قیمت طلا امروز




 روزنامه دنیای اقتصاد / ۱۴۰۵/۰۵/۲۴

راز «وارن بافت» در مورد محیط کار ایده‌آل

«وارن بافت» برای نگارش زندگینامه رسمی‌اش به نام «گلوله برفی: وارن بافت و کسب‌وکار زندگی»، به «آلیس شرودر» (نویسنده کتاب)، دسترسی بی‌سابقه‌ای داد تا نظرات و فلسفه زندگی او را تحلیل و واکاوی کند. نتیجه این واکاوی، کتابی پر از نکته‌های نایاب شد. بافت درباره پیشرفت شغلی نکاتی می‌گوید که جالب توجه است:
 راز «وارن بافت» در مورد محیط کار ایده‌آل
«مردم از من می‌پرسند برای کار باید به کجا بروند و من همیشه به آنها می‌گویم برو برای کسی کار کن که بیش از همه تحسینش می‌کنی. اینکه شغل‌های گذرا و دم دستی را صرفا برای قشنگ شدن رزومه‌ات قبول کنی، دیوانگی است. درست مثل این است که خوشگذرانی را بگذاری برای دوران پیری. کاری را بکن که عاشقش هستی و برای کسی کار کن که بیشترین تمجید و تحسین را برایش قائل هستی. با این کار، بهترین شانس ممکن در زندگی را به خودت داده‌ای.»

سوال این است: به عنوان رئیس آینده، شما بیش از همه چه کسی را تحسین می‌کنید؟ این سوال بسیار مهم است چون ما ساعات بیداری خود را بیش از آنکه با خانواده بگذرانیم، در محیط کار می‌گذرانیم.

برای تشخیص مدیران انسان‌محور از مدیران معمولی، بیایید چند نمونه واضح از کارهایی را بررسی کنیم که بهترین رهبران سازمان انجام می‌دهند تا به عنوان یک مدیر «انسان‌محور» شناخته شوند:

۱. مدیران انسان‌محور، رابطه‌محور هستند

تعجبی ندارد مدیرانی که اعتماد کارکنانشان را به دست می‌آورند، روابطی قوی و سالم نیز با آنها برقرار می‌کنند. تحقیقات موسسه گالوپ، این را به عنوان یکی از عوامل کلیدی موفقیت تایید می‌کند. این تحقیقات نشان می‌دهد که رابطه شخصی کارکنان با مافوق خود، معنا‌دارترین رابطه‌ای است که آنها با سازمانشان دارند.

از سوی دیگر، پیامدهای داشتن رابطه ضعیف با رئیس به قدری سنگین است که به سلامت کارکنان آسیب می‌زند. در گزارش قبلی گالوپ درباره وضعیت مدیران آمریکایی چنین آمده:

«داشتن یک مدیر بد اغلب مثل یک ضربه دو مرحله‌ای است: کارکنان در زمان حضور در محل کار احساس بیچارگی می‌کنند و سپس آن حس عذاب‌آور تا خانه آنها را دنبال می‌کند. این موضوع، استرسشان را چند برابر کرده و سلامتشان را به خطر می‌اندازد.»

حالا همان کارمند را تصور کنید که روز بعد با احساس سرخوردگی و بی‌انگیزگی سر کار می‌آید. این وضعیت چه بر سر عملکرد او و روحیه کل تیم خواهد آورد؟

یادتان نرود: علت اینکه به رهبران انسان‌محور این لقب را داده‌اند این است که آنها واقعا و از ته دل به تک تک نیروهای خود در سطح فردی اهمیت می‌دهند. آنها مشتاقانه علاقه‌مندند که درباره کارکنان خود بیشتر بدانند، از علایق، دغدغه‌ها و رویاهایشان گرفته تا نقاط قوت، استعدادها و اهدافشان.

۲. مدیران انسان‌محور اجازه ریسک کردن می‌دهند

سال‌ها پیش، پژوهشگران گوگل تصمیم گرفتند به یک سوال بنیادی پاسخ دهند: چه چیزی باعث کارآمدی یک تیم در گوگل می‌شود؟

این مطالعه قابل‌توجه که پروژه «ارسطو» نام داشت، به نتایج جالبی رسید. محققان دریافتند آنچه واقعا اهمیت داشت، افراد حاضر در تیم نبودند، بلکه نحوه همکاری اعضای تیم با یکدیگر بود.

مهم‌ترین اولویت، نیاز تیم‌ها به تجربه «امنیت روانی» بود؛ یعنی یک باور مشترک در میان اعضای تیم که حس کنند فضا برای ریسک‌پذیری در ارتباطات، اعتراف به اشتباه، پرسیدن سوال یا ارائه یک ایده جدید، کاملا امن است.

وقتی مدیران بستری فراهم می‌کنند که تیم‌ها امنیت روانی بالاتری را تجربه کنند، احتمال آن که گوگل را ترک کنند کاهش می‌یابد و تمایل بیشتری پیدا می‌کنند تا از ایده‌های متنوع هم‌تیمی‌های خود بهره ببرند. شاید برایتان سوال است که نتیجه این میزان از آزادی خلاقانه و ریسک‌پذیری بدون ترس و سرزنش چه بود. این رویه جدید، باعث افزایش درآمد شرکت شد.

۳. مدیران انسان‌محور فروتنی فوق‌العاده‌ای نشان می‌دهند

یافته‌ها نشان می‌دهد که انسان‌محورترین رهبران سازمانی، همان‌طور که در کتاب «از خوب به عالی» نوشته «جیم کالینز» آمده، از منافع خودخواهانه دست می‌کشند. اگرچه فروتنی آنقدرها هم واژه «دهان‌پرکنی» به نظر نمی‌رسد، اما من در کتاب خودم به نام «رهبری انسانی»، به تحقیقات زیادی استناد کرده‌ام که اثبات می‌کنند فروتنی تا چه حد بر دیگران تاثیر مثبت می‌گذارد.

در اصل، مدیران فروتن بدون غرور و تکبر به بزرگی می‌رسند. آنها از خودخواهی به سمت فروتنی حرکت می‌کنند که می‌تواند نتایج را به نفع آنها دگرگون کند.

۴. مدیران انسان‌محور باعث رشد افرادی می‌شوند که به آنها خدمت می‌کنند

برای افزایش نفوذ خود به عنوان یک رهبر سازمانی، این نکته را ملکه ذهن کنید: رهبری سازمان یعنی خدمت به دیگران. برای اینکه ببینید کجای طیف مدیران انسان‌محور قرار دارید، یک سوال فوق‌العاده کلیدی وجود دارد که همین حالا باید از خود بپرسید: «من هر روز برای بهبود زندگی کارکنانم چه کار می‌کنم؟»

در نهایت، همه چیز به همین نکته ختم می‌شود. وقتی بتوانید ویژگی‌های مدیریتی‌ای از خود بروز دهید که اعتماد، تعهد و وفاداری را در میان کارکنان تقویت کند، موانع را از سر راهشان بردارد، مسیر را برای موفقیتشان هموار سازد و به کارشان هدف و معنا ببخشد، دیگران شما را به عنوان انسان‌محورترین مدیر خواهند شناخت؛ و این به نفع کسب‌وکارتان نیز خواهد بود.

منبع: Fast Company این مطلب برایم مفید است 0 نفر این مطلب را پسندیده اند کپی شد




افزایش ریسک پولی‌سازی کسری بودجه

 افزایش ریسک پولی‌سازی کسری بودجه
 روزنامه آرمان امروز / ۳ ساعت قبل
آرمان امروز : وحید شقاقی شهری- تضعیف هم‌زمان دو منبع اصلی تأمین مالی دولت یعنی درآمدهای نفتی قابل دسترس و درآمدهای مالیاتی، به‌طور طبیعی ریسک اتکای بیشتر بودجه به منابع تورم‌زا را افزایش می‌دهد، اما این به آن معنا نیست که دولت ناگزیر و بی‌واسطه به سمت انتشار «پول بدون پشتوانه» حرکت می‌کند. وی افزود: [ ]

آرمان امروز : وحید شقاقی شهری- تضعیف هم‌زمان دو منبع اصلی تأمین مالی دولت یعنی درآمدهای نفتی قابل دسترس و درآمدهای مالیاتی، به‌طور طبیعی ریسک اتکای بیشتر بودجه به منابع تورم‌زا را افزایش می‌دهد، اما این به آن معنا نیست که دولت ناگزیر و بی‌واسطه به سمت انتشار «پول بدون پشتوانه» حرکت می‌کند.

وی افزود: در صورت تشدید کسری بودجه، آنچه در ادبیات اقتصادی عملاً رخ می‌دهد، پولی‌سازی کسری بودجه از مسیرهایی مانند استفاده مستقیم یا غیرمستقیم از منابع بانک مرکزی، فشار بر شبکه بانکی، برداشت از تنخواه، تأخیر در بازپرداخت بدهی‌ها یا فروش اوراقی است که در نهایت می‌تواند به ترازنامه بانکی و سپس به پایه پولی منتقل شود.

شقاقی شهری ادامه داد: بنابراین سؤال اصلی این نیست که آیا «چاپ پول» رخ می‌دهد یا نه، بلکه این است که درجه و شکل انتقال کسری بودجه به متغیرهای پولی تا چه حد خواهد بود. اختلال در بازگشت ارز نفتی، فشار نقدینگی دولت را افزایش می‌دهد

این اقتصاددان با اشاره به آثار اختلال در بازگشت ارزهای نفتی گفت: اگر بازگشت ارزهای نفتی با اختلال مواجه شود، دولت از نظر حسابداری ممکن است همچنان فروش اسمی نفت را ثبت کرده باشد، اما از نظر نقدینگی در دسترس برای پوشش مخارج با محدودیت عملیاتی روبه‌رو خواهد شد.

وی افزود: از سوی دیگر، کاهش فعالیت‌های تولیدی و افت سود بنگاه‌ها، هم پایه مالیات‌ستانی را کوچک می‌کند و هم تحقق‌پذیری درآمدهای مالیاتی مصوب را کاهش می‌دهد. ترکیب این دو وضعیت، کسری بودجه را از یک شکاف قابل مدیریت به یک کسری ساختاری با فشار نقدینگی بالا تبدیل می‌کند.

شقاقی شهری تصریح کرد: در چنین شرایطی اگر دولت هم‌زمان حاضر به کاهش هزینه‌ها، اصلاح یارانه‌ها یا افزایش درآمدهای پایدار نباشد، احتمال حرکت به سمت شیوه‌های تورم‌زا افزایش می‌یابد.

وی ادامه داد: بنابراین ریسک استفاده از پول پرقدرت و روش‌های شبه‌پولی برای جبران کسری افزایش پیدا می‌کند، اما این روند معمولاً تدریجی، غیرشفاف و از طریق چند کانال هم‌زمان رخ می‌دهد و صرفاً به شکل اعلام رسمی چاپ پول نیست.




بازار جهانی مسکن در تنگنای قیمت ، کمبود و نابرابری

 بازار جهانی مسکن در تنگنای قیمت ، کمبود و نابرابری
 روزنامه آرمان امروز / ۳ ساعت قبل
آرمان امروز : بحران مسکن در جهان دیگر صرفاً به کمبود سرپناه یا گسترش حاشیه‌نشینی محدود نیست؛ افزایش قیمت مسکن نسبت به درآمد، فشار هزینه اجاره، رشد سریع شهرنشینی و تشدید ریسک‌های اقلیمی، دسترسی به مسکن مناسب را به یکی از چالش‌های مهم اقتصادی شهرهای جهان تبدیل کرده است. گزارش «شهرهای جهان ۲۰۲۶» سازمان ملل [ ]

آرمان امروز : بحران مسکن در جهان دیگر صرفاً به کمبود سرپناه یا گسترش حاشیه‌نشینی محدود نیست؛ افزایش قیمت مسکن نسبت به درآمد، فشار هزینه اجاره، رشد سریع شهرنشینی و تشدید ریسک‌های اقلیمی، دسترسی به مسکن مناسب را به یکی از چالش‌های مهم اقتصادی شهرهای جهان تبدیل کرده است. گزارش «شهرهای جهان ۲۰۲۶» سازمان ملل متحد نشان می‌دهد در کنار این بحران، بخش مسکن و ساخت‌وساز یکی از موتورهای مهم تولید و اشتغال در اقتصاد جهانی است؛ موضوعی که سیاست‌گذاری مسکن را از یک مسئله صرفاً اجتماعی به یک مسئله اقتصادی تبدیل می‌کند.

بر اساس فصل نخست گزارش UN-Habitat، بسته به تعریف و دامنه محرومیت مسکونی، بیش از ۳.۴ میلیارد نفر در جهان با نوعی از ناکفایتی در دسترسی به مسکن مناسب مواجه‌اند. این برآورد دامنه گسترده‌ای از محرومیت‌ها، از جمله دسترسی نداشتن به خدمات پایه آب و بهداشت را نیز دربرمی‌گیرد. در تعریف محدودتر، بیش از ۱.۶ میلیارد نفر با یکی از اشکال محرومیت مسکونی مواجه‌اند و بیش از ۱.۱ میلیارد نفر نیز در سکونتگاه‌های غیررسمی و حاشیه‌ای زندگی می‌کنند.

اگرچه سهم جمعیت شهری ساکن در سکونتگاه‌های غیررسمی از ۳۱.۲ درصد در سال ۲۰۰۰ به ۲۴.۸ درصد در سال ۲۰۲۲ کاهش یافته، تعداد مطلق این جمعیت همچنان افزایش پیدا کرده است. سه منطقه آسیای مرکزی و جنوبی، آسیای شرقی و جنوب شرقی و آفریقای جنوب صحرا به تنهایی بیش از ۸۵ درصد جمعیت ساکن در سکونتگاه‌های غیررسمی جهان را در خود جای داده‌اند.

در همین حال، بحران دسترسی به خدمات پایه نیز ابعاد گسترده‌ای دارد. تا سال ۲۰۲۴، حدود ۲.۲ میلیارد نفر در جهان به آب آشامیدنی مدیریت‌شده و ایمن دسترسی نداشتند و ۳.۴ میلیارد نفر نیز از خدمات بهداشتی مدیریت‌شده محروم بودند. این ارقام نشان می‌دهد مسئله مسکن مناسب، فراتر از داشتن یک واحد مسکونی و به کیفیت و زیرساخت‌های محل زندگی نیز وابسته است.

وقتی مسکن از درآمد خانوارها جلو می‌زند

یکی از مهم‌ترین ابعاد بحران مسکن، مسئله «مقرون‌به‌صرفگی» است. بر اساس گزارش، ۴۴ درصد خانوارهای مستأجر جهان بیش از ۳۰ درصد درآمد خود را صرف مسکن می‌کنند؛ سطحی که معمولاً به‌عنوان آستانه فشار هزینه‌ای مسکن در نظر گرفته می‌شود. این فشار در برخی مناطق شدیدتر است. در آفریقای جنوب صحرا، ۵۵ درصد خانوارهای مستأجر بیش از ۳۰ درصد درآمد خود را صرف مسکن می‌کنند. این نسبت در اروپا و آمریکای شمالی ۵۰ درصد و در آمریکای لاتین و کارائیب ۴۸ درصد است.

همزمان، قیمت مسکن نیز نسبت به درآمد خانوارها افزایش یافته است. نسبت جهانی قیمت مسکن به درآمد از ۹.۳ در سال ۲۰۱۰ به ۱۱.۲ در سال ۲۰۲۳ رسیده است. این شاخص در سال ۲۰۲۳ در آسیای مرکزی و جنوبی به ۱۶.۸ و در آسیای شرقی و جنوب شرقی به ۱۷.۵ رسیده بود.

به این ترتیب، مسئله مسکن تنها این نیست که آیا در یک شهر به اندازه کافی خانه ساخته می‌شود یا نه؛ بلکه این است که آیا درآمد خانوارها توان خرید یا اجاره این خانه‌ها را دارد یا خیر.

کمبود ۲۶۸.۸ میلیون واحد مسکونی

در کنار مسئله قیمت، شکاف میان عرضه و تقاضا نیز همچنان گسترده است. برآورد گزارش «شهرهای جهان ۲۰۲۶» نشان می‌دهد کمبود جهانی مسکن بیش از ۲۶۸.۸ میلیون واحد است. برآورد بانک جهانی برای ۶۴ کشور نوظهور نیز از کمبود حدود ۲۶۸ میلیون واحد مسکونی حکایت دارد؛ کسری‌ای که نیاز مسکونی حدود ۱.۲۶ میلیارد نفر را دربر می‌گیرد. در آفریقای جنوب صحرا نیز دست‌کم ۱۰۰ میلیون واحد مسکونی اضافی مورد نیاز است.

این شکاف در شرایطی ایجاد شده که شهرنشینی جهان همچنان با سرعت ادامه دارد. نرخ رشد سالانه جمعیت شهری در مناطق کمتر توسعه‌یافته طی سال‌های ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۵ حدود ۱.۷ درصد بوده، در حالی که این نرخ در مناطق توسعه‌یافته تنها ۰.۳ درصد بوده است.

برآوردها نشان می‌دهد تا سال ۲۰۵۰ حدود ۱.۷ میلیارد نفر دیگر به جمعیت شهری جهان اضافه خواهند شد و جمعیت شهری جهان به حدود ۶.۵ میلیارد نفر خواهد رسید. بنابراین، فشار تقاضا بر بازار مسکن در دهه‌های آینده نیز ادامه خواهد داشت.

چرا مسکن گران‌تر شده است؟

گزارش UN-Habitat مجموعه‌ای از عوامل را در تشدید بحران مسکن مؤثر می‌داند؛ از رشد شهرنشینی و افزایش قیمت زمین گرفته تا افزایش نابرابری، مالی‌سازی بازار مسکن، هزینه ساخت‌وساز، ضعف نظام برنامه‌ریزی و آثار جنگ و تغییرات اقلیمی. در کشورهای توسعه‌یافته، افزایش قیمت زمین می‌تواند تا ۸۰ درصد افزایش قیمت مسکن از دهه ۱۹۵۰ تاکنون را توضیح دهد. در کنار زمین، افزایش تقاضا برای فضای مسکونی نیز بر قیمت‌ها فشار وارد کرده است.

برای نمونه، در آمریکا متوسط متراژ خانه از ۱۵۴ مترمربع در سال ۱۹۷۳ به ۲۵۰ مترمربع در سال ۲۰۱۵ افزایش یافته، در حالی که اندازه متوسط خانوار از ۳.۱ نفر به ۲.۵ نفر کاهش پیدا کرده است. به این ترتیب، سرانه فضای مسکونی تقریباً دو برابر شده است. در چین نیز سرانه فضای مسکونی شهری از ۵.۷ مترمربع در سال ۱۹۵۶ به ۳۸.۶ مترمربع در سال ۲۰۲۰ رسیده است؛ افزایشی بیش از شش برابر.

این در حالی است که هزینه ساخت هر فوت مربع در آمریکا، با تعدیل تورمی، بین سال‌های ۱۹۸۰ تا ۲۰۱۵ تقریباً ثابت مانده است؛ اما قیمت واقعی مسکن در سال ۲۰۲۳ نسبت به سال ۲۰۰۰ حدود ۶۵ درصد بالاتر بوده است. این تفاوت نشان می‌دهد افزایش قیمت مسکن را نمی‌توان صرفاً با افزایش هزینه ساخت توضیح داد و عواملی مانند زمین، تأمین مالی و شرایط بازار نیز نقش مهمی دارند.

مسکن؛ ۱۳ درصد اقتصاد جهان

با وجود ابعاد اجتماعی بحران، مسکن یکی از بخش‌های مهم اقتصاد جهانی نیز محسوب می‌شود. بر اساس گزارش UN-Habitat، بخش ساخت‌وساز حدود ۱۳ درصد GDP جهان را تشکیل می‌دهد و برای حدود ۷.۷ درصد جمعیت شاغل جهان، معادل حدود ۲۸۷ میلیون نفر، اشتغال ایجاد می‌کند. در آمریکا، مسکن به‌طور مستمر ۱۵ تا ۱۸ درصد GDP را تشکیل داده است. همچنین مطالعه‌ای در ۱۱ اقتصاد نوظهور نشان می‌دهد سهم ترکیبی سرمایه‌گذاری و خدمات مسکن از GDP این کشورها بین ۶.۹ تا ۱۸.۵ درصد و به‌طور متوسط ۱۳.۱ درصد بوده است.

بنابراین، مسکن تنها کالایی برای مصرف خانوار نیست. زمین، ساخت‌وساز، مصالح، خدمات مهندسی، حمل‌ونقل، خدمات مالی، اجاره و خریدوفروش، همگی در زنجیره اقتصادی مسکن قرار می‌گیرند.

هر دلار سرمایه‌گذاری در مسکن چقدر اقتصاد را تحریک می‌کند؟

اهمیت اقتصادی مسکن زمانی بیشتر مشخص می‌شود که به اثر ضریبی آن نگاه کنیم. بر اساس مطالعات مورد اشاره در گزارش، در آسیای جنوبی هر یک دلار سرمایه‌گذاری در بخش مسکن می‌تواند تا پنج دلار درآمد ایجاد کند. در ۹ اقتصاد نوظهور نیز هر یک میلیون دلار خروجی ساخت‌وساز می‌تواند بین ۴۳ تا ۱۸۲ شغل مستقیم و غیرمستقیم ایجاد کند.




همتی: تفاهم نامه اسلام آباد از نظر اقتصادی به نفع کشور بود| درآمد ما از فروش نفت صفر شده؛ یک واقعیتی است که نفت صادر نمی‌کنیم| قدرت خرید مردم را با تدبیر و آرامش اوضاع جبران خواهیم کرد

 همتی: تفاهم نامه اسلام آباد از نظر اقتصادی به نفع کشور بود| درآمد ما از فروش نفت صفر شده؛ یک واقعیتی است که نفت صادر نمی‌کنیم| قدرت خرید مردم را با تدبیر و آرامش اوضاع جبران خواهیم کرد
 سایت اقتصادنیوز / ۳ ساعت قبل
اقتصادنیوز: رئیس کل بانک مرکزی درباره آزادسازی منابع ایران اظهار داشت: درباره عددهای مشخصی که در فضای مجازی دست‌به‌دست می‌شود، نمی‌توان بر مبنای شایعات اظهارنظر کرد؛ موضوع تفاهم اسلام‌آباد و آزادسازی منابع، بحثی جداگانه است. منابعی که قرار بود بر اساس این تفاهم آزاد شود، هنوز آزاد نشده‌اند.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، عبدالناصر همتی شامگاه چهارشنبه در گفت و گوی ویژه خبری به تشریح اقدامات بانک مرکزی برای افزایش تاب آوری کشور در شرایط جنگ و تحریم پرداخت و عملکرد این نهاد در ارتقای تاب آوری کشور را قابل قبول دانست.

رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به حضورش در اجلاس بریکس اظهار داشت: بریکس از این نظر برای کشور ما اهمیت دارد که اعضای این اتحادیه از جمله هند روسیه چین برزیل و آفریقای جنوبیجزو شرکای اصلی تجاری و همراهان سیاسی ما در مسائل بین‌المللی هستند.

وی با بیان اینکه نظر اعضای بریکس اگر از ایده به عمل برسد، اتفاق مهمی خواهد بود، افزود: من در این اجلاس این موضوع را مطرح کردم که بریکس باید به سمت عملیاتی کردن ایده‌هایش حرکت کند؛ من به آینده اتحادیه بریکس در خصوص افزایش مبادلات تجاری بین کشورهای عضو، امیدوارم.

من در اجلاس بریکس پیشنهاد ایجاد یک کانال مالی یا کریدور مالی را ارائه کردم همانند کریدورهای حمل و نقلی یا ژئوپلیتیکی؛ در این کوریدورهای مالی باید بتوانیم با استفاده از رمز دارایی‌های کشورها با یکدیگر تبادلات داشته باشیم و وابستگی خود را به ارزهای کشورهای دیگر کاهش دهیم؛ این ایده قابل اجراست و می‌تواند اقتصاد کشورهای عضو بریکس را به پیش ببرد.

همتی افزود: در حاشیه اجلاس بریکس با روسای بانک‌های مرکزی هند روسیه و چین دیدار و مذاکرات خوبی داشتیم و به توافقات مناسبی دست یافتیم و دنبال ایجاد توافقات دو یا سه جانبه میان کشورهای عضو بریکس هستیم تا بتوانیم هم همکاری‌های مالی و هم تبادلات تجاری را به پیش ببریم. وعده دولت عراق برای پرداخت مطالبات ایران

رئیس کل بانک مرکزی به سفر اخیرش به عراق اشاره کرد و با اشاره به اینکه روابط خوب سیاسی و اقتصادی با عراق داریم، اظهار داشت: پیش از جنگ ۱۲ میلیارد دلار صادرات به این کشور داشتیم که شامل ۴ میلیارد به بخش دولت (گاز و برق و امور مرتبط)، ۸ میلیارد مربوط به بخش خصوصی بوده است.

وی افزود: یکی از مشکلات صادرات بخش خصوصی به عراق ا این بوده که تعرفه‌ها و اختلاف نرخ ارزی در عراق باعث کاهش قدرت رقابتی صادرکنندگان ایرانی شده است و در حال بحث درباره راهکارها با وزیر دارایی و تجارت هستیم.

همتی با اشاره به مطالبات ایران از این کشور اظهار داشت: بابت مطالبات از دولت عراق آنها آعده داده‌اند رسیدگی خواهند کرد؛ اما عراق نیز با مشکلاتی مواجه است، از جمله بسته بودن تنگه هرمز، پرداخت حقوق کارکنان از درآمد نفت که طی ۳–۴ ماه اخیر کند شده بود؛ درباره پول های ایران در بانک عراقی باید بگویم درباره حل و تسهیل انتقال و استفاده از آن صحبت شده است و انتظار بهبود وجود دارد.

رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: در دیدار با نخست‌وزیر عراق نتیجه گرفتیم که با تکیه بر منابع بانک تی‌وی‌ای عراق (TBI Bank) بتوانیم پشتوانه‌ای برای صدور ضمانتنامه پیمانکاران ایرانی در عراق فراهم کنیم؛ نخست‌وزیر عراق این موضوع را پذیرفت و دستور مساعد صادر شد. تفاهم نامه اسلام آباد از نظر اقتصادی به نفع کشور بود

رئیس کل بانک مرکزی درباره آزادسازی منابع ایران اظهار داشت: درباره عددهای مشخصی که در فضای مجازی دست‌به‌دست می‌شود، نمی‌توان بر مبنای شایعات اظهارنظر کرد؛ موضوع تفاهم اسلام‌آباد و آزادسازی منابع، بحثی جداگانه است. منابعی که قرار بود بر اساس این تفاهم آزاد شود، هنوز آزاد نشده‌اند.

همتی تاکید کرد: تفاهم‌نامه از نظر اقتصادی به نفع کشور بود و برای تهیه و پیشبرد آن کار و تلاش زیادی انجام شد. این توافق می‌توانست پایه مناسبی برای ادامه همکاری‌ها باشد، اما اکنون به هر دلیلی در محاق قرار گرفته است. امیدواریم با احیای آن، مذاکرات بر مبنای منافع ملی کشور ادامه یابد.

وی ادامه داد: دولت و شورای عالی امنیت ملی مصمم هستند همه اقدامات در این مسیر، بر پایه منافع ملی و با تأیید مقام معظم رهبری پیگیری شود. یکی از بندهای این تفاهم نیز آزادسازی منابع ایران بود.

وی با بیان اینکه در قطر تفاهم‌های اولیه‌ای صورت گرفته بود تا در مجموع ۱۲ میلیارد دلار از منابع ایران به شکلی قابل استفاده شود، افزود: این رقم شامل ۶ میلیارد دلار منابعی که از گذشته در قطر وجود داشت و ۶ میلیارد دلار دیگر که در نقاط دیگر نگهداری می‌شد.

رئیس کل بانک مرکزی خاطر نشان کرد: قرار بود قطر به پشتوانه این منابع، یک خط اعتباری در اختیار ایران قرار دهد تا استفاده از منابع معطل نماند. در ادامه و پس از اجرای قطعی توافق، امکان برداشت از منابع اصلی نیز فراهم می‌شد.

وی تصریح کرد: تفاهم‌های بانکی امضا شده بود و ۲ یادداشت تفاهم و قرارداد جدی نیز به امضا رسیده بود؛ با این حال، بر اساس اطلاعاتی که از بخش اقتصادی دارم، فعلاً اتفاق خاص و عملیاتی در این زمینه رخ نداده است. دولت کشور را در این شرایط خیلی خوب اداره کرده است

رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: در اینکه محدودیت صادرات نفت داریم شکی نیست من با عراقی‌ها و قطری‌ها هم صحبت کردم؛ درآمد آنها هم از فروش نفت صفر شده است؛ برای ما هم این اتفاق افتاده است و یک واقعیتی است که نفت صادر نمی‌کنیم اما دولت و بانک مرکزی پیش‌بینی‌های لازم را برای این موارد کرده‌است

همتی ادامه داد: فرق ما با عراق و قطر این است که آنها به ذخایر بانک مرکزی خود دسترسی دارند ولی ذخایر ارزی ما را آمریکایی‌ها مسدود کردند و اجازه برداشت نمی‌دهند.

وی افزود: با وجود شرایط کنونی، بعید می‌دانم بهتر از وضعیت فعلی امکان اداره کشور وجود داشت؛ من سال‌های ۹۷، ۹۸ و ۹۹ هم رئیس کل بانک مرکزی بودم شرایط آن موقع هم تا حدودی مشابه الان بود ولی شرایط کنونی بسیار سخت‌تر از سال‌های آخر دهه ۹۰ است.

رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: معتقدم دولت کشور را خیلی خوب اداره کرده؛ در شرایطی قرار داریم که درآمدهای نفتی، مالیاتی، درآمدهای بیمه تامین اجتماعی و سایر درآمدهایمان تحت تاثیر قرار گرفته است؛ همه این‌ها در اقتصاد تاثیر می‌گذارند

همتی یادآور شد: در شرایط جنگ ۴۰ روزه پیش‌بینی‌هایی کرده بودیم که حتی تامین ارز واردات کالاهای اساسی و دارو نسبت به ۵ ماهه اول سال گذشته خیلی بهتر است در ۵ ماهه امسال ۳۰ درصد بیشتر از مدت مشابه سال گذشته تامین ارز دارو و تجهیزات پزشکی شده و تامین ارز کالاهای اساسی و کشاورزی تقریباً ۸ درصد کمتر از ۵ ماهه پارسال بوده است کالاهای اساسی در بازار وجود دارد

رئیس کل بانک مرکزی اظهار داشت: در سال ۹۸ خدمت رهبر شهید انقلاب عرض کردم که هر جا می روم، پول ما را نمی دهند و از چهار پنج تا کشوری که پول داشیم، هیچ کدام همراهی می کنند. ایشان فرمودند «پس نتیجه می گیریم برو قوی شو اگر راحت جهان طلبی» بعد همین کافی بود ببینید از اون سال تا امسال قوی شدیم؛ بانک مرکزی باید قوی باشد که نتوانند پولش را بلوکه کند.

همتی افزود: البته بانک مرکزی نمی تواند جلوی بلوکه شدن را بگیرد اما می تواند پول را بگیرد پس بنابراین ما قوی شدیم و الان قوی هستیم؛ نمی خوام بگم قوی قوی شدیم ولی بازم کشورها مقاومت می کنند. چگونه ما توانستیم تا الان کشور را اداره کنیم؟ در جامعه نگاه بکنید و در بازار بروید، می بینید که کالای اساسی داریم می دانم که گران است اما هست. قدرت خرید مردم را با تدبیر و آرامش اوضاع جبران خواهیم کرد

رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به حضورش در میان مردم و شنیدن مشکلات آنها اظهار داشت: بعد از جنگ تعداد بیکاری جوانان زیاد شده است ما باید کاری برای آنها بکنیم، در مورد بازسازی جنگ باید برنامه ریزی منابع داشته باشیم که همه اینها محدودیت های کشور است.

همتی تاکید کرد: در این شرایط تقریبا صادرات نفت قطع شده است ما آنقدر برنامه ریزی مان درست بوده است که منابع ارزی داریم.

وی افزود: من به مقام معظم رهبری هم نامه نوشتم که شما از نظر تامین کالای اساسی و دارو اصلا نگرانی نداشته باشید، بانک مرکزی و دولت تامین می کند و الان هم می گوییم که تامین می‌کنیم؛ اکنون در بازار هیچ کمبودی وجود ندارد و جزو برنامه ریزی ما بوده است.

وی با تاکید بر اثر تحریم و محاصره بر اقتصاد ایران اظهار داشت: ما چهار تا پنج موضوع از جمله تحریم حداکثری، محاصره، قطع صادرات نفت و ناترازی بودجه داریم که هر کدام از آنها بر اقتصاد فشار وارد می کند؛

یکی از کشورهای همسایه به من گفت اگر در کشور ما یک پنجم این اتفاقاتی که در کشور شما اتفاق افتاده، می افتاد ما نمی توانستیم کشور را اداره کنیم.

همتی خاطر نشان کرد: قدرت خرید مردم کاهش پیدا کرده با تدبیر و آرامش اوضاع جبران خواهیم کرد. بانک مرکزی توانست رشد تورم را مهار کند/عملکرد ما قابل قبول است

رئیس کل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه بانک مرکزی به تنهایی نمی‌تواند همه مشکلات را حل کند، اظهار داشت: اجرای سیاست‌های پولی، ارزی و اعتباری، تأمین منابع ارزی و کنترل بانک‌ها و تأمین مالی تولید همگی زیر نظر تصمیمات بانک مرکزی است، اما آینده به شرایط و مدیریت کلان اقتصاد بستگی دارد.

همتی افزود: باور دارم با امکانات و تدابیر موجود بانک مرکزی، عملکرد قابل قبولی دارد؛ هدف من تورم تک‌رقمی و کنترل نقدینگی است، هرچند با کمبود بودجه و ارز در سال گذشته بانک مرکزی ناچار به تأمین نقدینگی شد.

وی ادامه داد: قصد داریم شرایط را با وضعیت عملکردی مقایسه کنیم و به منافع عامه توجه کنیم. من نگفته‌ام کاری نمی‌شود کرد؛ بلکه می‌گویم تلاش می‌کنیم حداکثر کارایی را با شرایط موجود داشته باشیم.

رئیس کل بانک مرکزی با یادآوری اینکه تورم ماه گذشته تقریباً با کاهش سرعت رو به رو شد، اظهار داشت: این روند به سرعت قابل توقف نیست و ممکن است در مرداد-شهریور اثرگذاری‌های جزئی مانند اجاره‌ها وجود داشته باشد، اما انتظار دارم تورم امسال نسبت به ماه قبل تفاوت زیادی نداشته باشد. برخی تصور می‌کردند ابرتورم رخ می‌دهد اما فعلاً چنین نشده است.

همتی خاطر نشان کرد: قیمت کالاهای اساسی به دلیل حذف نرخ ارز ترجیحی و تبدیل آن به قیمت آزاد، افزایش یافت؛ این رفتار طبیعی بود و تورم ناشی از این تغییر قابل پیش‌بینی بود. تورم فروردین تا خرداد ناشی از فشارهای هزینه‌ای و انتظارات تورمی ناشی از تصمیمات پتروشیمی‌ها و فولاد بود که باعث برگشت موج تورم شد.

وی افزود: بانک مرکزی مهمترین وظیفه‌اش مهار تورم است و با اقدامات اخیر توانسته است تورم را کنترل کند و به تدریج کاهش دهد. اقدامات شامل تقویت ترمز ترازنامه بانک‌ها، برخورد با تخلفات مدیران (عدم پرداخت پاداش و احتمال رد صلاحیت)، محدودیت‌های بیشتر برای بانک‌ها، اصلاح سپرده قانونی و سایر ابزارهای نظم‌دهی هستند.

رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: هدف نهایی این است که تورم به سطح قابل قبول برسد و این مسیر را با هماهنگی با سایر سیاست‌ها ادامه خواهیم داد. درباره نرخ ارز نیز این اقدامات با هم ارتباط دارند و عملکرد بانک مرکزی در این حوزه نیز قابل قبول است. بانک مرکزی نوسانات ارز را با افزایش ذخایر اسکناس کنترل می‌کند

همتی درباره مدیریت بازار ارز اظهار داشت: نوسانات کوتاه‌مدت و اخبار لحظه‌ای رسانه‌ها درباره قیمت ارز، ملاک ارزیابی سیاست‌گذار نیست، آنچه برای بانک مرکزی اهمیت دارد، روند میان‌مدت و بلندمدت نرخ ارز است.

رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: از آغاز جنگ تاکنون، در حدود ۶ ماه گذشته، نرخ ارز در بازار غیررسمی حدود ۱۶ درصد افزایش یافته است. با وجود جنگ، محاصره، تحریم‌های نفتی و فشارهای مختلف، نرخ ارز در بازار آزاد بیش از این میزان رشد نکرده که نشان‌دهنده مدیریت بانک مرکزی در افق میان‌مدت و بلندمدت است؛ سیاست ما فشار بر عرضه با هدف پایین آوردن نرخ ارز نیست؛ بلکه تلاش می‌کنیم با اتخاذ سیاست‌های درست، نوسانات بازار را کنترل کنیم.

وی افزود: مردم می‌توانند با ارائه کارت ملی، تا سقف یک‌هزار یورو از صرافی‌ها خرید کنند. در مقاطعی که مطرح می‌شد بانک مرکزی در حال «پاشی» ارز است، آمارها نشان می‌دهد فروش ارز با نرخ توافقی انجام شده است.

وی با ارایه آماری از سیاست گذاری های ارزی اظهار داشت: از دی‌ماه سال گذشته تاکنون، حدود ۱.۷ میلیارد دلار خرید و ۰.۳ میلیارد دلار فروش ارز انجام شده است؛ بنابراین، در مجموع ۱.۴ میلیارد دلار به ذخایر اسکناس بانک مرکزی افزوده شده است.

رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: اجرای سیاست درست می‌تواند نوسانات بازار ارز را کنترل کند؛ با این حال، در شرایطی که اقتصاد کشور با فشارهای متعدد روبه‌روست، درباره آینده نمی‌توان با قطعیت سخن گفت.

همتی گفت: هدف این است که به دنیا نشان دهیم کشور برنامه دارد و اقتصاد ایران، در کنار نیروهای مسلح و مردم، به‌گونه‌ای مدیریت و برنامه‌ریزی می‌شود که آسیبی به کشور وارد نشود. امیدواریم همکاران در این مسیر موفق باشند. تامین ارز دارو و نقدینگی بخش تولید

رئیس کل بانک مرکزی همچنین گفت: با تعدیل نرخ ارز، نیاز واحدهای تولیدی به نقدینگی به‌شدت افزایش یافته است؛ بنابراین برنامه‌ریزی‌هایی برای به حداقل رساندن آسیب به بخش تولید انجام شده است. در پنج ماه نخست امسال، تسهیلات اعطایی بانک‌ها به حدود چهار هزار همت رسیده که نزدیک به ۷۲ تا ۷۳ درصد آن به کسب‌وکارها و تأمین سرمایه در گردش اختصاص یافته است.

همتی گفت: برای شرکت‌های داروسازی نیز ۱۵۰ همت نقدینگی تأمین شده است و پیش‌بینی می‌شود این رقم تا پایان سال به ۳۰۰ همت برسد تا فرآیند تولید و تحویل دارو به‌موقع انجام شود.

وی با تاکید بر اینکه در حوزه تولید، از روش‌های زنجیره‌ای تأمین مالی حمایت می‌کنیم، اظهار داشت: گام، برات الکترونیکی و فاکتورینگ، سه روش اصلی هستند که از سال ۱۳۹۹ پایه‌گذاری شده‌اند. در پنج ماه نخست امسال، حدود ۱۸۰ همت تأمین مالی از این طریق انجام شده است؛ در حالی که این رقم در پنج ماهه نخست سال گذشته حدود ۱۱ همت بود.

همتی خاطر نشان کرد: هدف‌گذاری شده است تا پایان سال نزدیک به ۷۰۰ همت از طریق این روش‌ها در اختیار تولیدکنندگان قرار گیرد.

رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه واحدهای تولیدی همچنان با کمبود ارز مواجه‌اند، اظهار داشت: ارز در دسترس، در مقایسه با پنج ماهه نخست سال گذشته، حدود ۳۰ درصد کاهش یافته و این مسئله ممکن است باعث شود مواد اولیه کافی در اختیار واحدهای تولیدی قرار نگیرد.

وی افزود: برنامه‌ریزی شده است از منابع خارج از کشور و سایر ظرفیت‌های موجود برای تأمین ارز مورد نیاز صنایع استفاده شود تا این مشکل تا پایان تابستان تا حدودی برطرف شود.

همتی خاطر نشان کرد: قول داده بودم امسال مقداری به این منابع اضافه کنم، اما ترجیح داده شد تأمین منابع دارو و کالاهای اساسی در اولویت قرار گیرد تا بتوانیم نیازهای این بخش‌ها را تأمین کنیم. با وجود این، تأمین سایر نیازها را نیز پیگیری خواهیم کرد.

این عضو کابینه چهاردهم ادامه داد: تصمیم‌گیری‌ها تابع برنامه‌ریزی‌های کلان است و به‌صورت مقطعی انجام نمی‌شود. ما با ثبات یا تغییرات مداوم در بازارها مواجه هستیم و تصمیم‌ها و اقدامات روزانه می‌تواند بر بازار تأثیر بگذارد.

همتی با بیان اینکه توانمندی های ایران در این جنگ نمایان شد، گفت: نمایندگان کشورهای همسایه و دیگر کشورها مطرح می‌کنند که جمهوری اسلامی ایران به‌طور مستقل و با قدرت در برابر فشارهای استکباری ایستادگی می‌کند. این ایستادگی برای حفظ عزت کشور، عزت مردم و مسیری که مردم انتخاب کرده‌اند، اهمیت دارد.

وی با تاکید بر اینکه شرایط اقتصادی سخت است، افزود: فشار بر مردم و کاهش قدرت خرید وجود دارد. تمام تلاش ما این است که هم عزت کشور و هم معیشت مردم حفظ شود و مشکلات، تا حد امکان، کاهش یابد. بانک‌ها طی ۵ ماهه امسال چهار هزار همت تسهیلات دادند

رئیس کل بانک مرکزی گفت: وقتی نرخ ارز تعدیل می‌شود،نیاز به نقدینگی در واحدهای تولیدی افزایش جدی پیدا می‌کند برای همین مقداری از معیارهایمان کوتاه آمدیم تا تولید آسیب جدی نبیند؛ طی ۵ ماهه امسال بانک‌ها چهار هزار همت تسهیلات داده‌اند؛ این مبلغ رقم قابل توجهی است که نزدیک به ۷۲ تا ۷۳ درصد آن به کسب و کارها پرداخت شده است.

همتی با بیان اینکه ۱۵۰ همت نقدینگی برای داروسازان تامین مالی شده است، پیش بینی می شود که این رقم تا پایان امسال ۳۰۰ همت به آنها پرداخت کنیم چون برای ما مهم است که دارو به موقع تولید و مردم تحویل شود.

وی افزود: همچنین برای واحدهای تولیدی روش تامین مالی زنجیره‌ای را در نظر گرفته‌ایم مانند اوراق گام یا برات الکترونیکی یا سامانه فکتورینگ سه روشی است که از سال ۹۹ پایه‌گذاری شده است؛ تامین مالی تولید از این سه روش در ۵ ماهه ابتدای سال گذشته حدود ۱۱ همت بوده اما در ۵ ماهه امسال به ۱۸۰ همت رسیده است برنامه ما این است که تا پایان امسال۷۰۰ همت به تولید کنندگان از طریق تامین مالی زنجیره‌ای پرداخت کنیم.

وی با بیان اینکه با این روش‌ها باید بپذیریم که واحدهای تولیدی از نظر تامین نقدینگی ریالی مشکل نخواهند داشت اما از نظر تامین ارز با مشکل مواجه خواهند شد، اظهار داشت: در ۵ ماهه امسال ارزی که برای صنایع باید تامین می‌کردیم نسبت به ۵ ماهه سال گذشته کاهش ۳۰ درصدی داشته که به این معنی است برخی واحدهای تولیدی با کمبود مواد اولیه مواجه شده‌اند با این حال در حال برنامه‌ریزی هستیم تا از محل منابعمان در کشورهای دیگر ارز مورد نیاز واحدهای تولیدی را تامین کنیم.

همتی با اشاره به اینکه شرایط به طور مرتب در حال تغییر است و یک ابرقدرت فشار می آورد که حتی برخی همسایه‌های ما جرات نمی‌کنند با ما فیلم و عکس بگیرند می‌گویند اگر این فیلم منتشر شود برای ما مشکل ایجاد می‌شود یا به ما فشار وارد می‌کنند، اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران یک تنه در مقابل استکبار ایستاده است؛ ایستادگی جمهوری اسلامی در مقابل استکبار برای تمام دنیا الگو شده است و به ما می‌گویند شما تنها کشوری هستید که در مقابل استکبار ایستادگی می‌کنید.

رئیس کل بانک مرکزی افزود: می‌دانیم که شرایط اقتصاد کشور مناسب نیست و به مردم فشار زیادی می‌آید؛مردم اذیت شدند و قدرت خرید آنها کاهش یافته است ولی تمام تلاش ما این است که ضمن حفظ عزت کشور، مشکلات اقتصادی که برای کشور ایجاد کرده‌اند را به حداقل برسانیم.

وی اظهار داشت: یکی از مسئولان بالا که نمی توانم اسمش را ببرم، چون ممکن است ناراحت شود در سفر خارجی به من گفت که آمریکایی ها فکر کردند ایران هم مثل ونزوئلا یا کشورهای آمریکای لاتین یا جاهای دیگر است؛ ایشان به من گفت که شما در آینده نزدیک نقش جمهوری اسلامی را در منطقه خواهید دید، خواهیم دید که در واقع آن چیزی که آنها فکر می‌کردند نشد و یک چیز خلاف آن، عظمت ایران را خواهند دید. دولت منابع کالابرگ را بدون چاپ پول تأمین می‌کند

همتی درباره منابع مورد نیاز برای افزایش رقم کالابرگ نیز گفت: در گفت‌وگوهای انجام‌شده، موضوع تامین منابع کالابرگ برای حمایت از معیشت مردم مطرح شد و بر این نکته تأکید شد که معیشت مردم، اولویت اصلی دولت است.

رئیس کل بانک مرکزی توضیح داد: برآوردها نشان می‌دهد برای اجرای طرح کالابرگ، ماهانه حدود ۸۷ همت منابع لازم است؛ پیش از عید و تا فروردین‌ماه نیز ۲.۵ میلیارد دلار از منابع صندوق توسعه ملی برداشت شد تا کالابرگ در اختیار مردم قرار گیرد؛ بر همین اساس، این طرح برای چهار ماه اجرا شد.

وی افزود: پس از آن، با آغاز جنگ، تشدید محاصره و نوسان در رفت‌وآمد بندرهای منطقه، درآمدهای ارزی و غیرارزی کشور دستخوش تغییر شد. همچنین درآمدهای سازمان امور مالیاتی کاهش یافت و در نتیجه، منابع بودجه به‌طور کامل تأمین نشد. امروز به رئیس‌جمهور اعلام شد که برای حل مساله کالابرگ، راهکاری پیدا خواهد شد و این اطمینان داده شد که کالابرگ به مردم پرداخت می‌شود.

همتی با بیان اینکه انتظار می رود منابع کالابرگ از مسیر چاپ پول تأمین نشود؛ زیرا این روش می‌تواند به افزایش تورم منجر شود، اظهار داشت: بر همین اساس، دولت در حال بررسی و طراحی راه‌های جایگزین برای تأمین منابع مورد نیاز این طرح است و جلسات مربوط به آن، از شب گذشته در دستور کار قرار گرفته است.

رئیس کل بانک مرکزی همچنین گفت: در زمینه افزایش اعتبار کالابرگ نیز مجلس ترجیح می‌دهد بیشترین افزایش به دهک‌های کم‌درآمد اختصاص یابد. در دولت نیز در حال بررسی است که اعتبار همه دهک‌ها افزایش یابد یا افزایش بیشتر برای دهک‌های پایین در نظر گرفته شود و سایر دهک‌ها به‌تدریج و متناسب با سطح درآمدشان مشمول افزایش اعتبار شوند.

وی خاطر نشان کرد: هدف این است که منابع لازم تا پایان سال تأمین شود تا افزایش اعتبار کالابرگ به‌شکلی عادلانه و مناسب اجرا شود. در شرایط کنونی نیز انتظار می‌رود پرداخت کالابرگ ادامه داشته باشد و با پیگیری رئیس‌جمهور، امکان افزایش اعتبار آن نیز فراهم شود. بانک مرکزی تأمین ارز کالاهای اساسی در جنگ و پس از آن را تضمین کرده است

رئیس کل بانک مرکزی با اطمینان بخشی به مردم در زمینه نظام پرداخت ارزی‌ کشور در جریان جنگ و پس از جنگ گفت: با برنامه ریزی های صورت گرفته جابه‌جایی‌هایی در منابع انجام و در دسترس تر قرار گرفتند یعنی به گونه ای برنامه ریزی شد که در تأمین ارز کالاهای اساسی، دارو و نیازهای اساسی کشور دچار مشکل نشویم.

همتی با بیان اینکه اکنون شرایط خوب است و در چند ماه آینده هم مشکل خاصی نداریم بنابراین از این نظر نگرانی وجود ندارد، اظهار داشت: تنها بحثی که در حال حاضر مطرح است، کسری بودجه برخی هزینه‌ها، مثل کالابرگ و موارد مشابه است که ان‌شاءالله با تمهیداتی که داریم، آن‌ها را تأمین خواهیم کرد.

وی توضیح داد: در مورد نرخ ارز هم تلاش کردیم در حدی که قابل نگهداری باشد، آن را کنترل کنیم. به نظر من، بسیاری از پیش‌بینی‌هایی که درباره نرخ ارز و نرخ تورم مطرح می‌شد، با کاهش شتاب تورم و کاهش شتاب رشد نرخ ارز، به‌نوعی انتظارات تورمی را هم کاهش داده است؛ بنابراین امیدوارم با سیاست‌هایی که در پیش گرفته‌ایم و با ابزارهایی که به‌تدریج در بانک مرکزی اجرا خواهیم کرد، این روند اثر بگذارد و به کاهش بیشتر انتظارات تورمی کمک کند. شرایط اقتصادی کشور تثبیت و رو به بهبود می شود

رئیس کل بانک مرکزی درباره برنامه های دولت برای بهبود وضعیت اقتصادی کشور توضیح داد: ابتدا باید تلاش کنیم شرایط موجود بدتر نشود و در کنار آن، راهکارهایی برای جبران خسارت‌ها و بهبود وضعیت پیدا کنیم؛ حفظ وضعیت موجود، نخستین و مهم‌تری است و هم‌زمان، هر میزان که امکانات مالی اجازه دهد، برای افزایش ظرفیت‌ها نیز اقدام خواهیم کرد.

همتی درباره برخی اخبار منتشرشده در سایت‌ها، از جمله خبرهایی درباره هواپیماهایی که برای آوردن طلا و موارد مشابه فرود می آیند نیز گفت: توجه زیادی به این مطالب نکنید؛ زیرا بخش قابل‌توجهی از آن‌ها بیشتر در حد خبرسازی رسانه‌ای است زیرا ما از روش‌های مختلف برای تأمین منابع استفاده می‌کنیم. تأکید می‌کنم منظور از این روش‌ها، رمزارز نیست. برخی مسئولان آمریکایی گفتند که رمزارزهای ما را گرفتند، در حالی که ما در حوزه رمزارز فعالیت نمی‌کنیم.

وی تاکید کرد: تأمین ارز به‌صورت شفاف و از طریق مرکز مبادله ارز انجام می‌شود و ان‌شاءالله در ادامه نیز همین روند را ادامه خواهیم داد. بنابراین، از این بابت نگرانی نداشته باشید. تمام تلاش خود را به کار می‌گیریم تا شرایط اقتصادی کشور تثبیت شود و در ادامه، به سمت بهبود حرکت کند. بانک مرکزی در برخورد با بانک‌های ناتراز، به‌هیچ‌وجه مماشات نمی کند

رئیس کل بانک مرکزی با قدردانی از رئیس قوه قضاییه در پیگیری پرونده های بانکی از جمله بانک های ناتراز و بازگشت ارز صادراتی اظهار داشت: در پی اتفاقی که امروز رخ داد و ان‌شاءالله فردا امضا خواهد شد، از ۱۱۴ همت اضافه‌برداشت (بانک ایران‌زمین) که یکی از بانک‌های به‌شدت ناتراز کشور است، توانستیم با دستور رئیس قوه قضاییه و پیگیری قضات، حدود ۷۵ همت از اموال این بانک را به نام بانک مرکزی منتقل کنیم. بخش باقی‌مانده اموال نیز شناسایی شده و امیدواریم حداکثر ظرف دو ماه آینده، ۴۵ همت دیگر را نیز دریافت کنیم.

همتی افزود: این اتفاق در تاریخ بانک مرکزی بی‌سابقه است و با کمک قوه قضاییه محقق شد؛ قوه قضاییه در زمینه‌های مختلف، از جمله بازگشت ارز، برخورد با متخلفان ارزی و مسائل مرتبط با تعهدات ارزی و تراستی‌ها، همکاری و مساعدت جدی با بانک مرکزی دارد.

وی تاکید کرد: هر بانکی که برنامه اصلاحی ارائه دهد و برای اصلاح شرایط خود اقدام کند، بانک مرکزی در مسیر اصلاح، کمک خواهد کرد. اما اگر نتوانستیم اصلاح کنیم، منحل می شود و بانک مرکزی در برخورد با بانک‌های ناتراز، چه دولتی و چه خصوصی، به‌هیچ‌وجه مماشات نخواهد کرد.

رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه بعضی بانک‌ها وضعیت خوبی دارند اما تعداد قابل‌توجهی از بانک‌ها با مشکل دارند، اظهار داشت: بعضی از این بانک‌ها هم‌اکنون تحت سرپرستی بانک مرکزی قرار گرفته‌اند که تصمیم گیری می کنیم، بعضی هم ممکن است نیز تحت نظارت بانک مرکزی قرار گیرند زیرا به این نتیجه رسیدیم که بخش عمده‌ای از تورم ایجادشده در کشور، ناشی از اضافه‌برداشت، تخلفات بانکی و خلق نقدینگی بانکهاست. مطمئنا جلوی این موضوع را خواهیم گرفت و به عنوان یک اصل و اولویت نخست بانک مرکزی است.

وی همچنین گفت: همچنین با مدیرانی که مرتکب تخلف شوند، متناسب با جرایم و میزان تخلف، برخورد جدی خواهد شد. دولت برنامه کنترل تورم از یک سو و تامین منابع افزایش حقوق از سوی دیگر را در دست بررسی دارد

رئیس کل بانک مرکزی درباره برنامه های دولت برای بهبود شرایط مردم اظهار داشت: توسعه سفره مردم یعنی افزایش قدرت خرید آنها؛ وقتی تورم ترکیه به ۶۰ تا ۷۰ درصد رسید، بلافاصله حقوق‌ها را همین میزان افزایش دادند، وقتی حقوق افزایش یابد این فاصله تورمی جبران می‌شود به خصوص که تعداد شاغلان بخش دولتی آنها خیلی کم است و بخش خصوصی هم به تبع آن، حقوق‌ها را جبران می‌کند.

همتی ادامه داد: مشکل ما این است که آنهایی که درآمد ثابت دارند مثل فرهنگیان، کارگران، کارمندان دولت، نیروهای مسلح یا دهک‌های یک تا ۳ وقتی حقوق آنها ۲۰ تا ۲۵ درصد افزایش می‌یابد همچنان با تورم فاصله دارد که این شکاف سبب کاهش قدرت خرید خانوارها می‌شود. بنابراین باید دو کار انجام دهیم یکی اینکه بودجه افزایش حقوق‌ها را تامین کنیم و از سوی دیگر تورم را کنترل کنیم تا باز هم بالا نرود لذا هر دو سیاست در حال حاضر در دولت در حال پیگیری است.

وی اقدام اول را جلوگیری از افزایش تورم و اقدام دوم را تامین منابع پایدار برای افزایش حقوق‌ها دانست و افزود: اگر این دو اتفاق رخ ندهد وضع مردم خوب نخواهد شد؛ اگر حقوق‌ها را با چاپ پول افزایش دهید مجدداً تورم را به چند ماه بعد موکول می‌کنید؛ من شرایط نه جنگ نه صلح را اصلاً به نفع اقتصاد کشور نمی‌دانم؛ این وضعیت به اقتصاد ما آسیب جدی می‌زند و امیدوارم این وضعیت بهتر شود. برنامه ریزی برای اصلاح ناترازی بانک‌ها /نظارت‌ بر بانک ها را تشدید می کنیم

رئیس کل بانک مرکزی گفت: شبکه بانکی کشور به دلیل محدودیت‌های موجود، که عمدتاً ناشی از ناترازی بانک‌هاست، نمی‌تواند همه وام‌ها و خدمات مورد نیاز مردم را به‌موقع ارائه کند؛ کارکنان بانک‌ها واقعاً شبانه‌روز زحمت می‌کشند و من از تلاش‌های آنها تشکر می‌کنم اما دست آنان نیز خالی است.

همتی ادامه داد: در یک مقطع چندین ساله، بانک‌ها ناتراز شده‌اند و دخل‌وخرج آنها با یکدیگر تناسب ندارد. منابع کافی برای تأمین مالی در اختیار ندارند. اگر بخواهیم منابع جدیدی در اختیار بانک‌ها قرار دهیم، باید به آنها اجازه دهیم نقدینگی بیشتری خلق کنند؛ اما این اقدام به افزایش تورم منجر شود.

وی افزود: ما در چارچوبی مملو از محدودیت قرار گرفته‌ایم و حل این معادله که چند مجهول دارد، خیلی سخت است. در حال حاضر، بانک‌های بزرگی داریم که ناتراز هستند و برای ادامه فعالیت خود ناچارند از سایر بانک‌ها منابع استقراض کنند یا دست در جیب بانک مرکزی کنند. اگر این کارها را نکنند نمی توانند تسهیلات پرداخت کنند.

اکنون برای اصلاح ناترازی بانک‌ها برنامه‌ریزی کرده‌ایم و قصد داریم اقداماتی انجام دهیم تا وضعیت بانک‌ها اصلاح شود تارضایت مردم از نظام بانکی افزایش پیدا کند. به مردم عزیز این قول را می‌دهم که نظارت‌های خود را، که در حال حاضر نیز تشدید کرده‌ایم، ادامه خواهیم داد. همچنین تلاش می‌کنیم انتقادها و مسائل مطرح‌شده از سوی مردم را پیگیری کنیم.

وی افزود: اداره نظارت بر بانک‌ها نیز آمادگی دریافت و رسیدگی به شکایت‌های مردم را دارد و بخشی مشخص برای شنیدن و ثبت این شکایت‌ها پیش‌بینی شده است. امیدواریم با پیگیری این موارد، زمینه‌های نارضایتی مردم از سیستم بانکی به حداقل برسد. فعلاً هیچ قصدی برای تغییر نرخ سود بانکی نداریم

رئیس کل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه یکی از ابزار مهم کنترل تورم نرخ بهره یا نرخ سود است، گفت: آنچه در کتاب‌های اقتصاد می‌خوانید برای شرایط کلاسیک دنیاست و اجرای آنها الزاماتی دارد ولی الان این الزامات در کشور ما وجود ندارد؛ وقتی بخش قابل توجهی از بانک‌های کشور ناتراز هستند نمی‌توانیم از طریق کنترل نرخ سود، تورم را کنترل کنیم بنابراین در حال حاضر هیچ قصدی برای تغییر نرخ سود نداریم.

همتی اظهار داشت: اخیراً دیدم برخی کارشناسان انتقاد کرده‌اند که چرا بانک مرکزی قصد دارد به تکنولوژی قدیمی کیف پول برگردد؟ولی قصد داریم کیف پول را برای دوره اضطراری طراحی کنیم به این صورت که خیلی از پرداختی‌هایی که دولت می‌خواهد انجام دهد از طریق کیف پول اجرایی کند.

وی افزود: حُسن کیف پول این است که اگر اینترنت با مشکل مواجه شود یا نظام‌های پرداخت به مشکل بخورند کیف پول الکترونیک دچار مشکل نخواهد شد؛ طرح کیف پول الکترونیک بانک مرکزی سیستم جدیدی از نظام پرداخت است که بر پایه اپراتورهای مخابراتی انجام می‌شود الان دسترسی همه مردم به کیف پول الکترونیک فراهم شده است. برخی موفقیت‌های مهم بانک مرکزی در ماه‌های اخیر

رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: اولین و مهم‌ترین وظیفه بانک مرکزی مهار تورم است؛ تمام ابزارهایی که به کنترل تورم منجر می‌شود را به کار گرفته‌ایم؛ برای کنترل تورم باید رشد نقدینگی و فشارهای هزینه‌ای را هم کنترل کنیم یکی دیگر از روش‌های کنترل تورم این است که از نوسانات ارزی جلوگیری کنیم. با توجه به با حجم فشاری که در این مدت به بانک مرکزی و سیستم مالی و پولی کشور آمد، اقدامات همکاران من در بانک مرکزی قابل قبول است.

همتی ادامه داد: از آنجایی که معیشت مردم سخت شده و هزینه‌ها افزایش یافته است، ممکن است اقداماتی که انجام می‌دهیم را چندان احساس نکنند با این حال تلاش ما این است که کشور را در هر شرایطی اداره کنیم و می‌بینید که وضعیت استیبل در اقتصاد کشور حکمفرما شده است بنابراین از نظر من بانک مرکزی در این خصوص موفق عمل کرده است.

وی با بیان اینکه تامین ارز واردات کالاهای اساسی یکی دیگر از مهمترین وظایف بانک مرکزی است، گفت: بلافاصله از اوایل زمستان سال گذشته که سیاست‌های جدید ارزی آغاز شد، ذخایر ارزی‌ کشور را افزایش دادیم و از آنجایی که پیش بینی می‌شد بار دیگر جنگ صورت بگیرد، دیدید که در ایام جنگ ۴۰ روزه کمبودی در زمینه واردات کالای اساسی ایجاد نشد.

رئیس کل بانک مرکزی از دیگر موفقیت‌های بانک مرکزی را کنترل اضافه برداشت بانک‌ها دانست و گفت: کنترل ناترازی بانک‌ها را یک به یک آغاز کردیم؛ در خصوص پرداخت‌های الکترونیک نیز نیاز داشتیم تا امنیت شبکه برقرار شود دیدید که دو اتفاق در بانک ملی و بانک صادرات رخ داد و ما شرمنده مردم شدیم من از طرف بانک‌ها و همچنین به عنوان رئیس کل بانک مرکزی از مردم عذرخواهی می‌کنم.

همتی افزود: بعد از اتفاقات اخیر در حوزه امنیت شبکه نظام پرداخت، طراحی‌های جدیدی در این زمینه انجام دادیم تا سامانه‌های پرداخت نوسازی شود؛ همچنین به صورت جدی از طراحی سیستم‌های جلوگیری از هک شدن بانک‌ها حمایت می‌کنیم.

وی ادامه داد: از دیگر موفقیت‌های بانک مرکزی کمک به دولت در تامین مالی بوده است، البته کمک به دولت به معنی چاپ پول بدون پشتوانه نیست در مقابل درخواست چاپ پول به شدت مقاومت می‌کنیم. فرماندهی اقتصاد بر عهده رئیس‌جمهور است

رئیس کل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه فرماندهی اقتصاد بر عهده رئیس‌جمهور است، اظهار داشت: ایشان دیدگاه‌ها را ارائه می‌کنند و ما وظیفه اجرای آن‌ها را بر عهده داریم. بسته به موضوع و شرایط، مسئولیت هر کارگروه نیز تعیین می‌شود تا اقدامات لازم را پیگیری و اجرا کند.

همتی ادامه داد: در موضوع معیشت مردم، کالابرگ الکترونیکی و کالاهای اساسی، همچنین تغییر نرخ ارز، آقای رئیس‌جمهور و دولت مسئولیت کارگروه مربوط را به بنده واگذار کردند و ما نیز با سرعت اقدامات لازم را انجام دادیم تا در مرحله اجرا با مشکلی مواجه نشویم.

وی خاطر نشان کرد: در برخی موارد نیز ممکن است موضوعی با محوریت بانک مرکزی به بنده محول شود، یا مسئولیت آن بر عهده سازمان برنامه و بودجه یا وزارت امور اقتصادی و دارایی قرار گیرد. در واقع، تقسیم کار مشخصی انجام داده‌ایم و هماهنگی‌ها نیز صورت می‌گیرد. آقای رئیس‌جمهور بیشتر اوقات، زمان قابل توجهی را به برگزاری این جلسات اختصاص می‌دهند و خودشان راهنمایی می کنند و در جلسات به جمع بندی می رسیم.

  همچنین بخوانید همتی: کالابرگ الکترونیک متناسب با نرخ بازار تا 23 درصد افزایش می‌یابد/ بانک مرکزی هیچ برنامه‌ای برای تغییر نرخ سود بانکی ندارد مرعشی: با اعدام سلطان سکه قیمت سکه کنترل نشد/ مادر سلطان سکه خیلی فقیر است متهمان اصلی افزایش نرخ تورم چه کسانی هستند؟ جزئیات هشتمین نشست دوره‌ای رییس کل بانک مرکزی با اقتصاددانان




احتیاط در ارتفاعات بورس

 احتیاط در ارتفاعات بورس
 روزنامه دنیای اقتصاد / ۳ ساعت قبل
بورس تهران در حالی به کانال ۶‌میلیون واحد نزدیک شده که رفتار معاملات در روزهای اخیر سیگنال‌هایی از افزایش احتیاط میان سرمایه‌گذاران را مخابره کرده است. شاخص کل پس از طی یک مسیر صعودی پرشتاب، اکنون در فاصله کمی از یک مرز روانی مهم قرار گرفته و همین موضوع باعث شده تقابل میان خریداران و فروشندگان در جریان معاملات افزایش پیدا کند. معاملات بازار سهام دیروز نیز در شرایطی دنبال شد که نوسان در روند معاملات کاملا محسوس بود. اگرچه تقاضا همچنان در بخش‌هایی از بازار حضور داشت، اما قدرت خرید به اندازه‌ای نبود که بتواند مسیر معاملات را بدون نوسان نگه دارد.

در دو روز گذشته شاخص کل بورس در آستانه کانال ۶‌میلیون واحدی، بسیار نوسانی ظاهر شده است. معامله‌گران از یک سو چشم به عبور شاخص از مرز ۶‌میلیون واحد دوخته‌اند و از سویی، رشد اخیر قیمت‌ها آنها را نسبت به شناسایی سود و کاهش ریسک محتاط کرده است.

 این وضعیت در شرایطی اهمیت بیشتری پیدا می‌کند که جریان ورود پول که یکی از مهم‌ترین پشتوانه‌های رشد اخیر بورس بوده، در دو روز گذشته قدرت سابق را نشان نداده است. شاخص بورس در حالی به یک مقاومت روانی مهم نزدیک شده که همزمان از شدت ورود پول کاسته شده است. 

بسیاری از کارشناسان معتقدند این اتفاق به معنای تغییر روند نیست، اما می‌تواند نشان دهد بورس برای عبور از سطح جدید به محرک قوی‌تری نیاز دارد. در هفته‌های اخیر، ورود سرمایه‌های خرد، نقش مهمی در تقویت تقاضا ایفا کرده و در برخی روزها حجم بالای معاملات و ورود سنگین پول، عبور شاخص از سطوح مقاومتی را تسهیل کرده است. 

برای نمونه، در ۲۶مرداد بیش از ۵همت پول حقیقی‌ها وارد بازار شد و شاخص کل با رشد ۲.۲۸درصدی به محدوده ۵.۹‌میلیون واحد رسید. اما اکنون بازار در نقطه‌ای قرار گرفته که تداوم صعود بیش از گذشته به کیفیت تقاضا و استمرار جریان سرمایه‌های خرد وابسته است.  تغییر رفتار معامله‌گران

برخی از کارشناسان می‌گویند نزدیک شدن شاخص کل به کانال ۶‌میلیون واحد می‌تواند رفتار معامله‌گران را نیز تغییر دهد. حجت سرهنگی، کارشناس بازارهای مالی، در همین رابطه اظهار کرد: بخشی از سرمایه‌گذارانی که در سطوح پایین‌تر وارد بازار شده‌اند، ممکن است این محدوده را فرصتی برای ذخیره سود بدانند. اما از طرفی، خریدارانی که همچنان به ارزندگی سهام و ادامه روند صعودی امیدوارند، احتمالا در انتظار نشانه‌ای روشن از توان بازار برای عبور از این سطح خواهند بود. از‌این‌رو، هرچه فاصله شاخص با مرز ۶‌میلیون واحد کمتر شود، اهمیت رفتار عرضه و تقاضا بیشتر خواهد شد.

به گفته این کارشناس، نوسان شاخص‌ها سیگنالی از ضعف بازار نیست و می‌تواند بخشی از فرآیند مواجهه با یک مقاومت مهم باشد. مساله اصلی این است که آیا بازار می‌تواند در روزهای آینده در کنار حفظ ارزش معاملات، جریان ورود پول را نیز دوباره تقویت کند؟ در صورتی که ورود پول از سر گرفته شود، نوسانات فعلی می‌تواند در نهایت به سکوی عبور از مرز ۶‌میلیون واحد تبدیل شود. اما اگر خروج پول ادامه یابد، احتمال آنکه بازار برای مدتی در محدوده فعلی درگیر نوسان و جابه‌جایی سهام میان صنایع شود، افزایش خواهد یافت. حجت سرهنگی اظهار کرد: شاخص کل بورس برای فتح ابرکانال ۶‌میلیون‌واحدی باید از سد احتیاط معامله‌گران نیز عبور کند. معاملات روزهای آینده می‌تواند مشخص کند که بازار در آستانه یک موج جدید صعودی قرار دارد یا پس از رشدهای اخیر، مدتی درگیر استراحت و نوسان خواهد شد. سناریوی محتمل

ابراهیم سماوی، کارشناس بازارهای مالی، نیز در همین رابطه اظهار کرد: بازار سهام در شرایطی به مرز ۶‌میلیون‌واحدی شاخص کل رسیده که به نظر می‌رسد در این مقطع، خود عدد شاخص اهمیت کمتری از کیفیت حرکت بازار دارد. شاخص طی هفته‌های اخیر مسیر نسبتا پرشتابی را پشت سر گذاشته و طبیعی است که در چنین محدوده‌ای بخشی از معامله‌گران به شناسایی سود تمایل پیدا کنند. بنابراین افزایش عرضه در نزدیکی ۶‌میلیون واحد را لزوما نمی‌توان نشانه پایان روند دانست؛ آنچه اهمیت بیشتری دارد، توان بازار در جذب این عرضه‌ها و حفظ جریان نقدینگی است. او افزود: محدوده ۶میلیون واحد را بیش از آنکه یک مقاومت بنیادی بدانم، باید یک مقاومت روانی تلقی کرد. اعداد رُند معمولا در ذهن معامله‌گران وزن بیشتری پیدا می‌کنند و همین موضوع می‌تواند رفتار عرضه و تقاضا را تغییر دهد. از این منظر، لمس یا حتی عبور مقطعی شاخص از ۶‌میلیون اهمیت چندانی ندارد و شکست این سطح زمانی معتبر خواهد بود که بازار بتواند برای چند جلسه در سطوح بالاتر تثبیت شود و این حرکت نیز با ارزش معاملات مناسب و مشارکت طیف وسیع‌تری از نمادها همراه باشد.

او گفت: یکی از نکات قابل‌توجه در معاملات اخیر، تفاوت رفتار شاخص کل و شاخص هموزن است. در شرایطی که فشار عرضه در بخشی از نمادهای بزرگ افزایش یافته، تقاضا در سهام کوچک و متوسط همچنان فعال باقی مانده است. این رفتار می‌تواند نشانه‌ای از چرخش نقدینگی در داخل بازار باشد؛ به این معنا که پول لزوما از بورس خارج نشده، بلکه پس از رشد گروه‌های بزرگ، به دنبال فرصت‌های جدید در سایر بخش‌های بازار است. البته تداوم این وضعیت بدون بازگشت تقاضا به لیدرهای بازار می‌تواند عبور پایدار شاخص کل از محدوده ۶‌میلیون واحد را دشوار کند.

سماوی ادامه داد: از منظر جریان نقدینگی نیز در این مرحله باید میان خروج پول و دست‌به‌دست شدن سهام تفاوت قائل شد. پس از یک دوره رشد، افزایش عرضه کاملا طبیعی است، اما تا زمانی که این عرضه‌ها در ارزش معاملات بالا جذب شوند، نمی‌توان نتیجه گرفت که روند بازار تغییر کرده است. اتفاقا یکی از نشانه‌های سلامت روند این است که بازار بتواند در روزهای منفی یا متعادل نیز خریدار واقعی داشته باشد. در مقابل، افت ارزش معاملات همزمان با افزایش عرضه می‌تواند هشدار مهم‌تری نسبت به چند روز کاهش شاخص باشد.

این کارشناس افزود: از منظر رفتاری نیز بازار احتمالا وارد مرحله متفاوتی شده است. در ابتدای یک موج صعودی، بخش بزرگی از سهام می‌توانند همزمان بازدهی ایجاد کنند، زیرا بازار در حال جبران بخشی از عقب‌ماندگی عمومی قیمت‌هاست. اما هرچه قیمت‌ها بالاتر می‌روند، وزن متغیرهای بنیادی در انتخاب سهام افزایش پیدا می‌کند. بنابراین انتظار می‌رود در ادامه مسیر، فاصله بازدهی میان صنایع و حتی شرکت‌های یک صنعت بیشتر شود. به بیان دیگر، اگر در بخش قبلی حرکت، خرید کلی بازار می‌توانست استراتژی مناسبی باشد، در محدوده فعلی انتخاب سهم اهمیت بیشتری پیدا می‌کند.

او گفت: بازار پس از رشد اخیر الزاما به اصلاح قیمتی عمیق نیاز ندارد و یکی از سناریوهای محتمل، اصلاح زمانی است. در این حالت، شاخص برای مدتی در محدوده فعلی نوسان می‌کند، بخشی از سهام میان خریداران قدیمی و جدید دست‌به‌دست می‌شود و نسبت قیمت‌ها با متغیرهای بنیادی دوباره مورد ارزیابی قرار می‌گیرد. چنین الگویی حتی می‌تواند در ادامه، روند مناسب‌تری از عبور سریع و هیجانی از سطح ۶میلیون باشد، زیرا پایه‌های حرکت بعدی بازار را مستحکم‌تر می‌کند.

سماوی ادامه داد: بنابراین در معاملات پیش‌ رو، بیش از آنکه صرف عبور شاخص از ۶میلیون واحد اهمیت داشته باشد، باید سه متغیر را دنبال کرد؛ ارزش معاملات، نحوه واکنش بازار به عرضه‌ها و میزان مشارکت گروه‌های مختلف در رشد. اگر بازار بتواند در نزدیکی این سطح، عرضه ناشی از شناسایی سود را بدون افت محسوس ارزش معاملات جذب کند و همزمان تقاضا به تدریج به صنایع بزرگ نیز بازگردد، احتمال تبدیل محدوده ۶میلیون واحد از یک مقاومت روانی به سطح تعادلی جدید افزایش پیدا خواهد کرد.

او تاکید کرد: بورس در مرز ۶میلیون واحد لزوما در نقطه پایان یک روند قرار ندارد، بلکه در مرحله‌ای است که باید قیمت‌های جدید خود را اثبات کند. از اینجا به بعد، کیفیت رشد مهم‌تر از سرعت آن خواهد بود. مهم‌ترین سیگنال بازار نیز شاید روزی نباشد که شاخص برای نخستین‌بار عدد ۶‌میلیون را روی تابلو می‌بیند، بلکه روزهایی است که پس از عبور از این سطح، فروشندگان وارد می‌شوند و بازار نشان می‌دهد آیا توان جذب آنها و ماندن در ارتفاع جدید را دارد یا خیر. این کارشناس افزود: بورس اکنون در نقطه‌ای قرار گرفته که ادامه صعود نیازمند محرک‌های جدید است. بازار برای عبور از سطوح فعلی باید نشان دهد که همچنان تقاضای کافی در آن وجود دارد. بنابراین نمی‌توان صرفا با مشاهده یک یا دو روز نوسانی، روند کلی بازار را تغییر‌یافته دانست؛ اما همزمان نباید کاهش قدرت نقدینگی را نیز نادیده گرفت.

او ادامه داد: بخشی از رفتار نوسانی بازار را می‌توان ناشی از بلاتکلیفی و سرگردانی سرمایه‌گذاران نیز دانست. سرمایه‌گذار در شرایط فعلی با چند متغیر همزمان مواجه است؛ از یک سو رشد اخیر بورس و افزایش قیمت سهام، احتمال شناسایی سود را بالا برده و از سوی دیگر، هنوز برخی سهام از نظر ارزش‌گذاری و چشم‌انداز سودآوری جذابیت خود را حفظ کرده‌اند. درنتیجه، تصمیم‌گیری برای خروج کامل از بازار برای بسیاری از سرمایه‌گذاران آسان نیست، اما ورود با قدرت بالا نیز بدون مشاهده محرک‌های جدید با احتیاط همراه است.

سماوی افزود: این سرگردانی تنها به انتخاب میان ماندن یا خروج از بورس محدود نمی‌شود و در داخل بازار نیز قابل مشاهده است. بخشی از سرمایه‌گذاران در حال جابه‌جایی منابع خود میان صنایع مختلف هستند و ترجیح می‌دهند به جای خروج کامل، ترکیب سبد خود را تغییر دهند. در چنین شرایطی ممکن است یک گروه صنعتی با افزایش تقاضا مواجه شود و همزمان گروه دیگری که در روزهای قبل مورد توجه بوده، شاهد افزایش عرضه باشد. بنابراین نوسانات شاخص‌ها و تغییرات روزانه قیمت‌ها تاحدی بازتاب همین جست‌وجوی سرمایه‌گذاران برای یافتن نقطه مناسب ورود و خروج است. او گفت: از طرف دیگر، بازار همچنان از نظر بنیادی ظرفیت رشد دارد و نمی‌توان صرفا بر اساس نوسانات کوتاه‌مدت درباره پایان روند صعودی قضاوت کرد. وضعیت سودآوری شرکت‌ها، نرخ ارز، گزارش‌های عملکرد و ارزش‌گذاری سهام همچنان از متغیرهای مهم هستند. اگر این عوامل در کنار جریان نقدینگی از بازار حمایت کنند، نوسانات فعلی می‌تواند بیشتر به معنای استراحت بازار پس از رشد اخیر باشد. این مطلب برایم مفید است 0 نفر این مطلب را پسندیده اند کپی شد



 مدیرعامل طلاسی: پلتفرم‌های طلا تحت نظارت ۱۲ نهاد قرار دارد

مدیرعامل طلاسی: پلتفرم‌های طلا تحت نظارت ۱۲ نهاد قرار دارد

به گزارش اقتصادآنلاین؛ مهدی فدایی، مدیرعامل پلتفرم طلاسی، امروز چهارشنبه در همایش پلتفرم‌های آنلاین طلا «زرآتی» که با میزبانی اقتصادآنلاین در سالن همایش‌های...

 رشد عجیب ارزش بیت‌کوین در ۵۰ دقیه! + نمودار

رشد عجیب ارزش بیت‌کوین در ۵۰ دقیه! + نمودار

بازار رمزارزها امروز چهارشنبه با موجی از خرید مواجه شد؛ ارزش بازار به ۲.۳۱ تریلیون دلار رسید، بیت‌کوین از محدوده ۶۴ هزار دلار تا آستانه ۶۹ هزار دلار جهش کرد...

 صعود نفت با بن‌بست هرمز

صعود نفت با بن‌بست هرمز

دنیای اقتصاد: قیمت نفت برنت روز چهارشنبه 19 ماه اوت برای چهارمین روز متوالی افزایش و به آستانه ۹۲ دلار در هر بشکه نزدیک شد، در شرایطی که هیچ نشانه‌ای از دستیابی آمریکا و ایران به توافقی برای پایان درگیری و بازگشایی کامل تنگه هرمز دیده نمی‌شود و نگرانی‌ها درباره عرضه نفت همچنان ادامه دارد. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، گفت در حال حاضر هیچ مذاکره‌ای با تهران در جریان نیست و ادعا کرد که محاصره دریایی آمریکا همچنان برقرار است. با وجود ادعای ترامپ مبنی بر باز بودن این آبراه و پاک‌سازی مین‌ها از آن، ریسک‌های کشتیرانی در تنگه هرمز همچنان پابرجاست و تردد کشتی‌ها از این مسیر راهبردی محدود باقی مانده است. طی هفته گذشته، شدت درگیری‌های نیروهای ایرانی افزایش یافته و از ابتدای این ماه تاکنون، هشت حمله به کشتی‌های در حال عبور از تنگه هرمز -از جمله شناورهای مرتبط با امارات و عربستان - گزارش شده است. این …

 نفت ونزوئلا در پالایشگاه‌های آمریکا

نفت ونزوئلا در پالایشگاه‌های آمریکا

دنیای اقتصاد: معاون وزارت انرژی آمریکا اعلام کرد اکنون نزدیک به نیمی از تولید نفت ونزوئلا به پالایشگاه‌های آمریکایی صادر می‌شود؛ پالایشگاه‌هایی که به‌طور خاص برای پردازش همین نوع نفت خام سنگین طراحی شده‌اند.

 اینفوگرافیک | طول خطوط مترو کلان‌شهرهای جهان

اینفوگرافیک | طول خطوط مترو کلان‌شهرهای جهان

در اینفوگرافیک زیر طول خطوط مترو کشورهای مختلف بررسی شده است.

 همتی از وعده عراق برای پرداخت مطالبات ایران خبر داد؛ ۱۲ میلیارد دلار ما در قطر هنوز آزاد نشده است

همتی از وعده عراق برای پرداخت مطالبات ایران خبر داد؛ ۱۲ میلیارد دلار ما در قطر هنوز آزاد نشده است

رئیس کل بانک مرکزی در گفت‌وگوی ویژه خبری از پیشنهاد ایران برای ایجاد «کریدور مالی» میان کشورهای عضو بریکس خبر داد و گفت این سازوکار می‌تواند با استفاده از رم...

 تفریح میلیاردی یا بازسازی بنادر؛ وزارت راه کدام را انتخاب کرد؟ / بندر شهید رجایی قربانی صندلی‌های لوکس شد!

تفریح میلیاردی یا بازسازی بنادر؛ وزارت راه کدام را انتخاب کرد؟ / بندر شهید رجایی قربانی صندلی‌های لوکس شد!

در حالی که اولین زن وزیر راه سعی دارد با شعارهای اعداد واقعی و حمایت از دهک‌های پایین چهره‌ای مصلحی از خود ترسیم کند، واقعیت‌های میدانی از ده‌ها تغییر مدیریت...

 ببیننپید| همتی: عظمت ایران را در آینده نزدیک خواهید دید

ببیننپید| همتی: عظمت ایران را در آینده نزدیک خواهید دید

همتی رئیس کل بانک مرکزی گفت: یکی از مسئولین بالا که نمی توانم اسمش را ببرم، چون ممکن است ناراحت شود در سفر خارجی به من گفت که آمریکایی ها فکر کردند ایران هم مثل ونزوئلا یا کشورهای آمریکای لاتین یا جاهای دیگر است. ایشان به من گفت که شما در آینده نزدیک نقش جمهوری اسلامی را در منطقه خواهید دید، خواهیم دید که در واقع آن چیزی که آنها فکر می‌کردند نشد و یک چیز خلاف آن، عظمت ایران را خواهند دید