قیمت طلا امروز




 خبرگزاری ایلنا / ۱۴۰۵/۰۵/۱۹

پژوهشگر سریلانکایی: لذت تماشای فیلم‌های ایرانی به فارسی دو چندان است

ایران‌شناس و پژوهشگر سریلانکایی گفت: آثار سینمایی هنرمندان ایرانی که در سطح جهانی به دلیل ارزش‌های هنری و مضامین انسانی شناخته شده‌اند، زمانی بیشترین تأثیر و عمق را دارد که به زبان اصلی یعنی فارسی تماشا شود.
 پژوهشگر سریلانکایی: لذت تماشای فیلم‌های ایرانی به فارسی دو چندان است

به گزارش ایلنا به نقل از روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، لافیر مدنی، ایران‌شناس سریلانکایی و مترجم نهج‌البلاغه با اشاره به سال‌ها فعالیت خود در حوزه زبان و ادبیات فارسی ، آموزش این زبان و مطالعات ایران‌شناسی و همچنین ترجمه آثار مختلف از فارسی به زبان‌های رایج در سریلانکا اظهار کرد: یکی از نمونه‌های این فعالیت‌ها، ترجمه کامل نهج‌البلاغه به زبان تامیل و ترجمه بخش‌هایی از آن به زبان سینهالی است.

وی درباره وضعیت ایران‌شناسی در سریلانکا ادامه داد: از منظر ایران‌شناسی مطالعه روابط ایران و سریلانکا را می‌توان به‌طور کلی در سه دوره تاریخی تقسیم‌بندی کرد؛ دوره پیش از برقراری روابط رسمی دیپلماتیک، دوره از آغاز روابط دیپلماتیک تا پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۹۷۹ و دوره پس از انقلاب اسلامی.

مدنی افزود: این تقسیم‌بندی امکان بررسی نظام‌مند روند تاریخی روابط دو کشور را فراهم می‌کند و در عین حال، تحولات سیاسی، فرهنگی و فکری مؤثر بر شکل‌گیری و توسعه مطالعات ایران‌شناسی در سریلانکا را آشکار می‌سازد.

وی با بیان اینکه روابط تاریخی ایران و سریلانکا بسیار قدیمی‌تر از برقراری روابط دیپلماتیک مدرن است، تصریح کرد: این روابط ریشه در تعاملات دیرینه میان دو تمدن دارد و صرفاً محدود به روابط میان دولت‌ها نبوده بلکه طی قرن‌ها از طریق تبادلات فرهنگی، تجارت دریایی، تعاملات علمی و فکری و جابه‌جایی مردمان در گستره اقیانوس هند تداوم یافته است.

این ایران‌شناس سریلانکایی ادامه داد: این ارتباطات زمینه انتقال اندیشه‌ها، فناوری‌ها، سنت‌های هنری و شیوه‌های فرهنگی را فراهم کرده و موجب غنای فرهنگی هر دو جامعه شده است.

مدنی گفت: برخی پژوهشگران معتقدند که عناصر تمدن ایرانی تأثیر قابل توجهی بر برخی جنبه‌های توسعه تاریخی سریلانکا داشته‌اند. از جمله این تأثیرات می‌توان به طراحی پایتخت‌های باستانی، سامانه‌های پیشرفته مهندسی آب، معماری منظر و طراحی باغ‌ها، به‌ویژه در مکان‌هایی مانند سیگیریا اشاره کرد.

وی افزود: افزون بر این تعاملات زبانی، هنری و فرهنگی میان فلات ایران و جنوب آسیا بخشی از شبکه گسترده‌ای از ارتباطات تاریخی بوده که در شکل‌گیری تمدن منطقه نقش مهمی ایفا کرده است. همچنین میراث مشترک هند و ایرانی یکی از عوامل تاریخی مهم در ایجاد پیوندهای فرهنگی پایدار میان مردم ایران و سریلانکا به شمار می‌رود.

مدنی با اشاره به اهمیت مطالعات ایران‌شناسی اظهار کرد: از دیدگاه ایران‌شناسی مطالعه تمدن ایرانی تنها به بررسی یک کشور یا یک فرهنگ محدود نمی‌شود بلکه پژوهشی میان‌رشته‌ای درباره یکی از کهن‌ترین تمدن‌های پیوسته جهان و سهم آن در میراث فکری، هنری، ادبی، فلسفی و علمی بشریت است.

وی ادامه داد: از این‌رو مطالعه تمدن ایرانی می‌تواند شناخت ارزشمندی از بنیان‌های تاریخی فرهنگ سریلانکا و جایگاه آن در چشم‌انداز گسترده تمدن‌های آسیایی نیز ارائه دهد.

این پژوهشگر سریلانکایی با اشاره به تحولات پس از انقلاب اسلامی ایران گفت: انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۹۷۹ نقطه عطف مهمی در مسیر تحولات ایران معاصر و در نتیجه در روند مطالعات ایران‌شناسی در سراسر جهان بود.

وی افزود: در دوره پس از انقلاب تحولات عمیقی در عرصه‌های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ایران رخ داد که همزمان با شکوفایی چشمگیر تولیدات هنری و فکری همراه بود. سینمای ایران، ادبیات، فلسفه، معماری، هنرهای تجسمی و میراث فرهنگی کشور بار دیگر در سطح بین‌المللی مورد توجه قرار گرفت و ایران را به یکی از مراکز مهم خلاقیت فرهنگی معاصر تبدیل کرد.

مدنی ادامه داد: این تحولات موجب افزایش علاقه پژوهشگران رشته‌های مختلف از جمله تاریخ، علوم سیاسی، مطالعات ادیان، مطالعات فرهنگی، زبان و ادبیات فارسی و مطالعات تطبیقی تمدن‌ها به ایران شد و دامنه و اهمیت پژوهش‌های ایران‌شناسی را در سریلانکا و سایر کشورها گسترش داد.

وی با اشاره به تأثیر سنت‌های هنری و فرهنگی ایران بر سریلانکا گفت: سنت‌های هنری و فرهنگی ایران طی قرن‌ها از طریق ارتباطات تاریخی، تجارت، روابط دیپلماتیک، دین و تبادلات علمی به سریلانکا راه یافته‌اند.

این ایران‌شناس سریلانکایی افزود: آثار ادبی فارسی به‌ویژه اشعار فردوسی، سعدی، حافظ، مولوی و عمر خیام الهام‌بخش بسیاری از پژوهشگران، مترجمان و خوانندگان سریلانکایی بوده است. همچنین خوشنویسی ایرانی توجه هنرمندان و دانشجویان علاقه‌مند به هنر اسلامی و سنت‌های نسخه‌پردازی را به خود جلب کرده است.

وی ادامه داد: عناصر معماری ایرانی به‌ویژه در طراحی مساجد، نقوش تزئینی، باغ‌ها و الگوهای هندسی نیز بر بخشی از معماری اسلامی سریلانکا تأثیر گذاشته‌اند.

مدنی اظهار کرد: موسیقی ایرانی صنایع دستی سنتی مانند فرش، سفال، نگارگری و فلزکاری و همچنین سنت‌های غذایی و آیین‌هایی چون نوروز به‌تدریج از طریق نمایشگاه‌های فرهنگی، برنامه‌های آموزشی و فعالیت‌های رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران برای بسیاری از مردم سریلانکا شناخته شده‌اند.

وی با تأکید بر ظرفیت‌های موجود برای توسعه همکاری‌های فرهنگی میان دو کشور گفت: با وجود این دستاوردها همچنان ظرفیت قابل توجهی برای گسترش همکاری‌های فرهنگی وجود دارد.

مدنی افزود: توسعه همکاری‌های دانشگاهی در حوزه زبان فارسی و ایران‌شناسی، برگزاری نمایشگاه‌های مشترک هنری، کارگاه‌های خوشنویسی، جشنواره‌های موسیقی و فیلم، پروژه‌های ترجمه آثار ادبی، همکاری میان موزه‌ها و برنامه‌های تبادل فرهنگی می‌تواند درک متقابل دو ملت را به‌طور چشمگیری افزایش دهد.

وی ادامه داد: همچنین اعطای بورس‌های تحصیلی، ایجاد برنامه‌های اقامت هنرمندان و اجرای پژوهش‌های مشترک درباره پیوندهای تاریخی ایران و سریلانکا نقش مهمی در تقویت روابط مردمی میان دو کشور خواهد داشت.

این ایران‌شناس سریلانکایی با اشاره به غنای فرهنگ ایرانی گفت: فرهنگ ایرانی میراثی غنی در حوزه‌های ادبیات، خوشنویسی، معماری، موسیقی، صنایع دستی، فلسفه و هنرهای سنتی در اختیار دارد.

وی افزود: با گسترش تبادلات فرهنگی و تقویت همکاری میان هنرمندان، پژوهشگران، دانشگاه‌ها و نهادهای فرهنگی دو کشور، سریلانکا می‌تواند شناخت عمیق‌تری از میراث هنری ایران به دست آورد.

مدنی تصریح کرد: چنین اقداماتی نه‌تنها به حفظ دوستی دیرینه میان این دو تمدن کهن کمک می‌کند بلکه فرصت‌های تازه‌ای برای گفت‌وگوی فرهنگی، همکاری‌های علمی و احترام متقابل میان نسل‌های آینده فراهم خواهد ساخت.

مدنی با اشاره به جایگاه زبان فارسی در جامعه سریلانکا گفت: علاقه به زبان فارسی، ادبیات فارسی و سنت‌های هنری ایران از دیرباز در جامعه سریلانکا وجود داشته است.

وی افزود: ادبیات فارسی جایگاهی برجسته در ادبیات جهان دارد و آثار شاعران بزرگی همچون جلال‌الدین مولوی و عمر خیام همواره در میان خوانندگان سریلانکایی محبوب بوده است. اشعار آنان از مرزهای جغرافیایی و فرهنگی فراتر رفته و به بخشی از حافظه و آگاهی ادبی نسل‌های مختلف در سریلانکا تبدیل شده است.

مدنی با اشاره به شواهد تاریخی حضور زبان فارسی در سریلانکا اظهار کرد: اهمیت زبان فارسی در تاریخ سریلانکا را می‌توان در کتاب «Arabic, Arwi and Persian in Serendib» اثر پروفسور تایکا شعیب عالم نیز مشاهده کرد.

وی ادامه داد: این پژوهش به نفوذ تاریخی و حضور زبان فارسی در چشم‌انداز زبانی و فرهنگی این جزیره می‌پردازد و نشان می‌دهد که فارسی در دوران پیشامدرن، به‌ویژه در میان بازرگانان، محافل دیپلماتیک و مراکز علمی که با جهان گسترده اقیانوس هند در ارتباط بودند، شناخته‌شده و مورد استفاده بوده است.

این پژوهشگر افزود: شواهد تاریخی دیگری نیز از این موضوع وجود دارد؛ از جمله کتیبه سه‌زبانه گاله که به اوایل قرن پانزدهم میلادی تعلق دارد. این کتیبه به زبان‌های چینی، فارسی و تامیلی نگاشته شده و یکی از مهم‌ترین اسناد تاریخی درباره حضور و جایگاه زبان فارسی در سریلانکای قرون وسطی به شمار می‌رود.

مدنی گفت: این اثر اهمیت راهبردی سریلانکا را در مسیر دریایی جاده ابریشم نشان می‌دهد و نقش این جزیره را به‌عنوان مرکز ارتباطات میان‌فرهنگی میان شرق و غرب به تصویر می‌کشد.

وی افزود: از رهگذر این شبکه گسترده تجاری و فرهنگی، سریلانکا به پلی میان تمدن‌های آسیایی تبدیل شد و انتقال زبان‌ها، اندیشه‌ها، ادیان، سنت‌های هنری و فرهنگ مادی را در سراسر اقیانوس هند تسهیل کرد.

مدنی با بیان اینکه ترویج زبان فارسی در سال‌های اخیر با کاهش محسوسی روبه‌رو شده است اظهار کرد: توسعه پایدار آموزش زبان فارسی، پیش از هر چیز، نیازمند هزینه و تربیت مدرسان متخصص، حرفه‌ای و آموزش‌دیده و دیگر اسباب است.

وی ادامه داد: آموزش زبان در حقیقت یک علم و هنر است؛ هنگامی که این هنر با دانش آموزشی و حساسیت فرهنگی همراه باشد آموزش زبان تنها به انتقال واژگان و قواعد دستوری محدود نمی‌شود بلکه به ابزاری برای معرفی یک تمدن، سنت‌های فکری، میراث ادبی، ارزش‌های زیبایی‌شناختی و جهان‌بینی آن به جامعه تبدیل می‌شود.

مدنی با اشاره به فعالیت‌های خود در زمینه ترویج زبان و ادبیات فارسی گفت: با درک این ضرورت ما نه سال پیش انجمن زبان و ادبیات فارسی را با هدف گسترش شناخت و علاقه نسبت به زبان، ادبیات و فرهنگ فارسی در میان مردم سریلانکا تأسیس کردیم.

وی افزود: این انجمن از طریق فعالیت‌های علمی و فرهنگی خود تنها به دنبال آموزش زبان نیست بلکه تلاش می‌کند درک و قدردانی عمیقی از غنای ادبی و هنری ایران در میان مخاطبان ایجاد کند.

این ایران‌شناس سریلانکایی تصریح کرد: آرمان بلندمدت ما آن است که خوانندگان و زبان‌آموزان سریلانکایی بتوانند میراث ماندگار فکری، فرهنگی و زیبایی‌شناختی تمدن ایران را با اصالت واقعی آن بشناسند و تجربه کنند؛ امری که در نهایت به گسترش مطالعات ایران‌شناسی و تعمیق تفاهم فرهنگی میان ایران و سریلانکا خواهد انجامید.

مدنی با اشاره به جایگاه زیبایی‌شناسی در تمدن انسانی گفت: زیبایی‌شناسی یکی از ابعاد اساسی تمدن انسانی است. یکی از ویژگی‌های ممتاز زبان فارسی، زیبایی بی‌نظیر ادبی آن است که از بنیان‌های عمیق فلسفی نهفته در سنت‌های ادبی و هنری ایران سرچشمه می‌گیرد.

وی ادامه داد: ادبیات فارسی به شکلی هماهنگ زیبایی هنری را با ژرفای اندیشه در هم می‌آمیزد و از این رو یکی از برجسته‌ترین میراث‌های ادبی جهان به شمار می‌آید.

مدنی افزود: گسترش فرصت‌های آموزش زبان فارسی زمینه شناخت عمیق‌تر میراث ادبی، تاریخی، فلسفی و فرهنگی ایران را فراهم می‌کند و همزمان به تقویت مطالعات ایران‌شناسی در سریلانکا نیز یاری می‌رساند.

این پژوهشگر سریلانکایی اظهار کرد: در عصر حاضر ایران همچنان جایگاه برجسته‌ای در عرصه ادبیات و هنر جهان دارد. نویسندگان و شاعران ایرانی آثار ارزشمند فراوانی به‌ویژه در حوزه ادبیات و شعر پس از جنگ، خلق کرده‌اند که بازتاب‌دهنده تجربه‌های تاریخی، استقامت فرهنگی و تأملات فلسفی درباره زندگی انسان است.

وی تأکید کرد: ازاین‌رو باید تلاش بیشتری برای معرفی این آثار از طریق ترجمه، پژوهش‌های دانشگاهی و برنامه‌های فرهنگی به مخاطبان سریلانکایی صورت گیرد.

این پژوهشگر سریلانکایی همچنین با اشاره به جایگاه سینمای ایران گفت: سینمای ایران که در سطح جهانی به دلیل ارزش‌های هنری و مضامین انسانی خود شناخته شده است زمانی بیشترین تأثیر و عمق را دارد که به زبان اصلی یعنی فارسی تماشا شود.

وی افزود: مشاهده فیلم‌های ایرانی به زبان فارسی این امکان را فراهم می‌کند که مخاطب با ظرافت‌های زبانی، تعابیر شاعرانه و نکات فرهنگی اثر ارتباط مستقیم برقرار کند؛ عناصری که معمولاً در ترجمه تا حدی از میان می‌روند و در نتیجه تجربه زیبایی‌شناختی و فکری مخاطب غنی‌تر خواهد شد.

مدنی با اشاره به فعالیت استادان و پژوهشگران برجسته سریلانکایی در حوزه ایران‌شناسی گفت: از جمله افرادی که نقش برجسته‌ای در معرفی و ترویج هنر و فرهنگ ایران در سریلانکا داشته‌اند می‌توان به سید اختر امام و تایکا شعیب عالم اشاره کرد.

وی افزود: این شخصیت‌ها از طریق فعالیت‌های علمی، فرهنگی و فکری خود سهم مهمی در شناساندن سنت‌های هنری و فرهنگی ایران و نیز تقویت روابط فرهنگی میان ایران و سریلانکا ایفا کرده‌اند.

  انتهای پیام/



۱۷ ساعت قبل / سایت شهرآرانیوز

پوران درخشنده با مستند «نازول» در راه جشنواره مونته نگرو

به گزارش شهرآرانیوز؛ مستند «نازول» به نویسندگی و کارگردانی یوسف قناتی و تهیه‌کنندگی پوران درخشنده، به‌عنوان نماینده سینمای ایران در بخش مسابقه اصلی سی‌ونهمین جشنواره فیلم هرتسگ نووی مونته‌نگرو حضور خواهد داشت.

«نازول» در میان ۲۴ مستند منتخب بخش مسابقه اصلی این جشنواره قرار گرفته و با ۲۳ فیلم دیگر از کشور‌های مختلف جهان برای کسب جایزه میموزای طلایی (Golden Mimosa) رقابت خواهد کرد. در این دوره، تنها چهار فیلم از قاره آسیا در بخش مسابقه مستند حضور دارند و «نازول» به‌عنوان نماینده سینمای ایران، از معدود آثار آسیایی حاضر در این بخش به شمار می‌رود.

ولادیمیر پروویچ، انتخاب‌گر بخش مستند جشنواره، با اشاره به قدرت مجموعه آثار امسال، این دوره را از نظر کیفیت انتخاب‌ها بسیار قوی توصیف کرده و بر تنوع موضوعی و رویکرد‌های خلاقانه فیلم‌های منتخب در پرداختن به مسائل جهان امروز تأکید کرده است.

جشنواره فیلم هرتسگ نووی، مهم‌ترین جشنواره فیلم مونته‌نگرو و از رویداد‌های مهم سینمایی منطقه بالکان و جنوب شرقی اروپا به شمار می‌رود و از ۲۲ تا ۲۸ آگوست ۲۰۲۶ در شهر ساحلی هرتسگ نووی برگزار خواهد شد. این جشنواره در کنار بخش‌های رقابتی، برنامه‌هایی در حوزه سینمای اروپا، مستند، فیلم‌های دانشجویی، تلویزیون و رویداد‌های صنعت سینما برگزار می‌کند.

جشنواره فیلم هرتسگ نووی همچنین در مارس ۲۰۲۶ به‌طور رسمی از سوی FIAPF، فدراسیون بین‌المللی انجمن‌های تهیه‌کنندگان فیلم، اعتباربخشی شد و در شبکه جشنواره‌های معتبر سینمایی جهان قرار گرفت.

در ادامه حتما بخوانید پوران درخشنده تهیه‌کننده مستند «نازول» شد + خلاصه داستان

بر اساس برنامه رسمی جشنواره، «نازول» روز سه‌شنبه ۲۵ آگوست، ساعت ۲۱ در خانه ایوو آندریچ، نویسنده و برنده نوبل ادبیات، نخستین نمایش جهانی خود را تجربه خواهد کرد. برنامه رسمی بخش مستند نیز این محل را به‌عنوان محل برگزاری مسابقه مستند معرفی کرده است.

«نازول» روایتی از زندگی کودکی خوش‌صدا و علاقه‌مند به خوانندگی است که در یکی از روستا‌های محروم کشور زندگی می‌کند. این اثر با نگاهی انسانی و اجتماعی، تجربه زیسته و ظرفیت‌های امیدبخش این کودک را در بستر زندگی محلی به تصویر می‌کشد.


۱۸ ساعت قبل / خبرگزاری ایلنا

بخشی از قربانیان «سینما رکس» بعد از فاجعه به وجود آمده‌اند

به گزارش ایلنا به نقل از پایگاه خبری موزه سینمای ایران، مستند «سینه ما رِکس» ساخته میترا مهتریان، چهارشنبه، ۲۸ مرداد ماه ۱۴۰۵ همزمان با سالگرد فاجعه سینما رِکس آبادان و به یاد قربانیان آن، با حضور میترا مهتریان کارگردان اثر و آنتونیا شرکا منتقد سینما در سالن فردوس موزه سینمای ایران تحلیل و بررسی شد و مدیریت نشست را بهناز شیربانی روزنامه‌نگار بر عهده داشت. این برنامه با همکاری انجمن تهیه‌کنندگان سینمای مستند و فیلمخانه ملی ایران در سالن فردوس موزه سینمای ایران برگزار شد. 

در ابتدای نشست، بهناز شیربانی با عرض خیر مقدم به حضار گفت: «سلام به مردم عزیز و صبور آبادان. ۲۸ مرداد ماه در تاریخ سرزمین ما، روز عجیب و تراژیکی است. در روزی که فاجعه سینما رکس اتفاق افتاد، کنار هم جمع شدیم و خاطره‌ای که میترا مهتریان روایت کرد را تماشا کردیم. در این فیلم، یک شهر عزادار است و این اتفاقی است که در آبادان رخ داده و همه ما با دیدن این فیلم در غم مردم آبادان شریک می‌شویم حتی ما که کسی را در فاجعه سینما رکس از دست نداده‌ایم هم با این غم همراه هستیم. 

میترا مهتریان، دغدغه خودش را از ساخت مستند «سینه ما رِکس»، توجه به قربانیان مستقیم و غیرمستقیم فاجعه سینما رکس آبادان عنوان کرد: شاید بحث طولانی بودن فیلم عذاب‌آور باشد و مخاطب را اذیت کند ولی فقط به این فکر کنیم که ما فقط لازم بود ۹۶ دقیقه را تحمل کنیم در صورتی که خانواده‌ قربانیان، ۴۷ سال است که این زخم را تحمل می‌کنند و ۴۷ سال است که راجع به آن حرف نزدند و از این زخم نگفتند. راجع به قربانیان فاجعه هم باید بگویم که فقط بحث کشته‌شدگان در میان نیست و بخشی از قربانیان بعد از فاجعه به وجود آمده‌اند. مثل آقای زارعی که اینجا حضور دارند، کسی است که برای اولین بار پس از فاجعه وارد سینما رکس شده است واز قربانیان این حادثه است، چرا که رنج و زخمی را دیده که تا سال‌ها حتی خانواده خودش باورش نمی‌کرده اند. و این قربانیان شامل افراد دیگری می‌شود که می‌توان به برادر حسین تکبعلی زاده اشاره کرد. من بیشتر قصد داشتم سراغ قربانیان این حادثه بروم و حتی کسانی که عزیز از دست نداده‌اند ولی به طور غیرمستقیم قربانیان این ماجرا هستند. باید بگویم که طولانی بودن فیلم را قبول دارم و عمدی بوده است. شاید حتی دوست داشتم طولانی‌تر بشود و مخاطب را بیازارد و به این فکر کند که این مردم ۴۷ سال چگونه سکوت کردند و اینقدر درباره‌اش حرف نزدند. 

این مستندساز، راجع به احساسات مردم آبادان نسبت به سینماگر نام‌آشنای سینمای ایران بهروز وثوقی بازیگر، تصریح کرد: من یک سال و شش ماه در آبادان زندگی کردم و پژوهش فیلم را خودم به تنهایی انجام دادم. من به هر شکل هوایی یا زمینی خودم را به آبادان می‌رساندم و حداقل ۱۵ روز در هر ماه را به زندگی و تحقیق در آبادان اختصاص می‌دادم. تمام مردم آبادان عشق و علاقه عجیبی به بهروز وثوقی نشان می‌دادند. توانستم با بهروز وثوقی ارتباط برقرار کنم و خوش‌بختانه از تماشای فیلم استقبال کردند به طوری که برای من پیغامی فرستادند و گفتند که این فاجعه برای او تکان‌دهنده بوده چون از سینما رکس آبادان خاطره شیرینی به علت برگزاری اکران افتتاحیه «رضا موتوری» در این سینما داشته است. در ادامه، برنامه‌ریزی صورت گرفت که یک روز، مستند «سینه ما رِکس» در آبادان به نمایش دربیاید و با بهروز وثوقی به شکل آنلاین ارتباط بگیریم. متأسفانه این اتفاق نیفتاد. به هر حال، این فیلم برای بهروز وثوقی خیلی تکان‌دهنده بود و او را بسیار ناراحت کرد. 

آنتونیا شرکا در ادامه گفت: آنچه که میترا مهتریان راجع به اسم فیلم «سینه ما رِکس» به من گفتند، برای من جالب بود که در فیلم، از روی عمد کلمه «سینما» جدا جدا نوشته شده است که به معنی «سینه ما» باشد و به گفته این فیلمساز، روایت لوکیشنی که وجود ندارد و سینمایی که ۴۷ سال پیش از بین رفته است، در سینه تک تک افرادی که آنجا زندگی می‌کنند سینه به سینه گشته و روایتش همچنان پا برجاست و این کلید ورود به این مستند است. ما در رابطه با چیزی که دیگر نیست و حتی ترس این وجود دارد که از خاطره‌ها برود، به آن مکان سر می‌زنیم و تحقیقی را انجام می‌دهیم و با مردمی که برای آن دوران بودند، ارتباط می‌گیریم و آن‌ها بدون وجود آن مکان، روایت را نقل می‌کنند. به صورتی که یکی از برادران می‌گوید که می‌خواهد نسل‌های بعد این روایت را بدانند و ماجرا با مرگ او از بین نرود و صحنه آخر فیلم هم در ارتباط با همین موضوع است.

این منتقد سینما، راجع به ویژگی‌های سینمایی این مستند گفت: از نظر من، این فیلم هم یک مستندسازی و یک تاریخ شفاهی است که میترا مهتریان پیشتر در حوزه تاریخ شفاهی سابقه فعالیت داشته بنابراین به خوبی توانسته‌اند این شفاهی بودن روایت را در سراسر فیلم بگنجانند و هم به موقع توانسته‌اند آن را دراماتیزه کنند که فقط جنبه یک روایت تاریخی مستند را نداشته باشد بلکه به مرور و هر قدر که فیلم جلو می‌رود و با آن فیلم‌ها و عکس‌های آرشیوی و فیلم‌برداری خودشان، مخاطب را درگیر موضوع می‌کند و این فرصت را پیدا کنیم که روایت‌ها را نه آن‌گونه که در خبرها آمده، دنبال کنیم بلکه بتوانیم آن را طبق زیست شخصیت‌ها بشنویم. همچنین، این اثر نقش تراپی را دارد چون بعضی فیلم‌ها خاصیت درمانی برای کاراکترها دارد. حضور تیم فیلم‌برداری ممکن است به خانواده‌ها کمک کرده باشد که یکبار دیگر حتی با شخصیت حسین که سعی می‌کرده این خاطره تلخ و دلخراش را پس بزند، با آن روبرو شود. گروه فیلمبرداری توانسته این برادران را دور هم جمع کند تا آن‌ها را به جایی برساند که با هم در یک سینما گرد هم آیند و شاید بتواند التیامی بر دردهای آن‌ها باشد. وقتی یک چیزی در ذهن شماست و آن را به علت تلخ بودن پس می‌زنید، وقتی درباره‌اش حرف بزنید، تجسم پیدا می‌کند و تبدیل به یک چیز بیرونی می‌شود؛ آنجاست که آدم می‌بیند می‌تواند به قضیه طور دیگری نگاه کند بلکه این حوادث و تاریخ تکرار نشود.

او تلاش اثر برای کشف حقیقت را ستود و عنوان کرد: به نظر می‌رسد که فیلم در پی کشف حقایق پنهان پشت یک جنایت تاریخی است یعنی همین‌ موضوع که آیا تماشاگران در سالن قبل از آتش‌سوزی مُرده بودند؟ جزو موارد معدودی است که در جایی مطرح می‌شود. اینها آنچه است که این فیلم سعی می‌کند به این جنبه ماجرا نگاه کند و یک بازخوانی از حقیقت منجمدشده از سوی رسانه‌های گروهی در این سال‌ها داشته باشد بدون اینکه لزوما به نتیجه مشخصی برسد. می‌توان طور دیگر به موضوع نگاه کرد و شاید اصلا حقیقت ماجرا این نباشد و همه آنچه که گفته شد، همه حقیقت نباشد و حقیقت زوایای پنهان دیگری داشته باشد که تا به حال به آن پرداخته نشده است. این مستند این توانایی را دارد که از یک مرثیه‌سرایی برای یک جنایت ملی به مستندی برای کشف حقیقت ارتقا پیدا کند که از طریق مشارکت با خانواده قربانیان و شاهدان صورت می‌گیرد و می‌تواند واقعه‌ای مربوط به ۴۷ سال قبل را به زمان حال وصل کند. به این صورت نه تنها برای آن‌ها که تجربه‌اش کردند، یک تجسم کنونی باشد بلکه حتی پیوندی بین حادثه‌ای به تاریخ پیوسته ایجاد کند که سالی یکبار از آن یاد می‌شود و آدم‌هایی که در آن شهر زندگی می‌کنند و هنوز یاد و خاطره این اتفاق را با خود حمل می‌کنند. فیلم به جای اینکه برای آن اتفاق سینه بزند، با روایت کردنش آن را به زمان حال وصل می‌کند تا بتواند این کارکرد را پیدا کند که همیشه ماه پشت ابر نمی‌ماند و یک اتفاق تاریخی مربوط به ۴۷ سال قبل هنوز می‌تواند محل بحث با نگاهی امروزی باشد و باز تکرار می‌کنم تا بلکه این حوادث دیگر تکرار نشود. مخصوصا در دنیای امروز که امکانات بیشتری برای ثبت حقایق وجود دارد. 

شرکا، کنتراست بین آب و آتش در اثر را بدین‌صورت تشریح کرد: جایی در فیلم گفته می‌شود که آن‌زمان، آبادان بعد از تهران بیشترین تعداد سینما را داشته است. اینکه فیلم انتخاب کرده در حین گفتن جزئیات دلخراش آن فاجعه به شکل ناتورالیستی مثل اشاره به بوی چربی و سوختن گوشت انسان، عکس‌هایی از بعد از فاجعه می‌بینیم و ما در حالی که داریم صندلی‌های سوخته و به هم ریخته را نگاه می‌کنیم، این کنتراست به وجود آمده می‌تواند جذاب باشد و همچنین، کنتراستی که بین آب و آتش نشان می‌دهد.

خیلی از تصاویر مستند کنار رود کارون را نشان می‌دهد مثل صحنه غروب یا بازی کردن بچه‌ها کنار آب. وقتی این صحنه‌ها با گرمای شدید آن سرزمین و آن آتش‌سوزی ترکیب می‌شود، تضادی را ایجاد می‌کند که در دلش، این خطوط پررنگی که در جنوب ایران هست را تداعی می‌کند. خیلی جالب است که جنوب ایران، بستر غریبی است برای اینکه موضوع فیلم‌های داستانی کارگردانانی همچون امیر نادری باشد. جنوب ایران به لحاظ بصری و مناظری که دارد، تضادهای رنگ و نور و سایه‌ای دارد که در هیچ کجای ایران وجود ندارد و هم اینکه یک قدمت ادبیاتی و سینمایی دارد که هر کسی آنجا پا می‌گذارد، انگار خود محیط راهنمایش برای گفتن روایت‌ها می‌شود و خیلی حرفها برای گفتن دارد. حالا بماند که بعد از این حادثه، جنگ تحمیلی عراق و ایران رخ داد و اوجش در آن منطقه بود. انگار این مستند دوباره یادمان می‌اندازد که این سرزمین، رازهای زیادی در دل خود دارد و هر هنرمندی که به آنجا پا می‌گذارد، خود آن خطه الهام‌بخش می‌شود و حتی اگر به موضوعی فکر نکرده باشد، این ارتباط با مردم و مناظر آنجا، انگیزه‌ای برای کشف جنبه دیگری از ماجراها می‌دهد.

مهتریان، راجع به الهام‌بخشی خطه آبادان در حین تصویربرداری مستند «سینه ما رِکس» گفت: حدود ۹۰ درصد از فیلم‌برداری اثر را خودم انجام دادم و ۱۰۰ درصد نماهای لایی زمانی بوده است که تنهایی برای پژوهش می‌رفتم. بخشی از تصاویر با اوزمو گرفته شده است که برخی اعتقاد داشتند که خانم‌ها با اوزمو خوب نمی‌توانند کار کنند و شاید اعوجاج در برخی صحنه‌ها ایجاد کرده باشد. واقعا این خاک به آدم می‌گفت که چه باید ارائه داد یعنی همان آب‌بازی بچه‌ها کنار گاومیش ها یا نخلستانِ در مِه قرار گرفته، انگار که نشانی از مبهم بودن ماجرا باشد و من می‌خواستم دقیقا آن را با این تصاویر القا کنم.

این فیلمساز در سخنان پایانی، راجع به مبهم بودن زوایای فاجعه سینما رِکس آبادان عنوان کرد: مبهم بودن از این جهت که در دادگاه مشخص می‌شود که حسین تکبعلی زاده دروغ گفته است و می‌گوید در جلسات قبلی، دروغ گفته‌ام چون می‌خواستم قهرمان باشم. این دروغ گفتن ها ادامه‌دار بود و حسین تکبعلی زاده تا سال‌ها دیوانه این ماجرا شده بود چون قضیه قرار نبود اینقدر پیچیده و مبهم برای خودش باشد. برای خود من هنوز خیلی از مسائل حل نشده باقی ماند. چیزی که حسین تکبعلی زاده تعریف می‌کند با آنچه که آقای زارعی می‌گوید مطابقت دارد. او اولین نفری بود که وارد سینما بعد از آتش‌سوزی شد. او معتقد است که آب به اندازه کافی ریخته بودند ولی قبل از اینکه آتش‌سوزی بشود، همه فوت کرده بودند. تکبعلی زاده در سینما از همکارش می‌پرسد شما نفت ریخته‌اید چون هنوز آتشی شعله نکشیده بود و او، این حرف را بعدا به برادرش زده بود. دوستش تکان نمی‌خورد و می‌افتد. در نهایت، ۴ نفر از آن سینما بیرون می‌آیند که همه در راهرو بوده‌اند و یکی از آن‌ها حسین تکبعلی زاده است بنابراین این ماجرا، ابهامات زیادی دارد.

این مستندساز، خبر از پایان ساخت دو مستند داد و گفت: ساخت یک مستند را به تازگی بعد از دو سال و شش ماه رفت‌و‌آمد به کاشان تمام کردم که پرتره یک خانم ۹۰ ساله است. او یک فعال فرهنگی و خیر فرهنگی است که زجر زیادی در زندگی کشیده و حدود ۲۵ سال ممنوع‌الخروج و بزرگترین حسرتش، ندیدن بزرگ شدن فرزندانش در خارج از کشور بوده است. این خانم به دلیل عشقی که به ایران داشته، هنوز در ایران مانده است ولی بنا به دلایلی ، من باید فیلم را در پستوی خانه نهان کنم. بعد از اینکه این فیلم راهی کشوی خانه شد، به سراغ ساخت فیلمی دیگر در همدان رفتم که آن هم در فضای تاریخ شفاهی است. این فیلم، بخش علمی و کتابخانه‌ای هم دارد. محله‌های همدان هر یک به عنوان خاصی شناخته می‌شوند و این سوژه فیلم است. ساخت این مستند هم به اتمام رسیده و در مرحله تدوین است. بنابراین این فیلم را در زادگاه خودم ساختم.

میترا مهتریان در سخنان پایانی، درباره ایده اولیه برای ساخت مستند «سینه ما رِکس» عنوان کرد: من به همراه خانواده در تعطیلات نوروز یک سال قبل از آتش‌سوزی سینما رِکس در آبادان بودیم و در همان مدت، برای برادرم یک ماجرای عشقی پیش آمد. برادرم و آن دختر چند ماه رابطه مکاتبه‌ای شان ادامه داشت و بعد از ماجرای سینما رکس، دیگر از این خانم خبری نشد و آنجا با خودم گفتم نکند خدای نکرده، جزو قربانیان سینما رکس بوده باشد چون دیگر مکاتبه‌ای بین او و برادرم در ماه‌های منتهی به سینما رِکس صورت نگرفت و الآن، برادر من نوه دارد. ابتدا دوست داشتم این قصه عاشقانه و دراماتیک را در مستند بیاورم که دیدم زنانه می‌شود. زمانی هم که به دل ماجرا رفتم و پژوهش کردم، وارد دنیای جدیدی شدم که ترجیح دادم این‌گونه روایت کنم.

این نشست با پرسش حاضران از سخنرانان درباره ابعاد مختلف مستند «سینه ما رِکس» به پایان رسید. انتهای پیام/


۱۸ ساعت قبل / خبرگزاری ایلنا

سینما به امنیت اندیشه و امکان آفرینش آزاد هنری نیاز دارد

به گزارش ایلنا، متن این بیانیه به شرح زیر است:

مصوبه مجلس شورای اسلامی درباره مجازات و محرومیت دائمی فیلمسازان و فعالان حوزه فرهنگ و هنر نگرانی‌هایی جدی را در سطح جامعه سینما و اهالی فرهنگ و هنر ایجاد کرده.

البته بدیهی است حمایت از امنیت ملی و مقابله با هرگونه مداخله یا نفوذ بیگانه، ضرورت دارد، اما این ضرورت نباید بهانه‌ و دستاویزی برای ایجاد عناوین مجرمانه مبهم و قابل تفسیر و تعیین مجازات‌های سنگین و مادام‌العمر برای فعالیت‌های هنری و حرفه‌ای شود.

هنر و سینما عرصه اندیشه، روایت و بیان است و فیلمساز را نباید صرفاً به دلیل ساخت یک اثر یا نوع نگاه خود، از حق فعالیت حرفه‌ای محروم کرد. محرومیت مادام‌العمر از شغل و حرفه یا خدمات دولتی مجازاتی بسیار سنگین است که با اصل تناسب جرم و مجازات و نیز حق انتخاب شغل که در اصل ۲۸ قانون اساسی به رسمیت شناخته شده، در تعارض است.

قانون‌گذار باید توجه داشته باشد در حوزه هنر، مرز میان نقد، روایت، بازنمایی یک واقعیت، تخیل هنری با آنچه ممکن است "سیاه‌نمایی" یا عناوین مشابه آن تلقی شود، بسیار باریک است و نمی‌شود با تعابیر کلی و بدون معیارهای روشن آن را جرم‌انگاری کرد و برایش مجازات در نظر گرفت. قانون باید روشن و دقیق باشد تا هنرمند نگران نباشد چه چیزی در اندیشه و اثرش ممکن است، بعدها، جرم باشد و مستوجب مجازاتی شود که تمام آینده حرفه‌ای او را از بین ببرد.

سینمای ایران در طول دهه‌ها با تلاش کارگردانان، نویسندگان، و دیگر دست‌اندرکاران خود شکل گرفته و بخش مهمی از اعتبار فرهنگی کشور را در جهان به دست آورده است. اختلاف نظر با یک فیلم یا نقد محتوای آن، امری طبیعی است؛ اما پاسخ به یک اثر هنری نباید سلب موقت یا همیشگی امکان آفرینش از هنرمند باشد.

کانون کارگردانان سینمای ایران خواستار آن است که مفاد این مصوبه با دقت و با توجه به اصول قانون اساسی، حقوق شهروندی، حقوق حرفه‌ای هنرمندان و اصل تناسب جرم و مجازات مورد بازنگری قرار گیرد تا اختلاف نظرهای فرهنگی و هنری منتهی به ایجاد محرومیت‌های مختلف برای سینماگران و هنرمندان نشود.

سینما برای زنده ماندن، به امنیت نیاز دارد؛ اما امنیت سینما فقط امنیت ساختمان‌ها و تجهیزات نیست. امنیت واقعی سینما، امنیت اندیشه و امکان آفرینش آزاد هنری است.

کانون کارگردانان سینمای ایران انتهای پیام/




 مردم ما در جنگ اقتصادی هم پیروز می‌شوند - تسنیم
۹ ساعت قبل / خبرگزاری تسنیم

مردم ما در جنگ اقتصادی هم پیروز می‌شوند - تسنیم

روایت صادق آهنگران از نسل مداحان دیروز و امروز و ماجرای نماهنگ مشترک با حسین طاهری

 ببینید| شکوه و ابهت امام شهید خامنه‌ای(ره) از زبان استاد افشین علا - تسنیم
۱۵ ساعت قبل / خبرگزاری تسنیم

ببینید| شکوه و ابهت امام شهید خامنه‌ای(ره) از زبان استاد افشین علا - تسنیم

استاد افشین علا در گفتگو با برنامه غمزه درباره ویژگی‌های شخصی رهبر شهید انقلاب اسلامی نکاتی بیان کرد.

 غفلت از دین؛ دومین اشتباه بزرگ مصدق که زمینه‌ساز کودتای 28 مرداد شد - تسنیم
۱۰ ساعت قبل / خبرگزاری تسنیم

غفلت از دین؛ دومین اشتباه بزرگ مصدق که زمینه‌ساز کودتای 28 مرداد شد - تسنیم

جامعه شناس سیاسی درباره کودتا 28 مرداد گفت: نادیده گرفتن نقش دین و مذهب یکی از اشتباهات مصدق است.

 کنایه تند و تیز نورا هاشمی به ترانه و شاکی پژمان
۲ ساعت قبل / سایت تابناک

کنایه تند و تیز نورا هاشمی به ترانه و شاکی پژمان

استوری نورا هاشمی فرزند مهدی هاشمی و گلاب آدینه، در نکوهش ملیکا پارسادوست، شاکی پرونده پژمان جمشیدی در ساعات اخیر مورد توجه قرار گرفته است.

 ببینید| رهبری آیت‌الله مجتبی خامنه‌ای حقیقت شگفت‌انگیزی را آشکار کرد - تسنیم
۱۴ ساعت قبل / خبرگزاری تسنیم

ببینید| رهبری آیت‌الله مجتبی خامنه‌ای حقیقت شگفت‌انگیزی را آشکار کرد - تسنیم

افشین علا: مردم آقا را دیده بودند و عاشقشان شده بودند؛ اما حاج‌آقا مجتبی را ندیده، عاشقشان شدند.

 ناگفته‌های مهم افشین علا از گلایه‌هایش در فتنه 88 و برخورد امام شهید - تسنیم
۱۳ ساعت قبل / خبرگزاری تسنیم

ناگفته‌های مهم افشین علا از گلایه‌هایش در فتنه 88 و برخورد امام شهید - تسنیم

افشین علا شاعر برجسته کشور ناگفته‌های بسیار مهمی از گلایه‌هایش در فتنه 88 و نوع برخورد امام شهید را بیان کرد.