی ارمنستان شد



۳ ساعت قبل / خبرگزاری تسنیم

برنامه 5 ساله پاشینیان؛ عقب‌نشینی از وعده‌ها و تقابل با روسیه - تسنیم

بین الملل

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، برنامه پنج‌ساله دولت ارمنستان که بر مبنای ایدئولوژی «ارمنستان واقعی» نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر این کشور تدوین شده و نویدبخش آغاز «جمهوری چهارم» است، در مقایسه با وعده‌های پس از انتخابات سال 2021، در بسیاری از مسائل کلیدی اجتماعی و اقتصادی بسیار محتاطانه‌تر و متواضعانه‌تر تنظیم شده است.

دولت در پنج سال آینده چه وعده‌هایی به 3 میلیون شهروند ارمنستانی می‌دهد و کدام یک از وعده‌های پنج سال پیش همچنان روی کاغذ باقی مانده است؟

عقب‌نشینی در وعده‌های اشتغال و کاهش فقر

دولت ایروان متعهد شده که طی پنج سال آینده 125 هزار شغل جدید ایجاد کند. با این حال، مشخص نیست که در صورت تحقق این وعده، نرخ بیکاری در ارمنستان در سال 2031 به چه رقمی خواهد رسید. در سال 2021، دولت وعده قابل‌سنجش‌تری داده بود و قرار بود نرخ بیکاری از 15 درصد به زیر 10 درصد کاهش یابد. اما پنج سال بعد، طبق جدیدترین آمارها، این نرخ روی 13.7 درصد توقف کرده است.

دولت همچنین تعهد داده که نرخ فقر را که اکنون حدود 22 درصد است، با 5 واحد درصد کاهش به حدود 17 درصد برساند. این در حالی است که در سال 2021، هدف بسیار بزرگ‌تری تعیین شده بود که هرگز محقق نشد: وعده داده بودند تا سال 2026 فقر در ارمنستان نصف شود (یعنی اکنون نباید از 14 درصد فراتر می‌رفت)؛ هدفی که حتی از برنامه‌های فعلی برای سال 2031 نیز بلندپروازانه‌تر بود.

در سال 2021، دولت قول داده بود که فقر مطلق را طی پنج سال کاملاً ریشه‌کن کند، اما این وعده نیز تنها روی کاغذ ماند. بر اساس جدیدترین آمارهای سال 2024، بیش از 30 هزار نفر در ارمنستان قادر به تأمین غذای کافی نیستند و از سوءتغذیه رنج می‌برند. نکته قابل تأمل این است که در برنامه سال‌های 2026 تا 2031، اساساً هیچ وعده‌ای برای ریشه‌کنی فقر مطلق به چشم نمی‌خورد.

در خصوص افزایش حقوق بازنشستگان تا سال 2031 نیز، تنها وعده داده شده که میانگین حقوق بازنشستگی از سبد مصرفی خانوار کمتر نباشد.

آهنگ کند رشد اقتصادی و وعده‌های زیرساختی

در سال 2021، دولت وعده داده بود که سهم صنایع تولیدی در ساختار اقتصاد را از 11 درصد به 15 درصد افزایش دهد، اما این هدف محقق نشد و در سال 2025 نیز این سهم همان 11 درصد از تولید ناخالص داخلی باقی ماند. اکنون، اگرچه به صراحت رقمی برای سال 2031 اعلام نکرده‌اند، اما قول داده‌اند که حجم تولیدات صنعتی را تا 50 درصد افزایش داده و با نرخ ارز فعلی به حدود 14 میلیارد دلار در سال برسانند.

پنج سال پیش، دولت وعده رشد اقتصادی سالانه به طور میانگین 7 درصدی را داده بود که ورود سرمایه‌های روسی به دلیل جنگ روسیه و اوکراین، منجر به ثبت ارقامی حتی بالاتر از هدف‌گذاری شد. اما اکنون پیش‌بینی‌های بسیار محتاطانه‌تری ارائه می‌شود؛ به طوری که تا سال 2031، میانگین رشد اقتصادی سالانه 6 درصد پیش‌بینی شده است.

دولت همچنین وعده داده است که در این مدت مشکل آبرسانی شهرهای ایروان، گیومری و وانادزور را حل کرده و آب 24 ساعته این مناطق را تأمین کند. ساخت 10 سد تا سال 2033، احداث 350 کیلومتر کانال و خط لوله آب، و همچنین تکمیل خوشه فناوری «شهرک دانشگاهی» و احداث خوابگاهی برای 3600 دانشجو از دیگر برنامه‌های زیرساختی است.

افزایش بودجه‌های علمی و احداث ورزشگاه‌های جدید

دولت ارمنستان به معلمانی که مرحله اول ارزیابی داوطلبانه را با موفقیت پشت سر گذاشته‌اند، فرصت ارزیابی مجدد و افزایش پایه حقوق تا 300 هزار درام را وعده داده است. همچنین قرار است تا سال 2031 بودجه علمی کشور به یک درصد از تولید ناخالص داخلی برسد (این رقم در حال حاضر به 0.3 درصد نیز نمی‌رسد). علاوه بر این، هدف‌گذاری شده که حجم صادرات سالانه محصولات فناوری پیشرفته ساخت ارمنستان طی پنج سال آینده به نیم میلیارد دلار برسد.

در بخش توسعه ورزش نیز، دولت احداث یک ورزشگاه 35 هزار نفری مطابق با استانداردهای یوفا در شهرک دانشگاهی و ساخت دو ورزشگاه 10 هزار نفری در شهرهای وانادزور و ایجوان را در دستور کار دارد.

مناقشه بر سر کریدورهای ترانزیتی و چالش با روسیه

دولت پاشینیان وعده داده که تا سال 2031 ساختار ریلی پروژه «تریپ» (TRIPP) را راه‌اندازی کند و خطوط راه‌آهن منتهی به ترکیه (از محور آخوریک) و نخجوان (از محور یراسخ) را بازسازی و فعال سازد.

اگرچه ایروان ماه‌ها پیش از طرف روسی خواسته بود سرمایه‌گذاری‌های لازم در این بخش را انجام دهد و مسکو نیز برای آغاز مذاکرات اعلام آمادگی کرده بود، اما نخست‌وزیر ارمنستان اکنون اعلام می‌کند که این پروژه‌ها با منابع مالی داخلی ساخته خواهند شد.

دولت همچنین در نظر دارد سیستم مدیریت امتیازی شبکه راه‌آهن کشور را (که در اختیار روسیه است) به گونه‌ای بازنگری کند که مانعی در مسیر «فرصت تاریخی ادغام سیستم حمل‌ونقل بین‌المللی ارمنستان» ایجاد نکند. ایروان تمایل دارد این مسئله را به صورت دوستانه حل‌وفصل کند و پیشنهاد داده که روسیه حق امتیاز خود را به قیمت روز بازار به یک شخص ثالث بفروشد. عقب‌نشینی پاشینیان برابر روسیه؛ راه‌آهن ارمنستان در بن‌بست

در مقابل، مسکو هشدار داده که در صورت لغو یک‌جانبه قرارداد یا واگذاری مدیریت خطوط ریلی به کشوری دیگر، بازپرداخت سرمایه‌گذاری‌های 18 ساله خود به ارزش حدود 400 میلیون دلار را طلب خواهد کرد.

چرخش راهبردی در سیاست خارجی و تقابل با نهاد دین

در بخش سیاست خارجی این برنامه پنج‌ساله، به صراحت از دگرگونی مناسبات با روسیه سخن به میان آمده است: «گفت‌وگو با فدراسیون روسیه با هدف همکاری‌های سودمند متقابل ادامه خواهد یافت تا در شرایط جدید استقرار صلح در منطقه، سیاست خارجی متوازن‌تری شکل گرفته و روابط دگرگون و تعمیق یابد.»

در سال 2021، «اتحاد راهبردی» ارمنستان و روسیه به عنوان عامل کلیدی تضمین امنیت ارمنستان معرفی می‌شد، اما در برنامه جدید، حتی کلمه «راهبردی» برای مسکو به کار نرفته است. در عوض، این عبارت برای توصیف سطح مشارکت با ایران، گرجستان، آمریکا، اتحادیه اروپا، فرانسه، چین و برخی دیگر از کشورها استفاده شده است.

علاوه بر این، با وجود اینکه حزب متبوع پاشینیان در انتخابات پارلمانی اکثریت قاطع لازم برای برگزاری همه‌پرسی قانون اساسی را به دست نیاورد، اما در برنامه دولت فصلی مجزا به تصویب قانون اساسی جدید اختصاص یافته است. این سند رسمی همچنین شامل هدف جنجالی برکناری «جاثلیق» (رهبر کلیسای حواری ارمنی) و انتصاب یک جانشین موقت به جای وی است.

با این حال، سازوکار اجرایی هیچ‌یک از این اهداف مشخص نیست. پس از بررسی و تصویب نهایی این برنامه در پارلمان طی روزهای آینده، تمامی این موارد وضعیت رسمی و قانونی به خود خواهند گرفت.

انتهای پیام/  




 پرواز جنگنده‌های اسرائیل ؛ دور جدید حملات صهیونیست ها
۹ ساعت قبل / خبرگزاری همشهری‌آنلاین

پرواز جنگنده‌های اسرائیل ؛ دور جدید حملات صهیونیست ها

 گزارش‌ها از جنوب لبنان از ادامه تجاوزات رژیم اشغالگر صهیونیستی حکایت دارند.

 تغییر تاکتیک ایران در جنگ با آمریکا؛  ترامپ دیگر برنمی گردد  |  ترامپ در تله افتاده و  چاره‌ای جز پذیرش شروط تهران  ندارد!
۱۰ ساعت قبل / خبرگزاری همشهری‌آنلاین

تغییر تاکتیک ایران در جنگ با آمریکا؛ ترامپ دیگر برنمی گردد | ترامپ در تله افتاده و چاره‌ای جز پذیرش شروط تهران ندارد!

جان مرشایمر، استاد روابط بین‌الملل دانشگاه شیکاگو، با اشاره به تغییر رویکرد ایران در برابر آمریکا و افزایش توانمندی‌های نظامی تهران، تأکید کرد که واشنگتن دیگر نمی‌تواند با اتکا به تهدید و حملات نظامی، ایران را وادار به تسلیم کند.

 ادعا درباره احتمال درگیری گسترده نظامی آمریکا با ایران 
۷ ساعت قبل / خبرگزاری همشهری‌آنلاین

ادعا درباره احتمال درگیری گسترده نظامی آمریکا با ایران 

«اسکات بسنت» وزیر خزانه‌داری آمریکا روز پنجشنبه در گفت‌وگویی با شبکه سی‌ان‌بی‌سی ادعا کرد که احتمالا نیاز به درگیری گسترده با ایران وجود نخواهد داشت.

 ترامپ مدعی محدودیت توان موشکی ایران شد
۵ ساعت قبل / سایت تابناک

ترامپ مدعی محدودیت توان موشکی ایران شد

رئیس جمهور امریکا در گفت‌وگویی ادعا کرد که توانمندی ایران برای تولید موشک شدیدا محدود شده است.

 سهمیه کامل نفت عربستان برای دست‌کم سه پالایشگاه اروپایی
۲۴ ساعت قبل / روزنامه دنیای اقتصاد

سهمیه کامل نفت عربستان برای دست‌کم سه پالایشگاه اروپایی

دنیای اقتصاد: شرکت آرامکوی عربستان به دست‌کم سه پالایشگاه اروپایی اعلام کرده است که در ماه آینده تمام حجم نفت خام تعهدشده در قراردادها را تامین خواهد کرد.

 حملات اسرائیل به سوریه، در اصل مخابره تهدید به ترکیه بود
۲۱ ساعت قبل / سایت هم میهن

حملات اسرائیل به سوریه، در اصل مخابره تهدید به ترکیه بود

کارشناس مسائل منطقه گفت: شاید اسرائیل به‌دنبال باز کردن جبهه سوریه و ایجاد نوعی اختلاف و تنش با ترکیه باشد تا از این طریق برای پرونده‌هایی مانند غزه زمان بخرد و توجهات را به سمت دیگر معطوف کند.