جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

اورکات از مهمانی مجازی تا پارتی و دنیای مجازی


اورکات از مهمانی مجازی تا پارتی و دنیای مجازی
"اورکات" یک وب سایت اجتماعی آنلاین است و برای افرادی که مایلند دوستان خود را در جامعه مجازی پیدا کنند و یا دوستان تازه ای بیابند، طراحی شده است.
هدف سرویس اورکات، ساختن یک زندگی اجتماعی آنلاین است تابتوان با انگیزه و هیجان بیشتری دوستان خود را انتخاب کرده و با آنها ارتباط برقرار کرد.
اورکات این امکان را به فرد می دهد تا با افرادی که دارای علائق مشترکی هستند، آشنا شده و رابطه های رمانتیک و محکمتری با آنان برقرارکنند و حتی با آنان در کارهای تجاری مشترک وارد شوند.
باعضو شدن در اورکات می توان یکی از اعضای جامعه آنلاین شده و از این طریق حتی با همشاگردی های دوران مدرسه خود دوباره ارتباط برقرار کرد.
"پیدا کردن دوستان صمیمی اینترنتی خود نشان بر گسترش جامعه آن لاین دارد."
تمامی این جملات مطالبی است که روی صفحه اصلی اورکات به چشم می خورد، مطالبی جذاب و برانگیزنده که هر کاربری را در بدو ورود به این وب سایت به عضو شدن در آن تشویق می کند.
اورکات وب سایتی ارتباطی است که تحت پشتیبانی شرکت اینترنتی مطرح گوگل نخستین بار در تاریخ ۲۲ ژانویه سال ۲۰۰۴ میلادی توسط یک جوان هوشمند آسیائی ترک تبار به نام "اورکت بیوک کوکتن"برنامه نویس و دانشجوی رشته دکترای ارتباطات که برای تحصیل به آمریکا مهاجرت کرده بود، ابداع شد.
بنابر آمار به دست آمده در ماه اوت سال ۲۰۰۴ میلادی، کشور برزیل با ۴۹ درصد، آمریکا با ۱۸ درصد و ایران با ۶ درصد میزان عضویت به عنوان سومین كشوری كه بیشترین عضو را در این سایت دارد،در رده بالاترین کشورهائی قرار گرفتند که بیشترین میزان عضویت در اورکات را دارا هستند.
این آمار حاکی از آن است که بیش از ۸۰ در صد از افرادی که عضو اورکات می شوند در فاصله سنی بین ۱۸ تا ۲۵ سال قرار دارند و صرفا به دلیل دوست یابی عضو اورکات می شوند.
"زهره محمدی"یکی از جوانانی است که عضو اورکات است و از محیط اورکات احساس رضایت می کند.
وی اورکات را مکانی می داند که می تواند جدا از محیط "چت" با دوستان قدیمی خود ملاقات کند و حتی در آنجا دوستان تازه ای بگیرد.
"پریسا"دختر ۱۸ ساله و محصل تهرانی است. او می گوید:اورکات یک سایت دوست یابی است و من هیچ تصویر بدی از آن در ذهن ندارم،هرعضو اورکات می تواند با افرادی که با آنها دیدگاه های مشترکی دارد،آشنا شده و چیزهائی را که دوست دارد در معرض دید دیگران نیز قرار دهد.
وی معتقد است:اورکات فضای خوبی است و من از آن راضی هستم.
"مجید بیات" جوان دیگری است که نسبت به اورکات دید مثبتی ندارد و بنابه دلائلی خود را در زمره مخالفان سرسخت اورکات قرار می دهد.
مجید می گوید:در محیط اورکات حریم خصوصی زندگی انسان ها زیر سوال می رود و عضو اورکات تمام اطلاعات خصوصیش را در یک ویترین در معرض دید همگان می گذارد.
وی با دیدی محافظه کارانه اورکات را این چنین نقد می کند:شایعات زیادی حول این محور که اورکات یک وب سایت اطلاعاتی و جاسوسی است وجود دارد، عضو اورکات به راحتی خصوصی ترین اطلاعاتش را در معرض دید همگان قرار می دهد و شاید این طرحی از قبل سازماندهی شده برای تکمیل یکسری پرونده های اطلاعاتی افراد باشد.
به گفته وی اورکات اغلب متعلق به افرادی است که اهداف خاصی را به خصوص در زمینه دوست یابی دنبال می کنند.
"آزاده سمیعی" جوان دیگری است که عضو این سایت دوست یابی است.
وی بسیار صادقانه از دلائل عضو شدن خود در اورکات سخن می گوید: یکی دعوتم کرد و من جو گیر شده و عضو شدم بدون اینکه اصلا در مورد آن فکر کنم.
آزاده در ادامه می افزاید:اورکات بسیار شبیه به "چت" است، از این محیط خوشم می آید.هم می تونی دوست یابی کنی و هم فضولی! عکس نزدیکانتو در اون ببینی.درضمن جنبه ژست و افه هم داره .
به عقیده آزاده فرد در محیط اورکات خیلی زیرکانه تخلیه اطلاعاتی می شود اما خب خیلی ها توی اورکات دروغ می گویند و خالی بندی می کنند.این خالی بندی ها تا جایی که باعث آزار کسی نشودجالب است.
"مسعود افضلی"عضو دیگر اورکات می گوید:به دعوت یکی از دوستانم عضو اورکات شدم. از ابتدا هیچ اطلاعی از این سایت نداشتم اما زمانی که از این سایت دیدن کردم متوجه شدم که چیز جالبی نیست.
افضلی در ادامه با کنایه می گوید:اما خوب به نظر نمی رسد که سایت بیخودی باشه!
البته بسیاری از افراد این شبکه اجتماعی مجازی را خوراک برنامه ریزان و سیاست مداران دنیای اینترنت و شبکه های تجاری و جاسوسی می دانند و می گویند که جای سوال است که چه تضمینی برای حفظ حریم خصوصی افراد در این زمینه وجود دارد؟ و چرا مردم دراین سایت بی محابا همه اطلااعات خود را فاش می كنند.
دکتر"مهدی محسنیان راد" استاد علوم ارتباطات در این زمینه می گوید: اورکات محصول هوشمند یک جوان آسیائی ترک تبار است که با ترکیب هوش مصنوعی، یک نرم افزار ارتباطی ایجاد کرده است.
وی در ادامه می افزاید: از نظر ارتباطی در اورکات هر کسی با گروه های هم فکر خود ارتباط پیدا می کند البته در گروه ها و تجمع های انسانی این تعداد افراد نیست که یک گروه را تشکیل می دهد بلکه اینکه تا چه اندازه این افراد در تعامل و تجانس هستند، اوج پیوندها را در یک گروه تشکیل می دهد.
محسنیان راد با اشاره به اینکه اورکات یک "مهمانی مجازی" است تصریح کرد: اورکات فرصتی را فراهم می آورد تا افرادی که دارای معناهای مشترکی از مساله ای هستند به نحوی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
وی می افزاید: از آنجا که اورکات یک سایت مصور است جالبتر و برانگیزنده تر است و افراد در این محیط به راحتی با یکدیگر ارتباط برقرار می كنند كه این ارتباط می تواند یک تبریک تولد ساده باشد و یا اظهار دوستی های عاطفی تر.
این استاد ارتباطات ادامه داد:در این مهمانی مجازی تا پارتی مجازی همه افراد می توانند با هر جنسیتی و با هر رده سنی حضور داشته باشند.
این استاد دانشگاه خاطرنشان می کند:البته در اورکات کمی محرمیت هم وجود دارد به نحوی که هر عضو جدید اورکات بایستی توسط یکی از اعضا به این سایت دعوت شود. این روش چیزی شبیه به متدها و روشهای شبکه های زیرزمینی سیاسی است.
محسنیان راد می گوید:شیوه معرفی اعضا سبب می شود شرایطی ایده آل برای ارتباط های گروهی بین افرادی متجانس ایجاد شود.
وی با اشاره به اینکه ایران کشور جوانی است و اورکات سایتی جوان پسند و هیجان برانگیز است و عضو شدن در آن هزینه خاصی برای کشورهای جهان سومی ندارد، می افزاید:اینکه محدودیت ها در روابط اجتماعی واقعی منجر به فراگیری عضویت در اورکات در جامعه ای نظیر ایران شده است به مساله سردرگمی های مزمن جوانان ایرانی و نیازهای آنان که بایستی به نحوی تامین شود بر می گردد.
وی اضافه می کند:اما ارتباطات مجازی زیاد قابل اهمیت نیستند و هیچ گاه یک رابطه مجازی نمی تواند جای یک رابطه واقعی، حقیقی و صمیمی را بگیرد.
محسنیان راد تصریح می کند:ارتباطات واقعی،ارتباطاتی دوسویه،چندکانالی و بی واسطه است که ازنظر عاطفی با یک نگاه یا کلام و حتی تن صدا و یا حرکت دست جنبه ای بسیار صمیمی تر به خود می گیرد و این در واقع عنصر بسیار مهمی است که ارتباطات مجازی فاقد آن هستند.
وی می افزاید:دانش ارتباطات و تجربیات علمی هیچ وقت نمی توانند جای چیز دیگری را در زندگی بشر پر کنند و هوش مصنوعی هیچ گاه نمی تواند جایگزین انسان شود زیرا این انسان است که همیشه در برابر این فناوری ها قد علم کرده و امکان گزینش و انتخاب دارد.
"احمد میرعابدینی"پژوهشگر ارتباطات و دانشجوی دکترای ارتباطات در دانشگاه علامه طباطبایی معتقد است:ازآنجا که در جامعه ایران امکان گفتگو وجود ندارد و فضاهای تبادل نظر محدود شده است این نیاز در بین مردم احساس می شدکه به سمت فضاهائی بروند که هیچ گونه محدودیت برای تبادل نظر و گفتگو نداشته باشند.
وی افزود:اما متاسفانه برخی از این فضاها مانند اورکات از مسیر و هدف اصلی خود خارج شده و بیشتر به جنبه های تبلیغاتی و هرزه گری پرداخته اند که کنترل آنها دشوار است.
میرعابدینی اظهارداشت:تنها راه حل جلوگیری از این فضاهای ناسالم ایجاد فضاهای عمومی برای گفتگوی اجتماعی از طرف خود ماست که باید به نحوی تلاش کنیم این نیاز را به صورت یک فشار غیر مستقیم به مسئولین وارد کنیم. نظرشما در مورد ارکات چیست؟
حمیده اسماعیلی، حامد شفیعی
منبع : رنگین کمان