قیمت طلا امروز




 خبرگزاری ایسنا / ۱۴۰۵/۰۵/۱۷

خبرنگارانی که جنگ را برای تاریخ نوشتند

از ثبت لحظه‌های نبرد تا روایت انسان‌های جنگ؛ خبرنگارانی که خود را به میدان رساندند تا جنگ را آن‌گونه که دیده‌اند، برای آیندگان روایت کنند.
 خبرنگارانی که جنگ را برای تاریخ نوشتند

به گزارش ایسنا، جنگ تحمیلی عراق علیه ایران فقط در سنگرها و خطوط مقدم اتفاق نیفتاد؛ بخشی از این جنگ در عرصه رسانه و روایت نیز جریان داشت. خبرنگارانی که در طول هشت سال دفاع مقدس راهی جبهه‌ها شدند، در شرایطی دشوار و گاه در میان آتش و انفجار، مأموریت داشتند آنچه را در میدان می‌دیدند به مردم منتقل کنند. آنان در کنار رزمندگان حضور داشتند، عملیات‌ها را دنبال می‌کردند، با فرماندهان و نیروها گفت‌وگو می‌کردند و از زندگی و شهادت مردانی می‌نوشتند که در خط مقدم حضور داشتند.

در میان خبرنگاران آن سال‌ها، سعید علامیان، خبرنگار وقت روزنامه جمهوری اسلامی، تجربه‌ای متفاوت و قابل توجه دارد؛ خبرنگاری که علاوه بر حضور در جبهه‌ها، صفحه «جبهه و جنگ» را در روزنامه جمهوری اسلامی راه‌اندازی کرد و بعدها نیز بخش مهمی از فعالیت خود را به ثبت خاطرات و تاریخ شفاهی دفاع مقدس اختصاص داد.

خبرنگاری که جبهه را از نزدیک دید

علامیان فعالیت حرفه‌ای خود را از فروردین ۱۳۶۰ در روزنامه جمهوری اسلامی آغاز کرد و تا سال ۱۳۶۸ در آن روزنامه فعالیت کرد. در همان سال‌ها، صفحه «جبهه و جنگ» را راه‌اندازی کرد و به عنوان خبرنگار در مناطق عملیاتی حضور یافت. اهمیت این تجربه در آن بود که خبرنگار جنگ صرفاً از پشت میز تحریریه درباره جنگ نمی‌نوشت. برای تهیه گزارش، باید خود را به منطقه عملیاتی می‌رساند، فضای جبهه را می‌دید، با رزمندگان و فرماندهان گفت‌وگو می‌کرد و سپس روایت خود را به تحریریه می‌رساند.

علامیان بعدها نیز در حوزه تاریخ شفاهی دفاع مقدس به فعالیت خود ادامه داد؛ مسیری که نشان می‌دهد تجربه روزنامه‌نگاری در سال‌های جنگ، برای او تنها یک شغل مقطعی نبود، بلکه به روشی برای ثبت تاریخ و روایت انسان‌های جنگ تبدیل شد.

از میدان نبرد تا صفحه روزنامه در گذر یک جنگ

یکی از دشواری‌های کار خبرنگاران در دوران جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، فاصله میان میدان و تحریریه بود. خبرنگار باید خود را به منطقه عملیاتی می‌رساند، اطلاعات را جمع‌آوری می‌کرد و سپس در کوتاه‌ترین زمان ممکن گزارش را به رسانه منتقل می‌کرد. در این میان، مسئله امنیت نیز اهمیت زیادی داشت. خبرنگار نمی‌توانست هرآنچه را که در میدان می‌دید منتشر کند. اطلاعات مربوط به محل استقرار نیروها، زمان عملیات، تجهیزات و برنامه‌های نظامی می‌توانست پیامدهای امنیتی داشته باشد.

بنابراین خبرنگار جنگ باید همزمان دو وظیفه را انجام می‌داد: اطلاع‌رسانی دقیق و رعایت ملاحظات امنیتی.

این شرایط باعث می‌شد خبرنگار جنگ علاوه بر مهارت‌های روزنامه‌نگاری، نیازمند شناخت نسبی از فضای نظامی و شرایط عملیات نیز باشد.

روایت مستقیم؛ چیزی که خبرنگار را به میدان می‌کشاند

یکی از نکات مهم در دیدگاه سعید علامیان، اهمیت ارتباط مستقیم خبرنگار و نویسنده با مناطق عملیاتی است. او در سال‌های بعد، در اظهارنظرهایی درباره، بر تأثیر این حضور در تولید آثار مربوط به دفاع مقدس تأکید کرده است. از این منظر، شناخت جنگ بدون دیدن میدان جنگ دشوار است. خبرنگاری که در منطقه عملیاتی حضور پیدا می‌کند، تنها یک حادثه نظامی را نمی‌بیند؛ او با محیط، آدم‌ها، ترس‌ها، امیدها، روابط میان رزمندگان و جزئیاتی مواجه می‌شود که از طریق گزارش‌های رسمی قابل انتقال نیست. همین مشاهده مستقیم است که می‌تواند یک خبر کوتاه را به یک روایت ماندگار تبدیل کند. نظیر آنچه در جنگ 12 روزه و جنگ رمضان رخ داد و روایت‌های ماندگاری ثبت شد. 

رزمنده‌ای که در سنگر نشسته است، فرمانده‌ای که پیش از عملیات تصمیمی سرنوشت‌ساز می‌گیرد یا امدادگری که مجروحان را از خط مقدم منتقل می‌کند، هرکدام بخشی از داستان جنگ هستند. خبرنگار وظیفه دارد این صداها را بشنود. به همین دلیل، خبرنگار جنگ در واقع یک واسطه میان «حادثه» و «جامعه» است. او باید آنچه را در میدان اتفاق افتاده، به زبانی تبدیل کند که مخاطب بتواند آن را بفهمد و با آن ارتباط برقرار کند. در چنین شرایطی، خبرنگار نه فقط گزارشگر یک عملیات، بلکه شاهد زندگی انسان‌هایی است که جنگ را تجربه می‌کنند.

تجربه علامیان؛ پیوند خبرنگاری و تاریخ شفاهی

مسیر کاری سعید علامیان نشان می‌دهد که گزارشگری جنگ چگونه می‌تواند به تاریخ شفاهی پیوند بخورد. او پس از سال‌های خبرنگاری، در حوزه تدوین خاطرات و ثبت تاریخ دفاع مقدس نیز فعال شد. یکی از نمونه‌های شاخص این فعالیت، کتاب «روایت زندگی حسن باقری» است؛ اثری که در آن از گفت‌وگو با شمار زیادی از فرماندهان، همرزمان و نزدیکان شهید حسن باقری و همچنین اسناد و گزارش‌های مربوط به دوران جنگ استفاده شده است. این تجربه نشان می‌دهد که خبرنگارانی که در میدان حضور داشتند، در واقع بخشی از حافظه مکتوب جنگ را نیز شکل دادند. گزارش‌هایی که ممکن بود در زمان انتشار تنها یک خبر روزانه به نظر برسند، بعدها می‌توانند به منابعی برای پژوهشگران و تاریخ‌نگاران تبدیل شوند.

جنگ تمام می‌شود، اما روایت آن باقی می‌ماند. برای همین است که نقش خبرنگاران در جنگ را باید فراتر از انتشار اخبار روزانه دید. آنان شاهدانی بودند و هستند که بخشی از وقایع را در لحظه ثبت کردند؛ زمانی که هنوز نتیجه بسیاری از حوادث مشخص نبود و هیچ‌کس نمی‌دانست فردای آن روز چه اتفاقی خواهد افتاد. خبرنگار جنگ در کنار رزمنده، پزشک، امدادگر و عکاس، بخشی از منظومه‌ای بود که واقعیت جنگ را ثبت می‌کرد. اگر رزمندگان جنگ را در میدان می‌جنگیدند، خبرنگاران تلاش می‌کردند روایت آن میدان را به خانه‌های مردم برسانند. تجربه سعید علامیان نیز نمونه‌ای از همین نقش است؛ خبرنگاری که از سال‌های جنگ در میدان حضور داشت، در روزنامه جمهوری اسلامی صفحه جبهه و جنگ را دنبال کرد و بعدها با استفاده از تجربه روزنامه‌نگاری، به ثبت خاطرات و تاریخ شفاهی دفاع مقدس پرداخت.

خبرنگار جنگ؛ بیشتر از یک انتقال‌دهنده خبر

نقش خبرنگار در جنگ را نمی‌توان تنها در انتقال خبر عملیات‌ها خلاصه کرد. خبرنگار در میدان جنگ با واقعیت‌هایی روبه‌رو می‌شد یا می‌شود که بسیاری از مخاطبان هرگز امکان دیدن آنها را نداشتند و ندارند. خبرنگار باید از خط مقدم گزارش بگیرد، با رزمنده‌ای که چند ساعت بعد ممکن است شهید شود گفت‌وگو کند، فضای یک سنگر را ببیند و به سراغ خانواده‌هایی برود که چشم‌انتظار خبری از عزیزان‌شان بودند و هستند. به همین دلیل، گزارش خبرنگار جنگ علاوه بر ارزش خبری، ارزش انسانی و تاریخی نیز دارد. بسیاری از جزئیاتی که امروز درباره زندگی روزمره رزمندگان، فضای جبهه‌ها، عملیات‌ها و حوادث جنگ می‌دانیم، در گزارش‌ها، یادداشت‌ها و گفت‌وگوهای خبرنگاران ثبت شده است.

ارزش کار خبرنگاران جنگ تنها در این نیست که چه خبری را در چه روزی منتشر کردند؛ اهمیت بزرگ‌تر کار آنان در این است که بخشی از حافظه یک ملت را در لحظه وقوع حوادث ثبت کردند؛ حافظه‌ای که امروز برای شناخت جنگ و انسان‌های آن دوران، یک سرمایه تاریخی و روایی به شمار می‌رود.

انتهای پیام





 تجارت ایران و ترکیه چگونه است؟
۱۶ دقیقه قبل / سایت اکوایران

تجارت ایران و ترکیه چگونه است؟

اکوایران: تجارت ایران و ترکیه در سال ۲۰۲۵ به حدود ۵.۶ میلیارد دلار رسید. اما ترکیب مبادلات نشان می‌دهد سهم ایران از این رابطه عمدتا به صادرات مواد اولیه و نهاده‌های تولید محدود مانده است.

 نمی‌دانم کجا ایستاده‌ام و چه باید بگویم
۲ ساعت قبل / روزنامه شرق

نمی‌دانم کجا ایستاده‌ام و چه باید بگویم

«دایی وانیا» برای حسن معجونی فقط بازخوانی و اجرای یکی از شناخته‌شده‌ترین متن‌های چخوف نیست؛ مواجهه‌ای دوباره با آدم‌هایی است که در میانه ملال، ناکامی، عشق‌های نافرجام و رؤیاهای ازدست‌رفته، همچنان به زندگی چنگ می‌زنند. معجونی که سال‌هاست نامش با تئاتر و تجربه‌های متفاوت اجرائی گره خورده، این‌ بار به سراغ جهانی رفته که شاید بیش از همیشه به زمانه ما نزدیک است.

 آخرین اخبار جنگ: ترامپ از کنترل هرمز گفت؛ ایران به دنبال مذاکره از موضع قدرت
۳۵ دقیقه قبل / سایت فرارو

آخرین اخبار جنگ: ترامپ از کنترل هرمز گفت؛ ایران به دنبال مذاکره از موضع قدرت

در آستانه اعمال فشارهای اقتصادی تازه آمریکا علیه ایران، دو طرف همچنان بر مواضع سخت خود پافشاری می‌کنند. تهران از مذاکره از موضع قدرت می‌گوید و واشنگتن بر افزایش فشار تأکید دارد؛ در این میان، تنگه هرمز به یکی از مهم‌ترین اهرم‌های این رویارویی تبدیل شده است.

 ادعای ترامپ: ایرانی‌ها هنوز برای یک توافق درست و مناسب آماده نیستند؛ من فقط توافق‌های خوب انجام می‌دهم/ وال استریت ژورنال: وزیر ارتش آمریکا که متحد ونس است، تا پایان سال کناره‌گیری می‌کند
۷ ساعت قبل / سایت انتخاب

ادعای ترامپ: ایرانی‌ها هنوز برای یک توافق درست و مناسب آماده نیستند؛ من فقط توافق‌های خوب انجام می‌دهم/ وال استریت ژورنال: وزیر ارتش آمریکا که متحد ونس است، تا پایان سال کناره‌گیری می‌کند

جنگ سوم و تجاوز نظامی اخیر آمریکا به ایران وارد روز چهل و دوم شد. در حالی که از روز آتش بس نقض شده میان دو کشور ۱۳۷ روز می‌گذرد، سازمان عملیات تجارت دریایی ب...

 نسخه کیهان برای گرانی‌ها؛ افزایش هزینه جنگ و «انتقام»
۵۸ دقیقه قبل / سایت رویداد‌ ۲۴

نسخه کیهان برای گرانی‌ها؛ افزایش هزینه جنگ و «انتقام»

روزنامه کیهان در گزارشی با مقایسه برجام و تفاهم‌نامه اسلام‌آباد، به اظهارات اخیر عبدالناصر همتی درباره آزاد نشدن پول‌های بلوکه‌شده استناد کرده و نتیجه گرفته است که تفاهم‌نامه اسلام‌آباد نیز مانند برجام دستاورد اقتصادی ملموسی برای ایران نداشته است.

 چت‌جی‌پی‌تی دیگر می‌تواند پیغام بفرستد
۷ ساعت قبل / روزنامه دنیای اقتصاد

چت‌جی‌پی‌تی دیگر می‌تواند پیغام بفرستد

دنیای اقتصاد: چت‌جی‌پی‌تی اکنون می‌تواند با افزونه جدید Apple Messages برای شما پیامک ارسال کند. اگر تا به حال می‌خواستید تمام مکالمات دیجیتالی خود با اوپن‌آی را به اشتراک بگذارید، خبر خوبی برای شما داریم: آزمایشگاه هوش مصنوعی به‌تازگی افزونه Apple Messages را برای چت‌جی‌پی‌تی راه‌اندازی کرده است که به کاربران علاقه‌مند اجازه می‌دهد صندوق ورودی پیام‌های خود را به این چت‌بات متصل کنند. اوپن‌ای‌آی استدلال می‌کند که مزایای انجام این کار بی‌شمار است. کاربران می‌توانند از این افزونه برای مرتب‌سازی، تجزیه و تحلیل یا ویرایش پیام‌های خود مستقیما از چت‌جی‌پی‌تی استفاده کنند. این افزونه همچنین با کدِکس و ChatGPT Work کار می‌کند، بنابراین کاربران می‌توانند از آن به صورت حرفه‌ای، نه فقط شخصی، استفاده کنند.