
فرآیند حذف اطلاعات اغلب از سوی شرکتهای فناوری بهطور شفاف توضیح داده نمیشود و نتایج پژوهشها بارها به نبود شفافیت درباره نحوه پردازش درخواستهای حذف و نبود تایید روشن درباره پاک شدن واقعی دادهها اشاره کردهاند. این مشکل فقط به سیستمهای عامل محدود نمیشود بلکه در شبکههای اجتماعی و بسیاری از سرویسهای اشتراکی نیز سازوکار حذف حسابها و اطلاعات معمولا پیچیده و نامشخص است.
این ابهامها میتواند پیامدهای جدی برای کاربران داشته باشد و آنان را در معرض خطرهای امنیتی و نقض حریم خصوصی قرار دهد. از سوی دیگر، بسیاری از کاربران از حذف ناخواسته اطلاعات، فایلها، عکسها و ویدئوهای خود میترسند وضعیتی که برخی پژوهشگران آن را با عنوان «دیاگراف فوبیا» (Diagraphephobia) توصیف کردهاند. البته این اصطلاح یک اختلال پزشکی شناختهشده نیست، اما مطالعات درباره رفتار ذخیرهسازی افراطی دادههای دیجیتال نشان میدهد برخی افراد با تصور از دست دادن اطلاعات شخصی مانند عکسها و موسیقیها دچار اضطراب شدید میشوند.
این نگرانیها باعث میشود حجم زیادی از دادههای شخصی بدون استفاده بماند اما هرگز حذف نشود، دادههایی که ممکن است در آینده مورد سواستفاده قرار گیرند.
تفاوت حذف با پاکسازی کامل
یکی از رایجترین تصورات اشتباه این است که حذف کردن یک فایل به معنای پاک شدن کامل آن است؛ وقتی یک فایل دیگر دیده نمیشود، تصور میکنیم برای همیشه از بین رفته و امکان بازیابی آن وجود ندارد اما این تصور معمولا درست نیست.
وقتی کاربران فایلها را حذف میکنند، ابتدا آن را به سطل زباله سیستم خود منتقل و سپس بهطور دائمی حذف خواهند کرد، در واقع دادهها بهصورت فیزیکی از بین نمیروند. سیستم تنها فضای ذخیرهسازی مربوط به آن فایل را برای استفاده دوباره علامتگذاری و اطلاعات مربوط به محل قرارگیری فایل را در بخش فرادادهها حذف میکند اما محتوای اصلی فایل ممکن است همچنان در حافظه باقی مانده باشد و با ابزارهای تخصصی قابل بازیابی باشد بهویژه زمانی که دادهها در چندین سیستم، سرور یا دستگاه مختلف ذخیره شده باشند.
روشهای مطمئنتر برای حذف کامل داده شامل نابود کردن فیزیکی حافظه ذخیرهسازی، بازنویسی بخشهای حافظه با دادههای جدید برای پوشاندن اطلاعات قبلی، یا رمزگذاری …





