قیمت طلا امروز




 سایت الف / ۲ روز قبل / ۱۴۰۵/۰۵/۲۵

افزایش قیمت بنزین؛ اگر قرار است گران شود، راهِ فرار هم باید باز باشد

افزایش قیمت بنزین؛ اگر قرار است گران شود، راهِ فرار هم باید باز باشد
 افزایش قیمت بنزین؛ اگر قرار است گران شود، راهِ فرار هم باید باز باشد
افزایش قیمت بنزین شاید در مقاطعی اجتناب‌ناپذیر باشد، اما قیمت تنها ابزار مدیریت مصرف نیست. اگر هزینه استفاده از بنزین افزایش پیدا می‌کند، باید هم‌زمان امکان کاهش مصرف یا استفاده از سوخت جایگزین نیز برای مردم فراهم شود؛ وگرنه بیشترین فشار ممکن است بر کسانی وارد شود که به دلیل شغل یا محل سکونت، چاره‌ای جز استفاده از خودرو ندارند.

سیاست‌گذاری به سبک شب امتحانیک دانشجو در طول ترم بارها به خودش می‌گوید از فردا منظم درس می‌خواند، اما کار را آن‌قدر عقب می‌اندازد تا شب امتحان مجبور شود تمام مطالب را یک‌باره بخواند. نتیجه نیز معمولاً خستگی، فشار زیاد و عملکردی ضعیف‌تر از حالتی است که کار به‌تدریج انجام می‌شد.داستان بنزین در ایران نیز تا حدی شبیه همین وضعیت است. در مقاطعی قیمت بنزین را یک‌باره افزایش داده‌ایم، اما سیاست‌های مکمل مانند توسعه حمل‌ونقل عمومی، کاهش مصرف خودروها، اسقاط خودروهای فرسوده، توسعه CNG، اصلاح سهمیه‌ها و افزایش تدریجی قیمت را به اندازه کافی دنبال نکرده‌ایم. تا زمانی که ناترازی شدید نشده، اصلاحات به تعویق افتاده و با افزایش فاصله تولید و مصرف، دوباره به سراغ تصمیم‌های فوری رفته‌ایم.

دوباره در شب امتحاندر سال ۱۴۰۴ مصرف بنزین به حدود ۱۳۱ میلیون لیتر در روز رسید، در حالی که تولید حدود ۱۲۰ میلیون لیتر بود و از تیرماه مصرف روزانه حتی به محدوده ۱۳۶ میلیون لیتر رسیده است. چنین شکافی بار دیگر مسئله قیمت و نحوه تأمین بنزین را جدی کرده است.اما مصرف‌کنندگان پرمصرف لزوماً سفرهای غیرضروری ندارند. ساکنان شهرهای اقماری، رانندگان تاکسی و اینترنتی، وانت‌ها و برخی شاغلان خدماتی به دلیل ماهیت کار یا فاصله محل سکونت از محل کار، پیمایش بالایی دارند. بنابراین افزایش قیمت بدون ایجاد گزینه جایگزین می‌تواند مستقیماً هزینه زندگی و فعالیت این گروه‌ها را افزایش دهد.

کرمان؛ فرصتی برای آزمودن سیاستتجربه اخیر کرمان از این جهت قابل توجه است. قرار بود عرضه بنزین با نرخ تمام‌شده پالایشگاهی، حدود ۸۷ هزار تومان در هر لیتر، به‌صورت آزمایشی در این استان اجرا شود، اما اجرای بخش قیمتی طرح متوقف شد. همین تجربه نشان می‌دهد که سیاست‌های جدید بنزینی بهتر است ابتدا در مقیاس محدود و منطقه‌ای آزمایش شوند تا آثار آنها بر مصرف، هزینه خانوار و گروه‌های مختلف مشخص شود و سپس درباره گسترش آنها به کل کشور تصمیم‌گیری شود.

اگر بنزین گران می‌شود، جایگزینش را فراهم کنیمیکی از مهم‌ترین گزینه‌های موجود CNG است. کشور حدود ۳۵ میلیون مترمکعب ظرفیت روزانه CNG دارد، در حالی که تنها حدود ۱۶ میلیون مترمکعب آن استفاده می‌شود. از طرف دیگر، تبدیل یک خودروی بنزینی به دوگانه‌سوز برای مالک هزینه قابل توجهی دارد و دسترسی به طرح‌های تبدیل رایگان نیز آسان نیست. بنابراین می‌توان در مناطقی که قرار است سیاست قیمتی اجرا شود، ظرفیت کارگاه‌های تبدیل را متمرکز کرد و تاکسی‌ها، خودروهای اینترنتی، وانت‌ها و سایر خودروهای پرپیمایش را به‌صورت رایگان یا یارانه‌ای دوگانه‌سوز کرد.

اول راهِ فرار، بعد افزایش قیمتمسئله این نیست که قیمت بنزین هیچ‌گاه افزایش پیدا نکند؛ مسئله ترتیب سیاست‌ها است. اگر قرار است بنزین گران شود، ابتدا باید برای مصرف‌کننده‌ای که سفر ضروری دارد امکان استفاده از CNG، حمل‌ونقل عمومی یا خودروی کم‌مصرف فراهم شود. کرمان و چند منطقه دیگر می‌توانند محل اجرای آزمایشی چنین بسته‌ای باشند: ابتدا ایجاد گزینه جایگزین و سپس افزایش تدریجی و منطقه‌ای قیمت. در غیر این صورت، باز هم همان سیاست‌گذاری شب امتحانی را تکرار کرده‌ایم.

 

 



 پاک‌کردن صورت‌مسئله «نفوذ»

پاک‌کردن صورت‌مسئله «نفوذ»

در شرایطی که کشور با مجموعه‌ای از چالش‌های متعدد دست‌وپنجه نرم می‌کند، هر طرح و لایحه تازه‌ای باید پیش از تصویب‌ نه‌فقط با معیار نیت و هدف اعلامی، بلکه با سنجه پیامدهای واقعی آن در وضعیت فعلی ایران ارزیابی شود.

 اسامی بدهکاران بزرگ بانک سرمایه

اسامی بدهکاران بزرگ بانک سرمایه

به گزارش فرکانس، نام شماری از بدهکاران بزرگ بانک سرمایه همچنان در پرونده‌های مرتبط با مطالبات این بانک دیده می‌شود؛ از حسین هدایتی و برادران ریخته‌گران گرفته تا رسول دانیال‌زاده و محمد امامی. بانک سرمایه همچنان مشمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت است و اصلاح ساختار مالی، کاهش زیان انباشته و وصول مطالبات معوق از مهم‌ترین [ ]

 چرا دویدن ناگهان باعث پهلو درد می‌شود؟

چرا دویدن ناگهان باعث پهلو درد می‌شود؟

درد پهلو هنگام دویدن، معمولا سمت راست و زیر دنده‌ها را درگیر می‌کند و یک درد ناخوشایند و درعین حال شایع و رایج است. گاهی احساس می‌کنیم که معده و شکم‌مان نیز...

 قیمت انواع خودرو داخلی در بازار +جدول

قیمت انواع خودرو داخلی در بازار +جدول

اقتصادنیوز: ​بررسی بازار خودرو نشان می‌دهد در حالی که رکود معاملاتی و انتظار همچنان بر بازار حاکم است، قیمت برخی خودروهای داخلی طی دو ماه گذشته با تغییرات قابل توجهی همراه نبوده؛ با این حال در میان ۱۵ مدل خودروی مورد بررسی، «ری‌را» با ۲۶۵ میلیون تومان افزایش بیشترین رشد قیمت و «۲۰۷ دنده‌ای پانوراما» با ۵۰ میلیون تومان کاهش، بیشترین افت قیمت را به ثبت رسانده‌اند.

 پالایشگاه لاوان به مدار تولید تا روز دیگر

پالایشگاه لاوان به مدار تولید تا روز دیگر

آرمان امروز : دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت کشور با اشاره به آسیب‌های واردشده به پالایشگاه لاوان در حمله آمریکا و رژیم صهیونیستی اعلام کرد: با تلاش شبانه روزی، تمامی واحد‌های این پالایشگاه حداکثر تا ۱۵ شهریور به مدار تولید بازمی گردند. ناصر عاشوری قلعه رودخانی در جمع خبرنگاران با بیان اینکه پالایشگاه‌های [ ]

 فیلم | غنی‌نژاد: لیبرال‌ها بزرگترین منتقدان وضع موجودند | دخانچی: نظام حکمرانی ما دستوری است

فیلم | غنی‌نژاد: لیبرال‌ها بزرگترین منتقدان وضع موجودند | دخانچی: نظام حکمرانی ما دستوری است

اقتصادنیوز: محور اصلی مناظره موسی غنی‌نژاد و میلاد دخانچی این است که آیا می‌توان از دل میراث علی شریعتی و پروژه روشنفکری دینی، قرائتی تازه و قابل‌دفاع از «چپ» بیرون کشید، یا اینکه این عناوین صرفاً بازتولید همان سنت شکست‌خورده چپ با زبانی جدید هستند.

 اخبار مسکن و شهری

اخبار مسکن و شهری

آخرین اخبار از قیمت مسکن و معاملات ملکی در تهران و سایر نقاط کشور همراه با آخرین پوشش آخرین تصمیم ها و سیاست های حوزه شهری را در اقتصادنیوز بیابید.

 حمله آمریکا و اسرائیل به ایران

حمله آمریکا و اسرائیل به ایران