قیمت طلا امروز




 روزنامه دنیای اقتصاد / ۱۴۰۵/۰۵/۰۴

پایان افسانه امنیت آمریکایی

از عصر روز نهم اسفند1404، کمتر ایرانی و با کمی فاصله، اندک انسانی را در کره‌خاکی می‌توان یافت که به‌واسطه دولت‌ها، رسانه‌‎ها، تحلیلگران بازارهای مالی، سخنرانان، اندیشکده‌ها، مراکز علمی و احزاب سیاسی اطلاعاتی را کم و بیش نسبت به تنگه هرمز به‌دست نیاورده باشد.
 پایان افسانه امنیت آمریکایی
تنگه هرمز که دارای دو کرانه شمالی و جنوبی تحت حاکمیت جمهوری اسلامی ایران و سلطنت عمان است، تا پیش از وقوع جنگ رمضان یا به قول برخی کارشناسان جنگ دوم هرمز (اشاره به نبرد ایرانیان با پرتغالی‌ها در منطقه خلیج فارس)، محل عبور روزانه ۲۱‌میلیون بشکه نفت به سمت بازارهای جهانی بوده و نقش مهمی در به حرکت در آوردن صنعت جهانی داشته است. 

علاوه بر این پس از پایان جنگ ایالات متحده آمریکا و عراق در سال ۲۰۰۳، وضعیت امنیتی کم‌نظیر در تنگه هرمز ایجاد شده که فرصت لازم برای عبور سایر زنجیره‌های تامین ارزش جهانی در حوزه غذا، شبکه جهانی اینترنت و غیره را فراهم آورده است.  امروز دو قدرت اصلی اقتصاد جهانی یعنی آمریکا و چین، هر کدام به صورت غیرمستقیم و مستقیم تحت‌تاثیر وضعیت ثبات یا بی‌ثباتی حاکم بر تنگه هرمز قرار دارند و این موضوع می‌تواند سبب پیشی گرفتن یا عقب ماندن یکی از دو ابرقدرت جهانی در رقابت اقتصادی با یکدیگر شود. چگونه توفان جنگ، آرامش خلیج فارس را از بین برد؟

با آغاز اعمال مدیریت هوشمند نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران و سپس «نهاد مدیریت آبراه خلیج‌فارس» روی فرآیند عبور و مرور کشتی‌ها از تنگه هرمز و در واکنش به آن، آغاز روند محاصره بنادر ایران از سوی نیروی دریایی ارتش ایالات متحده، اکثر کشورهای منطقه کم و بیش دچار بحران اقتصادی شده و به‌دلیل میزبانی از پایگاه‌های سنتکام و حملات‌ تلافی‌جویانه ایران درگیر معمای امنیت شدند. در چنین شرایطی کشورهای متمول حاشیه جنوبی خلیج‌فارس در شرایطی که امکان صادرات منابع فسیلی خود را نداشته یا آنکه مجبور بودند از مسیرهای پر‌هزینه و کم‌بازده جایگزین استفاده کنند، مجبور شدند به منابع مالی خود در صندوق‌های ارزی پناه برده، به سمت سیاست‌های ریاضت اقتصادی حرکت کنند یا آنکه از سایر فرصت‌های اقتصادی ایجادشده در خارج از منطقه خلیج‌فارس برای نجات اقتصاد ملی خود کمک بگیرند. در این میان برخی کشورها مانند امارات متحده عربی یا قطر جزو بازندگان بزرگ جنگ رمضان بودند؛ اما برخی دیگر مانند عمان یا پادشاهی عربی سعودی فرصت منحصر به فردی برای پیشی گرفتن از رقبا به دست آوردند. به‌عنوان مثال در میانه جنگ رمضان، عمان به‌دلیل داشتن امکان صادرات انرژی توانست از بحران به‌وجودآمده استفاده کند و هر بشکه نفت خود را به قیمت ۲۰۰ دلار در بازارهای جهانی بفروشد.

 پیش از آغاز جنگ مستقیم میان ایران و آمریکا، کشورهای عضو شورای همکاری خلیج‌فارس به همراهی برخی متحدان سنتی خود همچون اردن و مصر بر این تصور بودند که «امنیت» نیز مانند سایر کالا و خدمات دولتی «قابل خرید» است و واحدهای سیاسی می‌توانند کمبودهای خود در حوزه فناوری، نیروی انسانی، عمق استراتژیک و غیره را از طریق انعقاد قراردادهای استراتژیک با سایر کشورهای قدرتمند جهان مانند آمریکا تامین کند. تجربه جنگ اول و دوم خلیج‌فارس در دوران تک قطبی سبب تقویت این ایده شده و پایگاه سنتکام در سراسر منطقه مستقر شد. اما این افسانه در آخرین روزهای زمستان۱۴۰۴ به تاریخ پیوست و پس از امضای تفاهم‌نامه شکننده اسلام‌آباد سوال شماره یک اکثر اندیشکده‌های عربی آن شد که چگونه می‌توانیم امنیت خود را تامین کنیم؟

از سال‌ها قبل برخی کشورهای منطقه مانند امیرنشین قطر متوجه شکننده بودن حمایت نظامی آمریکا از حاکمیت سیاسی خود شده بودند و از طریق گسترش همکاری‌های دفاعی با سایر کشورها همچون ترکیه و ایران تلاش کردند که نوعی موازنه واقعی در برابر همسایگان خود ایجاد و از حاکمیت و تمامیت ارضی خود دفاع کنند. امروز تمام کشورهای شورای همکاری خلیج‌فارس به‌دلیل همدستی کم و بیش با ارتش آمریکا، از سوی تهران، همدست متجاوز شناخته شده و پایگاه‌های آمریکا در این کشورها هدف قرار گرفت. رهبرانی که روزی تصور می‌کردند چتر امنیتی آمریکا به مثابه یک «چک سفید» از موجودیت و امنیت آنها دفاع خواهد کرد، امروز با چشمانی متعجب شکست افسانه شکست‌ناپذیری آمریکا را نظاره می‌کنند.  چشم‌انداز

سرنوشت جنگ رمضان هر چه باشد، کشورهای جنوب خلیج‌فارس دیگر تمام تخم‌مرغ خود را در سبد تامین امنیت آمریکا نخواهند گذاشت. شاید دونالد ترامپ آرزوی تبدیل شدن آمریکا به نگهبان کشورهای منطقه را در جریان دیدارهای سیاسی بیان کند؛ اما واقعیت آن است که کشورهای عربی شاید حاضر به دادن باج به کاخ سفید برای راضی نگه داشتن آن باشند؛ اما دیگر شیشه عمر خود را در اختیار بازیگر غیرمسوولیت‌پذیر قرار نخواهند قرار داد. هم‌اکنون نشانه‌های نزدیک شدن بیش از پیش امارات و بحرین به اسرائیل، کویت و سعودی به پاکستان، قطر به ترکیه و عمان به فرانسه نشان‌دهنده تغییر نگاه کشورهای حوزه خلیج‌فارس به مساله تامین امنیت شده است. در این میان کشورهایی همچون چین، روسیه، کره‌جنوبی، فرانسه و انگلیس نیز از شانس زیادی برای نقش‌آفرینی در زمینه‌های دفاعی- امنیتی در منطقه خلیج فارس برخوردار هستند.

* پژوهشگر مسائل خاورمیانه این مطلب برایم مفید است 0 نفر این مطلب را پسندیده اند کپی شد



 کاربرد هوش مصنوعی در معادن برزیل

کاربرد هوش مصنوعی در معادن برزیل

برزیل، به‌ویژه در صنعت سنگ آهن، به یکی از نمونه‌های مهم استفاده از هوش مصنوعی در معدن‌کاری تبدیل شده است. شرکت‌های معدنی این کشور، از جمله واله، از هوش مصنوعی برای افزایش بهره‌وری، کاهش هزینه‌ها، بهبود ایمنی و کنترل بهتر کیفیت محصول استفاده می‌کنند. این تحول برای بازار سنگ آهن اهمیت زیادی دارد، زیرا مستقیما بر حجم تولید قابل فروش و سهم محصولات با عیار و کیفیت بالاتر اثر می‌گذارد.

 مومنی، اقتصاددان: مردم اصلا توان خرید ندارند که بخواهند به فروشگاه‌ها هجوم آورند! | ۴۰ درصد جامعه زیر خط فقر و ۴۰ درصد دیگر نیز در آستانه فروافتادن به زیر خط فقر هستند!

مومنی، اقتصاددان: مردم اصلا توان خرید ندارند که بخواهند به فروشگاه‌ها هجوم آورند! | ۴۰ درصد جامعه زیر خط فقر و ۴۰ درصد دیگر نیز در آستانه فروافتادن به زیر خط فقر هستند!

عضو هیأت علمی گروه اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی گفت: اینکه در ایام جنگ به فروشگاه‌ها هجوم برده نشد، ریشه در فقر گسترده دارد. اکنون طبق گزارش‌های رسمی، ۴۰ درصد جامعه زیر خط فقر قرار دارند و بخش بزرگی از عدد، نیز زیر خط فقر شدید هستند؛ یعنی شرایط مماس بر قحطی‌زدگی. کسی که قحطی‌زده است و حتی فقر غذایی خود را هم نمی‌تواند برطرف کند، اصلا تقاضایی ندارد که بخواهد به فروشگاه‌ها هجوم بیاورد.

 زنگ خطر جدی در بانک کارآفرین/۲,۲۸۲ میلیارد تومان تسهیلات کلان کجا رفت؟

زنگ خطر جدی در بانک کارآفرین/۲,۲۸۲ میلیارد تومان تسهیلات کلان کجا رفت؟

در شرایطی که متقاضیان وام‌های خرد برای دریافت چند ده یا چند صد میلیون تومان باید هفته‌ها و ماه‌ها در صف بمانند، ارقام منتشرشده از عملکرد بانک کارآفرین تصویری...

 تکلیف افزایش قیمت بنزین مشخص شد/ آیا افزایش قیمت بنزین منتفی شد؟

تکلیف افزایش قیمت بنزین مشخص شد/ آیا افزایش قیمت بنزین منتفی شد؟

رئیس فراکسیون تسهیل تجارت مجلس اعلام کرد: قیمت بنزین افزایش نمی‌یابد و به جای گرانی، با استفاده از هوش مصنوعی و داده‌های برخط، مصرف سوخت بهینه‌سازی می‌شود.

 چرا آینده صنعت به اشتراک‌گذاری داده‌ها گره خورده است؟

چرا آینده صنعت به اشتراک‌گذاری داده‌ها گره خورده است؟

​در «تیتر یک» امروز، صنعت در دو سوی متفاوت یک معادله قرار گرفته است؛ از یک سو، فشار هزینه و ضعف تقاضا و از سوی دیگر، تغییر قواعد رقابت و حرکت به سمت صنعت هوشمند و همکاری داده‌محور.تازه‌ترین آمارها از افزایش بی‌سابقه تورم نهاده‌های صنعتی خبر می‌دهند؛ تورمی که در بهار ۱۴۰۵ به ۱۰۹ درصد رسیده و می‌تواند در ماه‌های آینده خود را در قیمت کالاهای نهایی نشان دهد. هم‌زمان، شامخ تیرماه از تداوم افت فعالیت صنعتی حکایت دارد؛ شرایطی که در صنایع غذا و نفت، هم در سمت عرضه و هم تقاضا خود را نشان داده است. اما در سوی دیگر، صنعت جهانی در حال تعریف دوباره‌ای از رقابت است. گزارش جدید مجمع جهانی اقتصاد نشان می‌دهد که در اقتصاد هوشمند، مزیت رقابتی دیگر فقط به عملکرد یک بنگاه وابسته نیست؛ اشتراک داده، زیرساخت و فرایند میان شرکت‌ها می‌تواند ارزش جدیدی در سطح کل اکوسیستم ایجاد کند. تجربه‌هایی از روتردام تا چین نشان …

 سردی قیمت‌ در خرماپزان بم

سردی قیمت‌ در خرماپزان بم

آرمان امروز : فصل برداشت خرما در بم فرا رسیده؛ محصولی که با دستان پینه‌ بسته و در گرمای طاقت‌فرسای ۵۰ درجه از نخل‌ها چیده می‌شود، اما در حالی که قیمت مصوب هر کیلو خرمای مضافتی بم ۳۴۰ هزار تومان تعیین شده، نخل داران بمی محصول درجه یک خود را با نرخ ۵۵ تا ۷۰ [ ]

 تغییر در پیش‌فروش خودرو/ مصوبه حمایتی شورای رقابت باطل شد

تغییر در پیش‌فروش خودرو/ مصوبه حمایتی شورای رقابت باطل شد

اقتصادنیوز: سخنگوی شورای رقابت از ابطال مصوبه ۴۷۳ این شورا و اصلاحات بعدی آن با رای دیوان عدالت اداری و به درخواست خودروسازان خبر داد و گفت: با ابطال این مصوبه، امکان طرح شکایت درباره اجرای آن منتفی است.

 رشد ۴۹ هزار واحدی شاخص بورس

رشد ۴۹ هزار واحدی شاخص بورس

آرمان امروز : شاخص کل بورس تهران در پایان معاملات با رشد ۴۹ هزار واحدی به سطح ۵ میلیون و ۹۴۷ هزار واحد رسید. شاخص کل بورس تهران در پایان معاملات امروز (سه‌شنبه، ۲۷ مرداد) با رشد ۴۹ هزار واحدی به سطح ۵ میلیون و ۹۴۷ هزار واحد رسید. شاخص هم‌وزن نیز ۹۱۲۳ واحد مثبت [ ]