قیمت طلا امروز




 مجله پیوست / ۱۴۰۵/۰۵/۰۴

بازار کار فناوری زیرسایه بحران: نبرد برای ماندن در عصر جنگ و هوش مصنوعی - پیوست

بازار کار فناوری کشور پس از تجربه بحران‌های متعدد حالا به نقطه‌ای رسیده که حجم رزومه‌ها گسترده، میزان تقاضای کار افزایشی و سازمان‌ها به‌دنبال نیروی متخصص و بامهارت‌های جدید هستند اما هیچ یک از این عوامل نتوانسته روند جذب نیروی انسانی را تسهیل کند. اکوسیستم فناوری و نوآوری در روزهایی که با تهدید جنگ، نوسان‌های
 بازار کار فناوری زیرسایه بحران: نبرد برای ماندن در عصر جنگ و هوش مصنوعی - پیوست

بازار کار فناوری کشور پس از تجربه بحران‌های متعدد حالا به نقطه‌ای رسیده که حجم رزومه‌ها گسترده، میزان تقاضای کار افزایشی و سازمان‌ها به‌دنبال نیروی متخصص و بامهارت‌های جدید هستند اما هیچ یک از این عوامل نتوانسته روند جذب نیروی انسانی را تسهیل کند. اکوسیستم فناوری و نوآوری در روزهایی که با تهدید جنگ، نوسان‌های اقتصادی و کمبود سرمایه‌گذاری روبه‌روست در استخدام و توسعه سرمایه‌ انسانی خود همچنان دست به عصاتر پیش می‌رود.

به‌گزارش پیوست، شرایط کلان کشور، استراتژی شرکت‌ها و استارت‌آپ‌ها را تغییر داده و از سمت دیگر تکرار سلسله اتفاقات چالش‌برانگیز و قطعی پرشمار اینترنت منجر شده تا فعالان حوزه فناوری و نیروی انسانی اکوسیستم دیجیتال‌محور بیش از گذشته به فکر مهاجرت یا همکاری با شرکت‌های خارجی باشند.

از نگاه فعالان و کارشناسان اکوسیستم فناوری کشور، علاوه‌بر عوامل یاد شده، هوش مصنوعی هم به بازیگر مهم و تاثیرگذار در این فضا تبدیل شده که در کنار جنگ می‌تواند زنگ خطر تهدید امنیت شغلی را بلندتر به صدا درمی‌آورد. از نگاه فعالان این حوزه، در صورت تداوم این وضعیت و پیش نیامدن رخدادی عجیب‌تر می‌توان متصور شد که اکوسیستم تا پایان سال بتواند ترمیم شود اما در غیر این صورت همه نتایج به شرایط کلی کشور بستگی پیدا می‌کند.روند دشوار جذب نیروی انسانی پس از تعدیل

مشکات اسدی، مدیر نوآوری و ارتباط با صنعت کارخانه هوش مصنوعی ایران، معتقد است بحران‌های سال گذشته همه ابعاد اکوسیستم فناوری و نوآوری کشور را تحت تاثیر قرار داده و در این میان، نیروی انسانی بیش از هر بخش دیگری آسیب دیده است. به گفته او، جنگ و تورم افسارگسیخته دو عامل اصلی بودند که چالش‌های بازار کار را تشدید کردند؛ به‌گونه‌ای که امروز بسیاری از کارفرمایان، علاوه بر دشواری جذب نیرو، حتی در حفظ نیروهای فعلی خود نیز با مشکل مواجه هستند.

اسدی با استناد به آمار و گزارش‌های موجود تاکید می‌کند که تعدیل نیروی انسانی در شرکت‌های فناوری به شکلی گسترده و در ابعاد قابل‌توجه رخ داده است.مشکات اسدی، مدیر نوآوری و ارتباط با صنعت کارخانه هوش مصنوعی ایران

آنچه اسدی از زاویه کارفرمایان توصیف می‌کند، از نگاه جواد خزایی، سرپرست جذب و توسعه منابع انسانی توسن، در تغییر رفتار بازار کار نیز قابل مشاهده است. خزایی می‌گوید طی یک سال اخیر و هم‌زمان با حاکم شدن شرایط جنگی، بازار کار فناوری دست‌کم دو تحول مهم را تجربه کرده است. نخست، کاهش یا توقف فعالیت بسیاری از کسب‌وکارهای فناوری که به موج گسترده تعدیل نیرو و حتی توقف کامل فرآیند جذب در برخی سازمان‌ها انجامید. دوم، افزایش تمایل متخصصان به مهاجرت یا همکاری از راه دور با شرکت‌های خارجی. به گفته او، اگرچه مهاجرت پدیده تازه‌ای نیست، اما در یک سال گذشته به دلیل ابهام‌های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشور، سرعت بیشتری گرفته است. همین شرایط باعث شده نگاه متخصصان به امنیت شغلی نیز تغییر کند و آنها بیش از گذشته به دنبال فعالیت در شرکت‌هایی باشند که کمتر در معرض پیامدهای جنگ و بحران قرار دارند.

در سوی دیگر بازار، فاطمه امینی، مدیر منابع انسانی دیجی‌شهر، معتقد است پیامد این تحولات را می‌توان در شکاف میان عرضه و تقاضای نیروی کار مشاهده کرد. او با تقسیم نیروی انسانی اکوسیستم فناوری به دو گروه نیروهای فنی و نیروهای عملیاتی (Operation)، می‌گوید اگرچه حجم ارسال رزومه، درخواست‌های استخدام و مراجعه برای مصاحبه افزایش یافته، اما این روند کمتر به استخدام منجر می‌شود. از نگاه او، مهم‌ترین مانع، اختلاف بر سر میزان حقوق است؛ تا جایی که در برخی موارد، حقوق پیشنهادی کارجویان حتی از دریافتی نیروهای فعلی شرکت‌ها نیز کمتر است. به گفته امینی، نتیجه این وضعیت شکل‌گیری نوعی نارضایتی هم‌زمان در میان کارجویان و کارفرمایان است؛ بازاری که نه متقاضیان از شرایط آن رضایت دارند و نه شرکت‌ها.

امینی در ادامه به وضعیت شرکت‌های فین‌تکی اشاره می‌کند و می‌گوید این کسب‌وکارها به دلیل وابستگی کامل به اینترنت، بیش از سایر بخش‌ها تحت تاثیر بحران‌های اخیر قرار گرفته‌اند. به همین دلیل بسیاری از آنها در جذب نیروی جدید با احتیاط عمل می‌کنند. او توضیح می‌دهد وقتی آینده کسب‌وکار قابل پیش‌بینی نیست، شرکت‌ها ترجیح می‌دهند با محافظه‌کاری بیشتری استخدام کنند تا در فاصله کوتاهی ناچار به تعدیل نیرو نشوند؛ زیرا هزینه تعدیل برای سازمان‌ها، در بسیاری از موارد، از هزینه جذب نیروی جدید نیز بیشتر است.هوش مصنوعی؛ تهدیدی خطرناک‌تر از جنگ؟

فاطمه امینی، مدیر منابع انسانی دیجی‌شهر، معتقد است فضای حاکم بر اکوسیستم فناوری بیش از هر زمان دیگری تحت تاثیر رویکرد بقا قرار گرفته است. او درباره وضعیت کلی شرکت‌های فناوری‌محور به پیوست گفت: «آنچه امروز در اکوسیستم مشاهده می‌شود این است که شرکت‌ها کمتر به سمت ایجاد خطوط یا بخش‌های جدید کسب‌وکار می‌روند، سرمایه‌گذاری‌های تازه کاهش یافته و سازمان‌ها با احتیاط بیشتری تصمیم می‌گیرند. به‌عبارت دیگر، بسیاری از آنها وارد فاز بقا شده‌اند.»

امینی با نگاهی خوش‌بینانه‌تر این وضعیت را نوعی استراتژی برای عبور از بحران می‌داند. به گفته او، در شرایطی که رکود، تورم و تبعات جنگ هم‌زمان بر اقتصاد سایه انداخته و بازار کار نیز با موج تعدیل نیرو مواجه شده است، بسیاری از شرکت‌ها تلاش می‌کنند با حفظ منابع موجود و اتخاذ راهبردهای محتاطانه، بقای خود را تضمین کنند؛ حتی اگر این تصمیم به معنای چشم‌پوشی موقت از برنامه‌های توسعه و رشد باشد.

او همچنین به فضای روانی حاکم بر اکوسیستم اشاره کرد و گفت انتشار مداوم اخباری درباره احتمال قطعی اینترنت، خاموشی دیتاسنترها، اعمال محدودیت‌های دسترسی و رخدادهای مشابه، نگرانی کسب‌وکارهای اینترنت‌محور و به‌ویژه شرکت‌های فین‌تکی را تشدید کرده است. به باور امینی، همین نااطمینانی‌ها سبب شده بسیاری از شرکت‌ها در تصمیم‌های مربوط به سرمایه‌گذاری و جذب نیروی انسانی محافظه‌کارانه‌تر عمل کنند.

در حالی که بسیاری از فعالان اکوسیستم، جنگ را مهم‌ترین عامل تغییرات بازار کار می‌دانند، مشکات اسدی، مدیر نوآوری و ارتباط با صنعت کارخانه هوش مصنوعی ایران، معتقد است نباید از نقش پررنگ هوش مصنوعی در این تحولات غافل شد. او درباره میزان تاثیر هوش مصنوعی و جنگ بر موقعیت‌های شغلی می‌گوید اثرگذاری هوش مصنوعی از جنگ عمیق‌تر و ماندگارتر است. به گفته اسدی، جنگ، شرایط اقتصادی و کاهش سرمایه‌گذاری‌ها بی‌تردید بر بازار کار تاثیر گذاشته‌اند، اما حتی اگر جنگ هم رخ نمی‌داد، بخش قابل‌توجهی از تغییرات کنونی به دلیل گسترش هوش مصنوعی اتفاق می‌افتاد. او تاکید می‌کند: «جنگ این روند را متوقف نکرد؛ فقط سرعت آن را بیشتر کرد.»امینی، مدیرمنابع انسانی دیجی‌شهر

اما امینی، مدیرمنابع انسانی دیجی‌شهر تاثیر اتفاقات ژئوپلیتیک، جنگ و نوسان‌های اقتصادی را بیش از نقش هوش مصنوعی در به‌خطر افتادن موقعیت‌های شغلی دانست. طبق گفته او هوش مصنوعی درنهایت توانسته یکسری از کارها را راحت‌تر کرده و زمان به انجام رساندن آنها را تسریع کند،‌ یعنی ممکن است در برخی از بخش‌ها یک شرکت توانسته باشد به جای استخدام دو نیرو از ابزارهای هوش مصنوعی برای پیشبرد کارها استفاده کند که این تصمیم هم نتیجه‌بخش بوده و هم بهره‌وری آن شرکت را در پی داشته است. اما تاثیر جنگ روی از دست رفتن موقعیت‌های شغلی آنقدر گسترده و زیاد است که در مقایسه با هوش مصنوعی، وزنه سنگین‌تری محسوب می‌شود.راز کمتر آسیب دیدن چیست؟

در شرایطی که بازار کار فناوری با سرعتی بی‌سابقه در حال تغییر است، یادگیری مهارت‌های جدید بیش از هر زمان دیگری به یکی از مهم‌ترین راه‌های حفظ موقعیت شغلی تبدیل شده است. اما این پرسش همچنان مطرح است که کارجویان و دانشجویان این حوزه باید دقیقا روی چه مهارت‌هایی سرمایه‌گذاری کنند؟

مشکات اسدی، مدیر نوآوری و ارتباط با صنعت کارخانه هوش مصنوعی ایران، در پاسخ به این پرسش می‌گوید نمی‌توان نسخه واحدی برای همه کارفرمایان پیچید؛ زیرا معیارهای جذب نیروی انسانی از یک سازمان تا سازمان دیگر متفاوت است و هر کارفرما اولویت‌های خاص خود را دارد. با این حال، او با استناد به تجربه خود و روندهای جاری اکوسیستم فناوری معتقد است متقاضیان این حوزه باید بیش از گذشته بر توسعه مهارت‌های فناورانه و همچنین مهارت‌های نرم تمرکز کنند. به گفته او، بخش مهمی از ارزش یک نیروی متخصص به مهارت‌های نرمی بازمی‌گردد که در طول زمان و از مسیر تجربه، همکاری و حل مسئله به دست می‌آید و نمی‌توان آنها را در مدت کوتاهی جایگزین کرد.

اسدی در عین حال تاکید می‌کند که پاسخ کسب‌وکارها به این تحولات نباید صرفا جذب نیروهای جدید و مسلط به ابزارهای نوین باشد. از نگاه او، سرمایه‌گذاری بر آموزش و ارتقای توانمندی کارکنان فعلی، در کنار جذب نیروهای تازه، شرط ضروری بقای سازمان‌ها در دوران تحول فناوری است. او معتقد است اضافه شدن چند نیروی متخصص با مهارت‌های جدید، به‌تنهایی نمی‌تواند شکاف دانشی یک سازمان را پر کند و اگر دانش و مهارت کل مجموعه به‌روز نشود، کسب‌وکار در بلندمدت همچنان با چالش مواجه خواهد بود.خزایی، سرپرست جذب و توسعه منابع انسانی توسن

خزایی، سرپرست جذب و توسعه منابع انسانی توسن، مهم‌ترین توصیه خود به کارجویان و دانشجویان حوزه فناوری را حرکت به سمت یادگیری مهارت‌های ترکیبی می‌داند. به گفته او، دیگر تسلط بر یک حوزه تخصصی برای بسیاری از موقعیت‌های شغلی کافی نیست و سازمان‌ها بیش از گذشته به دنبال افرادی هستند که بتوانند دانش و تجربه چند حوزه را با یکدیگر تلفیق کنند. او برای نمونه به موقعیت‌هایی مانند DevSecOps اشاره می‌کند که ترکیبی از تخصص‌های دواپس (DevOps) و امنیت است و امروز به یکی از نمونه‌های پرتقاضای بازار کار تبدیل شده است.

خزایی در کنار مهارت‌های فنی، بر اهمیت مهارت‌های نرم نیز تاکید دارد. از نگاه او، آنچه یک متخصص را در بازار کار امروز از دیگران متمایز می‌کند، صرفا دانش فنی نیست، بلکه شایستگی‌های رفتاری مانند تاب‌آوری، یادگیری مستمر، توانایی برقراری ارتباط موثر و انعطاف‌پذیری در مواجهه با تغییرات مداوم کسب‌وکار است؛ مهارت‌هایی که ارزش آنها با گسترش فناوری‌های نوین بیش از گذشته نمایان شده است.

فاطمه امینی، مدیر منابع انسانی دیجی‌شهر، نیز اگرچه معتقد است نمی‌توان نسخه واحدی برای همه کارجویان و دانشجویان تجویز کرد، اما توصیه می‌کند افراد در کنار یادگیری ابزارها و فناوری‌های روز، روی مهارت‌هایی سرمایه‌گذاری کنند که به‌سادگی قابل جایگزینی نیستند. او می‌گوید آشنایی با ابزارهای فنی و هوش مصنوعی دیگر یک مزیت رقابتی محسوب نمی‌شود، بلکه به تدریج به یک پیش‌نیاز ورود به بازار کار تبدیل خواهد شد.

امینی با اشاره به تغییر فرآیندهای استخدام توضیح می‌دهد که شیوه ارزیابی متقاضیان نیز دستخوش تحول شده است. به گفته او، تا چندی پیش از داوطلبان خواسته می‌شد برای سنجش توانایی‌هایشان پروژه‌ای را انجام دهند، اما امروز بسیاری از این پروژه‌ها با کمک ابزارهای هوش مصنوعی در مدت کوتاهی قابل انجام است. به همین دلیل، کارفرمایان بیش از گذشته به دنبال سنجش توانایی‌هایی هستند که هوش مصنوعی هنوز نمی‌تواند جایگزین آنها شود؛ مهارت‌هایی مانند حل مسئله، تفکر خلاق، مدیریت امور، تصمیم‌گیری و خلق ایده‌های نو، همان قابلیت‌هایی هستند که می‌توانند برای نیروی انسانی مزیت رقابتی ایجاد کنند.سرمایه‌ای که می‌رود، آینده‌ای که نیامده

جواد خزایی، سرپرست جذب و توسعه منابع انسانی توسن، معتقد است مهاجرت نیروی متخصص پدیده تازه‌ای نیست، اما در سال‌های اخیر با سرعت بیشتری ادامه یافته و هر سال بخش بیشتری از سرمایه انسانی متخصص، به‌ویژه در صنعت فناوری، از بازار کار کشور خارج می‌شود. به گفته او، این روند در برخی حوزه‌های تخصصی به اندازه‌ای گسترده شده که بعضی موقعیت‌های شغلی ماه‌ها بدون متقاضی مناسب باقی می‌مانند و در نهایت سازمان‌ها ناچار می‌شوند با کاهش استانداردها و انتظارات خود، نیروهایی را جذب کنند که فاصله قابل‌توجهی با نیازهای واقعی کسب‌وکار دارند.

فاطمه امینی، مدیر منابع انسانی دیجی‌شهر، نیز این ارزیابی را تایید می‌کند و می‌گوید طی دو تا سه سال گذشته، مهاجرت نیروی انسانی، به‌ویژه متخصصان حوزه فناوری اطلاعات، شتاب بیشتری گرفته است. به اعتقاد او، اگر این روند ادامه پیدا کند، کسب‌وکارهای فناوری در سال‌های آینده با چالش‌های جدی‌تری در جذب و نگهداشت نیروهای متخصص مواجه خواهند شد؛ چالشی که آثار آن هم‌اکنون نیز در بازار کار قابل مشاهده است.

امینی در ادامه، آینده بازار کار فناوری را به تحولات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشور گره می‌زند. به گفته او، اگر تا پایان سال شرایط کشور بدون بحران جدید ادامه پیدا کند، شرکت‌های اینترنت‌محور و فین‌تکی می‌توانند به‌تدریج به سمت ثبات حرکت کرده و بخشی از آسیب‌های ناشی از جنگ را جبران کنند. اما در صورت بروز بحران‌های تازه، نمی‌توان چشم‌انداز امیدوارکننده‌ای برای اکوسیستم فناوری متصور بود. او تاکید می‌کند هر شوک جدید، کسب‌وکارها را ناچار می‌کند بار دیگر بخش مهمی از منابع و زمان خود را صرف ترمیم آسیب‌ها کنند و عملا دوباره به نقطه شروع بازگردند.

خزایی نیز با نگاهی بلندمدت، بازار کار فناوری را وارد مرحله‌ای می‌داند که از آن با عنوان «جنگ استعدادها» یاد می‌شود. به باور او، صنعت فناوری اطلاعات در سال‌های آینده همچنان یکی از دشوارترین حوزه‌ها از نظر جذب و نگهداشت نیروی انسانی متخصص خواهد بود. در چنین شرایطی، سازمان‌ها ناچارند بیش از گذشته روی برند کارفرمایی، تجربه کارکنان و طراحی مسیرهای شغلی شفاف و جذاب سرمایه‌گذاری کنند؛ زیرا حفظ نیروهای توانمند، به همان اندازه جذب آنها، به یکی از مهم‌ترین مزیت‌های رقابتی شرکت‌ها تبدیل خواهد شد.



۳۴ ساعت قبل / سایت هم میهن

هزینه‌هایِ پنهان اختلال و قطع اینترنت

به گزارش هم‌میهن آنلاین و به نقل از اقتصادنیوز، چند ماهی است که اینترنت برای بسیاری از کاربران و کسب‌وکارها از یک زیرساخت قابل اتکا، به متغیری ناپایدار تبدیل شده؛ یک روز کند، روزی دیگر مختل و گاهی هم برای ساعت‌ها یا روزها از دسترس خارج. پشت این قطعی‌ها اما فقط زیان همان لحظه نیست؛ بخشی از خسارت جایی ثبت نمی‌شود، در کسب‌وکاری که دیگر توسعه پیدا نمی‌کند، نیروی متخصصی که پروژه خارجی می‌گیرد، ایده‌ای که هیچ‌وقت به استارت‌آپ تبدیل نمی‌شود و سرمایه‌ای که فقط برای زنده ماندن مصرف می‌شود.

صادق سپندارند، مدیرکل بانکداری خرد و کسب‌وکارهای کوچک بانک ملی​ و مدرس دانشگاه تهران، معتقد است ارقامی که درباره خسارت قطعی و اختلال اینترنت اعلام می‌شود، در بهترین حالت تنها کف زیان اقتصاد دیجیتال را نشان می‌دهد؛ چراکه مهاجرت نیروی انسانی، انتقال کسب‌وکارها، از بین رفتن سرمایه توسعه و حتی ایده‌هایی که به دلیل نااطمینانی هرگز به کسب‌وکار تبدیل نمی‌شوند، در هیچ‌یک از این محاسبات جای نمی‌گیرند.

مشروح گفتگوی اقتصادنیوز با صادق سپندارند را بخوانید؛

*در ماه‌های اخیر ارقامی مانند مصرف حدود ۷۰ درصدی اینترنت خارجی توسط فیلترشکن‌ها و خسارت مستقیم ۶۷ هزار میلیارد تومانی به حوزه فاوا و اقتصاد دیجیتال توسط مسئولان مطرح شده است. با توجه به اختلال‌ها و قطعی‌های چند ماه گذشته، ارزیابی شما از میزان واقعی خسارت چیست و این آسیب بیشتر در کدام بخش‌ها خود را نشان داده است؟

درباره عدد و رقم دقیق، با توجه به داده‌ها و اطلاعات موجود نمی‌توانم با قطعیت صحبت کنم. احتمالاً کسانی که مستقیماً در حوزه تجارت الکترونیک فعالیت می‌کنند، می‌توانند تخمین دقیق‌تری ارائه دهند. اما مسئله مهم‌تری وجود دارد که معمولاً در این اعداد دیده نمی‌شود و آن، هزینه‌های پنهان و بلندمدت این اختلال‌هاست.

وقتی یک کسب‌وکار برای مدت کوتاهی با اختلال مواجه می‌شود، ممکن است از درآمد یا دارایی فعلی خود هزینه کند تا بتواند زنده بماند. بعد از بیرون به آن نگاه می‌کنیم و می‌گوییم این کسب‌وکار تاب‌آور بوده است؛ اما وقتی این وضعیت کمی طولانی‌تر می‌شود، هزینه واقعی آن دیگر در ظاهر دیده نمی‌شود.

کسب‌وکار به‌تدریج دارایی خود را مصرف می‌کند و دیگر سرمایه‌ای برای توسعه یا ادامه مسیر ندارد. بعد ممکن است به این نتیجه برسد که اساساً این کسب‌وکار را کنار بگذارد یا آن را به خارج از کشور منتقل کند.

هزینه پنهان دیگری هم در حوزه نیروی انسانی وجود دارد. نیروی متخصصی که در این حوزه فعالیت می‌کند، وقتی احساس کند نمی‌تواند به پروژه‌های داخل کشور اعتماد کند، به سمت پروژه‌های خارجی می‌رود. ممکن است به‌صورت فیزیکی مهاجرت کند، اما حتی ممکن است در ایران بماند و برای یک شرکت خارجی کار کند. در این حالت خودش مهاجرت نکرده، اما کارش مهاجرت کرده است. این نوع هزینه‌ها در هیچ‌کدام از تخمین‌هایی که از سوی وزیر ارتباطات یا افراد دیگر مطرح می‌شود، دیده نمی‌شود.

*یعنی از نظر شما زیان مستقیم کسب‌وکارها فقط بخش قابل مشاهده ماجراست؟

دقیقاً. برای مثال، اگر بخواهیم به کسب‌وکارهایی مانند دفاتر گردشگری نگاه کنیم، در دوره‌ای که اینترنت قطع بود ــ البته عوامل دیگری هم همزمان وجود داشت ــ درآمد چنین کسب‌وکاری می‌توانست تا نزدیکی صفر کاهش پیدا کند؛ چون پروازی وجود نداشت، اینترنت هم مختل بود و کسی سفر نمی‌رفت که بخواهد هتل رزرو کند. بنابراین شرکت‌های حوزه گردشگری به شکل بسیار شدیدی آسیب دیدند.

البته در اینجا فقط نباید اینترنت را در نظر گرفت، چون عوامل دیگری هم وجود داشتند، اما در مجموع کسب‌وکار گردشگری به‌شدت آسیب دید. در مورد کسب‌وکارهایی مانند فروشگاه‌های بزرگ و آنلاین هم می‌توان بررسی کرد که چه اتفاقی افتاده و بعد این وضعیت را به سایر کسب‌وکارها تعمیم داد.

از طرف دیگر، تعداد زیادی کسب‌وکار کوچک و خانگی در اینستاگرام فعالیت می‌کنند. برای برخی از آنها فروش عملاً متوقف شده است. یا فردی را در نظر بگیرید که در حوزه بازاریابی دیجیتال کار می‌کرده؛ فعالیت چنین فردی می‌تواند عملاً به صفر برسد.

می‌توان تعداد این کسب‌وکارها را برآورد کرد و به یک تخمین کلی رسید، اما باز هم مسئله فقط کسب‌وکارهایی نیست که در حال حاضر وجود دارند.

وزیر ارتباطات در عددی که اعلام می‌کند، نمی‌تواند نشان دهد چه کسب‌وکارهایی ممکن بود در این دوره به وجود بیایند اما ایجاد نشدند، یا چه افرادی برای راه‌اندازی کسب‌وکاری تازه سرمایه‌گذاری کرده بودند اما پروژه آنها متوقف شد.

به نظر من عددهایی که اکنون مطرح می‌شوند، در بهترین حالت کف زیانی هستند که در این دوره به دلیل قطع اینترنت ایجاد شده است.

باید هزینه کسب‌وکارهایی را هم به این عدد اضافه کرد که برای زنده ماندن از دارایی‌های خود مصرف کردند؛ در ظاهر نابود نشدند، اما ممکن است در بلندمدت از بین بروند. باید نیروی کاری را هم دید که مهاجرت کرده؛ چه مهاجرت فیزیکی و چه مهاجرت کاری. همین‌طور ایده‌هایی که برای ایجاد یک کسب‌وکار یا استارت‌آپ مطرح شده بودند اما هیچ‌وقت شکل نگرفتند.اگر همه این موارد را اضافه کنید، رقم خسارت چند برابر می‌شود.

*فراتر از خسارت اقتصادی یک دوره مشخص، تکرار قطعی اینترنت چه اثر بلندمدتی بر اقتصاد دیجیتال می‌گذارد؟

به نظر من بدتر از خود خسارت، مسئله «عادت شدن» است. ممکن است یک‌بار گفته شود به دلیل یک شرایط خاص، اینترنت برای مدتی قطع شده است. اما وقتی به وضعیتی برسیم که با هر اتفاقی در داخل یا خارج کشور، بدون آنکه حتی هزینه‌های مستقیم و غیرمستقیم تصمیم بررسی شود، دست تصمیم‌گیرنده و سیاست‌گذار به سمت دکمه فیلتر یا قطع اینترنت برود، موضوع بسیار خطرناک می‌شود.

اگر این رفتار به یک عادت دائمی تبدیل شود، دیگر بعضی از کسب‌وکارها اساساً به وجود نمی‌آیند. خلاقیت‌ها در نطفه از بین می‌روند و این همان هزینه پنهانی است که هیچ‌کس آن را محاسبه نمی‌کند و البته محاسبه آن هم ساده نیست.

من همیشه می‌گویم باید نگاه کنیم آیا در سایر نقاط دنیا هم در شرایط مشابه چنین اتفاقی رخ داده است یا نه. این جنگ فقط برای ما نبوده است. می‌توان کشورهای حوزه خلیج فارس و کشورهای دیگر را بررسی کرد؛ آیا آنها نیز در چنین شرایطی دستشان روی دکمه فیلتر یا قطع اینترنت رفته است؟

در همان دوره‌ای که عربستان، امارات و کشورهای دیگر حوزه خلیج فارس روی نسل‌های جدید هوش مصنوعی سرمایه‌گذاری می‌کنند، ما همچنان درباره این بحث می‌کنیم که اینترنت وصل باشد یا قطع شود. آثار بلندمدت چنین وضعیتی به این سادگی قابل محاسبه نیست.

بنابراین به نظرم مهم‌تر از اینکه عدد اعلام‌شده درست یا غلط است، این است که کمتر کسی به این فکر می‌کند که این اتفاق در آینده چه آثار بلندمدتی خواهد داشت.

*در هفته‌های اخیر دوباره برخی کاربران از افت کیفیت و تضعیف اینترنت موبایل در بعضی اپراتورها گلایه دارند و گاهی از سوی پشتیبانی اپراتورها دلایلی مانند جابه‌جایی دکل‌ها مطرح می‌شود. شما دلیل این افت کیفیت را چه می‌دانید؟

یکی از چیزهایی که در کشور ما به‌شدت وجود دارد، پنهان‌کاری و ابهام است. ما تعداد زیادی شهروند عادی هستیم که نه می‌دانیم قرار است درباره چه موضوعی مذاکره شود، نه می‌دانیم اینترنت چه زمانی قرار است قطع، وصل یا محدود شود و نه رسانه‌ای داریم که بتواند به‌راحتی از سیاست‌گذار درباره این موضوعات سؤال کند.

وقتی میزان ابهام تا این حد زیاد باشد، هر حدس و گمانی هم ممکن می‌شود. من الان نمی‌دانم دلیل واقعی چیست، اما ممکن است فردا متوجه شویم اتفاقی که رخ داده، تست یا بخشی از یک برنامه دیگر بوده است؛ مثلاً آزمایشی برای اینترنت طبقاتی یا بررسی راهکاری که در صورت نخواستن قطع کامل اینترنت بین‌الملل، بتوان محدودیت‌هایی را در سطح اپراتورها اعمال کرد.

وقتی فضا مبهم است و رسانه‌ها نمی‌توانند به‌سادگی از سیاست‌گذار اطلاعات بگیرند و داده‌ها هم منتشر نمی‌شود، ما معمولاً بعداً متوجه می‌شویم چه اتفاقی افتاده است. انگار در کشور خودمان غریبه‌ایم.

به همین دلیل من نسبت به اتفاقاتی که رخ می‌دهد با شک و تردید نگاه می‌کنم. واقعاً نمی‌دانم دکلی در حال جابه‌جایی است یا آنچه می‌بینیم بخشی از تست‌ها و برنامه‌های دیگری است. ابهام آن‌قدر زیاد است و اطلاعات آن‌قدر کم منتشر می‌شود که به‌عنوان فردی که در این حوزه فعالیت دارد، می‌توانم فرضیه‌های مختلفی مطرح کنم.

*استفاده گسترده از فیلترشکن خود به یکی از عوامل افت کیفیت و ناامنی اینترنت تبدیل شده است. از نظر فنی چه راهی برای کاهش استفاده مردم از VPN وجود دارد؟ آیا تقویت پیام‌رسان‌ها و پلتفرم‌های داخلی می‌تواند جایگزین مناسبی باشد؟

پیش از اینکه درباره راه‌حل صحبت کنیم، یک مسئله بسیار واضح وجود دارد. کافی است کشورهای مختلف دنیا را کنار هم بگذاریم و ببینیم دنیا چه کار می‌کند؛ دنیایی که خوشبختانه یا متأسفانه در بسیاری از حوزه‌ها از ما جلوتر است.

اما به نظر من سؤال اصلی‌تر این است که اصلاً ما می‌خواهیم این مسئله حل شود یا نه؟

من فکر می‌کنم درباره برخی مسائل اساساً اراده‌ای برای حل وجود ندارد. درباره تحریم هم همین سؤال را می‌توان پرسید؛ آیا واقعاً می‌خواهیم تحریم‌ها برداشته شوند؟ من نسبت به این موضوع تردید دارم، چون همان چیزی که آقای روحانی زمانی از آن با عنوان «کاسبان تحریم» یاد می‌کرد، وجود دارد و عده‌ای از ادامه تحریم منفعت می‌برند.

درباره جنگ هم می‌توان همین سؤال را مطرح کرد؛ آیا همه می‌خواهند جنگ تمام شود؟ به نظر من نمی‌توان با قطعیت پاسخ مثبت داد، چون ممکن است عده‌ای منفعت و درآمدشان در ادامه همین وضعیت باشد.

در مورد اینترنت آزاد نیز موضوع مشابهی وجود دارد. به نظر من منفعت مالی عده‌ای در فروش فیلترشکن است. متأسفانه کسانی که منافع اقتصادی دارند، معمولاً قدرت بیشتری هم پیدا می‌کنند و می‌توانند بر تصمیم‌سازی و سیاست‌گذار تأثیر بگذارند.

بنابراین مسئله این نیست که برای اینترنت آزاد راه‌حل فنی وجود ندارد؛ مسئله این است که به نظر من منفعت گروهی در نبود اینترنت آزاد و ادامه فیلترینگ قرار گرفته است.

*یکی از استدلال‌هایی که برای محدودسازی اینترنت مطرح می‌شود، مسائل امنیتی است. آیا فیلترینگ از نظر شما می‌تواند راه‌حلی برای حفاظت از زیرساخت‌های کشور باشد؟

وقتی درباره زیرساخت‌های فناوری اطلاعات صحبت می‌کنیم، می‌توانیم به اتفاقی که برای بانک‌های بزرگ افتاد نگاه کنیم. مگر زیرساخت‌های فناوری اطلاعات این بانک‌ها مستقیماً به اینترنت عمومی متصل بودند؟ مشخص است که نبودند. اما وقتی هدف حمله قرار گرفتند، هک شدند و برخی از آنها یک ماه یا حتی دو ماه با اختلال جدی روبه‌رو بودند و خودشان هم نمی‌دانستند چه زمانی همه سامانه‌های بانکی دوباره به وضعیت عادی بازمی‌گردد. حتی پس از آن نیز مغایرت‌هایی وجود داشت.

بنابراین نمی‌توان گفت فیلترکردن اینترنت راه‌حل همه مسائل امنیتی است. همان‌طور که جنگ راه‌حل استقلال کشور نیست و درباره تحریم نیز منافع اقتصادی خاصی می‌تواند وجود داشته باشد، در حوزه اینترنت هم مسئله فقط پیدا کردن یک راه‌حل فنی نیست.

در یک کسب‌وکار نیز وقتی می‌خواهید برنامه‌ریزی کنید، پیش از نوشتن برنامه باید مشخص کنید اصلاً چه چیزی می‌خواهید. به نظر من سؤال اساسی همین است: قدرت کسانی که می‌خواهند این وضعیت ادامه داشته باشد و قدرت کسانی که نمی‌خواهند این وضعیت وجود داشته باشد، در چه سطحی است؟

در شرایط فعلی، به نظر من قدرت و توان کسانی که از تحریم، جنگ و فیلترینگ منفعت می‌برند، متأسفانه بر قدرت گروه مقابل می‌چربد. وگرنه اینها موضوعات پیچیده‌ای نیستند که بگوییم هیچ راه‌حلی برایشان وجود ندارد.

*در دوره محدودیت اینترنت، برخی پلتفرم‌های داخلی با افزایش تعداد کاربران مواجه شدند. این رشد را چطور معنی می‌کنید؟

بله، بسیاری از این پلتفرم‌ها در دوره جنگ از نظر تعداد کاربران و برخی شاخص‌های دیگر رشد کردند. بسیاری از شرکت‌هایی هم که در حوزه بازار دیجیتال فعالیت می‌کردند، شروع کردند روی این پلتفرم‌ها فعالیت کنند.

بنابراین در همین دوره، ارزش و درآمد برخی پلتفرم‌های داخلی افزایش پیدا کرد. اما چرا با وجود این رشد، همچنان نمی‌توان گفت موفق بوده‌اند؟

چون بسیاری از این پلتفرم‌ها ضعیف‌اند و تجربه کاربری مناسبی ندارند. استفاده از آنها برای مردم راحت نیست، اما کاربران در آن دوره مجبور شدند به سمتشان بروند.

در نهایت باز هم مسئله به همان بحث هزینه و منفعت برمی‌گردد؛ منفعت گروهی که قدرت بیشتری دارد، بر هزینه‌ای که به بخش‌های دیگر تحمیل می‌شود، می‌چربد.

 

 

 

 

 

به کانال تلگرام هم میهن بپیوندید

به کانال بله هم میهن بپیوندید

به کانال روبیکا هم میهن بپیوندید




 سرخط اخبار/ ۲۹ مرداد ۱۴۰۵ - پیوست
۱۹ ساعت قبل / مجله پیوست

سرخط اخبار/ ۲۹ مرداد ۱۴۰۵ - پیوست

ارائه خدمات آزمایشگاهی از طریق پلتفرم‌ها به بیمه‌شدگان تأمین اجتماعی مجاز شد. کمیته تسهیل اقتصاد دیجیتال در رأی نهایی پرونده شکایت انجمن تجارت الکترونیک از سازمان تأمین اجتماعی اعلام کرد این خدمات، مشروط به صدور نسخه معتبر از سوی پزشک دارای صلاحیت و ثبت آن در سامانه نسخه‌نویسی الکترونیکی، قابل ارائه است. براساس این رای

 جای زخم ۱۸متری ایلان ماسک بر چهره ماه
۳ ساعت قبل / سایت تابناک

جای زخم ۱۸متری ایلان ماسک بر چهره ماه

برخورد بقایای موشک فالکون ۹ متعلق به شرکت فضایی ایلان ماسک، با سطح ماه، دهانه‌ای ۱۸ متری بر جای گذاشت.

 خاموشی‌های ویرانگر؛ لوازم خانگی می‌سوزد، مسیر جبران خسارت مبهم است!
۶ ساعت قبل / سایت سیتنا

خاموشی‌های ویرانگر؛ لوازم خانگی می‌سوزد، مسیر جبران خسارت مبهم است!

تداوم خاموشی‌ها و نوسان برق، علاوه بر اختلال در زندگی روزمره، خطر آسیب به لوازم خانگی و تحمیل هزینه‌های سنگین به خانوارها را افزایش داده است؛ در حالی که با وجود

 بیت‌کوین دوباره بالای ۷۰ هزار دلار رفت؛ بازار به تغییرات اوراق آمریکا واکنش نشان داد - پیوست
۱۴ ساعت قبل / مجله پیوست

بیت‌کوین دوباره بالای ۷۰ هزار دلار رفت؛ بازار به تغییرات اوراق آمریکا واکنش نشان داد - پیوست

قیمت بیت‌کوین بعد از گذشت بیش از دو ماه دوباره از مرز ۷۰ هزار دلار عبور کرد. بزرگ‌ترین رمزارز بازار در معاملات پنجشنبه ۳۰ مرداد ۱۴۰۵ تا محدوده ۷۱ هزار و ۵۰۰ دلار بالا رفت؛ حرکتی که هم‌زمان با کاهش بازده اوراق قرضه بلندمدت آمریکا و افزایش امید بازارها به بهبود شرایط نقدینگی رخ داد.

 اینوتکس ۲۰۲۶؛ فرصتی برای معرفی استارتاپ‌ها و جذب سرمایه
۱۴ ساعت قبل / سایت توسعه برند

اینوتکس ۲۰۲۶؛ فرصتی برای معرفی استارتاپ‌ها و جذب سرمایه

توسعه برند؛ رئیس مرکز شتابدهی نوآوری از حضور نزدیک به ۲۰ شتاب‌دهنده در اینوتکس ۲۰۲۶ خبر داد و گفت این رویداد فرصتی برای معرفی دستاوردها و استارتاپ‌های تحت حمایت، ارتباط مستقیم با سرمایه‌گذاران و ایجاد زمینه‌های تازه برای جذب سرمایه و توسعه کسب‌وکارهای نوآور خواهد بود.

 حجم‌خوری یا مصرف پنهان؛ روایت اپراتورها از تمام شدن بسته‌های اینترنت
۱۴ ساعت قبل / سایت سیتنا

حجم‌خوری یا مصرف پنهان؛ روایت اپراتورها از تمام شدن بسته‌های اینترنت

با افزایش گلایه کاربران درباره تمام شدن سریع بسته‌های اینترنت، سه اپراتور تلفن همراه کشور با تشریح نحوه محاسبه ترافیک و انجام آزمایش‌های عملی، ادعای کسر غیرواقع