قیمت طلا امروز




 خبرگزاری ایسنا / ۴ روز قبل / ۱۴۰۵/۰۵/۲۶

شکاف زبان سنتی و گسست میان باور و عمل؛ دو چالش انتقال معارف دینی به نسل جدید

عضو هیأت علمی دانشگاه فرهنگیان لرستان، شکاف میان زبان سنتی و کلیشه‌ای حوزه‌های دینی با زبان و نیازهای نسل جدید و همچنین گسست میان باور و عمل را از مهم‌ترین چالش‌های انتقال معارف دینی به نسل جدید دانست و بر ضرورت بازنگری در شیوه‌های ارائه مفاهیم دینی و درونی‌سازی ارزش‌های اخلاقی تأکید کرد.
 شکاف زبان سنتی و گسست میان باور و عمل؛ دو چالش انتقال معارف دینی به نسل جدید

محمد محمودی در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به چالش‌های موجود در مسیر تبیین معارف دینی، اظهار کرد: یکی از مهم‌ترین چالش‌ها، شکاف میان زبان سنتی و کلیشه‌ای حوزه‌های دینی با زبان، ادبیات و نیازهای جهان امروز است. فضای حاکم بر جامعه تحت تأثیر رسانه‌های نوین، تنوع فکری، نزدیکی فرهنگ‌ها و سرعت بالای تغییرات اجتماعی قرار دارد و این شرایط ایجاب می‌کند در انتقال مفاهیم دینی از زبانی پویا، مسئله‌محور و متناسب با اقتضائات روز استفاده شود.

وی افزود: در حالی که جامعه با تحولات گسترده‌ای مواجه است، بخشی از ادبیات مورد استفاده در آموزش معارف دینی همچنان خشک، غیرمسئله‌محور و فاقد ارتباط کافی با زندگی روزمره است و همین ناهماهنگی می‌تواند موجب شود پیام عمیق و غنی دین برای بخشی از جوانان نامرتبط، دور از دسترس و حتی بی‌معنا جلوه کند.

این عضو هیأت علمی دانشگاه فرهنگیان لرستان ادامه داد: تداوم این وضعیت می‌تواند به ایجاد گسستی تدریجی میان نسل جدید و میراث معنوی و دینی منجر شود و در صورت بی‌توجهی، زمینه‌ساز بحران هویت و کاهش اعتماد نسبت به گفتمان دینی باشد. بنابراین، بازنگری در شیوه‌های انتقال مفاهیم دینی و متناسب‌سازی آن با روحیه و اقتضائات نسل جدید یک ضرورت است.

محمودی با تأکید بر ضرورت عبور از آموزش صرفاً نظری و ذهن‌محور، گفت: معارف دینی نباید صرفاً به‌عنوان مجموعه‌ای از گزاره‌های نظری و محفوظات ارائه شود، بلکه باید به مفاهیمی تجربه‌پذیر و زیست‌پذیر تبدیل شود. مخاطب باید بتواند آثار و کاربرد مفاهیم دینی را در زندگی واقعی، داستان‌ها، هنر، رسانه و موقعیت‌های اجتماعی مشاهده و تجربه کند.

وی تصریح کرد: باید شرایطی فراهم شود که دین از یک موضوع صرفاً آموزشی به یک جریان زنده و کاربردی در زندگی تبدیل شود. زمانی که مخاطب بتواند ارتباط میان آموزه‌های دینی و مسائل واقعی زندگی خود را درک کند، زمینه برای پذیرش و درونی‌شدن این مفاهیم نیز بیشتر فراهم خواهد شد.

این دکترای معارف اسلامی دانشگاه فرهنگیان لرستان یکی دیگر از آسیب‌های موجود را نگاه تزئینی به دین عنوان کرد و گفت: گاهی دین همچون یک شیء ارزشمند اما بی‌کاربرد، در حاشیه زندگی قرار می‌گیرد و بیشتر به‌عنوان یک ارزش تشریفاتی و تزئینی مورد توجه است؛ در حالی که دین باید در متن زندگی حضور داشته باشد و به انسان در معنا بخشیدن به زندگی روزمره کمک کند.

محمودی با اشاره به فاصله میان باورهای دینی و رفتار اجتماعی، اظهار کرد: یکی دیگر از چالش‌های مهم، گسست میان «دانستن» و «زیستن» است. ممکن است فردی برخی ارزش‌های دینی را در سطح ذهن بپذیرد، اما این باورها به دلیل درونی نشدن، به رفتار پایدار و مستمر تبدیل نشوند.

وی ادامه داد: تعارض منافع شخصی با الزامات اخلاقی، فشارهای اقتصادی، تمایلات فردی و ضعف در ارائه الگوهای عملی و قابل‌باور از جمله عواملی هستند که می‌توانند این فاصله را افزایش دهند. در چنین شرایطی، فرد ممکن است در مواجهه با موقعیت‌های دشوار، میان منافع شخصی و اصول اخلاقی، انتخابی متفاوت با باورهای اعلام‌شده خود داشته باشد.

عضو هیأت علمی دانشگاه فرهنگیان لرستان افزود: یکی از مصادیق این مسئله زمانی است که منافع کوتاه‌مدت فردی با الزامات اخلاقی پایدار در تعارض قرار می‌گیرد. اگر باورهای دینی در فرد درونی نشده باشد و خودکنترلی و تقوای فردی تقویت نشده باشد، احتمال فاصله گرفتن از اصول اخلاقی افزایش می‌یابد.

محمودی، تقویت خودسازی، مراقبت درونی و ایمان آگاهانه را از راهکارهای مهم برای کاهش فاصله میان باور و عمل دانست و گفت: صرف آموزش مفاهیم دینی نمی‌تواند به تغییر رفتار منجر شود و باید زمینه‌ای فراهم شود که ارزش‌های اخلاقی و دینی در شخصیت فرد نهادینه و به بخشی از رفتار روزمره او تبدیل شود.

وی تأکید کرد: برای مقابله با پیامدهای اجتماعی این گسست، از جمله کاهش مسئولیت‌پذیری، فردگرایی افراطی و خشونت‌گرایی، باید بر درونی‌سازی مفاهیم اخلاقی و دینی تمرکز کرد. درونی‌سازی مبتنی بر تقوا، تزکیه نفس و تقویت وجدان اخلاقی می‌تواند فرد را از پیروی صرفاً بیرونی و اجباری از قوانین به سمت رفتار خودجوش و مسئولانه سوق دهد.

این دکترای معارف اسلامی در پایان گفت: چنین رویکردی می‌تواند به کاهش ریشه‌ای برخی آسیب‌های اجتماعی کمک کند و فرد را از فردگرایی صرف به سمت همبستگی، ایثار و مسئولیت‌پذیری اجتماعی سوق دهد؛ مسیری که در نهایت می‌تواند زمینه‌ساز فرهنگ‌سازی پایدار و تقویت سرمایه اجتماعی در جامعه باشد.

انتهای یپام





 پرداخت ۶.۵ میلیارد دلار به یک مونتاژکار خودرویی‌!
۱ ساعت قبل / خبرگزاری همشهری‌آنلاین

پرداخت ۶.۵ میلیارد دلار به یک مونتاژکار خودرویی‌!

حسین رحیمی‌نژاد، کارشناس خودرو در گفت و گو با همشهری تی وی از دریافت 6.5 میلیارد دلار ارز توسط یک مونتاژ کار خودرو خبر داد. جزئیات را در این ویدئو ببینید.

 اظهارات جدید ترامپ درباره حمله به ایران
۱۲ دقیقه قبل / سایت اکوایران

اظهارات جدید ترامپ درباره حمله به ایران

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، از آمریکایی‌ها خواست افزایش قیمت سوخت ناشی از جنگ را تحمل کنند و درباره حمله به ایران گفت اگر برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای لازم می‌بود، ۱۰۰ بار دیگر نیز این کار را انجام می‌داد.

 هشدار قرمز  درباره حمله گسترده مگس میوه به باغات مرکبات مازندران
۹ دقیقه قبل / سایت ایران آنلاین

هشدار قرمز درباره حمله گسترده مگس میوه به باغات مرکبات مازندران

روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی مازندران اعلام کرد: بر اساس آخرین داده‌های ایستگاه‌های پیش‌آگاهی و پایش‌های میدانی، جمعیت آفت مگس میوه مدیترانه‌ای در باغات مرکبات استان به طور چشمگیری افزایش یافته و به آستانه خسارت اقتصادی رسیده است.

 ترامپ مدعی محدودیت توان موشکی ایران شد
۲۱ دقیقه قبل / سایت تابناک

ترامپ مدعی محدودیت توان موشکی ایران شد

رئیس جمهور امریکا در گفت‌وگویی ادعا کرد که توانمندی ایران برای تولید موشک شدیدا محدود شده است.

 سخنگوی قوه قضائیه:جنایات آمریکا را در دیوان کیفری بین‌المللی پیگیریم
۵۳ دقیقه قبل / سایت تابناک

سخنگوی قوه قضائیه:جنایات آمریکا را در دیوان کیفری بین‌المللی پیگیریم

سخنگوی قوه قضائیه گفت: با مستندسازی دقیق، جنایات آمریکا را دیوان کیفری بین‌المللی پیگیری حقوقی می‌کنیم.

 گزارش وال‌استریت ژورنال از فشار تدریجی امارات بر ایران| محدودیت‌ها برای بازدارندگی از حملات به کشتی‌ها
۱۷ دقیقه قبل / سایت رویداد‌ ۲۴

گزارش وال‌استریت ژورنال از فشار تدریجی امارات بر ایران| محدودیت‌ها برای بازدارندگی از حملات به کشتی‌ها

یک رسانه آمریکایی نوشت که امارات در حال حاضر به دنبال قطع کامل روابط اقتصادی و سیاسی با تهران نیست.