قیمت طلا امروز




 روزنامه مردم سالاری / ۱۴۰۵/۰۵/۱۲

ناجیِ بحران، بحرانِ ناجی - مردم سالاری آنلاین

بحران های ساختگی به مدیران اجازه می دهد مسئولیت تصمیمات غلط را به شرایط غیرقابل پیش بینی ...
 ناجیِ بحران، بحرانِ ناجی - مردم سالاری آنلاین
بحران‌های ساختگی به مدیران اجازه می‌دهد مسئولیت تصمیمات غلط را به شرایط غیرقابل پیش‌بینی نسبت دهند؛ گویی هیچ‌کس مسئول نیست و همه چیز محصول زمانه است.

حکمرانی زمانی از مسیر توسعه منحرف می‌شود که جای متخصصان علوم انسانی و مدیران آگاه به ماهیت پیچیده جامعه را کسانی بگیرند که نه‌تنها فاقد دانش لازم‌اند، بلکه حضور خود را حق طبیعی و غیرقابل‌چالش می‌دانند.

 این مدیران کم‌سواد و نامرتبط معمولا از مسیرهای غیررقابتی و غیرشفاف به مناصب حساس می‌رسند و به‌جای تکیه بر دانش، تجربه و تحلیل، بر شبکه‌های رانت، روابط شخصی و وفاداری‌های سیاسی یا سازمانی اتکا می‌کنند این مدیران بدون آگاهی از پیامدهای انسانی تصمیمات، در حوزه‌هایی وارد می‌شوند که ماهیت آن‌ها نیازمند فهم عمیق فرهنگ، روان جمعی، تاریخ، عدالت و ارتباطات اجتماعی است. آنان به‌جای آنکه مدیریت را مسئولیت اخلاقی بدانند، آن را امتیاز و ابزار قدرت تلقی می‌کنند و همین نگاه، تصمیم‌گیری را از مسیر عقلانی و علمی خارج می‌سازد.

نظریه‌پردازان برجسته حکمرانی از هانا آرنت تا یورگن هابرماس، بارها هشدار داده‌اند که تصمیم‌گیری در سطوح عالی بدون دانش انسانی، نه‌تنها به خطای سیاستی منجر می‌شود، بلکه هزینه‌های سنگینی بر دوش جامعه می‌گذارد؛ هزینه‌هایی که گاه سال‌ها زمان، منابع و انرژی لازم دارد تا جبران شود، اگر اصلا فرصت جبرانی باقی مانده باشد. آرنت توضیح می‌دهد که چگونه «ابتذال شر» از دل ناآگاهی، بی‌سوادی اخلاقی و ناتوانی در فهم پیامدهای انسانی تصمیمات برمی‌خیزد، یعنی مدیرانی که نه از سر قصد، بلکه از سر ناآگاهی، به عاملانِ آسیب ساختاری تبدیل می‌شوند.

این طیف مدیران معمولا فاقد توانایی تحلیل پیچیدگی‌های اجتماعی‌اند و برای پوشاندن این ضعف، به رفتارهای نمایشی، تصمیمات شتاب‌زده و سیاست‌گذاری‌های سطحی متوسل می‌شوند. آنان به‌جای گفت‌وگو، دستور می‌دهند؛ به‌جای مشارکت، حذف می‌کنند؛ و به‌جای آینده‌نگری، تنها به بقای کوتاه‌مدت خود و شبکه نزدیکانشان می‌اندیشند.

همچنین نویسنده نیز معتقد است که برقراری عدالت زمانی ممکن است که تصمیم‌گیرندگان قادر باشند پیامدهای تصمیمات را از منظر کم‌برخوردارترین گروه‌ها ببینند، اما مدیران غیرمتخصص، به دلیل ناآشنایی با بنیان‌های نظری عدالت، تصمیماتی اتخاذ می‌کنند که شکاف‌های اجتماعی را عمیق‌تر می‌کند و نارضایتی عمومی را افزایش می‌دهد.

مارتیا سن در نظریه «قابلیت‌ها» نشان می‌دهد که توسعه زمانی رخ می‌دهد که مدیران بتوانند کیفیت زندگی مردم را بفهمند، نه فقط شاخص‌های فنی را؛ اما مدیران کم‌سواد، شاخص‌ها را جایگزین انسان می‌کنند و همین امر، سیاست‌گذاری را از مسیر انسانی خارج می‌سازد. این مدیران معمولا به‌جای تحلیل رفتار جمعی، به کنترل اطلاعات متوسل می‌شوند؛ به‌جای شفافیت، به پنهان‌کاری؛ و به‌جای پاسخ‌گویی، به توجیه و فرافکنی.

 نتیجه چنین حکمرانی‌ای همان چیزی است که در صورت عدم پیشگیری، هابرماس آن را «بحران مشروعیت» می‌نامد: لحظه‌ای که مردم دیگر نه به نیت تصمیم‌گیرندگان اعتماد دارند و نه به توانایی آنان.

این بحران تنها یک وضعیت روانی نیست؛ پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و حتی امنیتی دارد. وقتی مدیران غیرمتخصص در حوزه‌های اجتماعی، فرهنگی، آموزشی، رسانه‌ای یا سیاست‌گذاری عمومی قرار می‌گیرند، تصمیمات آنان معمولا پیامدهایی برجای می‌گذارد که خنثی‌سازی آن‌ها نیازمند سال‌ها تلاش و هزینه‌های هنگفت است. یک سیاست اشتباه در آموزش می‌تواند نسل‌ها را تحت تأثیر قرار دهد؛ یک تصمیم نادرست در حوزه فرهنگ می‌تواند سرمایه اجتماعی را فرسوده کند؛ یک رویکرد غلط در رسانه می‌تواند اعتماد عمومی را نابود سازد؛ و یک خطای مدیریتی در حوزه اجتماعی می‌تواند شکاف‌های جامعه را به بحران تبدیل کند. یا در واقع چنین رویداد و عاقبتی را می توان از جنبه توسعه گرایانه همان «هزینه پنهان تصمیمات نادرست» نامید؛ هزینه‌ای که در ظاهر دیده نمی‌شود، اما در طول زمان همچون سایه‌ای سنگین بر مسیر پیشرفت کشور می‌افتد.

مدیران غیرمتخصص معمولا از پذیرش خطا ناتوان‌اند، زیرا جایگاهشان نه بر پایه شایستگی، بلکه بر پایه روابط و رانت بنا شده است؛ بنابراین هر خطا را با خطای بزرگ‌تر می‌پوشانند و هر شکست را با تصمیمی شتاب‌زده جبران می‌کنند. این چرخه خطرناک، نه‌تنها توسعه را متوقف می‌کند، بلکه جامعه را وارد مسیر فرسایش بلندمدت می‌سازد. حضور مصرّانه مدیران نامرتبط در حوزه‌های انسانی، نه‌تنها مانع توسعه است، بلکه خود به چرخه‌ای از بحران‌های تکرارشونده تبدیل می‌شود؛ چرخه‌ای که هر بار هزینه بیشتری برای جامعه می‌تراشد و فرصت‌های بیشتری را از آینده می‌گیرد.

خروج از این چرخه تنها زمانی ممکن است که مسئولیت‌های حساس اجتماعی و فرهنگی به متخصصانی سپرده شود که توانایی تحلیل پیامدهای انسانی تصمیمات را دارند و حکمرانی را نه ابزار قدرت، بلکه مسئولیت اخلاقی و اجتماعی می‌دانند.

در چنین مدل حکمرانی، بحران نه یک حادثه، بلکه منبع قدرت است.

مدیران ناکارآمد با ساختن بحران‌های پی‌درپی:

مسئولیت تصمیمات اشتباه خود را پنهان می‌کنند، جامعه را در وضعیت انتظار و ترس نگه می‌دارند، نقش ناجی را برای خود می‌سازند، و هزینه‌های اجتماعی، اقتصادی و روانی بحران را بر دوش مردم می‌گذارند. این چرخه، همان چیزی است  که به نوعی می شود از منظر علوم انسانی آن را «بحران به‌مثابه روش حکمرانی» نامید؛ روشی که در آن ناکارآمدی نه پنهان می‌شود، بلکه با بحران‌سازی فعالانه، تبدیل به ابزار بقا می‌گردد.

 



 آتش‌بس موقت تکرار جنگ است؛ ایران خواهان خاتمه قطعی درگیری است

آتش‌بس موقت تکرار جنگ است؛ ایران خواهان خاتمه قطعی درگیری است

عباس عراقچی در یک گفتگوی ویدئویی به تشریح عملکرد دستگاه سیاست خارجی ایران در خلال جنگ رمضان پرداخت.

 طائب: جنگ امروز فقط در میدان نظامی نیست؛ میدان روایت را نباید واگذار کرد

طائب: جنگ امروز فقط در میدان نظامی نیست؛ میدان روایت را نباید واگذار کرد

حسین طائب، رئیس سازمان بسیج مستضعفین در یادداشتی نوشت: جنگ دیگر فقط در میدان‌های نظامی اتفاق نمی‌افتد. امروز میدان مواجهه، چندلایه و پیچیده است؛ میدان نظامی، دیپلماسی، اقتصاد، امنیت، اجتماع و البته رسانه. در چنین شرایطی، رسانه دیگر یک «پیوست جنگ» نیست؛ بلکه در متن جنگ قرار دارد.

 کاخ سفید لغو مذاکرات با ایران را اعلام کرد

کاخ سفید لغو مذاکرات با ایران را اعلام کرد

یک مقام کاخ سفید اعلام کرد که مذاکرات با ایران تا اطلاع ثانوی لغو شده است.

 ساداتیان: آمریکایی‌ها جرأت نزدیک شدن به تنگه هرمز را ندارند

ساداتیان: آمریکایی‌ها جرأت نزدیک شدن به تنگه هرمز را ندارند

سفیر پیشین ایران در انگلیس گفت: باید به ترامپ بگوییم، شما که ادعا می‌کنید در اختیار شماست، اجازه دهید مثل قبل از مسدود شدن، کشتی‌ها از آنجا تردد کنند. آیا آمار سازمان‌های مربوطه بین‌المللی این امر را تأیید می‌کنند؟ اگر تأیید نمی‌کنند، معلوم می‌شود حرف شما خلاف است. ایشان از دور ایستاده و چند کشتی را نگه می‌‌دارند و راهزنی می‌کنند؛ ولی حتی جرأت نزدیک شدن به تنگه هرمز را هم ندارند.

 ماجرای تماسی که ترامپ را به کامیون حمل غذا کشاند! | پشت‌پرده یک بلوف اطلاعاتی که رسوایی به بار آورد | ماجرای نامه سرویس مخفی ترکیه به روایت سردار نقدی

ماجرای تماسی که ترامپ را به کامیون حمل غذا کشاند! | پشت‌پرده یک بلوف اطلاعاتی که رسوایی به بار آورد | ماجرای نامه سرویس مخفی ترکیه به روایت سردار نقدی

مشاور عالی فرمانده کل سپاه با اشاره به ویژگی‌های رئیس‌جمهور آمریکا گفت: اظهارات او قدرت آمریکا را تخریب کرده و حرف‌هایش پایه و اساس قاعده‌ای ندارد.

 عراقچی: پزشکیان حامی اصلی تیم مذاکره‌کننده بود/ انتخاب قالیباف به پیشنهاد رئیس‌جمهور انجام شد

عراقچی: پزشکیان حامی اصلی تیم مذاکره‌کننده بود/ انتخاب قالیباف به پیشنهاد رئیس‌جمهور انجام شد

وزیر امور خارجه با تشریح روند مذاکرات، پزشکیان را حامی اصلی تیم مذاکره‌کننده دانست و گفت انتخاب قالیباف به عنوان مسئول مذاکرات به پیشنهاد رئیس‌جمهور انجام شد؛ عراقچی همچنین بر حرکت وزارت امور خارجه در چارچوب اختیارات و دستورالعمل‌های نظام تأکید کرد.

 اطلاعیه وزارت خارجه ایران درباره ۲ دیپلمات فرانسوی

اطلاعیه وزارت خارجه ایران درباره ۲ دیپلمات فرانسوی

روابط عمومی وزارت امور خارجه ایران، درباره معرفی ۲ دیپلمات فرانسوی به‌عنوان عناصر نامطلوب، اطلاعیه‌ای را صادر کرد.

 پزشکیان با یک تماس تلفنی فصل جدیدی در روابط ایران و این کشور رقم زد

پزشکیان با یک تماس تلفنی فصل جدیدی در روابط ایران و این کشور رقم زد

عراقچی، وزیر امور خارجه گفت: رئیس‌جمهور با یک تماس تلفنی با الهام علی‌اف، فصل جدیدی در روابط ایران و آذربایجان رقم زد