قیمت طلا امروز




 سايت نبض بورس / ۱۴۰۵/۰۴/۰۲

منابع مالی آزاد شده باید به کجا تزریق شود؟

همزمان با آغاز اجرای تفاهم اسلام‌آباد، روند آزادسازی دارایی‌های مسدودشده ایران وارد مرحله عملیاتی شده است؛ منابعی که به گفته بانک مرکزی جزو دارایی‌های این نه...
 منابع مالی آزاد شده باید به کجا تزریق شود؟



۲۶ دقیقه قبل / سایت نبض قیمت

قیمت دلار و یورو در وضعیت ویژه؛ سیگنال قوی برای روزهای آینده | اعلام تازه؛ بازار ارز در انتظار یک شوک بزرگ یا آرامش؟ (تاریخ:امروز شنبه ۳۱ مرداد ۱۴۰۵)

امروز شنبه ۳۱ مرداد ۱۴۰۵، بازار ارز تهران در شرایطی کم‌نوسان اما پرتنش به کار خود پایان داد. قیمت دلار در کانال ۱۹۰ هزار تومانی تثبیت شد و قیمت یورو نیز با جهشی قابل‌توجه همراه بود. آنچه بازار را در وضعیت ویژه قرار داده، تثبیت عجیب دلار پس از هفته‌ها نوسان و همزمانی آن با افزایش قیمت یورو و طلاست. آیا این آرامش، مقدمه‌ای برای یک شوک بزرگ در روزهای آینده است یا نشانه‌ای از تعادل جدید در بازار ارز؟ جدول قیمت دلار امروز (شنبه ۳۱ مرداد ۱۴۰۵)

جدول زیر نشان‌دهنده آخرین قیمت‌های خرید و فروش دلار آمریکا در بازار آزاد تهران در امروز است: نوع معامله قیمت (تومان) قیمت فروش دلار ۱۹۰,۱۰۰ قیمت خرید دلار ۱۸۸,۲۰۰

بر اساس آخرین داده‌های بازار، قیمت دلار آمریکا امروز شنبه ۳۱ مرداد ۱۴۰۵ در بازار آزاد تهران ۱۹۰,۱۰۰ تومان ثبت شده است که نسبت به روز گذشته (جمعه ۳۰ مرداد) تغییری نداشته و در همان سطح تثبیت شده است. دامنه نوسان ۲۴ ساعت گذشته دلار بین ۱۸۹,۹۰۰ تا ۱۹۰,۲۰۰ تومان بوده است. تحلیل تغییرات قیمت دلار در بازه‌های زمانی مختلف بازه زمانی کمترین قیمت بیشترین قیمت ۲۴ ساعت گذشته ۱۸۹,۹۰۰ ۱۹۰,۲۰۰ ۷ روز گذشته ۱۸۴,۴۰۰ ۱۹۰,۵۰۰ ۳۰ روز گذشته ۱۸۴,۴۰۰ ۱۹۴,۵۰۰ ۳۶۵ روز گذشته ۹۷,۴۵۰ ۱۹۵,۳۵۰

نکته قابل توجه در این جدول، افزایش ۱.۷۱ درصدی قیمت دلار در بازه هفت روز گذشته است؛ هرچند امروز قیمت در همان سطح روز گذشته باقی مانده است. همچنین بررسی بازه شش‌ماهه نشان می‌دهد که دلار ۱۶.۵۵ درصد افزایش یافته است. جدول قیمت یورو امروز (شنبه ۳۱ مرداد ۱۴۰۵)

قیمت یورو امروز در بازار آزاد تهران با افزایش قابل‌توجهی همراه بوده است. بر اساس آخرین گزارش‌ها: نوع معامله قیمت (تومان) قیمت یورو (بازار آزاد) ۲۱۴,۵۳۰

قیمت یورو در بازار آزاد امروز به ۲۱۴,۵۳۰ تومان رسیده است که نسبت به روزهای گذشته رشد محسوسی را نشان می‌دهد. همچنین قیمت یورو در صرافی بانک ملی با نرخ ۱,۵۳۳,۹۳۷ ریال (حدود ۱۵۳,۳۹۴ تومان) ثبت شده است که تفاوت قابل‌توجهی با نرخ بازار آزاد دارد. قیمت دلار و یورو امروز؛ تثبیت در سایه ابهامات سیاسی

قیمت دلار و یورو امروز در حالی در بازار آزاد اعلام شد که بازار ارز روزهای پرنوسانی را پشت سر گذاشته است. بررسی روند هفتگی نشان می‌دهد که دلار از ابتدای هفته تاکنون با افزایش حدود ۱.۷۱ درصدی همراه بوده و توانسته خود را در کانال ۱۹۰ هزار تومانی تثبیت کند. این در حالی است که قیمت یورو مسیر متفاوتی را طی کرده و با رشد چشمگیرتری همراه شده است.

تحلیل‌گران اقتصادی معتقدند که تثبیت نسبی قیمت دلار در روزهای اخیر، نتیجه تعادل بین عوامل افزایش‌دهنده و کاهش‌دهنده نرخ ارز است. از یک سو، تنش‌های سیاسی منطقه‌ای و ابهامات مربوط به مذاکرات بین‌المللی، فشار صعودی بر قیمت‌ها وارد می‌کند و از سوی دیگر، مداخلات بازارساز و سیاست‌های ارزی بانک مرکزی، مانع از رشد بی‌رویه نرخ‌ها می‌شود. سیگنال هشدار؛ دلار در آستانه ورود به کانال جدید؟

یکی از مهم‌ترین نشانه‌هایی که معامله‌گران حرفه‌ای را نگران کرده، نزدیکی قیمت دلار به سقف ۳۰ روزه خود یعنی ۱۹۴,۵۰۰ تومان است. با توجه به اینکه دلار در هفته گذشته با رشد ۱.۷۱ درصدی همراه بوده و امروز نیز در سطح ۱۹۰,۱۰۰ تومان تثبیت شده، احتمال وقوع یک جهش قیمتی در روزهای آینده بسیار جدی است.

علامت هشدار دیگری که نباید نادیده گرفته شود، افزایش هم‌زمان قیمت یورو و طلاست. زمانی که هر سه دارایی مهم بازار (دلار، یورو و طلا) هم‌زمان روند صعودی یا تثبیت در سطوح بالا را تجربه می‌کنند، معمولاً نشانه‌ای از افزایش انتظارات تورمی در جامعه است. اعلام تازه؛ نرخ‌های رسمی و غیررسمی چقدر اختلاف دارند؟

یکی از نکات مهم در قیمت دلار و یورو امروز، شکاف قابل‌توجه بین نرخ بازار آزاد و نرخ‌های رسمی (صرافی بانک ملی) است. این شکاف نشان‌دهنده عدم تعادل بین عرضه و تقاضا در بازار ارز و همچنین تأثیر سیاست‌های دستوری بر نرخ‌های رسمی است.

بر اساس آخرین آمار، قیمت دلار در صرافی بانک ملی حدود ۱۳۰,۹۳۶ تومان (با احتساب هر ریال ۰.۱ تومان) و قیمت یورو در صرافی بانک ملی حدود ۱۵۳,۳۹۴ تومان است. این اختلاف حدود ۶۰ هزار تومانی برای دلار و ۶۱ هزار تومانی برای یورو، نشان‌دهنده عمق شکاف بین نرخ رسمی و بازار آزاد است. پیش‌ بینی قیمت دلار (شنبه ۳۱ مرداد ۱۴۰۵)

بر اساس تحلیل تکنیکال و فاندامنتال بازار، جدول زیر پیش‌بینی قیمت دلار را برای روزهای آینده نشان می‌دهد: تاریخ قیمت پیش‌بینی (تومان) تغییر نسبت به روز قبل شنبه ۳۱ مرداد ۱۴۰۵ ۱۹۰,۱۰۰ بدون تغییر یکشنبه ۱ شهریور ۱۴۰۵ ۱۹۱,۲۰۰ افزایش دوشنبه ۲ شهریور ۱۴۰۵ ۱۹۲,۵۰۰ افزایش سه‌شنبه ۳ شهریور ۱۴۰۵ ۱۹۱,۸۰۰ کاهش چهارشنبه ۴ شهریور ۱۴۰۵ ۱۹۳,۰۰۰ افزایش

عوامل مؤثر بر این پیش‌بینی شامل موارد زیر است:

۱. نوسانات سیاسی و مذاکرات بین‌المللی: هرگونه تحول در عرصه دیپلماسی می‌تواند مسیر قیمت دلار را به‌طور ناگهانی تغییر دهد.

۲. سیاست‌های ارزی بانک مرکزی: مداخلات بازارساز در روزهای اخیر نشان‌دهنده عزم جدی برای کنترل نرخ ارز است.

۳. عرضه و تقاضای فصلی: با نزدیک شدن به ماه شهریور و افزایش تقاضای مسافرتی و تجاری، فشار تقاضا بر بازار ارز افزایش خواهد یافت.

۴. قیمت‌های جهانی طلا و نفت: افزایش قیمت اونس طلا در بازارهای جهانی، تأثیر مستقیمی بر بازار ارز ایران دارد. پیش‌ بینی قیمت یورو (شنبه ۳۱ مرداد ۱۴۰۵)

قیمت یورو نیز مانند دلار تحت تأثیر عوامل مشابهی قرار دارد. جدول زیر پیش‌بینی قیمت یورو را برای روزهای آینده نشان می‌دهد: تاریخ قیمت پیش‌بینی (تومان) شنبه ۳۱ مرداد ۱۴۰۵ ۲۱۴,۵۳۰ یکشنبه ۱ شهریور ۱۴۰۵ ۲۱۵,۸۰۰ دوشنبه ۲ شهریور ۱۴۰۵ ۲۱۷,۰۰۰ سه‌شنبه ۳ شهریور ۱۴۰۵ ۲۱۶,۴۰۰ چهارشنبه ۴ شهریور ۱۴۰۵ ۲۱۸,۵۰۰

قیمت یورو در بازار آزاد امروز به ۲۱۴,۵۳۰ تومان رسیده است که نشان‌دهنده رشد حدود ۱.۷ درصدی نسبت به هفته گذشته است. با توجه به روند صعودی قیمت یورو در بازارهای جهانی و همچنین افزایش تقاضا برای ارزهای خارجی در ایران، انتظار می‌رود قیمت یورو در روزهای آینده نیز مسیر صعودی خود را ادامه دهد. قیمت دلار و یورو امروز در مقایسه با هفته گذشته

بررسی قیمت دلار و یورو امروز در مقایسه با هفته گذشته نشان‌دهنده روند صعودی هر دو ارز است. دلار با افزایش ۱.۷۱ درصدی از ۱۸۶,۹۰۰ تومان به ۱۹۰,۱۰۰ تومان رسیده است. قیمت یورو نیز رشد بیشتری داشته و از حدود ۲۱۰,۰۰۰ تومان به ۲۱۴,۵۳۰ تومان افزایش یافته است.

این افزایش هم‌زمان قیمت‌ها در حالی رخ داده که بازارهای جهانی نیز نوسانات قابل‌توجهی را تجربه کرده‌اند. قیمت اونس طلا در بازارهای جهانی به ۴,۰۳۱ دلار رسیده است و این موضوع به‌طور غیرمستقیم بر بازار ارز ایران تأثیر گذاشته است. شرایط حساس؛ بازار ارز در انتظار یک اتفاق غیرمنتظره

وضعیت فعلی بازار ارز را می‌توان شرایط حساس و وضعیت ویژه توصیف کرد. تثبیت قیمت دلار در کانال ۱۹۰ هزار تومانی در حالی رخ داده که تمامی نشانه‌های اقتصادی حاکی از فشار صعودی بر نرخ ارز است.

زنگ خطر برای فعالان بازار ارز زمانی به صدا درمی‌آید که بدانیم دلار تنها ۴,۴۰۰ تومان با سقف ۳۰ روزه خود (۱۹۴,۵۰۰ تومان) فاصله دارد. این یعنی با کوچکترین شوک سیاسی یا اقتصادی، قیمت دلار می‌تواند به‌سرعت وارد کانال ۱۹۵ هزار تومانی شود.

وضعیت بحرانی زمانی تشدید می‌شود که بدانیم قیمت یورو نیز هم‌زمان با دلار در حال افزایش است و این هم‌بستگی مثبت بین دو ارز اصلی، نشانه‌ای از انتظارات تورمی جدی در اقتصاد ایران است. علت افزایش قیمت یورو در بازار امروز

یکی از سوالات مهمی که امروز در ذهن بسیاری از فعالان بازار شکل گرفته، علت افزایش قیمت یورو در کنار تثبیت دلار است. تحلیل‌گران چند عامل اصلی را برای این پدیده مطرح می‌کنند:

۱. افزایش ارزش یورو در بازارهای جهانی: نرخ برابری یورو در برابر دلار در بازارهای جهانی افزایش یافته و این موضوع به‌طور مستقیم بر قیمت یورو در ایران تأثیر گذاشته است.

۲. افزایش تقاضای فصلی: با نزدیک شدن به فصل سفرهای تابستانی و همچنین افزایش مراودات تجاری با کشورهای اروپایی، تقاضا برای یورو افزایش یافته است.

۳. انتظارات تورمی: افزایش هم‌زمان قیمت دلار، یورو و طلا، نشانه‌ای از افزایش انتظارات تورمی در جامعه است که خود عاملی برای رشد بیشتر قیمت‌ها محسوب می‌شود. قیمت دلار و یورو در صرافی بانک ملی؛ اختلاف با بازار آزاد

یکی از نکات مهم در قیمت دلار و یورو امروز، تفاوت فاحش بین نرخ بازار آزاد و نرخ صرافی بانک ملی است. این اختلاف نشان‌دهنده چند نکته کلیدی است:

نرخ ارز دولتی همچنان با فاصله قابل‌توجهی از نرخ بازار آزاد است.

تقاضای واقعی برای ارز در بازار آزاد بسیار بالاتر از نرخ‌های رسمی است.

سیاست‌های ارزی بانک مرکزی نتوانسته شکاف بین نرخ رسمی و غیررسمی را کاهش دهد. نوع ارز نرخ صرافی بانک ملی نرخ بازار آزاد اختلاف دلار آمریکا ۱۳۰,۹۳۶ تومان ۱۹۰,۱۰۰ تومان ۵۹,۱۶۴ تومان یورو ۱۵۳,۳۹۴ تومان ۲۱۴,۵۳۰ تومان ۶۱,۱۳۶ تومان

این اختلاف ۶۰ هزار تومانی برای هر دو ارز اصلی، نشان‌دهنده عمق بحران ارزی در کشور است و زنگ خطر جدی برای اقتصاددانان و سیاست‌گذاران محسوب می‌شود. واکنش معامله‌گران به قیمت‌های امروز

بازار ارز امروز شاهد واکنش‌های متفاوتی از سوی معامله‌گران بود. گروهی از معامله‌گران با مشاهده تثبیت قیمت دلار در کانال ۱۹۰ هزار تومانی، این را نشانه‌ای از کاهش فشار تقاضا تلقی کرده و منتظر کاهش قیمت‌ها در روزهای آینده هستند. اما گروه دیگری از معامله‌گران حرفه‌ای، این تثبیت را اتفاق غیرمنتظره‌ای نمی‌دانند و معتقدند بازار در حال آماده‌سازی خود برای یک جهش قیمتی جدید است.

نشانه نگران‌کننده برای این گروه از معامله‌گران، افزایش هم‌زمان قیمت یورو با وجود تثبیت دلار است. آنها استدلال می‌کنند که وقتی قیمت یورو با سرعت بیشتری نسبت به دلار رشد می‌کند، معمولاً نشانه‌ای از افزایش تقاضای واقعی برای ارز در بازار است که دیر یا زود به دلار نیز سرایت خواهد کرد. چشمانداز قیمت دلار و یورو در شهریور ۱۴۰۵

با توجه به روند فعلی بازار و عوامل مؤثر بر قیمت دلار و یورو، پیش‌بینی می‌شود شهریور ماه ۱۴۰۵ ماهی پرنوسان برای بازار ارز باشد. چند سناریو برای این ماه قابل تصور است: سناریوی اول: تثبیت در کانال ۱۹۰ هزار تومانی

در این سناریو، قیمت دلار در محدوده ۱۸۸ تا ۱۹۲ هزار تومان و قیمت یورو در محدوده ۲۱۲ تا ۲۱۷ هزار تومان نوسان خواهد کرد. این سناریو در صورتی محقق می‌شود که بانک مرکزی با مداخلات مؤثر خود بتواند بازار را کنترل کند. سناریوی دوم: ورود به کانال ۲۰۰ هزار تومانی

در این سناریو، قیمت دلار از مرز روانی ۲۰۰ هزار تومان عبور کرده و قیمت یورو به بالای ۲۳۰ هزار تومان می‌رسد. این سناریو در صورت تشدید تنش‌های سیاسی یا افزایش بی‌رویه نقدینگی محتمل است. سناریوی سوم: اصلاح قیمت و بازگشت به کانال ۱۸۰ هزار تومانی

در این سناریو، قیمت دلار با کاهش به محدوده ۱۸۵ تا ۱۸۸ هزار تومان بازمی‌گردد و قیمت یورو نیز به محدوده ۲۰۵ تا ۲۱۰ هزار تومان کاهش می‌یابد. این سناریو در صورت توافقات بین‌المللی و افزایش عرضه ارز محقق خواهد شد. قیمت دلار و یورو در بازارهای منطقه‌ای

قیمت دلار و یورو امروز تنها در بازار تهران تعیین نمی‌شود؛ بازارهای ارز در کشورهای همسایه مانند امارات، ترکیه و عراق نیز تأثیر قابل‌توجهی بر نرخ‌های داخلی دارند. بر اساس گزارش‌های غیررسمی:

قیمت دلار در بازار هرات (افغانستان) حدود ۱۹۰,۵۰۰ تومان است.

قیمت دلار در بازار استانبول حدود ۱۹۰,۲۰۰ تومان است.

قیمت یورو در بازار دبی حدود ۲۱۵,۰۰۰ تومان است.

نزدیکی قیمت‌های بازارهای منطقه‌ای به قیمت‌های داخلی نشان می‌دهد که تفاوت معنی‌داری بین بازار تهران و بازارهای همسایه وجود ندارد و قیمت دلار و یورو امروز در تهران با قیمت‌های جهانی همخوانی نسبی دارد. جمع‌بندی میانی؛ بازار در انتظار شوک بعدی

با بررسی قیمت دلار و یورو امروز و تحلیل روندهای گذشته، می‌توان به چند نتیجه مهم دست یافت:

۱. قیمت دلار در کانال ۱۹۰ هزار تومانی تثبیت شده اما احتمال وقوع یک جهش قیمتی در روزهای آینده بسیار بالاست.

۲. قیمت یورو با رشد بیشتری نسبت به دلار همراه بوده و این نشانه‌ای از افزایش تقاضای واقعی برای ارز است.

۳. اختلاف ۶۰ هزار تومانی بین نرخ رسمی و بازار آزاد، نشانه‌ای از وضعیت بحرانی بازار ارز است.

۴. معامله‌گران حرفه‌ای بازار را در شرایط حساس و آماده برای یک تحول بزرگ می‌دانند. توصیه‌هایی برای فعالان بازار ارز

با توجه به قیمت دلار و یورو امروز و پیش‌بینی‌های ارائه شده، توصیه‌های زیر به فعالان بازار ارز ارائه می‌شود:

احتیاط در معاملات: با توجه به وضعیت ویژه بازار و نزدیکی قیمت‌ها به سقف تاریخی، معامله‌گران باید با احتیاط بیشتری وارد بازار شوند.

پیگیری اخبار سیاسی: کوچکترین تحول در عرصه سیاست خارجی می‌تواند مسیر قیمت دلار و یورو را تغییر دهد.

تنوع‌بخشی به سبد ارزی: با توجه به افزایش قیمت یورو در کنار دلار، تنوع‌بخشی به سبد ارزی می‌تواند ریسک را کاهش دهد.

توجه به نرخ‌های رسمی: پیگیری نرخ‌های اعلامی بانک مرکزی و صرافی‌های دولتی می‌تواند دید بهتری از مسیر آینده بازار ارائه دهد. چه خبر است؟ نوسان‌گیران منتظر یک اتفاق بزرگ

سوالی که این روزها در ذهن بسیاری از فعالان بازار ارز شکل گرفته این است که چه خبر است که بازار این‌گونه در سکوت عجیبی به سر می‌برد؟ پاسخ این سوال را باید در ترکیب عواملی جست که هرکدام به تنهایی می‌توانند قیمت دلار و یورو را دستخوش تغییرات اساسی کنند:

مذاکرات هسته‌ای: هرگونه خبر مثبت یا منفی از مذاکرات، تأثیر فوری بر قیمت دلار خواهد داشت.

تصمیمات بانک مرکزی: سیاست‌های ارزی جدید می‌تواند قیمت دلار و یورو را در مسیر جدیدی قرار دهد.

قیمت نفت: کاهش یا افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی، درآمدهای ارزی کشور را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

اتفاقی که کمتر کسی انتظار داشت، تثبیت قیمت دلار در شرایطی است که تمامی شاخص‌های اقتصادی نشان‌دهنده فشار صعودی بر نرخ ارز هستند. این تناقض، خود عاملی برای افزایش ابهام در بازار شده است. قیمت دلار و یورو امروز؛ آنچه نمی‌دانید

قیمت دلار و یورو امروز در حالی اعلام شده که بسیاری از فعالان بازار از یک واقعیت مهم غافل هستند: قیمت دلار در بازار آزاد با احتساب تورم، در سطوح بسیار بالاتری نسبت به سال‌های قبل قرار دارد. اگر نرخ تورم سالانه را حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد در نظر بگیریم، قیمت دلار فعلی در واقع نشان‌دهنده کاهش ارزش پول ملی به میزان بسیار بیشتری نسبت به ارقام اسمی است.

راز پشت پرده تثبیت قیمت دلار در روزهای اخیر را باید در سیاست‌های جدید بانک مرکزی جست. برخی منابع از ورود ارزپاشی‌های جدید توسط بازارساز خبر می‌دهند که هدف آن جلوگیری از عبور قیمت دلار از مرز روانی ۱۹۰ هزار تومان است. هشدار مهم؛ طوفان قیمتی در راه است؟

اعلام فوری یک اطلاعیه مهم از سوی یکی از تحلیل‌گران سرشناس بازار ارز، زنگ خطر را برای فعالان این بازار به صدا درآورده است. بر اساس این تحلیل، قیمت دلار در آستانه ورود به کانال ۲۰۰ هزار تومانی قرار دارد و قیمت یورو نیز ممکن است به زودی از مرز ۲۳۰ هزار تومان عبور کند.

علامت هشدار این تحلیل‌گر، افزایش حجم پول در کشور و رشد بی‌سابقه نقدینگی است که به گفته او، دیر یا زود خود را در بازار ارز نشان خواهد داد. او تأکید کرده که وضعیت قرمز برای بازار ارز فرا رسیده و خطر در کمین فعالانی است که بدون توجه به ریسک‌های موجود وارد معامله می‌شوند. سخن پایانی

قیمت دلار و یورو امروز (شنبه ۳۱ مرداد ۱۴۰۵) نشان‌دهنده وضعیت خاصی در بازار ارز است. تثبیت دلار در کانال ۱۹۰ هزار تومانی در کنار افزایش قیمت یورو، معادلات جدیدی را در بازار شکل داده است. با توجه به نزدیکی قیمت‌ها به سقف‌های تاریخی و ابهامات سیاسی موجود، انتظار می‌رود روزهای آینده برای بازار ارز روزهایی پرنوسان و سرنوشت‌ساز باشد. پیش‌بینی قیمت دلار و یورو در میان‌مدت (تا پایان شهریور ۱۴۰۵)

بر اساس تحلیل‌های تکنیکال و فاندامنتال، جدول زیر پیش‌بینی قیمت دلار و یورو را تا پایان شهریور ماه ۱۴۰۵ نشان می‌دهد: تاریخ قیمت دلار (تومان) قیمت یورو (تومان) شنبه ۳۱ مرداد ۱۴۰۵ ۱۹۰,۱۰۰ ۲۱۴,۵۳۰ یکشنبه ۱ شهریور ۱۴۰۵ ۱۹۱,۲۰۰ ۲۱۵,۸۰۰ دوشنبه ۲ شهریور ۱۴۰۵ ۱۹۲,۵۰۰ ۲۱۷,۰۰۰ سه‌شنبه ۳ شهریور ۱۴۰۵ ۱۹۱,۸۰۰ ۲۱۶,۴۰۰ چهارشنبه ۴ شهریور ۱۴۰۵ ۱۹۳,۰۰۰ ۲۱۸,۵۰۰ پنجشنبه ۵ شهریور ۱۴۰۵ ۱۹۴,۲۰۰ ۲۲۰,۰۰۰ جمعه ۶ شهریور ۱۴۰۵ ۱۹۳,۵۰۰ ۲۱۹,۰۰۰ شنبه ۷ شهریور ۱۴۰۵ ۱۹۵,۰۰۰ ۲۲۱,۵۰۰ بیشتر بخوانید زنگ خطر جهش دوباره قیمت لوازم یدکی خودرو؛ دلار افسارگسیخته، فردای تعمیرکاران را تیره کرد | آنچه درباره آینده لوازم یدکی نمی‌دانید + سناریوی جدید راز صعود انفجاری چین‌ لینک به ۱۰.۲۳ دلار فاش شد؛ نهنگ‌ها و صندوق‌های ETF دست‌به‌دست هم دادند | شوکه‌کننده؛ اتفاق غیرمنتظره در بازار چین‌لینک، همه را غافلگیر کرد؛ چرا قیمت چین لینک امروز ناگهان اوج گرفت؟ سود دهی دلار در برابر طلا؛ یکه تازی دلار یا پناهگاه امن طلا؟ کدام بازار بازنده است؟ (تاریخ:جمعه ۹ مرداد ۱۴۰۵) سیگنال جدید از دلار و انس؛ بازار طلا امروز در مسیر معکوس یا ادامه صعود؟ (تاریخ:جمعه ۹ مرداد ۱۴۰۵) لاستیک با موج دلار ۱۷۰ هزار تومانی شعله‌ور شد؛ ارزان‌ترین تایر با کیفیت قابل قبول کدام است؟ جدول قیمت امروز ۹ تیر ۱۴۰۵ + پیش‌بینی بازار لاستیک تابستان ۱۴۰۵


۵ ساعت قبل / روزنامه تعادل

بورس در مسیر عبور از ریسک

بازار سرمايه در چهار دهه اخير بارها با تحريم، تنش‌هاي منطقه‌اي، محدوديت‌هاي تجاري و شوك‌هاي ارزي مواجه بوده است؛ اما تجربه نشان مي‌دهد كه اقتصاد ايران، هرچند با هزينه‌هاي قابل ‌توجه، همواره مسيرهايي براي سازگاري با اين محدوديت‌ها پيدا كرده است. در چنين شرايطي، واكنش بورس معمولا صرفا تابع اخبار روز نيست، بلكه مجموعه‌اي از متغيرهاي اقتصادي، انتظارات تورمي، سياست‌هاي ارزي، نرخ بهره و ارزيابي سرمايه‌گذاران از آينده سودآوري شركت‌هاست كه جهت بازار را تعيين مي‌كند.

در مقطع كنوني نيز طبيعي است كه افزايش ريسك‌هاي سيستماتيك، از جمله تحريم‌ها و نااطميناني‌هاي سياسي و اقتصادي، در قيمت سهام و رفتار معامله‌گران بازتاب پيدا كند. با اين حال، يكي از ويژگي‌هاي مهم بورس آن است كه بازار غالبا بخشي از نگراني‌ها و سناريوهاي منفي را پيش از وقوع كامل رويدادها در قيمت‌ها لحاظ مي‌كند؛ پديده‌اي كه در ادبيات مالي از آن با عنوان «پيش‌خور شدن» ياد مي‌شود. بنابراين نمي‌توان هر خبر منفي را به‌طور مستقيم معادل يك ريزش فراگير و پايدار در بازار سهام دانست.

شواهد رفتاري بازار نيز نشان مي‌دهد كه در ماه‌هاي اخير، احتياط سرمايه‌گذاران نسبت به صنايع صادرات‌محور افزايش يافته است. سهام شركت‌هاي بزرگ وابسته به صادرات، به‌ويژه در گروه‌هايي مانند پتروشيمي، فلزات اساسي، معدني‌ها و برخي پالايشي‌ها، تحت ‌تاثير ابهام در مسير فروش خارجي، نقل‌وانتقال ارز، نرخ تسعير و ريسك‌هاي ناشي از محدوديت‌هاي تجاري، رشد چشمگيري را تجربه نكرده‌اند. در مقابل، بخشي از نقدينگي به سمت صنايع داخلي و شركت‌هاي ريالي حركت كرده است؛ شركت‌هايي كه فروش و بازار هدف آنها عمدتا در داخل كشور قرار دارد و بيش از هر چيز از تورم، اصلاح قيمت‌ها و افزايش سطح عمومي درآمدها اثر مي‌پذيرند.

اين جابه‌جايي نقدينگي را مي‌توان نشانه‌اي از تغيير پارادايم كوتاه‌مدت بازار دانست. در فضاي تورمي، صنايع داخلي كه امكان انتقال افزايش هزينه‌ها به قيمت فروش را دارند، معمولا از ظرفيت بيشتري براي حفظ يا رشد سودآوري برخوردارند. گروه‌هايي مانند غذايي، دارويي، سيمان، بخشي از صنعت بانكي، شركت‌هاي خدماتي و برخي صنايع مصرفي، در صورت اصلاح سياست‌هاي قيمت‌گذاري مي‌توانند مورد توجه بيشتري قرار گيرند. البته اين روند به معناي حذف كامل ريسك از صنايع ريالي نيست، چراكه هزينه‌هاي مالي، محدوديت انرژي، افت قدرت خريد خانوار و سياست‌هاي تنظيم‌گري همچنان مي‌توانند بر عملكرد اين شركت‌ها فشار وارد كنند.

در تحليل چشم‌انداز بورس، تمركز صرف بر تحريم يا تحولات سياسي كافي نيست. نرخ بهره، نرخ ارز، وضعيت بازارهاي موازي، نسبت قيمت به سود شركت‌ها، ارزش جايگزيني دارايي‌ها، جريان نقدينگي و فاصله بازار سهام با ساير بازارها، همگي از متغيرهاي اثرگذار بر روند شاخص‌ها هستند. رشد تورمي بازار نيز يكي از محرك‌هاي اصلي محسوب مي‌شود؛ اما رشد پايدار زماني شكل مي‌گيرد كه افزايش قيمت سهام با بهبود واقعي سودآوري، اصلاح ساختارهاي اقتصادي و كاهش مداخلات غيرضروري همراه باشد. 

در اين ميان، حركت تدريجي به سمت كاهش قيمت‌گذاري دستوري و اصلاح سازوكار ارز ترجيحي را مي‌توان يكي از مهم‌ترين متغيرهاي اثرگذار بر آينده شركت‌ها دانست. قيمت‌گذاري دستوري در سال‌هاي گذشته حاشيه سود بسياري از بنگاه‌ها را تحت فشار قرار داده و موجب شده بخشي از ارزش واقعي توليدكنندگان در صورت‌هاي مالي آنها نمايان نشود. هر اندازه سياستگذار به سمت شفافيت قيمتي، كاهش رانت و ايجاد امكان فروش محصولات بر مبناي واقعيت‌هاي اقتصادي حركت كند، ظرفيت رشد واقعي و نه صرفا تورمي بازار سرمايه افزايش مي‌يابد. از سوي ديگر، نسبت‌هاي ارزندگي بازار همچنان مورد توجه تحليلگران است. نسبت قيمت به سود تحليلي بسياري از شركت‌ها در سطوحي قرار دارد كه در مقايسه با تورم و نرخ ارز، قابل دفاع ارزيابي مي‌شود. ارزش دلاري بازار سرمايه نيز همچنان فاصله محسوسي با ظرفيت‌هاي بالقوه اقتصاد و دارايي‌هاي شركت‌هاي بورسي دارد. اين موضوع به معناي نبود نوسان نيست، بلكه نشان مي‌دهد بازار براي رسيدن به تعادل‌هاي جديد، همچنان ظرفيت بازتنظيم و بازدهي دارد. در دوره‌هاي افزايش هيجان، نقش نهادهاي حمايتي و صندوق تثبيت بازار سرمايه نيز پررنگ‌تر مي‌شود. وظيفه اين نهادها ايجاد سود تضمين ‌شده نيست، بلكه كاهش رفتارهاي هيجاني و جلوگيري از شكل‌گيري صف‌هاي فروش يا خريد غيرمنطقي است. بازار سهام ذاتا با نوسان همراه است و تلاش براي حذف كامل نوسان مي‌تواند به كاهش كارايي بازار منجر شود. در نهايت، مسير بورس در ماه‌هاي آينده به تركيبي از مديريت اقتصادي، سياست ارزي، نرخ بهره، تصميم‌هاي تنظيم‌گري و كاهش ابهام‌هاي بيروني وابسته است. اگر اصلاحات اقتصادي با ثبات در سياستگذاري و شفافيت در تصميمات همراه شود، صنايع داخلي و ريالي مي‌توانند همچنان موتور اصلي حركت بازار باشند. بورس هنوز با ريسك‌هايي جدي روبه‌رو است، اما ارزش‌گذاري بسياري از شركت‌ها نشان مي‌دهد كه بازار، با وجود همه نگراني‌ها، از ظرفيت قابل‌ توجهي براي بازگشت به تعادل و رشد برخوردار است.


۷ ساعت قبل / روزنامه تعادل

جنگ اقتصادی بعد از شکست نظامی

بهمن اکبری|اعلام «عمليات اقتصادي خردكننده» را از سوي ترامپ نبايد تنها تكرار سياست تحريم‌هاي اقتصادي عليه ايران دانست. آنچه در اظهارات اخير رييس‌جمهور امريكا، وزير خزانه‌داري و معاون او برجسته شده، نشانه حركت واشنگتن از تحريم مستقيم ايران به سوي فشار بر شبكه اقتصادي پيرامون ايران است؛ يعني هدف قرار دادن بانك‌ها، شركت‌هاي كشتيراني، خريداران نفت، واسطه‌هاي مالي و كشورهايي كه همچنان حاضرند با تهران تجارت كنند.اگر تحريم‌هاي پيشين عمدتا بر «قطع دسترسي ايران» متمركز بود، مرحله جديد مي‌كوشد هزينه «تعامل با ايران» را براي ديگران افزايش دهد. به تعبير دقيق‌تر، امريكا مي‌خواهد ايران را نه تنها از بازارهاي جهاني، بلكه از شبكه‌هاي رسمي و نيمه‌رسمي مبادلات بين‌المللي نيز منزوي كند. اين تغيير رويكرد، از يك واقعيت مهم نيز حكايت دارد: فشار نظامي به‌تنهايي نتوانسته اهداف سياسي مورد نظر واشنگتن را محقق سازد و اكنون اقتصاد به ميدان اصلي منازعه تبديل شده است.

    ۱. مساله اصلي؛ تحريم بيشتر يا معماري جديد فشار؟: ايران نزديك به پنج دهه تجربه مواجهه با تحريم‌هاي امريكا را پشت سر گذاشته است. تحريم براي اقتصاد ايران پديده‌اي تازه نيست، بلكه به بخشي از محيط راهبردي آن تبديل شده است.از اين‌رو، پرسش درست اين نيست كه «آيا تحريم‌هاي جديد به ايران آسيب مي‌زند؟» پاسخ روشن است: بله، فشار اقتصادي مي‌تواند هزينه‌هاي قابل توجهي ايجاد كند.پرسش اساسي‌تر اين است: آيا تحريم‌هاي جديد قادر خواهند بود رفتار راهبردي ايران را تغيير دهند؟ اين دو مساله نبايد با يكديگر خلط شود. تحريم مي‌تواند رشد اقتصادي را كاهش دهد، هزينه مبادلات را افزايش دهد، درآمدهاي نفتي را محدود كند، نرخ سرمايه‌گذاري را پايين آورد و فشار بر معيشت را تشديد كند؛ اما تبديل اين آسيب اقتصادي به امتياز سياسي و تغيير رفتار راهبردي مساله‌اي است كاملا متفاوت.تجربه چند دهه گذشته نشان داده است كه ميان «تحريم موثر» و «تحريم موفق» فاصله وجود دارد.

    ۲. ويژگي مهم دوره جديد؛ هدف گرفتن كشورهاي ثالث: بر اساس گزارش بي‌بي‌سي، اسكات بسنت، وزير خزانه‌داري امريكا تهديد كرده است كه هر كشوري كه با ايران تجارت كند، از جمله در حوزه انتقال پول، خريد نفت يا حمل‌ونقل دريايي، ممكن است با تحريم مواجه شود.اين همان نقطه‌اي است كه دوره جديد را از تحريم‌هاي كلاسيك متمايز مي‌كند.واشنگتن مي‌خواهد محاسبه هزينه - فايده كشورهاي ثالث را تغيير دهد. اگر يك بانك چيني، شركت تركيه‌اي، شبكه تجاري عراقي يا شركت كشتيراني منطقه‌اي احساس كند كه همكاري با ايران مي‌تواند دسترسي آن به دلار، نظام مالي امريكا يا بازارهاي غربي را تهديد كند، ممكن است حتي بدون موافقت سياسي با واشنگتن، از همكاري با تهران عقب‌نشيني كند.در نتيجه، ميدان واقعي جنگ اقتصادي ديگر فقط ايران نيست، بلكه شبكه روابط اقتصادي ايران با جهان است.

    ۳. نقطه قوت امريكا؛ دلار، شبكه مالي و تحريم ثانويه: مهم‌ترين مزيت ساختاري امريكا در اين جنگ، حجم تجارت دوجانبه امريكا و ايران نيست، بلكه قدرت شبكه‌اي اقتصاد امريكاست.امريكا از سه اهرم برخوردار است: نخست، نقش دلار در تجارت و ذخاير جهاني؛ دوم، جايگاه نظام مالي امريكا و دسترسي به شبكه‌هاي بانكي بين‌المللي؛ سوم، توانايي اعمال تحريم ثانويه عليه شركت‌ها و موسسات خارجي.از اين‌رو ممكن است واشنگتن بتواند بدون محاصره كامل ايران، هزينه تجارت با ايران را افزايش دهد.اما همين جا يك محدوديت مهم نيز وجود دارد: هر چه امريكا از تحريم به عنوان ابزار فراگيرتر استفاده كند، انگيزه ساير كشورها براي كاهش وابستگي به دلار و ايجاد مسيرهاي مالي مستقل نيز افزايش مي‌يابد.بنابراين تحريم همزمان مي‌تواند يك ابزار فشار كوتاه‌مدت و عاملي براي فرسايش تدريجي قدرت شبكه‌اي امريكا در بلندمدت باشد.

    ۴. ايران چرا هنوز ظرفيت مقاومت اقتصادي دارد؟: يكي از نكات مهم گزارش اين است كه ايران طي سال‌هاي گذشته توانسته سازوكارهاي متعددي براي كاهش اثر تحريم ايجاد كند.«ناوگان سايه»، واسطه‌هاي تجاري، شركت‌هاي پوششي، مسيرهاي مالي غيرمستقيم، شبكه‌هاي تهاتري، ارزهاي غيردلاري و استفاده از روابط اقتصادي با كشورهاي غيرغربي، بخشي از اين سازوكارها است.اما نبايد در اين زمينه نيز دچار اغراق شد.دور زدن تحريم به معناي بي‌اثر شدن تحريم نيست. معمولا هر چه شبكه تحريم پيچيده‌تر شود، هزينه مبادله، تخفيف فروش، هزينه حمل‌ونقل، ريسك بيمه و هزينه انتقال پول افزايش مي‌يابد. بنابراين ايران ممكن است بتواند نفت بفروشد، اما الزاما نمي‌تواند آن را با همان قيمت، همان سرعت و همان هزينه‌اي كه در شرايط عادي انجام مي‌داد، به بازار عرضه كند. از اين‌رو، هدف تحريم الزاما «صفر كردن صادرات ايران» نيست، بلكه مي‌تواند گران‌تر، پرريسك‌تر و دشوارتر كردن تجارت ايران باشد.

    ۵. حلقه تعيين‌كننده؛ چين: در ميان كشورهاي ثالث، چين مهم‌ترين متغير معادله است.اگر امريكا بتواند كشورهاي منطقه و شركت‌هاي كوچك‌تر را تحت فشار قرار دهد، اما چين همچنان بخش قابل توجهي از نفت ايران را خريداري كند و مسيرهاي مالي و تجاري جايگزين را حفظ كند، عمليات اقتصادي امريكا با محدوديت جدي روبه‌رو خواهد شد.چين تنها يك خريدار نفت نيست، بلكه بخشي از معماري در حال شكل‌گيري اقتصاد غيرغربي است.پكن از يك سو نمي‌خواهد درگير رويارويي مستقيم با امريكا شود و از سوي ديگر، بعيد است به ‌سادگي اجازه دهد واشنگتن قواعد تجارت ميان چين و ايران را تعيين كند. از اين نگاه، جنگ اقتصادي عليه ايران به‌طور غيرمستقيم به آزموني براي روابط چين و امريكا نيز تبديل مي‌شود.

    ۶. تنگه هرمز؛ مهم‌ترين نقطه اتصال اقتصاد و امنيت: پيوند دادن فشار اقتصادي با حمل‌ونقل دريايي، اهميت تنگه هرمز را دوچندان مي‌كند.هرگونه افزايش فشار بر صادرات نفت، كشتيراني يا بنادر ايران مي‌تواند اثرات فراتر از مرزهاي ايران داشته باشد، زيرا بازار انرژي جهان، كشورهاي آسيايي و حتي اقتصادهاي اروپايي به ثبات جريان انرژي در خليج‌فارس حساسند. بنابراين اگر عمليات اقتصادي امريكا به گونه‌اي طراحي شود كه امنيت كشتيراني در خليج‌فارس را تحت اأثير قرار دهد، واشنگتن با يك تناقض راهبردي روبه‌رو خواهد شد: فشار بر ايران ممكن است همزمان هزينه انرژي و حمل‌ونقل جهاني را افزايش دهد.در چنين شرايطي، بخشي از هزينه تحريم از ايران به اقتصاد جهاني منتقل مي‌شود.

    ۷. آسيب‌پذيري واقعي ايران كجاست؟: با وجود ظرفيت سازگاري ايران، نبايد آسيب‌پذيري‌هاي اقتصاد كشور را دست‌كم گرفت.مهم‌ترين نقاط آسيب عبارتند از: كاهش درآمد ارزي؛ دشوارتر شدن انتقال منابع مالي؛ افزايش هزينه تجارت خارجي؛ كاهش سرمايه‌گذاري خارجي و داخلي؛ افزايش نااطميناني اقتصادي؛ فشار بر ارزش پول ملي؛ افزايش هزينه واردات كالاهاي واسطه‌اي و سرمايه‌اي؛ تشديد فشار تورمي؛ كاهش قدرت خريد خانوارها و افزايش هزينه‌هاي مبادله براي بخش خصوصي. از اين رو، بزرگ‌ترين خطر «فروپاشي ناگهاني اقتصاد» نيست، بلكه فرسايش تدريجي ظرفيت توليد و رفاه اجتماعي است.اقتصاد تحريم‌زده ممكن است به حيات خود ادامه دهد، اما با رشد پايين‌تر، سرمايه‌گذاري كمتر و هزينه اجتماعي بيشتر.

    ۸. جنگ اقتصادي جديد، جنگ تاب‌آوري است: به نظر مي‌رسد منطق جديد واشنگتن بر اين فرض استوار است كه ايران از نظر اقتصادي بيش از امريكا آسيب‌پذير است و بنابراين، ادامه فشار مي‌تواند تهران را به نقطه‌اي برساند كه هزينه مقاومت از هزينه توافق بيشتر شود.اما اين محاسبه تنها زماني درست است كه طرف مقابل نتواند سازوكارهاي جايگزين ايجاد كند.در مقابل، ايران نيز بايد از منطق «مقاومت منفعل» به «مقاومت فعال» عبور كند.تحريم را نمي‌توان فقط با فروش نفت بيشتر يا ايجاد چند مسير مالي جديد خنثي كرد. پاسخ موثر، نيازمند بازآرايي ساختار اقتصاد خارجي ايران است.در اين چارچوب، پنج محور اهميت ويژه دارد: 

يكم؛ تنوع‌بخشي واقعي به شركاي اقتصادي و كاهش وابستگي به چند بازار محدود.

دوم؛ توسعه تجارت با ارزهاي محلي و سازوكارهاي تسويه غيردلاري.

سوم؛ تقويت كريدورهاي زميني و دريايي منطقه‌اي براي كاهش آسيب‌پذيري تجارت.

چهارم؛ كاهش هزينه‌هاي داخلي اقتصاد، زيرا نمي‌توان همه ناكارآمدي‌هاي داخلي را به تحريم نسبت داد.

پنجم؛ تبديل ديپلماسي اقتصادي به بخشي از راهبرد امنيت ملي. در جنگ اقتصادي، سفارتخانه و رايزني اقتصادي تنها نهادهاي تشريفاتي نيستند، بلكه بخشي از «شبكه تاب‌آوري اقتصادي» كشورند.

    ۹. پارادوكس تحريم حداكثري: امريكا با گسترش تحريم‌ها ممكن است در كوتاه‌مدت فشار بيشتري ايجاد كند، اما همزمان با يك پارادوكس مواجه است: هر چه تحريم‌ها فراگيرتر شوند، انگيزه ايران و شركاي آن براي ساختن شبكه‌هاي جايگزين بيشتر مي‌شود.در جهان پساجنگ اوكراين، رقابت چين و امريكا و گسترش بريكس، اين مساله اهميت بيشتري يافته است.  

بسياري از كشورها ديگر نمي‌خواهند تمام مبادلات خارجي خود را به يك شبكه مالي وابسته كنند.بنابراين، تحريم‌هاي جديد مي‌تواند ناخواسته به شتاب‌دهنده «چندقطبي ‌شدن اقتصاد جهان» تبديل شود.البته اين روند به معناي پايان هژموني دلار نيست، اما مي‌تواند به تدريج از انحصار آن در برخي مبادلات بكاهد.

    ۱۰. آيا عمليات اقتصادي ترامپ موفق خواهد شد؟: بايد به اين پرسش پاسخ مشروط داد. اگر هدف امريكا افزايش هزينه‌هاي اقتصادي ايران باشد، احتمالا اين عمليات مي‌تواند موفقيت قابل توجهي داشته باشد. اگر هدف كاهش درآمدهاي نفتي و محدود كردن دسترسي ايران به شبكه مالي بين‌المللي باشد، موفقيت نيز محتمل است، هرچند نه مطلق. اما اگر هدف نهايي وادار كردن ايران به تغيير رفتار راهبردي يا پذيرش توافق مطلوب واشنگتن باشد، مساله بسيار پيچيده‌تر، زيرا موفقيت تحريم به سه متغير بستگي دارد: «ظرفيت تحمل ايران»، «ميزان همكاري كشورهاي ثالث» و «هزينه‌اي كه اقتصاد جهاني حاضر است براي اجراي سياست امريكا بپردازد».در اين ميان، چين، كشورهاي خليج‌فارس، تركيه، عراق، هند و شبكه‌هاي تجاري آسيايي نقش تعيين‌كننده‌اي خواهند داشت.

     از تحريم ايران به جنگ بر سر شبكه‌ها

آنچه اكنون در حال شكل‌گيري است، تنها «تحريم بيشتر» نيست، بلكه نوعي است از «جنگ اقتصادي شبكه‌اي».امريكا مي‌كوشد ايران را از شبكه مالي، انرژي و حمل‌ونقل جهاني دورتر كند و همزمان هزينه همكاري ديگران با ايران را افزايش دهد. ايران نيز تلاش خواهد كرد شبكه‌هاي جايگزين خود را گسترش دهد.در چنين شرايطي، برنده الزاما كشوري نيست كه بيشترين تحريم را وضع مي‌كند يا بيشترين تحريم را تحمل مي‌كند، بلكه كشوري است كه بتواند شبكه اقتصادي مقاوم‌تر، متنوع‌تر و كم‌هزينه‌تري ايجاد كند.از اين نگاه، عمليات اقتصادي جديد ترامپ را بايد نه تنها يك اقدام عليه ايران، بلكه آزموني براي معماري اقتصاد جهاني در حال گذار از نظم تك‌مركزي به نظم چندمركزي دانست.امريكا هنوز از قدرتمندترين اهرم‌هاي مالي جهان برخوردار است؛ اما ايران نيز ديگر ايرانِ پيش از تحريم‌هاي چند دهه اخير نيست. تهران تجربه، شبكه و سازوكارهاي سازگاري انباشته‌اي در اختيار دارد.مساله نهايي بنابراين چنين صورت‌بندي مي‌شود: آيا فشار اقتصادي جديد مي‌تواند ظرفيت اقتصادي ايران را بشكند يا تنها آن را به سمت يك اقتصاد بسته‌تر، غيررسمي‌تر و شرقي‌تر سوق خواهد داد؟پاسخ اين پرسش بيش از آنكه در تعداد تحريم‌هاي جديد امريكا نهفته باشد، به كيفيت حكمراني اقتصادي ايران، ميزان انسجام شركاي خارجي و توان تهران براي تبديل «اقتصاد تحريم» به «اقتصاد تاب‌آور و رقابت‌پذير» بستگي دارد.سرانجام، خطر اصلي براي ايران نه تحريم به‌تنهايي، بلكه تركيب تحريم خارجي با ناكارآمدي داخلي است، گزاره‌اي كه دولت چهاردهم به دنبال رفع و بهبود آن است و فرصت اصلي نيز نه در انكار اثر تحريم، بلكه در تبديل فشار خارجي به محركي براي اصلاح ساختار اقتصادي، تنوع‌بخشي به روابط خارجي و بازتعريف جايگاه ايران در شبكه‌هاي نوظهور اقتصاد جهاني قرار دارد.




 آموزه‌های مکتب کلاسیک در اقتصاد ایران؛ زیاده‌روی در مداخله ؛ کاستی در تنظیم‌گری
۸ ساعت قبل / روزنامه آرمان امروز

آموزه‌های مکتب کلاسیک در اقتصاد ایران؛ زیاده‌روی در مداخله ؛ کاستی در تنظیم‌گری

آرمان امروز : عبدالعظیم آق‌آتابای؛ پژوهشگر اقتصادی در یادداشتی اختصاصی برای تازه‌های اقتصاد به جایگاه آموزه‌های مکتب کلاسیک در اقتصاد ایران و نقد ظرفیت آن برای حل مسائل ساختاری اقتصاد کشور پرداخت. در شرایطی که اقتصاد ایران با چالش‌های هم‌زمان تورم مزمن، ناترازی‌های مالی و فشارهای ارزی روبه‌روست، بازخوانی «مکتب کلاسیک» به‌عنوان نخستین نظام نظری [ ]

 10 محور صحبت‌های رئیس‌کل
۸ ساعت قبل / روزنامه دنیای اقتصاد

10 محور صحبت‌های رئیس‌کل

شامگاه چهارشنبه، عبدالناصر همتی، رئیس‌کل بانک مرکزی، در گفت‌وگوی ویژه خبری در شبکه خبر، با اشاره به عملکرد این نهاد در شرایط جنگ اقتصادی، مجموعه‌ای از اقدامات و برنامه‌ها را در حوزه سیاست ارزی، کنترل تورم، تامین مالی تولید، اصلاح نظام بانکی، کالابرگ و توسعه زیرساخت‌های پرداخت تشریح کرد. محور اصلی اظهارات او، مدیریت محدودیت‌های ناشی از تحریم، جنگ و کاهش درآمدهای ارزی و تلاش برای جلوگیری از انتقال این فشارها به تورم و معیشت مردم بود.

 تعداد خانه خالی در ایران اعلام شد
۱۴ ساعت قبل / سایت اقتصادنیوز

تعداد خانه خالی در ایران اعلام شد

اقتصادنیوز: معاون وزیر راه اعلام کرد: در سطح کلان اقتصادی لزوماً با کمبود مطلق واحد مسکونی مواجه نیستیم؛ چراکه حدود ۳۲.۵ میلیون واحد مسکونی در کشور وجود دارد.

 تجارت ایران و ترکیه چگونه است؟
۱ ساعت قبل / سایت اکوایران

تجارت ایران و ترکیه چگونه است؟

اکوایران: تجارت ایران و ترکیه در سال ۲۰۲۵ به حدود ۵.۶ میلیارد دلار رسید. اما ترکیب مبادلات نشان می‌دهد سهم ایران از این رابطه عمدتا به صادرات مواد اولیه و نهاده‌های تولید محدود مانده است.

 منتقدان بنزین رویافروشی می‌کنند!
۲۶ دقیقه قبل / سایت تابناک

منتقدان بنزین رویافروشی می‌کنند!

مردم حق دارند نگران باشند اما منتقدان هم باید پاسخ دهند راه‌حل‌شان برای فاصله ۱۵ میلیون لیتری تولید و مصرف چیست؟ نمی‌توان همزمان انتظار داشت بنزین فراوان، ار...

 انتقام روس‌ها از مهد غلّه | باز هم پای سوسیالیسم در میان است | چرا اوکراین قربانی دومین قحطی بزرگ قرن شد؟
۱۵ ساعت قبل / سایت اقتصادنیوز

انتقام روس‌ها از مهد غلّه | باز هم پای سوسیالیسم در میان است | چرا اوکراین قربانی دومین قحطی بزرگ قرن شد؟

اقتصادنیوز: قحطی ۱۹۳۳ شوروی نتیجه سیاست‌های اشتراکی‌سازی اجباری بود که برداشت معمولی را به فاجعه تبدیل کرد. در آن میان اوکراینی‌ها هدف شدیدترین اشتراکی‌سازی و بالاترین نرخ مرگ‌ومیر بودند.