قیمت طلا امروز




 سایت خبرآنلاین / ۱۹ ساعت قبل

مستندسازی با تکیه بر حافظه خانواده؛ «بچه‌ی اودلاجان» در روایت تاریخ صداقت دارد

فیلم مستند «بچه‌ی اودلاجان» در قالب صد و سی‌وچهارمین برنامه «مستندات یکشنبه»، عصر یکشنبه ۲۵ مرداد ۱۴۰۵ در سالن استاد ناصری خانه هنرمندان ایران روی پرده رفت و نشست نقد و بررسی آن با حضور منوچهر مشیری، کارگردان؛ سعید رشتیان، تهیه‌کننده؛ علیرضا حسینی، مستندساز و با اجرای جلیل اکبری‌صحت برگزار شد.
 مستندسازی با تکیه بر حافظه خانواده؛ «بچه‌ی اودلاجان» در روایت تاریخ صداقت دارد
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، سعید رشتیان درباره چرایی جسارت در تولید این مستند و ادای دین به تاریخ سیاسی ایران، نگاهی شخصی و در عین حال حرفه‌ای داشت. او حسین شاه‌حسینی را نه فقط یک سوژه تاریخی، بلکه یک مرشد و چهره تأثیرگذار در زندگی شخصی و جمعی خود قلمداد کرد.

رشتیان گفت: «می‌دانستم که منوچهر مشیری، بهترین انتخاب برای تبدیل این احساس شخصی به یک اثر هنری ماندگار است. حالا که به تماشای نتیجه نشسته‌ایم، معتقدم مشیری اثری روان، جسورانه و از نظر من درخور ستایش خلق کرده است؛ اثری که ادای احترامی است به بخشی از تاریخ سیاسی معاصر که نباید در غبار فراموشی بماند.» اهمیت روایت صادقانه

منوچهر مشیری، کارگردان این اثر، درباره چالش‌های ساخت این مستند و نگاهش به حافظه تاریخی، از دشواری‌های تولید و اهمیت روایت صادقانه گفت. او با اشاره به تقارن زمانی اکران فیلم با روزهای منتهی به ۲۸ مرداد، این مستند را نه تنها روایتی از زندگی حسین شاه‌حسینی، بلکه تلاشی برای بازخوانی حافظه تاریخی سیاسی ایران دانست.

او گفت: «در شرایطی که مستند در مواجهه با فقدان اسناد آرشیوی و فیلم‌های متحرک دچار محدودیت است، این لکنت تصویر، خود به عنصری روایی بدل شده که مخاطب امروز را مستقیماً با خلأهای حافظه جمعی ما مواجه می‌کند.»

مشیری درباره دشواری‌های مسیر تولید نیز گفت: «فیلم از هیچ‌گونه حمایت دولتی برخوردار نبود و تمامی بار این اثر بر دوش خانواده شاه‌حسینی قرار داشت. حفظ و به تصویر کشیدن شخصیتی با چنین پیشینه پیچیده‌ای، بدون حمایت مستقیم و بی‌واسطه فرزندان ایشان ممکن نبود. اگر زاویه نگاه را تغییر دهیم و از منظر نزدیکان کسی که در بطن وقایع نهضت ملی حضور داشته به ماجرا بنگریم، با روایتی مواجه می‌شویم که پیش از این در لایه‌های پنهان تاریخ مسکوت مانده بود.» مستندی بی‌نقص که به تفسیر نیاز ندارد

علیرضا حسینی، مستندساز و تهیه‌کننده، پس از تماشای «بچه‌ی اودلاجان» آن را بهترین اثر کارنامه حرفه‌ای منوچهر مشیری دانست. او معتقد است مستند پرتره بیش از هر چیز نیازمند تهیه‌کننده‌ای علاقه‌مند، دانا و توانا است تا با انتخاب درست عوامل، بستر خلق یک اثر ماندگار را فراهم کند.

او با تأکید بر ریتم استاندارد و تدوین وسواس‌گونه فیلم افزود: «این فیلم در ۷۰ دقیقه، ۷۰ سال تاریخ ایران را چنان با ظرافت روایت می‌کند که مخاطب حتی برای لحظه‌ای احساس خستگی نمی‌کند؛ فیلم به تماشاگر اجازه پلک زدن نمی‌دهد. پشت این روایت روان، هزاران دقیقه متریال اولیه نهفته است که با جراحی دقیق و تدوین سخت‌گیرانه، به عصاره‌ای خالص تبدیل شده؛ به طوری که حتی یک جمله یا پلان اضافی در فیلم وجود ندارد.» نمایشی ماندگار از پیوند تاریخ و عاطفه

جلیل اکبری‌صحت، مستند «بچه‌ی اودلاجان» را اثری دانست که فراتر از زمان حال، برای ۵۰ سال آینده نیز سندی قابل فهم و معتبر باقی خواهد ماند. او با ستایش رویکرد دقیق فیلم در تفکیک و معرفی جریان مذهبی جبهه ملی، تأکید کرد که این اثر تصویری روشن از آن بخش تاریخی ارائه می‌دهد که پیش‌تر کمتر به ابعاد آن پرداخته شده بود.

اکبری‌صحت، نقطه قوت عاطفی فیلم را در حضور فرزندان حسین شاه‌حسینی دانست و گفت: «اگر گریه پایانی دختر آقای شاه‌حسینی در فیلم نبود، گویی خلأ بزرگی در اثر حس می‌شد. این لحظات، تکمیل‌کننده همان غمی هستند که در جای‌جای فیلم به صورت نهان و آشکار جاری است. کارگردانی درست این لحظات، به‌ویژه بغض‌های کنترل‌شده فرزندان در برابر دوربین، نمایش درجه‌یکی از پیوند عمیق انسانی و عاطفی با پدر است که تمامی روایت‌های کلامی فیلم را تأیید می‌کند.»

او با اشاره به جایگاه شاخص این مستند در سینمای مستند پرتره، پرسش بنیادین خود را که پیش‌تر مطرح کرده بود، بار دیگر با نگرانی و دغدغه‌مندی یک سینماگر تکرار کرد و پرسید: «این فیلم جایگاه خودش را پیدا کرده و نماینده شایسته‌ای برای جریان فکری خود است؛ اما فارغ از موفقیت این پروژه، افق پیش رو برای ادامه تولید چنین آثار فرهنگی ارزشمندی چیست و با چه راهکارهایی می‌توان مسیر تولید این‌گونه مستندها را هموار کرد؟»

59243 کد مطلب 2261822



 گفت‌وگوی صمیمانه درباره ۱۶۸پروانه | صحبت اسماعیل بقایی و هوشنگ‌کرمانی درباره شهدای میناب

گفت‌وگوی صمیمانه درباره ۱۶۸پروانه | صحبت اسماعیل بقایی و هوشنگ‌کرمانی درباره شهدای میناب

ماجرای پرکشیدن پروانه‌های میناب، سندی بر جنایت آمریکا و رژیم صهیونیستی است؛ داغی که هیچ‌گاه به سردی نمی‌گراید و دل هر انسان آگاهی در هر گوشه جهان را به درد می‌آورد.

 «غمزه» با افشین علا؛ آنها که آقا را دیدند در غم فراق، جگرشان می‌سوزد - تسنیم

«غمزه» با افشین علا؛ آنها که آقا را دیدند در غم فراق، جگرشان می‌سوزد - تسنیم

جدیدترین قسمت «غمزه» با حضور افشین علا، شاعر برجسته، به بررسی ابعاد شخصیتی «آقای شهید» اختصاص یافت.

 فیلم جدید کارگردان «بچه‌های آسمان» اکران می‌شود

فیلم جدید کارگردان «بچه‌های آسمان» اکران می‌شود

 «غذای نیمروز» با دریافت پروانه نمایش در فهرست آثار متقاضی اکران قرار گرفت.

 تکذیب خبر اجرای حکم پژمان جمشیدی

تکذیب خبر اجرای حکم پژمان جمشیدی

در روزهای اخیر در فضای مجازی خبری با این مضمون منتشر شد که با تایید حکم پژمان جمشیدی از سوی قضات دیوان عالی کشور، رای صادرشده برای اجرا به واحد اجرای احکام ارسال شده است. در این خبر همچنین ادعا شده بود که جمشیدی پیش‌تر از اتهام تجاوز به عنف تبرئه شده، اما بابت اتهام رابطه نامشروع به تحمل شلاق محکوم شده است. دیروز وکیل این بازیگر خبرهای منتشر‌شده را تکذیب کرد و گفت پرونده موکلش هنوز به مرحله اجرای حکم نرسیده است.

 آغاز اکران «سگمار» در هنر و تجربه

آغاز اکران «سگمار» در هنر و تجربه

مراسم رونمایی و اکران فیلم سینمایی «سگمار» به تهیه‌کنندگی و کارگردانی جواد مزدآبادی برگزار شد. جواد مزدآبادی کارگردان فیلم گفت: ما در این فیلم سعی کردیم یک کار متفاوت بسازیم؛ یعنی یک قصه که تا حدودی متفاوت از جریان عادی سینمای ایران باشد، در یک لوکیشن خاص، با یک کانسپت خاص و در نهایت یک کار متفاوت. خوشبختانه پخش جهانی این فیلم هم شروع شده و در سراسر دنیا به جشنواره‌های مختلف ارسال شده است. حتی این فیلم اکنون به بخش مسابقه جشنواره ریورس نیجریه راه پیدا کرده و چند روز دیگر رقابت جهانی آن با فیلم‌های رقیبش آغاز می‌شود.

 رسوایی امنیتی در نتفلیکس؛ فیلم نیکلاس کیج از دفتر این شرکت دزدیده شد

رسوایی امنیتی در نتفلیکس؛ فیلم نیکلاس کیج از دفتر این شرکت دزدیده شد

فیلم اکران‌نشده «استقامت» با بازی نیکلاس کیج، پس از آنکه یک نسخه از آن از دفتر نتفلیکس در هالیوود به سرقت رفت، باعث نگرانی فیلمسازان در این شهر شده است.

 تشکیک درباره آثار«شکسپیر»

تشکیک درباره آثار«شکسپیر»

آرمان امروز : این ایده که ویلیام شکسپیر در واقع نمایشنامه‌های خودش را ننوشته، باعث ایجاد سوء برداشت‌ها و توهمات زیادی شده است! اما آیا جایگزینی برای او وجود دارد؟ ویتنی گریسما مورخ فرهنگ عامه و کارشناس رسانه‌های جمعی در مطلبی که در سایت ادبی کالکتر (Collector) منتشر شده است، می‌گوید: این ایده [ ]

 اقتصاد هنر بر پایه سه ضلع هنرمند، زیرساخت و مخاطب استوار است

اقتصاد هنر بر پایه سه ضلع هنرمند، زیرساخت و مخاطب استوار است

معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دیدار با هنرمندان، مدیران انجمن‌ها، اصناف، مؤسسات و آموزشگاه‌های آزاد هنری استان کرمانشاه، بر تقویت ظرفیت‌های هنری کشور، تسهیل فعالیت هنرمندان، توسعه زیرساخت‌ها و توجه جدی‌تر به اقتصاد هنر تأکید کرد.