قیمت طلا امروز




 روزنامه صمت / ۳ روز قبل / ۱۴۰۵/۰۵/۲۷

فرسوده‌ها یک قدم تا ممنوعیت تردد

سال‌هاست خودروهای فرسوده یکی از حلقه‌های اصلی زنجیره آلودگی هوا در شهرهای بزرگ شناخته می‌شوند؛ خودروهایی که هم به دلیل مصرف سوخت بالاتر و هم به واسطه فناوری قدیمی موتور و سیستم‌های آلایندگی، سهم بیشتری در انتشار آلاینده‌ها دارند. با این حال، مسئله فرسودگی خودرو در ایران تنها یک موضوع زیست‌محیطی نیست؛ پای معیشت، توان اقتصادی خانوارها، بازار خودرو و سیاست‌های حمایتی دولت نیز به میان آمده است.
 فرسوده‌ها یک قدم تا ممنوعیت تردد

حالا با جدی‌تر شدن اجرای مقررات مربوط به تردد خودروهای فرسوده در کلان‌شهرها، این پرسش مطرح است که آیا کشور آماده کنار گذاشتن این خودروهاست؟ و مهم‌تر اینکه مالک خودرویی که توان خرید خودروی جایگزین را ندارد، چه گزینه‌ای پیش رو خواهد داشت؟ مسئله فقط آلودگی هوا نیست

در نگاه نخست، حذف خودروهای فرسوده از کلان‌شهرها تصمیمی زیست‌محیطی به نظر می‌رسد؛ اما اجرای آن می‌تواند اثرات گسترده‌تری داشته باشد. بخش قابل توجهی از خودروهای قدیمی در اختیار خانوارهایی قرار دارند که امکان خرید خودروی جدید برایشان دشوار است.

بنابراین هر سیاستی که تردد این خودروها را محدود می‌کند، باید همزمان پاسخ مشخصی برای مسئله جایگزینی داشته باشد. نمی‌توان انتظار داشت خودرویی که سال‌ها وسیله اصلی رفت‌وآمد یک خانواده بوده، صرفاً با یک دستور قانونی از چرخه استفاده خارج شود، بدون آنکه گزینه اقتصادی قابل دسترسی برای مالک وجود داشته باشد.

از همین منظر، بحث فرسودگی خودرو در سال‌های اخیر از یک موضوع صرفاً فنی فاصله گرفته و به یکی از مسائل مهم سیاست‌گذاری حمل‌ونقل تبدیل شده است. بازار خودروهای قدیمی زیر ذره‌بین

یکی دیگر از پیامدهای اجرای این سیاست، تأثیر آن بر بازار خودروهای کارکرده است. خودروهایی که تا پیش از این به دلیل نرخ پایین‌تر، مشتریان خاص خود را داشتند، ممکن است با افزایش محدودیت‌های قانونی با کاهش تقاضا مواجه شوند.

در مقابل، خودروهای کم‌سن‌تر و کم‌مصرف‌تر می‌توانند با افزایش تقاضا روبه‌رو شوند. همین مسئله احتمال تغییر تدریجی الگوی قیمت‌گذاری در بازار خودروهای دست‌دوم را مطرح می‌کند.

البته شدت این اثرگذاری به نحوه اجرای قانون و میزان مشوق‌هایی بستگی دارد که برای مالکان خودروهای فرسوده در نظر گرفته می‌شود. اگر امکان جایگزینی خودرو افزایش پیدا کند، بازار نیز فرصت تطبیق با شرایط جدید را خواهد داشت؛ اما اجرای ناگهانی محدودیت‌ها می‌تواند فشار بیشتری به بازار خودروهای ارزان‌قیمت وارد کند. کلان‌شهرها؛ مقصد ممنوعه خودروهای فرسوده

تمرکز مقررات جدید بر کلان‌شهرها نیز اتفاقی نیست. شهرهای بزرگ، به‌ویژه در فصل‌های سرد سال، با انباشت آلاینده‌ها و افزایش روزهای ناسالم مواجه‌اند و خودروها یکی از منابع اصلی انتشار آلاینده‌های شهری به شمار می‌روند.

به همین دلیل، سیاست‌گذار به جای آنکه از ابتدا استفاده از خودروهای فرسوده را در سراسر کشور ممنوع کند، محدودیت را متوجه شهرهایی کرده که مسئله آلودگی هوا در آنها جدی‌تر است.

این رویکرد البته یک نتیجه دیگر نیز دارد: خودرویی که امکان ادامه فعالیت در یک شهر کوچک‌تر را دارد، ممکن است در کلان‌شهر دیگر امکان تردد نداشته باشد. در نتیجه، بخشی از ناوگان فرسوده می‌تواند به‌تدریج از شهرهای بزرگ به سایر مناطق منتقل شود؛ موضوعی که خود نیازمند نظارت و برنامه‌ریزی است تا مشکل آلودگی تنها از نقطه‌ای به نقطه دیگر منتقل نشود. چالش بزرگ‌تر؛ ظرفیت واقعی نوسازی

در تمام طرح‌های مربوط به خودروهای فرسوده، یک سؤال اساسی وجود دارد: کشور تا چه اندازه ظرفیت نوسازی ناوگان را دارد؟

خروج میلیون‌ها خودروی قدیمی از چرخه تردد، نیازمند تولید یا واردات خودروهای جایگزین، تأمین منابع مالی، ارائه تسهیلات، توسعه مراکز اسقاط و ایجاد سازوکار مؤثر برای تحویل خودروهای فرسوده است.

اگر یکی از این حلقه‌ها ضعیف باشد، فرآیند نوسازی با مشکل مواجه خواهد شد. برای مثال، ممکن است مالک از نظر قانونی ملزم به کنار گذاشتن خودروی خود باشد، اما به دلیل نرخ بالای خودروهای جایگزین، عملاً توان انجام این کار را نداشته باشد.

به همین دلیل، بخش مهمی از موفقیت طرح نه در مرحله اعمال جریمه، بلکه در مرحله‌ای رقم می‌خورد که دولت باید امکان جایگزینی را برای مالک فراهم کند. تاکسی‌ها؛ حساس‌ترین بخش ماجرا

در میان خودروهای فرسوده، وضعیت تاکسی‌ها اهمیت ویژه‌ای دارد. این خودروها برخلاف خودروهای شخصی، بخش قابل توجهی از ساعات روز را در خیابان‌ها حضور دارند و مستقیماً با حمل‌ونقل عمومی شهروندان ارتباط دارند.

فرسودگی تاکسی علاوه بر افزایش آلایندگی، می‌تواند هزینه تعمیر و نگهداری راننده را نیز بالا ببرد. از سوی دیگر، درآمد رانندگان تاکسی معمولاً به اندازه‌ای نیست که بتوانند بدون حمایت مالی، خودروی خود را با یک مدل جدید جایگزین کنند.

به همین دلیل، تسهیلات اختصاص‌یافته به این بخش می‌تواند نقش تعیین‌کننده‌ای در موفقیت طرح داشته باشد. اگر برنامه جایگزینی تاکسی‌ها عملیاتی شود، هم بخشی از ناوگان عمومی نوسازی خواهد شد و هم می‌توان انتظار داشت اثرات زیست‌محیطی آن سریع‌تر از خودروهای شخصی نمایان شود. یک ابهام مهم برای مالکان

با مطرح شدن خبر محدودیت تردد، بسیاری از مالکان خودروهای قدیمی با یک سؤال ساده مواجه شده‌اند: «اگر خودروی من فرسوده محسوب شود، از چه زمانی دیگر اجازه تردد ندارم؟»

پاسخ به این سؤال به جزییات اجرای قانون وابسته است و همین موضوع ضرورت اطلاع‌رسانی دقیق را افزایش می‌دهد. تجربه طرح‌های قبلی نشان داده است که انتشار اخبار کلی درباره ممنوعیت‌ها، بدون توضیح فرآیند اجرایی، می‌تواند باعث سردرگمی مالکان و حتی شکل‌گیری موجی از معاملات هیجانی در بازار خودرو شود.

به همین دلیل، نحوه اعلام فهرست خودروهای مشمول، زمان آغاز محدودیت‌ها، فرصت ثبت‌نام و شیوه برخورد با خودروهایی که در فرآیند نوسازی قرار می‌گیرند، اهمیت زیادی دارد. اجرای قانون، آزمونی برای سیاست نوسازی

در واقع، محدودیت تردد را می‌توان آزمونی برای سیاست نوسازی ناوگان کشور دانست. اگر این سیاست بتواند خودروهای آلاینده را به‌تدریج از کلان‌شهرها خارج و در مقابل، امکان دسترسی مالکان به خودروهای جایگزین را فراهم کند، می‌تواند یکی از ابزارهای مؤثر مقابله با آلودگی هوا باشد.

اما اگر محدودیت‌ها سریع‌تر از مشوق‌ها و تسهیلات اجرا شوند، احتمال دارد مسئله از خودروی فرسوده به مالک گرفتار خودروی فرسوده تغییر کند؛ یعنی قانون اجرا شود، اما امکان عملی رعایت آن برای بخشی از مردم وجود نداشته باشد. پشت پرده محدودیت تردد فرسوده‌ها

محمدصادق حاتمی، مدیر ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده، با تشریح جزییات محدودیت تردد خودروهای فرسوده در کلان‌شهرها به صمت گفت: این موضوع ارتباطی با مصوبه اخیر هیات وزیران ندارد و ریشه آن به ماده ۱۰ قانون ساماندهی صنعت خودرو و پیش از آن به ماده ۸ قانون هوای پاک بازمی‌گردد.

وی تأکید کرد که مطابق این قوانین، محدودیت تردد خودروهای فرسوده و همچنین محدودیت حمل‌ونقل مسافر و بار در کلان‌شهرها به‌عنوان یک الزام قانونی تعریف شده است. ممنوعیت تردد خودروهای فرسوده از کجا آمده است؟

حاتمی توضیح داد: بر اساس آیین‌نامه اجرایی ماده ۱۰ قانون ساماندهی صنعت خودرو که در سال ۱۴۰۲ تصویب شده، محدودیت‌های مرتبط با ماده ۸ قانون هوای پاک و موضوعاتی مانند تردد، کارت سوخت، حمل مسافر و حمل بار تشریح شده است.

وی افزود: در این آیین‌نامه، تبصره‌ای وجود دارد که در آیین‌نامه اخیر نیز بر آن تأکید شده است. بر اساس این تبصره، ورود خودروهای دارای سن فرسودگی به کلان‌شهرها ممنوع است و نقل‌وانتقال آنها به کلان‌شهرها نیز محدودیت دارد.

همچنین کارت سوخت خودروهای فرسوده‌ای که در کلان‌شهرها تردد می‌کنند، مشمول محدودیت خواهد شد و سهمیه‌های اول و دوم سوخت آنها ابطال می‌شود. خودروهای بالای ۲۰ سال مشمول یک حکم یکسان نیستند

حاتمی با اشاره به موضوع سن فرسودگی گفت: برای هر نوع کاربری خودرو، سن فرسودگی تعریف شده است و محدودیت‌ها بر اساس همین تعریف اعمال می‌شوند.

وی تأکید کرد که موضوعی که در روزهای اخیر درباره ممنوعیت تردد خودروهای بالای ۲۰ سال مطرح شده، به آن شکلی که در فضای عمومی مطرح شده، دقیق نیست.

به گفته حاتمی، ممنوعیت تردد در شرایط مشخصی اعمال خواهد شد و یک شرط مهم برای آن در نظر گرفته شده است. ثبت‌نام در سامانه نوسازی؛ شرط خروج از محدودیت‌ها

مدیر ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده گفت: سن فرسودگی خودروها ۲۰ سال به بالا است. اگر مالک خودروی فرسوده در سامانه نوسازی ناوگان حمل‌ونقل ثبت‌نام کند و خودروی فرسوده خود را معرفی کند، از شمول محدودیت‌ها و ممنوعیت‌ها خارج می‌شود.

وی افزود: در این صورت، مالک تا پنج سال فرصت خواهد داشت شرایط لازم برای جایگزینی خودروی خود را فراهم کند.

حاتمی ادامه داد: ممکن است در این مدت نرخ گواهی اسقاط تغییر کند، تسهیلاتی در نظر گرفته شود یا میزان تسهیلات تغییر کند. قانون نیز پیش‌بینی کرده است که تا زمان تأمین شرایط لازم و همچنین تسهیلات مورد نیاز، محدودیت‌ها اعمال نشود.

وی تصریح کرد: حتی اگر بیش از پنج سال از این مدت بگذرد، در صورتی که شرایط لازم برای جایگزینی خودرو و تسهیلات مورد نیاز فراهم نشده باشد، محدودیت‌هایی مانند کارت سوخت، تردد و تعویض پلاک برای مالک اعمال نخواهد شد.

حاتمی گفت: در پایان هر سال، ستاد نوسازی ناوگان، فهرست پلاک‌ها و شاسی خودروهای فرسوده‌ای را که در سامانه ثبت‌نام کرده‌اند به پلیس راهور اعلام می‌کند.

به گفته وی، این خودروها از شمول محدودیت‌ها و ممنوعیت‌ها خارج خواهند بود؛ اما خودروهایی که خارج از فهرست اعلامی قرار داشته باشند، در صورت تردد در کلان‌شهرها مشمول جریمه شده و کارت سوخت آنها نیز با محدودیت مواجه خواهد شد.

وی تأکید کرد که شرط اصلی برای برخورداری از این معافیت، معرفی خودرو و ثبت‌نام مالک در سامانه نوسازی ناوگان حمل‌ونقل است. ۱.۹ میلیون خودروی سواری بالای ۲۰ سال

مدیر ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده درباره تعداد خودروهای فرسوده گفت: عدد ۲۲ یا ۲۴ میلیون دستگاه که گاهی درباره خودروهای فرسوده مطرح می‌شود، دقیق نیست.

حاتمی توضیح داد: عدد ۲۲ میلیون مربوط به خودروهایی است که در مرز فرسودگی قرار دارند و مفهوم آن با خودروهای فرسوده متفاوت است.

وی افزود: در آیین‌نامه‌های قبلی، امکان اسقاط برخی خودروهای بالای ۱۰ سال نیز در صورت داشتن شرایط مشخص وجود داشت، اما این موضوع در آیین‌نامه فعلی حذف شده است.

به گفته حاتمی، درحال‌حاضر حدود یک میلیون و ۹۰۰ هزار دستگاه خودروی سواری بالای ۲۰ سال در کل کشور وجود دارد که در تعریف فعلی، فرسوده محسوب می‌شوند.

وی اضافه کرد: حدود ۵۰ درصد این خودروها، معادل حدود یک میلیون دستگاه، در کلان‌شهرها قرار دارند. البته قرار گرفتن این خودروها در کلان‌شهرها الزاماً به معنای تردد همه آنها نیست و بخشی از آنها ممکن است در پارکینگ، تعمیرگاه، انبار یا در وضعیت متوقف باشند.

حاتمی با اشاره به وضعیت خودروهای حمل‌ونقل عمومی اظهارکرد: از حدود یک میلیون خودروی فرسوده موجود در کلان‌شهرها، نزدیک به ۲۳۰ هزار دستگاه مربوط به خودروهای حمل‌ونقل عمومی و تاکسی‌هاست.

وی افزود: برای بخشی از این تاکسی‌ها تسهیلات جایگزینی در نظر گرفته شده و برای ۹۶ هزار دستگاه نیز تفاهمنامه امضا شده است تا تسهیلات یک میلیارد تومانی در اختیار آنها قرار گیرد.

حاتمی تأکید کرد: در این بخش تلاش شده است در کنار اعمال محدودیت، مشوق‌هایی نیز برای جایگزینی خودروهای فرسوده در نظر گرفته شود. خروج خودروهای فرسوده از کلان‌شهرها

مدیر ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده با اشاره به فلسفه اعمال محدودیت‌ها گفت: خودروهای فرسوده امکان تردد و نقل‌وانتقال در کلان‌شهرها را نخواهند داشت، اما مالک می‌تواند خودرو را از کلان‌شهر خارج کرده و در سایر شهرهای کشور مورد استفاده قرار دهد.

وی افزود: هدف این سیاست، خروج خودروهای فرسوده از کلان‌شهرهایی است که با مشکل آلودگی هوا مواجه هستند.

حاتمی گفت: یک خودروی فرسوده می‌تواند چند برابر یک خودروی انژکتوری فرسوده آلودگی ایجاد کند و به همین دلیل قانونگذار و سیاستگذار بر جلوگیری از تردد خودروهای فرسوده در کلان‌شهرها تأکید کرده‌اند. اجرای قانون ناگهانی و چکشی نخواهد بود

حاتمی درباره زمان اجرای محدودیت‌ها نیز گفت: اجرای این قانون منتظر ابلاغ دولت است و در زمان مصاحبه هنوز ابلاغ رسمی انجام نشده بود.

وی افزود: پس از آغاز اجرای قانون، ستاد نوسازی ناوگان، مکاتبات و ابلاغ‌های لازم را با پلیس راهور و سایر دستگاه‌های مرتبط انجام خواهد داد.

به گفته حاتمی، اجرای این طرح به‌صورت ناگهانی و چکشی نخواهد بود و برای مالکان خودروهای مشمول، یک بازه زمانی در نظر گرفته می‌شود تا فرصت ثبت‌نام در سامانه و تشکیل پرونده را داشته باشند.

وی تأکید کرد: هدف ستاد نوسازی، ایجاد یک فرآیند منطقی و زمان‌بندی‌شده است تا مردم آسیب نبینند و بتوانند در یک شرایط آرام، برای جایگزینی خودروهای فرسوده خود اقدام کنند.

حاتمی افزود: محدودیت‌ها نیز به‌صورت مرحله‌ای اعمال خواهند شد و ابتدا ممنوعیت تردد و سپس موضوعاتی مانند کارت سوخت و سایر محدودیت‌ها در دستور کار قرار می‌گیرد.

مدیر ستاد نوسازی ناوگان در پاسخ به انتقادهایی درباره خودروهای قدیمی خارجی مانند مزدا ۳، ماکسیما و لندکروز گفت: مبنای تعیین فرسودگی، برند خودرو نیست؛ بلکه استاندارد آلایندگی و شرایط تعریف‌شده در قانون ملاک قرار گرفته است.

وی توضیح داد: خودروهایی که از سال ۱۹۹۵ به بعد تولید شده‌اند، بر اساس بررسی‌های انجام‌شده، از استانداردهای آلایندگی قدیمی مانند یورو ۱ و یورو ۲ برخوردار بوده‌اند؛ در حالی که استاندارد آلایندگی خودروهای جدیدتر به سمت یورو ۴ و یورو ۵ رفته است.

حاتمی افزود: درحال‌حاضر خودروهایی که شماره‌گذاری می‌شوند باید استانداردهای تعیین‌شده را داشته باشند و استانداردهای ۸۵گانه نیز یکی از الزامات آنهاست.

وی تأکید کرد: بنابراین اگر یک خودروی خارجی در گذشته با استاندارد آلایندگی یورو ۱ یا یورو ۲ تولید شده باشد، قدیمی بودن استاندارد آلایندگی آن می‌تواند موجب ایجاد آلایندگی بیشتر شود و از این نظر، تفاوتی میان برند خارجی و ایرانی وجود ندارد. هدف نوسازی ناوگان و کاهش آلودگی هوا

حاتمی در بخش دیگری از صحبت‌های خود تأکید کرد که هدف از اجرای محدودیت‌ها، صرفاً اعمال فشار بر مالکان خودروهای فرسوده نیست.

وی گفت: هدف اصلی، انجام فرآیند نوسازی و کاهش آلودگی هواست و در کنار محدودیت‌ها باید شرایط لازم، تسهیلات و مشوق‌های مورد نیاز برای جایگزینی خودروهای فرسوده نیز فراهم شود.

او تأکید کرد که اگر شرایط لازم برای جایگزینی خودرو فراهم نباشد، محدودیت‌ها نیز بر اساس همان سازوکار پیش‌بینی‌شده اعمال نخواهند شد. سخن پایانی

خودروهای فرسوده سال‌هاست در میان پرونده‌های باز آلودگی هوا قرار دارند و حالا به نظر می‌رسد سیاست‌گذار قصد دارد این پرونده را از مرحله هشدار و توصیه به مرحله اجرا برساند. اما موفقیت این مسیر تنها با افزایش محدودیت‌ها سنجیده نمی‌شود.

معیار اصلی، تعداد خودروهایی خواهد بود که واقعاً از چرخه فرسودگی خارج و با خودروهای مناسب جایگزین می‌شوند؛ نه تعداد جریمه‌هایی که برای خودروهای قدیمی صادر خواهد شد.

اگر نوسازی با برنامه مالی، تسهیلات کافی و زمان‌بندی منطقی همراه شود، محدودیت تردد می‌تواند به ابزاری برای اصلاح ناوگان تبدیل شود. در غیر این صورت، احتمال دارد قانون به جای آنکه پایان عمر خودروهای فرسوده را رقم بزند، تنها محدودیت‌های تازه‌ای برای مالکان آنها ایجاد کند.

حالا باید منتظر ماند و دید اجرای این سیاست در عمل تا چه اندازه میان دو هدف کاهش آلودگی هوا و توان اقتصادی مردم برای نوسازی تعادل برقرار خواهد کرد.

 



۴۶ دقیقه قبل / سایت اندیشه معاصر

بنزین متانولی تأیید شد؟ / زنگ خطر برای خودروها به صدا درآمد / آیا استفاده از متانول می‌تواند به موتور و قطعات خودرو آسیب بزند؟

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی  اندیشه معاصر ؛مدیرعامل شرکت نفت ستاره خلیج فارس با اشاره به اجرای موفق طرح استفاده کنترل‌شده از متانول در ترکیب بنزین تولیدی این پالایشگاه اظهار کرد:« این پالایشگاه برای نخستین بار در کشور و در مقیاس عملیاتی، استفاده از متانول به‌عنوان جزء اکسیژنه در ترکیب بنزین را مورد آزمون قرار داده و پس از انجام مطالعات دقیق، آزمایشات گسترده و بررسی‌های فنی، استفاده از حدود نیم درصد حجمی متانول در بنزین تولیدی پالایشگاه عملیاتی شد.»

وی تأکید کرد: «در استاندارد ملی ایران و نیز استاندارد اروپا استفاده از متانول به‌عنوان یکی از ترکیبات اکسیژنه تا حدود ۳ درصد حجمی در چارچوب الزامات مربوطه پیش‌بینی شده است؛ بنابراین میزان مورد استفاده در این طرح، یعنی نیم درصد حجمی، تنها حدود یک‌ششم سقف مجاز استاندارد است.»

مدیرعامل پالایشگاه نفت ستاره خلیج فارس افزود: «یکی از مزیت‌های مهم ترکیبات اکسیژنه همچون متانول، کمک به بهبود فرآیند احتراق است. مطالعات انجام‌شده روی موتورهای بنزینی نشان داده است که استفاده از سوخت‌های حاوی متانول در شرایط مختلف می‌تواند موجب کاهش انتشار کربن مونوکسید (CO) و برخی دیگر از آلاینده‌های حاصل از احتراق شود. بنابراین در کنار موضوع افزایش بهره‌وری و تولید، بهبود عملکرد موتور و شاخص های زیست‌محیطی سوخت نیز از جنبه‌های مورد توجه این طرح است.» وی ادامه داد: «استفاده از متانول در سوخت، موضوعی بی‌سابقه در صنعت انرژی جهان نیست و کشورهایی مانند چین، آمریکا و اروپا تجربه تولید و مصرف سوخت‌های متانولی در درصدهای به‌مراتب بالاتر از میزان مورد استفاده در این طرح را داشته‌اند.برای نمونه در کشور چین، سوخت‌های متانولی در مقیاس تجاری استفاده شده‌اند و استانداردهای سوخت بنزین-متانول مثل M۱۵ ( ۱۵٪ متانول) وجود دارد. حتی سوخت‌های با درصد بالاتر هم در برخی برنامه‌های متانولی چین استفاده شده‌اند.بنابراین استفاده از متانول به‌عنوان یک ترکیب اکسیژنه در بنزین در کشورهای پیشرفته کاملاً شناخته‌شده است.همچنین بخش عمده بنزین مصرفی کشورهای نظیر ایالات متحده و برزیل حاوی اتانول است و علاوه بر ترکیب‌های متداول مانند E۱۰ و E۱۵، سوخت E۸۵ با درصد بالای اتانول مورد استفاده قرار می‌گیرد. در واقع استفاده از الکل‌ها به‌عنوان ترکیب اکسیژنه و افزایش‌دهنده اکتان، یک فناوری شناخته‌شده در صنعت سوخت جهان به منظور بهبود وضعیت احتراقی موتور کاهش آلایندگی محیط زیست است.

مدیرعامل شرکت نفت ستاره خلیج فارس در پایان با اشاره به ظرفیت بالای کشور در تولید متانول اظهار داشت: «ایران از تولیدکنندگان بزرگ متانول در جهان است و ظرفیت قابل توجهی برای تولید این محصول در کشور وجود دارد.این ظرفیت می‌تواند علاوه بر بازار صادراتی، با ارائه توجیه فنی، اقتصادی و رعایت کامل الزامات استانداردی، در زنجیره داخلی انرژی نیز مورد استفاده هدفمند قرار گیرد.»


۲ ساعت قبل / روزنامه تعادل

کارکرده‌ها در صف ورود

تعادل |

در شرايطي كه توزيع خودرو ميان خانوارها و افراد در ايران نابرابر است و بخش قابل ‌ توجهي از تقاضاي بازار همچنان بدون پاسخ مانده، بار ديگر بحث واردات خودروهاي كاركرده سه تا پنج ساله به صدر اخبار بازار خودرو بازگشته است؛ وارداتي كه اگرچه قانون و آيين ‌ نامه آن از قبل وجود داشته، اما به گفته فعالان اين حوزه، هنوز در مرحله اجرا با ابهامات و موانع متعددي روبه ‌ رو است.

بررسي وضعيت مالكيت خودرو نشان مي ‌ دهد از مجموع حدود ۸۹.۱ ميليون خودرو، نزديك به ۳۲.۲ ميليون دستگاه در اختيار خانوارها و حدود ۵۶.۹ ميليون دستگاه در اختيار افراد قرار دارد. در ميان خانوارها نيز بيشترين تعداد مربوط به خانوارهاي داراي يك خودرو، با حدود ۱۲.۹ ميليون خانوار است و پس از آن خانوارهاي داراي دو خودرو قرار دارند. با افزايش تعداد خودرو، تعداد خانوارها به ‌ طور محسوسي كاهش مي ‌ يابد؛ موضوعي كه نشان ‌ دهنده تمركز خودرو در بخشي از جامعه و سهم بالاي خانوارهاي كم ‌ خودرو است.

در چنين بازاري، افزايش عرضه يكي از مهم ‌ ترين راهكارهاي تعديل قيمت و پاسخ به تقاضاي انباشته محسوب مي ‌ شود. حالا پس از چند سال كش ‌ وقوس، بار ديگر اعلام شده است كه امكان واردات خودروهاي سواري كاركرده با عمر سه تا پنج سال براي اشخاص حقيقي فراهم شده و سقف واردات خودروهاي سواري در سال ۱۴۰۵ نيز ۲۰ هزار دستگاه تعيين شده است.

  بر اساس اظهارات فرشاد ابراهيم ‌ پور، عضو هيات ‌ رييسه مجلس، سقف واردات خودروهاي سواري در سال جاري ۲۰ هزار دستگاه تعيين شده و خودروهاي كاركرده نيز مي ‌ توانند در اين ظرفيت وارد كشور شوند؛ سياستي كه با هدف افزايش رقابت، تنوع انتخاب براي خريداران و پاسخ به بخشي از تقاضاي انباشته بازار دنبال مي ‌ شود.

يكي از نكات مهم اين طرح، امكان تأمين ارز از محل سپرده ارزي متقاضي يا ارز متعلق به ديگران است؛ رويكردي كه در صورت اجراي صحيح مي ‌ تواند وابستگي واردات به ارز دولتي را كاهش داده و مسير مشاركت اشخاص حقيقي را  باز كند.

با اين حال، اجراي اين طرح تنها به صدور مجوز واردات محدود نمي ‌ شود و موضوع خدمات پس از فروش و تأمين قطعات نيز اهميت زيادي دارد. ابراهيم ‌ پور با اشاره به فعاليت بسياري از واردكنندگان با تيراژ پايين، بر ضرورت تسهيل ايجاد شبكه خدمات پس از فروش تأكيد كرده است؛ چراكه نبود ارتباط مستقيم با شركت ‌ هاي مادر و دشواري تأمين ارز قطعات يدكي مي ‌ تواند در ادامه به مشكل مصرف ‌ كنندگان تبديل شود. از سوي ديگر، خودروهاي وارداتي احتمالا بايد ضوابطي از جمله محدوديت سني، حجم موتور، استاندارد آلايندگي يورو ۵ به بالا و تأييديه ‌ هاي سازمان ملي استاندارد و سازمان حفاظت محيط زيست را رعايت كنند. همچنين احتمال اعمال محدوديت براي خودروهاي راست ‌ فرمان و برخي برندها نيز وجود دارد. در نهايت، اگرچه واردات خودروهاي كاركرده مي ‌ تواند به افزايش عرضه و رقابت در بازار كمك كند، اثر واقعي آن به نحوه اجراي طرح، ميزان تعرفه، تأمين قطعات و دسترسي واقعي متقاضيان به فرآيند واردات بستگي خواهد داشت.

 

  قانون هست، اما اجرا  نمي ‌ شود

مهدي دادفر، دبير انجمن واردكنندگان خودرو، معتقد است واردات خودروهاي كاركرده موضوع جديدي نيست و قانون آن از قبل وجود داشته، اما تاكنون اجرايي نشده است.

به گفته او، وزارت صمت هنوز آيين ‌ نامه اجرايي، دستورالعمل ‌ ها، حدود و ثغور واردات، نحوه تأمين ارز و شيوه تعيين ارزش خودروهاي وارداتي را به ‌ صورت روشن مشخص نكرده است. دادفر تأكيد مي ‌ كند حتي واردات خودروهاي صفركيلومتر نيز همچنان با بروكراسي ‌ هاي اداري و مشكلاتي مانند تعيين ارزش خودرو و دريافت مجوز ترخيص مواجه است و در چنين شرايطي، اجراي طرح واردات خودروهاي كاركرده بدون تعيين يك چارچوب مشخص مي ‌ تواند با مشكلات بيشتري روبه ‌ رو  شود. او همچنين به ابهام درباره واردكنندگان اشاره كرده و اين پرسش را مطرح مي ‌ كند كه آيا اشخاص حقيقي و حقوقي عملا  امكان واردات خواهند داشت، چه تعداد خودرو مشمول اسقاط مي ‌ شود و تعرفه و عوارض واردات به چه ميزان خواهد  بود. اين ابهامات در حالي مطرح مي ‌ شود كه به گفته دادفر، سياستگذاري در حوزه خودرو از انسجام كافي برخوردار نيست. از يك سو هزينه ‌ هاي واردات افزايش پيدا مي ‌ كند و از سوي ديگر از رشد قيمت خودرو گلايه مي ‌ شود؛ در حالي كه همزمان بحث افزايش تعرفه برخي خودروهاي وارداتي نيز مطرح است.

  تعرفه؛ تعيين ‌ كننده سرنوشت كاركرده ‌ ها

در ميان تمام ابهامات موجود، تعرفه واردات مي ‌ تواند مهم ‌ ترين عامل در تعيين ميزان اثرگذاري خودروهاي كاركرده بر بازار باشد. اگر يك خودروي مدل ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۳ با قيمت حدود ۱۰ هزار دلار وارد كشور شود، اما پس از اعمال تعرفه و ساير هزينه ‌ ها قيمت آن به شكل قابل ‌ توجهي افزايش يابد، بخش مهمي از مزيت قيمتي آن از بين خواهد رفت. به همين دليل، واردات كاركرده تنها زماني مي ‌ تواند براي  مصرف ‌ كننده جذاب باشد كه  هزينه ‌ هاي واردات متناسب با قيمت خودرو تعيين  شود. از سوي ديگر، محدوديت ‌ هايي مانند حجم موتور، استاندارد آلايندگي يورو ۵ به بالا، تأييديه سازمان ملي استاندارد و سازمان حفاظت محيط زيست، ممنوعيت خودروهاي راست ‌ فرمان و احتمال محدوديت براي برخي برندها نيز مي ‌ تواند دامنه خودروهاي قابل ورود را مشخص كند.مساله ديگري كه مي ‌ تواند اجراي اين طرح را با چالش مواجه كند، خدمات پس از فروش و تأمين قطعات است. بسياري از واردكنندگان فعلي با تيراژ پايين فعاليت مي ‌ كنند و ايجاد شبكه گسترده خدمات پس از فروش براي آنها از نظر اقتصادي دشوار است. نبود ارتباط مستقيم با شركت مادر و مشكلات تأمين ارز قطعات يدكي نيز مي ‌ تواند اين مساله را تشديد كند.در نتيجه، حتي اگر خودروهاي كاركرده وارد كشور شوند، بدون ايجاد سازوكار مناسب براي تأمين قطعه و خدمات، ممكن است بخشي از مزيت اين خودروها براي مصرف ‌ كننده از بين برود و در نهايت نارضايتي جديدي در بازار شكل بگيرد.

  ۲۰ هزار دستگاه؛ كافي يا ناكافي؟

با وجود تمام اين مسائل، سقف ۲۰ هزار دستگاهي واردات در سال ۱۴۰۵ نشان مي ‌ دهد حتي در صورت اجراي كامل طرح، نبايد انتظار داشت خودروهاي كاركرده به ‌ تنهايي بازار را متحول كنند. اين تعداد در مقايسه با ابعاد بازار خودرو و تقاضاي انباشته كشور محدود است، اما مي ‌ تواند به افزايش تنوع، ايجاد رقابت و پاسخ به بخشي از تقاضاي موجود كمك كند.از همين منظر، بر يك پرسش اساسي قابل طرح است: اگر قانون و آيين ‌ نامه واردات خودروهاي كاركرده وجود دارد، چرا اجراي آن تاكنون با چنين كندي همراه بوده است؟ به اعتقاد او، زماني كه افزايش عرضه يكي از نيازهاي اصلي بازار براي تعديل قيمت ‌ هاست، بايد مشخص شود چه موانعي همچنان بر سر راه واردات قرار دارد.در نهايت، مساله اصلي ديگر «آزاد شدن» يا «آزاد نشدن» واردات خودروهاي كاركرده نيست؛ چراكه اصل اين واردات پيش ‌ تر در قانون پيش ‌ بيني شده است. آنچه بازار انتظار دارد، تعيين دقيق قواعد، تعرفه ‌ هاي منطقي، مشخص شدن نحوه تأمين ارز و ثبت سفارش، تعيين تكليف واردكنندگان و ايجاد امكان خدمات پس از فروش است.به بيان ديگر، بازار خودرو ديگر به اعلام دوباره واردات نياز ندارد؛ آنچه بايد اتفاق بيفتد، عبور خودروهاي كاركرده از مسير قانون و رسيدن واقعي آنها به بازار است. تنها در اين صورت مي ‌ توان درباره اثر اين سياست بر قيمت، رقابت و تقاضاي انباشته خودرو قضاوت كرد.

 


۳ ساعت قبل / سایت جوان آنلاین

دولت باید حکمرانی خودرو را یکپارچه کند

مسئله بنزین را نمی‌توان فقط در قیمت آن خلاصه کرد و حتی کارت سوخت نیز به‌تنهایی مسئله اصلی نیست و طبعاً مسئله عمیق‌تر، شیوه‌ای است که دولت برای مدیریت یک واقعیت واحد، یعنی یک خودرو، در طول سال‌ها ایجاد کرده است و مجموعه‌ای از کارت‌ها، شناسه‌ها، سامانه‌ها، پایگاه‌های اطلاعاتی و فرایند‌های جداگانه که هر کدام بخشی از همان واقعیت را مدیریت می‌کنند. 

یک خودرو همزمان کارت خودرو، کارت سوخت و اطلاعات بیمه‌ای دارد و باید معاینه فنی داشته باشد، در سامانه‌های مربوط به تخلفات، عوارض، مالیات، تردد و خدمات شهری ثبت شود و در هر کدام نیز بخشی از اطلاعات آن نگهداری می‌شود و هر یک از این زیرساخت‌ها ممکن است در زمان شکل‌گیری خود توجیه مشخصی داشته باشد، اما مسئله امروز این است که آیا هنوز لازم است برای هر خدمت، هویت و فرایندی جداگانه وجود داشته باشد؟ 

اگر خودرو یک موجودیت واحد است، حکمرانی آن نیز باید تا حد امکان بر یک هویت واحد استوار باشد و این موضوع صرفاً یک بحث فنی یا اداری نیست، چراکه تعدد سامانه‌ها و هویت‌ها برای دولت هزینه ایجاد می‌کند و برای مردم مراجعه و اصطکاک می‌سازد و در سطح کلان، احتمال خطا و ناهماهنگی داده‌ها را افزایش می‌دهد. 

از طرفی هزینه هر سامانه‌ای که ایجاد می‌شود هم فقط هزینه طراحی نرم‌افزار نیست و صدور و تعویض کارت، تجهیزات کارتخوان، شبکه ارتباطی، مراکز داده، نگهداری نرم‌افزار، پشتیبانی، امنیت سایبری، نیروی انسانی و قرارداد‌های پیمانکاری، بخشی از هزینه آشکار این ساختار است و در کنار آن، هزینه‌ای کمتر دیده شده نیز وجود دارد، به طوری که چند دستگاه مختلف برای یک خودرو، اطلاعات مشابهی را دریافت و نگهداری می‌کنند و هرچند مالک یک‌بار اطلاعات خود را در یک فرایند ثبت می‌کند، اما ممکن است همان اطلاعات در فرایند دیگری دوباره دریافت شود و در سامانه‌ای دیگر نسخه‌ای جداگانه از آن شکل بگیرد. 

این تکثیر داده، فراتر از اتلاف منابع است و هر نسخه اضافی از اطلاعات، نیازمند نگهداری، به‌روزرسانی و حفاظت است و اگر اطلاعات یک خودرو در چند پایگاه با وضعیت‌های متفاوت ثبت شده باشد، اختلاف میان آنها می‌تواند به خطا در خدمت‌رسانی منجر شود و از طرف دیگر، هر پایگاه اطلاعاتی و هر مسیر تبادل داده، یک نقطه جدید برای مدیریت و حفاظت ایجاد می‌کند. بنابراین حکمرانی داده وقتی کارآمد است که اطلاعات یک‌بار و در مرجع معتبر تولید شود و سایر دستگاه‌ها، در چارچوب قانون، اطلاعات مورد نیاز خود را از همان مرجع دریافت کنند. 

از این منظر، بحث کارت سوخت نیز باید در جای درست خود قرار گیرد و در دوره‌ای که طراحی و اجرا شد، ابزار مؤثری برای مدیریت مصرف و کنترل بخشی از قاچاق سوخت بود و نمی‌توان نقش آن را در سیاست‌گذاری سوخت نادیده گرفت، اما یک ابزار مدیریتی نباید به هسته دائمی معماری حکمرانی تبدیل شود، چراکه فناوری و نیاز‌های سیاست‌گذاری تغییر کرده‌اند و اکنون می‌توان از زیرساخت‌های موجود برای احراز هویت، پلاک، پرداخت، دوربین، بیمه و خدمات دیجیتال استفاده کرد. 

بنابراین سؤال درست این نیست که «کارت سوخت را حذف کنیم یا نه»، بلکه سؤال این است که آیا کارت باید همچنان هویت اصلی خودرو در نظام توزیع سوخت باشد؟ پاسخ می‌تواند منفی باشد، چراکه کارت می‌تواند به‌عنوان یک ابزار پشتیبان باقی بماند، اما هویت اصلی خودرو باید به یک شناسه دیجیتال معتبر و یکتا منتقل شود. ایده اصلی می‌تواند ایجاد «هویت هوشمند ملی خودرو» باشد، یعنی شناسه‌ای واحد که اطلاعات پایه و معتبر خودرو به آن متصل شود و دستگاه‌های مختلف، خدمات خود را بر مبنای آن ارائه کنند. در چنین ساختاری، مالکیت، بیمه، معاینه فنی، سوخت، عوارض آزادراهی و شهری، مالیات، تخلفات، استاندارد، آلایندگی، اسقاط، پارکینگ و تردد، به جای آنکه هر کدام هویت و فرایند جداگانه‌ای برای خودرو بسازند، از یک شناسه مشترک استفاده می‌کنند. 

البته یکپارچگی به معنای جمع کردن همه اطلاعات در یک پایگاه مرکزی نیست و اتفاقاً چنین رویکردی می‌تواند خود منشأ خطر‌های تازه باشد، بلکه اطلاعات بیمه باید نزد مرجع بیمه‌ای بماند، اطلاعات مالکیت در مرجع قانونی مربوط نگهداری شود و اطلاعات سوخت نیز در اختیار متولی این حوزه باشد. آنچه باید مشترک شود، هویت و استاندارد تبادل اطلاعات است، نه لزوماً محل نگهداری همه داده‌ها. 

حوزه سوخت می‌تواند نقطه شروع چنین تحولی باشد، زیرا در این بخش چند مسئله همزمان به یکدیگر متصلند و شامل یارانه، مصرف، قاچاق، حمل‌ونقل، پرداخت، خودرو و ناترازی انرژی می‌شود و در برنامه هفتم توسعه نیز حرکت به سمت استفاده بیشتر از داده و تخصیص سوخت بر مبنای عملکرد مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین، مسئله فقط نبود قانون یا فناوری نیست؛ بخش مهمی از زیرساخت‌های حقوقی و اجرایی وجود دارد و آنچه کم‌رنگ‌تر است، یک معماری منسجم برای اتصال این اجزاست. 

این تغییر می‌تواند سیاست سوخت را یک گام فراتر نیز ببرد و در وضعیت فعلی، سهمیه عمدتاً به خودرو گره خورده است، اما در بلندمدت می‌توان به سمت مفهوم «حق یا اعتبار انرژی» حرکت کرد، یعنی حمایت انرژی به‌جای آنکه صرفاً در قالب مقدار مشخصی سوخت برای یک خودرو تعریف شود، براساس فرد، خانوار یا فعالیت اقتصادی هدف‌گذاری شود و چنین تغییری می‌تواند امکان سیاست‌گذاری دقیق‌تر درباره یارانه انرژی را فراهم کند و وابستگی حمایت انرژی به داشتن خودرو را کاهش دهد. 

البته در این میان، یک موضوع مهم معمولاً در محاسبات سیاست‌گذاری، یعنی هزینه حکمرانی نادیده گرفته می‌شود و وقتی درباره قیمت بنزین صحبت می‌کنیم، معمولاً هزینه تولید، پالایش، انتقال و توزیع را بررسی می‌کنیم، اما هزینه ایجاد و اداره شبکه‌ای که باید این بنزین را سهمیه‌بندی، ثبت، پرداخت، کنترل و نظارت کند نیز بخشی از اقتصاد واقعی آن است. کارت، دستگاه کارتخوان، شبکه، سامانه، مرکز داده، نیروی انسانی، امنیت، نظارت و مقابله با قاچاق همگی هزینه دارند. 

به همین دلیل، دولت باید علاوه بر هزینه واقعی هر لیتر بنزین، شاخص دیگری با عنوان «هزینه حکمرانی هر لیتر بنزین» داشته باشد. همین منطق را می‌توان به خودرو تعمیم داد و «هزینه حکمرانی هر خودرو در سال» را محاسبه کرد. اگر مشخص شود اداره و ارائه خدمات مرتبط با هر خودرو چه مقدار هزینه مستقیم و غیرمستقیم برای دولت ایجاد می‌کند، آن‌گاه می‌توان درباره ضرورت هر کارت، سامانه و فرایند قضاوت دقیق‌تری داشت. دولت ابتدا باید فهرست کاملی از کارت‌ها، سامانه‌ها، پایگاه‌های داده و فرایند‌های مرتبط با خودرو و سوخت تهیه و هزینه واقعی هر کدام را مشخص کند و پس از آن، شناسه واحد خودرو باید به‌عنوان یک استاندارد ملی تعریف شود و دستگاه‌های مرتبط موظف شوند از آن استفاده کنند. مرحله نهایی نیز باید حذف تدریجی کارت‌ها، مدارک، فرایند‌ها و سامانه‌هایی باشد که پس از ایجاد معماری جدید، کارکرد مستقل و ضروری ندارند. 

نکته مهم این است که این پروژه نباید به ایجاد یک ستاد بزرگ دیگر منجر شود و قرار نیست برای حل مشکل سامانه‌های متعدد، یک سازمان و چند کارگروه جدید ساخته شود. اگر برنامه هفتم قرار است برنامه بهره‌وری و اصلاح ساختار باشد، نباید به برنامه‌ای برای تولید سامانه‌های بیشتر تبدیل شود و قاعدتاً ناترازی انرژی با اضافه کردن لایه‌های جدید اداری حل نمی‌شود و دولت باید بتواند با سامانه‌های کمتر، داده معتبرتر، فرایند کوتاه‌تر و هزینه پایین‌تر همان خدمات یا خدمات بهتری ارائه کند. 

به هر روی کارت سوخت زمانی یک راه‌حل بود و ممکن است همچنان به‌عنوان ابزار پشتیبان مفید باشد، اما نباید اجازه داد یک ابزار، جای معماری حکمرانی را بگیرد و اصلاح واقعی از جایی آغاز می‌شود که دولت به جای پرسیدن اینکه برای این خدمت چه کارت یا سامانه‌ای بسازیم؟ بپرسد چه هویتی از قبل وجود دارد و چگونه می‌توانیم بدون ساختن یک لایه جدید، خدمت خود را روی همان زیرساخت ارائه کنیم؟

| کارشناس اقتصادی




 الگویی از سودآوری، توسعه پایدار و مدیریت اثربخش -/کارنامه موفق؛پتروشیمی تبریز از رکوردهای مالی تا پیشبرد پروژه‌های راهبردی
۴ ساعت قبل / روزنامه آرمان امروز

الگویی از سودآوری، توسعه پایدار و مدیریت اثربخش -/کارنامه موفق؛پتروشیمی تبریز از رکوردهای مالی تا پیشبرد پروژه‌های راهبردی

آرمان امروز : شرکت پتروشیمی تبریز؛ به عنوان یکی از بازیگران کلیدی صنعت پتروشیمی ایران، در تیر ماه سال جاری مجموعه‌ای از اقدامات و موفقیت‌ها را به ثبت رساند که بیانگر یک استراتژی منسجم در ابعاد مالی، عملیاتی و توسعه‌ای است. تیر ماه ۱۴۰۵ برای پتروشیمی تبریز، ماهی سرشار از رویدادهای شاخص و گواهی بر [ ]

 حد و مرز دولت
۴ ساعت قبل / روزنامه دنیای اقتصاد

حد و مرز دولت

نظریه‌های اقتصادی، کالاهای عمومی را با دو خصوصیت «رقابت‌ناپذیری» و «استثناناپذیری» تعریف می‌کنند؛ اما در دنیای واقعی، مرز این تعریف با خدمات ضروریِ غیرعمومی کاملا بهم می‌خورد. وظایفی چون امنیت و دفاع مرزی تعریف مشخصی دارند؛ با این همه، بخش زیادی از مداخله‌های دولتی در حوزه‌های آموزش، درمان و زیرساخت اتفاق می‌افتند؛ بخش‌هایی که شاید با تعاریف کهنه‌ کالای عمومی منطبق نباشند، اما چون منافع همگانی (آثار خارجی مثبت) دارند، حضور دولت را توجیه می‌کنند.

 فرصت ایران برای توسعه زنجیره مس و ایفای نقش در بازار جهانی فولاد سبز
۴ ساعت قبل / روزنامه دنیای اقتصاد

فرصت ایران برای توسعه زنجیره مس و ایفای نقش در بازار جهانی فولاد سبز

مدیرعامل شرکت مهندسی فکور صنعت تهران (سهامی عام) با تشریح مسیر ۳۳ساله این مجموعه، از تحول فکور صنعت از یک شرکت مهندسی و پیمانکاری به یک بنگاه چندکسب‌وکاره و یک شرکت ارائه‌دهنده راه‌حل جامع (Total Solution Provider) در زنجیره معدن و فولاد کشور خبر داد. محمدوحید شیخ‌زاده با اشاره به جایگاه این شرکت به‌عنوان هفتمین تولیدکننده کنسانتره کشور با ظرفیت حدود 3.5میلیون تن تولید و رتبه ۵۹ در رده‌بندی IMI-100، تاکید کرد که هدف فکور صنعت، حرکت به سمت توسعه پایدار و تبدیل شدن به یک سرمایه صنعتی چندنسلی و ملی است. او در این گفت‌وگو، فرصت‌های پیش روی ایران در حوزه فولاد سبز، آهن اسفنجی و توسعه زنجیره مس را تشریح کرد و دانش فنی، نیروی انسانی متخصص و ظرفیت‌های معدنی کشور را از مهم‌ترین مزیت‌های رقابتی ایران دانست. شیخ‌زاده همچنین با انتقاد از قیمت‌گذاری دستوری، مداخلات گسترده در اقتصاد و محدودیت‌های پیش روی …

 بروکراسی، مانعی هم‌وزن تحریم | نفت ما
۱۳ ساعت قبل / سایت نفت ما

بروکراسی، مانعی هم‌وزن تحریم | نفت ما

سرمایه؛ زیرساخت الزامی توسعه هر اقتصادی است و در نبود این ابزار، ظرفیت‌های موجود امکان بالفعل شدن نمی‌یابند؛ بر همین اساس از مهم‌ترین تلاش‌های سیاست‌گذاران کشورها ایجاد رغبت در سرمایه‌داران چه داخلی و چه خارجی برای تزریق سرمایه‌های‌شان به پروژه‌های توسعه تولید و خدمات است و کشور ما نیز از این قاعده مستثنا نبوده و نیست؛ با این حال مسئله این است که سرمایه‌ها عموما به‌سوی بستری ایمن و پربازده غش می‌کنند و اگر فضا را نامساعد ببینند تغییر مسیر خواهند داد؛ شرایطی که اکنون به‌واسطه تحریم و تنش‌های سیاسی و در کنار آن سیاست‌گذاری‌های نامطلوب تا حدودی در کشور ما حاکم است. با این حال شاهد تحرکاتی ازسوی سیاست‌گذاران در راستای اصلاح این وضعیت هستیم که شاید تازه‌ترین آنها تصویب کاربرگ «مجوز تأسیس آژانس جذب سرمایه‌گذاری خارجی» در هیأت مقررات‌زدایی و بهبود محیط کسب‌وکار باشد.

 موافقت‌نامه تجارت ترجیحی ایران با عمان نهایی شد
۹ ساعت قبل / سایت هم میهن

موافقت‌نامه تجارت ترجیحی ایران با عمان نهایی شد

مدیرکل دفتر غرب آسیا سازمان توسعه تجارت گفت: در راستای تقویت روابط اقتصادی، موافقت‌نامه تجارت ترجیحی با کشور عمان پس از طی مراحل اداری، نهایی شده و جهت بررسی نهایی به مجلس شورای اسلامی ارسال شده است.

 بازار - ۱۴۰۵/۰۵/29
۴ ساعت قبل / روزنامه دنیای اقتصاد

بازار - ۱۴۰۵/۰۵/29

k: بازار