قیمت طلا امروز




 روزنامه شرق / ۴۳ ساعت قبل

مرز فرهنگی ایران کجاست؟

در ادبیات تحلیلی تاریخ و اندیشه سیاسی، مفهوم «کشور» غالبا با تعاریف حقوقی مدرن و نظام وستفالی سنجیده می‌شود؛ نظامی که دولت-ملت را در پناه مرزهای جغرافیایی مشخص، خطوط مرزی خط‌کشی‌شده و اعمال حاکمیت محصور بر یک قلمرو مشخص تعریف می‌کند.
 مرز فرهنگی ایران کجاست؟

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق،

در ادبیات تحلیلی تاریخ و اندیشه سیاسی، مفهوم «کشور» غالبا با تعاریف ر مدرن و نظام وستفالی سنجیده می‌شود؛ نظامی که دولت-ملت را در پناه مرزهای جغرافیایی مشخص، خطوط مرزی خط‌کشی‌شده و اعمال حاکمیت محصور بر یک قلمرو مشخص تعریف می‌کند. اما هنگامی که سخن از «ایران» به میان می‌آید، ابزار سنجش مدرن دچار چالش کارکردی می‌شود. عبارت «ایران مرز سیاسی ندارد» ناظر بر پدیده‌ای است که در آن «ایران» نه به عنوان یک واحد سیاسی محصور در نقشه، بلکه به عنوان یک «حوزه تمدنی، زبانی و فرهنگی سیال» ظاهر می‌شود؛ مفهومی که مرزهای اعتباری، جابه‌جایی حکومت‌ها، تقسیمات جهان‌گشایان و فروپاشی امپراتوری‌ها هرگز نتوانسته‌اند گستره واقعی آن را محدود کنند. مرزهای سیاسی محصول توافقات دیپلماتیک، معاهدات تاریخی (مانند عهدنامه‌های گلستان، ترکمنچای یا پاریس)، جنگ‌ها و خط‌کشی‌های روی نقشه هستند. این خطوط فرضی می‌توانند با یک امضا تغییر کنند، با فروپاشی یک دولت از بین بروند یا ملل گوناگون را به‌اجبار در کنار هم یا جدا از هم قرار دهند. در مقابل، مرزهای تمدنی خصلتی ارگانیک، زنده، پویا و تاریخی دارند. ایران‌زمین بیش از آنکه یک «جغرافیای محصور» باشد، تجلی‌گاه یک «اندیشه ایران‌شهری» است؛ اندیشه‌ای که در آن «ایران» نه یک نژاد یا یک قوم خاص، بلکه یک شیوه زیست، فلسفه حکمرانی و جهان‌بینی مبتنی بر صبوری، تاب‌آوری، داد، مدارا و خردورزی است.

فرهنگ ایرانی، زبان فارسی، آیین‌های مشترک و تفکر فلسفی-عرفانی، حوزه‌ای را شکل داده‌اند که از ماوراءالنهر و قفقاز تا شبه‌قاره هند، آناتولی و بین‌النهرین امتداد داشته است. وقتی می‌گوییم ایران مرز سیاسی ندارد، به این معناست که ذهن، گفتار و زیست‌جهان ایرانی محدود به سرحدات رسمی فعلی نیست، بلکه هر جا که آثار این اندیشه و زبان نفس می‌کشد، بخشی از «ایرانِ تمدنی» است.

اگر مرزهای سیاسی با نیروهای نظامی و دژهای مستحکم حراست می‌شوند، مرزهای ایران‌زمین با «زبان فارسی» و «فرهنگ و تمدن غنی» پاسداری شده‌اند. زبان فارسی در طول تاریخ، نه صرفا ابزار ارتباطی یک قوم خاص، بلکه «زبان میانجی» و پیونددهنده اقوام، فرهنگ‌ها، ادیان و سلسله‌های گوناگون در سراسر قاره آسیا بوده است. در شبه‌قاره هند برای بیش از هفت قرن، زبان رسمی، ادبی، دیوانی و قضائی دربار هندوستان فارسی بود و عمیق‌ترین مفاهیم عرفانی و هنری در آن دیار به زبان فارسی خلق شد. در قفقاز و آسیای مرکزی، شعر و اندیشه استوانه‌هایی چون نظامی گنجوی، رودکی، خاقانی و مولانا، مرزهای جغرافیایی امروزی را درمی‌نوردد و تمام این جغرافیا را در یک چتر واحد معنایی گرد هم می‌آورد. در قلمرو عثمانی، شاهکارهای ادبی، مکاتبات اداری دیپلماتیک و حتی برخی تاریخ‌نگاری‌های دربار عثمانی به زبان فارسی نگاشته می‌شد.

شعر و ادبیات فارسی همان خط مرزی سیالی است که هیچ پاسگاه مرزی یا پاسبانی نمی‌تواند مانع ورود و نفوذ آن شود. دیوان حافظ، شاهنامه فردوسی یا مثنوی معنوی قلمروهایی را فتح کرده‌اند که هیچ لشکری در تاریخ با قدرت نظامی قادر به تسخیر آن نبوده است.

تاریخ ایران پر است از هجوم‌های ویرانگر و فروپاشی‌های سهمگین سیاسی؛ از حمله اسکندر مقدونی تا یورش مغولان. در تعریف مدرن از دولت-ملت، هر یک از این گسل‌های تاریخی می‌توانست نقطه پایان یک ملت و محو کامل یک هویت باشد. اما آنچه ایران را تداوم بخشید و استوار نگاه داشت، همان حقیقتِ «بی‌مرزبودن تمدنی» آن بود.

فاتحان ایران در نهایت توسط «دستگاه هضم و جذب فرهنگی ایران» فتح شدند، مغولان که با آتش و شمشیر آمدند، خود بانیان رنسانس هنری، نگارگری و معماری ایرانی (عصر ایلخانی و تیموری) شدند و اداره امور قلمرو وسیع خود را به وزرای شایسته ایرانی (چون خواجه نصیرالدین طوسی و خواجه رشیدالدین فضل‌الله) سپردند. سلسله‌های گوناگون با تبارها و قومیت‌های متفاوت خود به خادمان، حامیان و ترویج‌دهندگان اصلی زبان فارسی و هنر ایرانی بدل شدند. این پدیده نشان می‌دهد که «ایران» یک ساختار شکننده سیاسی نیست، بلکه یک نظام هویت‌ساز و جهان‌بینی فراتبار است که قدرت خود را نه از دیوارهای مرزی، بلکه از عمق اندیشه، ادبیات و حکمت خود می‌گیرد.

یکی دیگر از جلوه‌های بی‌مرزبودن ایران، آیین‌ها، سالنامه‌های فرهنگی و تجلیات بصری آن است، آیین‌های (نوروز و گاه‌شماری تمدنی) نوروز برجسته‌ترین گواه این مدعاست. جغرافیاهایی که امروز تحت حاکمیت کشورهای متعدد و مستقلی همچون تاجیکستان، افغانستان، ازبکستان، آذربایجان، اقلیم کردستان، ترکمنستان و... قرار دارند، همگی در یک روز و یک ساعت حول یک خوان مشترک می‌نشینند. این همگرایی ثابت می‌کند که ناخودآگاه جمعی مردم این منطقه، فارغ از گذرنامه‌ها، خود را متعلق به یک گهواره فرهنگی واحد می‌داند. خط، معماری و هنر تجسمی و الگوهای معماری ایرانی، از کاشی‌کاری‌های سمرقند و بخارا تا گنبدهای اصفهان و تاج‌محل در هند، همراه با ظرافت هنرهایی چون خوشنویسی و نگارگری، زبان بصری واحدی را شکل داده‌اند. هنر ایرانی، روح مجرد این تمدن را در قالب سنگ، کاشی، کاغذ و موسیقی ملموس کرده است. ایران به عنوان قلب تمدنی جاده ابریشم، همواره محل تبادل اندیشه‌ها، ادیان و کالاها بوده است؛ امری که ذات خرد ایرانی را «شبکه‌ای و تعاملی» بار آورده است نه «بسته و انزواطلب».

در جهان امروز، پذیرش و تبیین مفهوم «ایران بی‌مرز» نیازمند دقت نظر و تفکیک دقیق مفهومی است. ایران به معنای نادیده‌گرفتن استقلال سیاسی، حاکمیت ملی یا حقوق بین‌الملل کشورهای همسایه نیست، بلکه سخن از یک «قدرت نرم» و اشتراک تمدنی است؛ نیرویی که به جای سلطه، باعث تقارب، همزیستی مسالمت‌آمیز و پیوند ملل منطقه می‌شود. جمله «ایران مرز سیاسی ندارد» یک شعار سیاسی یا عاطفی نیست؛ بلکه یک گزاره عمیق انسان‌شناختی، فلسفی و تاریخی است.

سیاست و دیپلماسی، نقشه جهان را بارها دستخوش تغییر کرده و مرزهای اعتباری را جابه‌جا می‌کنند، اما «ایران» مفهوم جاویدانی است که در شعر سعدی و مولانا، معماری اصفهان و سمرقند، هنر اصیل و منشور جهان‌بینی انسان‌مدارانه‌اش زندگی می‌کند. مرزهای سیاسی محدودکننده و جداکننده‌اند، اما ایران به‌عنوان یک روح تمدنی، پیونددهنده و بی‌انتهاست.

همان‌گونه که استاد محمدرضا شفیعی‌کدکنی به زیبایی بیان می‌کند:

«ایران در زبان فارسی و فرهنگ ایرانی مستتر است و تا زمانی که این اندیشه و زبان زنده است، ایران مرزی به وسعت تمام تاریخ و فرهنگ بشری خواهد داشت».

 

برای اطلاع از آخرین اخبار و تحلیل‌ها به کانال شرق در «تلگرام» بپیوندید.



۱۸ دقیقه قبل / خبرگزاری دانشجو

آسوشیتدپرس: ترامپ در بن‌بست جنگ ایران، دوباره به سلاح تحریم پناه برد

به گزارش گروه بین المللی خبرگزاری دانشجو،  به نقل ازآسوشیتدپرس، در گزارشی تحلیلی به تهدید اخیر دونالد ترامپ برای اعمال تحریم‌های گسترده علیه ایران پرداخت و نوشت رئیس‌جمهور آمریکا در شرایطی بار دیگر به فشار اقتصادی روی آورده که جنگ با ایران به ماه ششم نزدیک می‌شود و دولت او با فشارهای سیاسی و نظامی فزاینده روبه‌رو است.

ترامپ روز چهارشنبه با اعلام آنچه «روز D اقتصادی» علیه ایران خواند، از اعمال سطحی «بی‌سابقه» از جنگ اقتصادی و انزوای مالی علیه تهران خبر داد. او همچنین تهدید کرد کشورها و شرکت‌هایی که به تجارت با ایران ادامه دهند، با پیامدهای اقتصادی سنگینی از سوی آمریکا مواجه خواهند شد.

آسوشیتدپرس در عین حال یادآوری کرده است که ایران با تحریم‌های آمریکا بیگانه نیست و نزدیک به پنج دهه است که تحت فشارهای اقتصادی واشنگتن قرار دارد. از همین رو، تهدیدهای تازه ترامپ بیش از آنکه یک ابزار جدید باشد، تکرار همان سیاستی به نظر می‌رسد که دولت آمریکا در سال‌های گذشته بارها به کار گرفته است.

این رسانه همچنین نوشته است که سیاست جدید ترامپ از بسیاری جهات ادامه همان سیاست «فشار حداکثری» است که او در دوره نخست ریاست‌جمهوری خود علیه ایران دنبال کرد؛ سیاستی که هدف آن وادار کردن تهران به پذیرش خواسته‌های واشنگتن از طریق فشار اقتصادی بود.

با این حال، تجربه دولت اول ترامپ نشان داد که تحریم‌های ثانویه نیز برای آمریکا هزینه‌هایی به همراه دارد. واشنگتن در آن دوره برای برخی کشورها ناچار به صدور معافیت‌های تحریمی شد، زیرا اعمال کامل تحریم‌ها می‌توانست به منافع اقتصادی و روابط آمریکا با شرکای خود آسیب بزند.

اکنون ترامپ بار دیگر همان مسیر را دنبال می‌کند و قصد دارد فشار اقتصادی بر ایران را تشدید کند؛ اقدامی که به نوشته آسوشیتدپرس، در سایه جنگ طولانی و افزایش فشارهای داخلی بر دولت آمریکا انجام می‌شود. این رسانه تأکید کرده است که ترامپ با جنگی مواجه است که به گفته گزارش، پایان دادن به آن برای دولت آمریکا دشوار شده و در آستانه انتخابات میان‌دوره‌ای نیز به موضوعی سیاسی تبدیل شده است.

در چنین شرایطی، بازگشت ترامپ به ادبیات «جنگ اقتصادی» نشان می‌دهد واشنگتن بار دیگر به ابزار تحریم به‌عنوان اهرم فشار متوسل شده است؛ ابزاری که ایران سال‌هاست با آن مواجه بوده و مقام‌های ایرانی نیز تهدیدهای جدید آمریکا را تکرار سیاست‌های شکست‌خورده گذشته توصیف کرده‌اند.


۳۷ دقیقه قبل / سایت برترینها

اتفاق تلخ برای مرتضی پورعلی‌گنجی در ازبکستان

فارس: مرتضی پور علی گنجی ، مدافع فصل گذشته پرسپولیس و بازیکن سابق تیم های السد قطر و نفت تهران پس از قرار گرفتن در لیست مازاد مهدی تارتار راهی لیگ ازبکستان شد و در صورت بهبود و نداشتن مصدومیت می تواند در لیگ نخبگان حضور ثابتی داشته باشد.

پورعلی گنجی در لیگ نخبگان آسیا در صورت صلاحدید سرمربی تیمش می تواند برابر استقلال و تراکتور قرار گیرد و با درخشش در ترکیب تیمش کادر فنی ایران را مجاب به دعوت کردنش کند و در جام ملت های آسیا حضور یابد.

مدافع ایرانی با تجربه لیگ ازبکستان در هفته هجدم مقابل سورخان ترمذ قرار گرفت و پس از مصدومیت از ناحیه عضله چهارسر زمین مسابقه را ترک کرد.

پس از پایان این دیدار پزشکان تیم ازبکستانی اعلام کردند پورعلی گنجی تحت مداوی پزشکی قراردارد و در خصوص حضور او در ترکیب پاختاکور تصمیم گیری خواهدشد و به اطلاع سرمربی باشگاه خواهد رسید.

با توجه به مصدومیت این مدافع ایرانی احتمالا پورعلی گنجی در دیدار هفته بعد پاختاکور غایب خواهد بود و در ترکیب تیمش حضور نخواهد داشت.

 


۵۷ دقیقه قبل / سایت شهرآرانیوز

توهمات تکراری رئیس جمهور آمریکا | ترامپ: ایران مشتاق توافق با واشنگتن است!

به گزارش شهرآرانیوز، دونالد ترامپ در جدیدترین لفاظی خود درباره ایران، با ارائه آمار‌های ساختگی و ادعا‌های بی‌پایه، تلاش کرد وضعیت اقتصادی ایران را بحرانی جلوه دهد.

ترامپ با مطرح کردن ادعای عجیب تورم ۳۰۰ درصدی در ایران، سعی دارد فضای روانی علیه اقتصاد کشور ایجاد کند؛ عددی که هیچ سنخیتی با واقعیت‌های اقتصادی ندارد و صرفاً مصرف داخلی برای کارزار انتخاباتی او دارد.

وی بار دیگر مدعی شد ایران مشتاق بستن توافق با واشنگتن است.

دونالد ترامپ، رئیس دولت تروریستی آمریکا در جدیدترین اظهارات متناقض خود، با ادعای تمایل ایران به مذاکره، تلاش کرد توپ را در زمین تهران بیندازد و شروط یک‌جانبه خود را به عنوان «توافق درست» مطرح کند.

منبع: تسنیم

در ادامه حتما بخوانید واشنگتن‌پست: ترامپ در تحقق اهدافش علیه ایران ناکام ماند




 «جنگ اقتصادی» ؛ اسم رمزعقب‌نشینی از «تقابل سخت»
۱ ساعت قبل / روزنامه آرمان امروز

«جنگ اقتصادی» ؛ اسم رمزعقب‌نشینی از «تقابل سخت»

آرمان امروز-سرویس دیپلماسی: جنگ اقتصادی ترامپ علیه ایران نه یک سیاست ساده تحریم و فشار حداکثری، بلکه برنامه‌ای حساب‌شده و چندلایه از فریب استراتژیک است که از همان آغاز با دو هدف اصلی طراحی شده است. هدف نخست گریز از درگیری مستقیم نظامی و جنگ سخت با ایران است؛ جنگی که هزینه‌های انسانی، مالی و [ ]

 آرسنال 3-0 کاونتری: وحشت از قهرمان در انگلیس
۴ ساعت قبل / سایت ورزش ۳

آرسنال 3-0 کاونتری: وحشت از قهرمان در انگلیس

توپچی‌ها فصل جدید لیگ برتر را با نمایشی مقتدرانه آغاز کردند و در خانه با سه گل از سد کاونتری گذشتند.

 سخنگوی‌ وزارت دفاع: تولید تجهیزات دفاعی کشور در یک سال گذشته دو برابر شده است
۵۷ دقیقه قبل / خبرگزاری ایسنا

سخنگوی‌ وزارت دفاع: تولید تجهیزات دفاعی کشور در یک سال گذشته دو برابر شده است

سخنگوی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح با تشریح آخرین وضعیت صنعت دفاعی کشور عنوان کرد: میزان تولید تسلیحات و تجهیزات دفاعی از تیرماه سال گذشته تا تیرماه امسال دو برابر شده و در برخی محصولات راهبردی و اولویت‌های مورد نیاز جنگ، میزان تولید در جریان جنگ بیش از سه برابر افزایش یافته است.

 راغفر: اعلام قیمت بنزین ۸۷ هزار تومانی نوعی فضاسازی برای پذیرش قیمت‌های پایین‌تر است | ظرفیت تلاطم اجتماعی در بالاترین سطح قرار دارد
۲ ساعت قبل / سایت رویداد‌ ۲۴

راغفر: اعلام قیمت بنزین ۸۷ هزار تومانی نوعی فضاسازی برای پذیرش قیمت‌های پایین‌تر است | ظرفیت تلاطم اجتماعی در بالاترین سطح قرار دارد

حسین راغفر معتقد است اعلام چنین رقمی با هدف ایجاد شوک روانی و آماده کردن افکار عمومی برای پذیرش نرخ‌هایی مانند ۴۰ هزار تومان انجام شده است، اما حتی چنین عملیات روانی نیز نمی‌تواند آثار منفی افزایش قیمت بنزین را از بین ببرد.

 راغفر: اعلام قیمت بنزین ۸۷ هزار تومانی نوعی فضاسازی برای پذیرش قیمت‌های پایین‌تر است | تصمیماتی که زمینه انفجار اجتماعی ایجاد کنند بسیار پرهزینه است
۲ ساعت قبل / سایت رویداد‌ ۲۴

راغفر: اعلام قیمت بنزین ۸۷ هزار تومانی نوعی فضاسازی برای پذیرش قیمت‌های پایین‌تر است | تصمیماتی که زمینه انفجار اجتماعی ایجاد کنند بسیار پرهزینه است

حسین راغفر معتقد است اعلام چنین رقمی با هدف ایجاد شوک روانی و آماده کردن افکار عمومی برای پذیرش نرخ‌هایی مانند ۴۰ هزار تومان انجام شده است، اما حتی چنین عملیات روانی نیز نمی‌تواند آثار منفی افزایش قیمت بنزین را از بین ببرد.

 چت‌جی‌پی‌تی دیگر می‌تواند پیغام بفرستد
۱ ساعت قبل / روزنامه دنیای اقتصاد

چت‌جی‌پی‌تی دیگر می‌تواند پیغام بفرستد

دنیای اقتصاد: چت‌جی‌پی‌تی اکنون می‌تواند با افزونه جدید Apple Messages برای شما پیامک ارسال کند. اگر تا به حال می‌خواستید تمام مکالمات دیجیتالی خود با اوپن‌آی را به اشتراک بگذارید، خبر خوبی برای شما داریم: آزمایشگاه هوش مصنوعی به‌تازگی افزونه Apple Messages را برای چت‌جی‌پی‌تی راه‌اندازی کرده است که به کاربران علاقه‌مند اجازه می‌دهد صندوق ورودی پیام‌های خود را به این چت‌بات متصل کنند. اوپن‌ای‌آی استدلال می‌کند که مزایای انجام این کار بی‌شمار است. کاربران می‌توانند از این افزونه برای مرتب‌سازی، تجزیه و تحلیل یا ویرایش پیام‌های خود مستقیما از چت‌جی‌پی‌تی استفاده کنند. این افزونه همچنین با کدِکس و ChatGPT Work کار می‌کند، بنابراین کاربران می‌توانند از آن به صورت حرفه‌ای، نه فقط شخصی، استفاده کنند.