قیمت طلا امروز




 سایت ایران آنلاین / ۳ روز قبل / ۱۴۰۵/۰۵/۲۸

خصوصی‌سازی؛ قبل از سوت پایان!

k: فوتبال پایه | فوتبال عراق | فوتبال اسپانیا | فوتبال ایران
 خصوصی‌سازی؛ قبل از سوت پایان!

  خصوصی‌سازی در ورزش ایران، به‌ویژه فوتبال، یکی از پیچیده‌ترین و بحث‌برانگیزترین مسائل سیاست‌گذاری عمومی است؛ مساله‌ای که در نقطه تلاقی اهداف اقتصادی، الزامات حقوقی، مسئولیت‌های اجتماعی و هویت فرهنگی جامعه قرار دارد. اظهارات اخیر وزیر ورزش درباره ضرورت خصوصی‌سازی فوتبال و انتشار صورت‌های مربوط به زیان انباشته باشگاه‌های بزرگی مانند سپاهان، بار دیگر این موضوع را به صدر مباحث عمومی و رسانه‌ای بازگردانده است. این چالش، از یک‌سو با اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی و ضرورت کاهش تصدی‌گری اقتصادی دولت ارتباط دارد و از سوی دیگر، به ارزش‌های فرهنگی، حساسیت‌های اجتماعی و احساسات میلیون‌ها هوادار باشگاه‌ها گره خورده است.

پس از سال‌ها انتظار و تردید، سرانجام در سال ۱۴۰۳ فرآیند واگذاری دو باشگاه تاریخی و پرطرفدار استقلال و پرسپولیس به بخش خصوصی و نهادهای تجاری عملیاتی شد. ولی تجربه سال‌های پس از واگذاری نشان می‌دهد که این تحول، دست‌کم تاکنون، به تغییرات بنیادین در ساختار مدیریتی، سیاست‌های کلان و شیوه‌های عملیاتی این دو باشگاه منجر نشده است. از همین‌رو، پرسش اصلی همچنان پابرجاست؛ آیا خصوصی‌سازی ورزش ایران به معنای واقعی تحقق یافته یا صرفاً شاهد انتقال ظاهری مالکیت و مسئولیت از یک نهاد دولتی به نهادی دیگر هستیم؛ انتقالی که در شیوه تصمیم‌گیری و مدیریت، تغییر چندانی ایجاد نکرده است؟

دولت؛ مالک، مدیر، تصمیم‌گیر و ناظر

دولت در حوزه ورزش نمی‌تواند و نباید هم‌زمان مالک، مدیر، تصمیم‌گیر و ناظر باشد. بر اساس اصل ۴۴ قانون اساسی، نقش اصلی دولت باید سیاست‌گذاری، حمایت و نظارت باشد و اداره بنگاه‌ها و باشگاه‌هایی که ظرفیت فعالیت اقتصادی و اجتماعی مستقل دارند، به بخش خصوصی و مردم واگذار شود. ولی فاصله میان این اصل و واقعیت فوتبال ایران همچنان قابل توجه است.

سخنگوی فراکسیون ورزش مجلس شورای اسلامی نیز اخیراً تأکید کرده است که مدل کنونی خصوصی‌سازی باشگاه‌های ورزشی، به‌ویژه در فوتبال، با قانون همخوانی ندارد. به گفته او، استقلال و پرسپولیس و برخی باشگاه‌های صنعتی همچنان از منابع دولتی استفاده می‌کنند و تنها در ظاهر خصوصی محسوب می‌شوند. در چنین شرایطی، واگذاری را نمی‌توان الزاماً خصوصی‌سازی واقعی دانست؛ زیرا ممکن است صرفاً انتقال مالکیت از یک مجموعه دولتی به مجموعه‌ای دیگر باشد.

چرخه اقتصادی ورزش و نقش هواداران

ورزش حرفه‌ای زمانی می‌تواند اقتصادی پایدار داشته باشد که چرخه‌ای میان هوادار، باشگاه، اسپانسر، رسانه و برگزارکنندگان مسابقات شکل بگیرد. هوادار از طریق خرید بلیت، محصولات باشگاه، اشتراک رسانه‌ای و حمایت مستقیم، منابع مالی ایجاد می‌کند و باشگاه نیز با عملکرد خود زمینه فعالیت اسپانسرها، رسانه‌ها، سامانه‌های بلیت‌فروشی و دیگر بخش‌های اقتصادی را فراهم می‌سازد. استمرار این چرخه، بیش از هر چیز به وجود یک پایگاه هواداری واقعی و فعال وابسته است.

تیمی که هوادار کافی ندارد، حتی پس از واگذاری به بخش خصوصی نیز ممکن است در تأمین هزینه‌های جاری با مشکل مواجه شود. برخی باشگاه‌ها اگرچه از سابقه یا نام شناخته‌شده برخوردارند، اما پشتوانه اجتماعی و اقتصادی لازم را ندارند. ادامه حضور چنین تیم‌هایی در ساختار ورزش حرفه‌ای، بدون ارزیابی دقیق ظرفیت اقتصادی و اجتماعی، می‌تواند در نهایت بار مالی قابل توجهی بر دولت یا مالکان جدید تحمیل کند. بنابراین، خصوصی‌سازی واقعی صرفاً با تغییر عنوان مالک محقق نمی‌شود؛ بلکه نیازمند اصلاح ساختار، استقلال مدیریتی، شفافیت مالی و ایجاد یک مدل اقتصادی پایدار و متکی بر ظرفیت واقعی باشگاه‌ها و هواداران است.

انتقال تیم‌ها به شهرهای دارای ظرفیت هواداری

نتایج ورزشی یکی از عوامل مهم در جذب یا کاهش تماشاگر است. پیروزی‌های مستمر می‌تواند علاقه عمومی را افزایش دهد و شکست‌های پیاپی نیز ممکن است به کاهش حضور هواداران منجر شود. با این حال، سرنوشت هواداری یک باشگاه تنها به نتایج مسابقات وابسته نیست؛ هویت شهری، تعلق فرهنگی و ارتباط باشگاه با جامعه محلی نیز نقش تعیین‌کننده‌ای دارد.

دولت می‌تواند تیم‌هایی را که از سابقه و نام قابل‌توجهی برخوردارند، اما پایگاه هواداری گسترده‌ای ندارند، به شهرهایی منتقل کند که ظرفیت شکل‌گیری چنین پایگاهی در آنها وجود دارد. در این صورت، تیم می‌تواند به نماینده ورزشی شهر مقصد تبدیل شود و مردم منطقه را به تدریج به عنوان هوادار خود جذب کند. با این حال، چنین اقدامی بدون مطالعه دقیق می‌تواند پیامدهای نامطلوبی داشته باشد. انتقال یک تیم بدون توجه به پیشینه تاریخی، فرهنگ هواداری، امکانات ورزشی، توان اقتصادی شهر و حمایت مدیریت محلی، ممکن است نتیجه‌ای جز تکرار تجربه‌های ناموفق گذشته، از جمله انتقال پاس و برخی تیم‌های دیگر، نداشته باشد. بنابراین هرگونه جابه‌جایی باید بر پایه مطالعات کارشناسی، گفت‌وگو با هواداران و تضمین زیرساخت‌های ورزشی و اقتصادی انجام شود.

استقلال و پرسپولیس؛ دو باشگاه خصولتی و رقیب

یکی از مسائل اساسی در ساختار ورزش ایران، وضعیت مالکیت استقلال و پرسپولیس است. این دو باشگاه، اگرچه رقبای تاریخی و جدی یکدیگر در میدان مسابقه‌اند، از دیدگاه مدیریتی همچنان به ساختارهایی وابسته‌اند که ماهیتی دولتی دارند. با وجود واگذاری آنها به هلدینگ‌های بانکی و نفتی، انتقاد اصلی این است که استقلال و پرسپولیس همچنان از منطق مدیریت دولتی و بروکراسی اداری تأثیر می‌پذیرند و تصمیم‌های مدیریتی آنها کمتر بر مبنای یک الگوی حرفه‌ای و تخصصی باشگاه‌داری اتخاذ می‌شود.

مالکیت رسمی استقلال و پرسپولیس به ترتیب به کنسرسیوم‌های پتروشیمی و بانکی واگذار شده است؛ به‌گونه‌ای که پتروشیمی خلیج فارس مالک استقلال و بانک شهر مالک پرسپولیس معرفی شده‌اند. همچنین سازمان خصوصی‌سازی قصد دارد بیش از ۴۸۳ میلیون سهم دیگر شرکت فرهنگی ورزشی پرسپولیس را از طریق فرابورس واگذار کند که ارزش پایه کل سهام قابل واگذاری حدود ۸۳۳ میلیارد ریال اعلام شده است.

ولی خصوصی‌سازی در عمل با خطر تبدیل‌شدن به نوعی «بنگاهداری بدون حساب و کتاب» مواجه شده و روند حرفه‌ای‌سازی باشگاه‌ها نیز به‌شدت کند یا متوقف شده است. برخلاف انتظارات اولیه، شفافیت مالی و ساختاری هنوز به سطح مطلوب نرسیده و تصمیم‌گیری‌های هیجانی و غیراصولی همچنان ادامه دارد. به نظر می‌رسد در برخی موارد، مفهوم خصوصی‌سازی با بنگاهداری اشتباه گرفته شده است؛ در حالی که مالک جدید لزوماً تجربه، تخصص و سازوکار لازم برای اداره یک باشگاه حرفه‌ای فوتبال را ندارد.

 

انتهای پیام/



۱ ساعت قبل / سایت اندیشه معاصر

بمب نقل‌وانتقالات فوتبال ایران در امارات / طارمی برای مذاکره با الوصل وارد دبی شد / دو جلسه سرنوشت‌ساز تا امضای قرارداد

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی  اندیشه معاصر ؛ مهدی طارمی که فصل گذشته در لیگ یونان به میدان می‌رفت، امروز وارد کشور امارات شد تا مذاکرات خود را با مسئولان باشگاه الوصل دنبال کند.

در روزهای اخیر، رسانه‌های اماراتی از توافق اولیه و نزدیک شدن طارمی به باشگاه الوصل خبر داده بودند. با این حال، قرارداد این بازیکن هنوز به‌صورت رسمی نهایی نشده است.

طارمی قرار است امشب و فردا در دو جلسه مهم با مدیران باشگاه الوصل شرکت کند. در صورت توافق نهایی بر سر بندهای مختلف قرارداد، این مهاجم ایرانی به‌صورت رسمی به الوصل خواهد پیوست./تسنیم


۲ ساعت قبل / سایت ایران آنلاین

امروز، دوئل یحیی و علیمنصور در عراق!

به گزارش ایران ورزشی، در بین لیگ‌های خارجی که در آن بازیکنان ایرانی فعالیت می‌کنند، نام لیگ عراق برای مخاطبان فوتبال ایران تازگی دارد.

پیش از این شاهد حضور مقطعی برخی از بازیکنان ایرانی در فوتبال عراق بودیم اما اکثر این بازیکنان، نزدیکی جغرافیایی و فرهنگی به عراق داشتند و همین موضوع باعث حضور آنها در فوتبال این کشور شده بود اما حالا با حضور سرمربیان و بازیکنان ایرانی در این لیگ، عراق به یکی از مقصدهای ایده‌آل برای بازیکنان ایرانی تبدیل شده است؛ جایی که فوتبال درست مانند ایران در فرهنگ و خون هواداران ریشه دارد و شاهد لیگی هستیم که شاید کیفیت لیگ‌های عربستان، قطر و امارات را نداشته باشد، اما شور و شوق هواداران در آن به مراتب از لیگ‌های قطر و امارات بالاتر است. روند حضور ایرانی‌ها در لیگ فصل گذشته عراق با پیوستن علیرضا منصوریان به باشگاه الطلبه آغاز شد و حالا این روند در فصل جدید سرعت بیشتری پیدا کرده است.

با پیوستن یحیی گل‌محمدی به نیمکت تیم دهوک به‌عنوان سرمربی، حالا دو سرمربی باتجربه سابق سرخابی‌های پایتخت در لیگ عراق فعالیت می‌کنند اما حضور ایرانی‌ها در لیگ عراق تنها محدود به این دو بازیکن سابق تیم ملی ایران در جام‌های جهانی نیست و برخی بازیکنان لیگ برتری نیز با توجه به حضور این دو سرمربی به عراق سفر کرده‌اند. یحیی گل‌محمدی در دهوک سه بازیکن سابق خود یعنی سینا اسدبیگی، محمدرضا سلیمانی و سینا مریدی در فولاد را جذب کرده و الطلبه نیز جعفر سلمانی و سیاوش یزدانی، دو مدافع سابق استقلال را برای علیرضا منصوریان به خدمت گرفته است. حالا امروز در هفته دوم لیگ عراق شاهد یکی از مسابقات خاص این فصل فوتبالی عراق بین دو تیم ایرانیزه هستیم؛ جایی که دهوک در هفته دوم رقابت‌ها در ورزشگاه خانگی خود از تیم الطلبه با هدایت علیرضا منصوریان پذیرایی می‌کند.

الطلبه که فصل گذشته با منصوریان نتایج قابل قبولی کسب کرده بود، در نخستین بازی فصل و در حالی که با یک گل از تیم دیالا پیش بود، در دقایق پایانی پیروزی را از دست داد و به شکل تعجب‌آوری با نتیجه دو بر یک متحمل شکست شد تا فصل را با یک شکست آغاز کرده باشد. یحیی گل‌محمدی اما در اولین بازی خود به‌عنوان سرمربی در لیگ عراق به‌مصاف تیم الغراف رفت و پس از اینکه با یک گل از حریف خود عقب افتاد، با گلزنی ایگور هنریکه، مهاجم برزیلی خود کار را با تساوی آغاز کرد. مسابقه امروز بین دو تیم دهوک و الطلبه، سیزدهمین تقابل بین سرمربیان سابق نفت تهران، تراکتور و ذوب‌آهن خواهد بود که 6پیروزی سهم یحیی گل‌محمدی بوده، 2دیدار با نتیجه تساوی به اتمام رسیده و ۴مسابقه نیز با برتری تیم‌های علیرضا منصوریان به پایان رسیده است.

انتهای پیام/


۳ ساعت قبل / سایت ایران آنلاین

لیگ تحت تأثیر کامبک رؤیایی ملوان

هفته دوم لیگ هم با نتایج جالب و اتفاقاتی همراه بود. اخراج سه بازیکن نشان از حساسیت بازی‌ها در همین هفته‌های ابتدایی داشت. تیم‌های مدعی حریفان‌شان را شسکت دادند و فقط سپاهان در بازی بزرگ هفته مقابل تراکتور (دیگر مدعی) نتیجه را واگذار کرد. ضمن اینکه رقابت برای کسب عنوان آقای گلی و بهترین پاسور فصل از همین الان شروع شده و قطعاً هفته به هفته حساس‌تر هم می‌شود. مهم‌ترین اتفاق هفته البته کامبک بزرگ ملوان بود که بازی باخته را 10نفره با پیروزی پشت سر گذاشت.

 

تیم هفته: استقلال

سهراب بختیاری‌زاده، سرمربی استقلال بعد از پیروزی پرگل مقابل مس شهربابک در هفته اول برای تقابل با نساجی به قائمشهر رفت. آبی‌های پایتخت در حالی با یک گل برتری به تهران برگشتند که حریف‌شان بشدت از سوی هوادارانش مورد حمایت قرار می‌گرفت. پیروزی در خانه نساجی برای تمام تیم‌ها سخت است اما استقلال در هفته دوم موفق به انجامش شد. بدون شک اهمیت این پیروزی در هفته‌های آینده مشخص خواهد شد. آبی‌ها در این دو بازی دروازه‌شان را بسته نگاه داشتند که این اتفاق بسیار خوبی برای تیم سهراب بختیاری‌زاده است.

 

بازیکن هفته: علی علیپور(پرسپولیس)

برای انتخاب بهترین بازیکن هفته گزینه‌های دیگری غیر از علی علیپور، مهاجم پرسپولیس وجود داشت. اما بازیکن ملی‌پوش قرمزهای پایتخت غیر از گلی که زد، دو پاس گل هم داد تا نقش زیادی در پیروزی پرگل تیمش مقابل استقلال خوزستان داشته باشد. به نظر می‌رسد علیپور پس از حضور در جام جهانی انگیزه‌ زیادی به‌دست آورده تا یکی از مسافران تیم ملی در جام ملت‌های آسیا هم باشد. ضمن اینکه او که سابقه آقای گلی لیگ را در کارنامه دارد، برای تکرار این عنوان که مدعیان جدی هم دارد، تلاش مضاعفی خواهد داشت.

 

گلزنان هفته: امیرحسین حسین‌زاده(تراکتور)، رضا مرزبان(ملوان)

دو بازیکن در هفته دوم دبل کردند. تراکتور در روزی که به گفته مدافعش (شجاع خلیل‌زاده) در حالی با دو گل سپاهان را در نقش جهان شکست داد که میزبان بازی بهتری ارائه داد. اما فرصت‌طلبی امیرحسین حسین‌زاده و زدن دو گل توسط این بازیکن تمام معادلات محرم نویدکیا را بهم زد. در انزلی هم رضا مرزبان مهاجم ملوان یک شب فراموش‌نشدنی را رقم زد. او در حالی که تیمش با یک بازیکن کمتر و با یک گل از میهمانش عقب بود دو مرتبه دروازه ذوب‌آهن را باز کرد تا ملوان در خانه کامبک زده و سه امتیاز با ارزش را در خانه حفظ کند.

 

تعویض هفته: محمدرضا آزادی (استقلال)

سهراب بختیاری‌زاده سرمربی استقلال وقتی دید تمام برنامه‌های تاکتیکی‌اش مقابل نساجی جواب نداد در دقیقه 80 محمدرضا آزادی مهاجم جوانش را به میدان فرستاد. یک تعویض طلایی که خیلی زود تأثیرش را نشان داد. او که به‌جای سحرخیزان وارد زمین شده بود روی کرنر یاسر آسانی از سمت راست و ریباند شوت تورانیان و تعلل مدافعان نساجی نهایت استفاده را برد و دروازه میزبان را باز کرد و شادی را به اردوی استقلالی‌ها آورد. آزادی که سابقه بازی در نساجی را هم در کارنامه دارد بعد از این گل شادی نکرد. با این گل حال سهراب برای چیدمان در خط حمله دغدغه‌های شیرینی دارد.

 

ناکام هفته: سپاهان

آنهایی که بازی سپاهان و تراکتور را می‌دیدند شاید تساوی را بدترین نتیجه برای شاگردان محرم نویدکیا پیش‌بینی می‌کردند. آنها هم تیر دروازه تراکتور را لرزاندند و هم در چندین نوبت علیرضا بیرانوند را مجبور به واکنش کردند. اما در نهایت نتیجه‌ای که رقم خورد شکست 2-صفر مقابل تبریزی‌ها بود، نتیجه‌ای که برای سکونشینان باورپذیر نبود. حتماً این بازی و اتفاقاتش درس بزرگی برای سرمربی جوان سپاهان خواهد بود. تیبور هلیلوویچ بازیکن خارجی تراکتور با دو پاس گلی که به حسین‌زاده داد، شکست تلخی را برای طلایی‌پوشان در ورزشگاه نقش جهان با حضور تماشاگرانش رقم زد.

 

مربی هفته: مازیار زارع(ملوان)

ملوان در اولین بازی خانگی‌اش با حضور هواداران پرشور خود برای کسب پیروزی به میدان آمده بود. اما برخلاف انتظار ملوانی‌ها روی پاس بلند دروازه‌بان ذوب‌آهن و تعلل مدافعان دروازه خود را باز شده دیدند. مازیار با تغییرات تاکتیکی در دقیقه72 بازی را به تساوی کشاند. اخراج امیر افسرده مدافع این تیم می‌توانست کار را برای انزلی‌چی‌ها سخت‌تر کند اما ملوان همیشه ثابت کرده تیمی نیست که به‌راحتی امتیاز از دست دهد. به همین دلیل به بازی هجومی‌شان ادامه داده و یکبار دیگر در دقیقه89 به گل رسیدند تا زارع در پایان بازی شادی‌اش را با سکونشینان ورزشگاه مرحوم قایقران تقسیم کند.

 

تیم منتخب 3-3-4

دروازه‌بان: علیرضا بیرانوند (تراکتور)

مدافعان میانی: عارف آقاسی (استقلال)، مسعود محبی (خیبر خرم‌آباد)

مدافعان کناری: ارشیا وثوقی‌فر (فجرسپاسی)، سهیل صحرایی (گل گهر)

هافبک‌های میانی: خشایار زبرجد (صنعت نفت)، پوریا پورعلی(پرسپولیس)، میلاد سورگی (شمس‌آذر)

مهاجمان: رضا مرزبان (ملوان)، امیرحسین حسین‌زاده (تراکتور)، علی علیپور (پرسپولیس)

انتهای پیام/




 دردسر تازه آسانی این بار برای پرسپولیس؛ پیشنهاد ۲میلیون دلاری به ستاره استقلال جنجال به‌پا می‌کند
۱۷ ساعت قبل / سایت خبر ورزشی

دردسر تازه آسانی این بار برای پرسپولیس؛ پیشنهاد ۲میلیون دلاری به ستاره استقلال جنجال به‌پا می‌کند

ایجنت ایرانی یاسر آسانی بازیکن آلبانیایی استقلال از پیشنهاد سنگین پرسپولیس به این بازیکن خبر داد؛ پیشنهادی که می‌تواند سرخ‌پوشان تهرانی را با دردسر مواجه کند.

 فوتبال زیر و رو می‌شود: جام جهانی 96 تیمی و خاص!
۱۳ ساعت قبل / سایت ورزش ۳

فوتبال زیر و رو می‌شود: جام جهانی 96 تیمی و خاص!

یوفا و کونکاکاف مخفیانه در حال مذاکره هستند تا یک لیگ ملتهای مشترک 96 تیمی ایجاد کنند و آسیا هم ممکن است به این تورنمنت بپیوندد.

 بدرود آتن! شهری که طارمی دوستش نداشت
۱۳ ساعت قبل / سایت ورزش ۳

بدرود آتن! شهری که طارمی دوستش نداشت

مهدی طارمی امروز برای آخرین بار به کمپ رنتی رفت، با هم‌تیمی‌هایش خداحافظی کرد . یک سال پیش از پایان قرارداد و بعد از فصلی که احتمالا در میان تمام سال‌های حضورش در فوتبال اروپا، کمترین علاقه را به ادامه‌اش داشت.

 ملی‌پوش پرسپولیس قصد جدایی ندارد
۱۹ ساعت قبل / سایت هم میهن

ملی‌پوش پرسپولیس قصد جدایی ندارد

مدافع تیم فوتبال پرسپولیس درخواست جدایی از سرخپوشان را نداده است.

 رسمی: ازری کنسا به آرسنال پیوست
۱۵ ساعت قبل / سایت ورزش ۳

رسمی: ازری کنسا به آرسنال پیوست

ازری کنسا، مدافع استون ویلا، با قراردادی ۴+۱ ساله به آرسنال پیوست.

 بیرانوند در ژاپن معافیت می‌خواهد!
۲۳ ساعت قبل / سایت ورزش ۳

بیرانوند در ژاپن معافیت می‌خواهد!

این احتمال وجود دارد که دروازه‌بان تیم ملی ایران راهی تیم امید شود تا در مسابقات آسیایی ناگویا به میدان برود.