جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

از سیگار تا ام اس


از سیگار تا ام اس
سیگاری بودن از دید هر کدام از سازمان های جهانی و اشخاص مختلف، تعریف خاصی دارد. مثلا سازمان بهداشت جهانی کسی که در طول یک ماه، بیش از سه نخ سیگار بکشد و این کارش را بدون وقفه در ماه های بعد هم تکرار کند را سیگاری می داند.... یا مثلا وزارت بهداشت خودمان کسانیکه در طول هفته یک نخ سیگار دود می کنند را سیگاری می داند.
اما تعریف این اصغر آقای ما کمی متفاوت با بقیه است. تا همین چند دقیقه پیش، ایشان بر این عقیده بودند که سیگاری کسیست که همواره یک نخ سیگار برای لحظات خماری به همراه داشته باشد و مثل جانش از آن مراقب کند. او به هیچ وجه حاضر نیست تا سیگارش را به کسی تعارف کند.
اما حالا، همین اصغر آقا بالا سر من ایستاده و دارد پا فشاری می کند که این جمله را هم به تعریفش بچسبانم. "سیگاری، کسیست که توی حیاط رگ هایش، برای قدم رنجه کردن ام اس، فرش قرمز پهن می کند"
خنده ام می گیرد. می پرسم: سیگار چه دخلی به ام اس دارد؟ این پزشکان هم عادت کرده اند وقتی نتوانستند یک بیماری را درست و درمان کنند، همه تقصیرات را بیندازند گردن اعصاب و سیگار.
سرم را که بلند کردم با نگاه اصغر آقا اندر یک خبرنگار مواجه شدم! بعد او رفت و دلیل و مدرک آورد برایم. یک تکه از روزنامه را آورد برایم که تویش به نقل از یکی از اعضای انجمن ام اس ایران، نوشته بود: "میزان ابتلای افراد سیگاری، به ویژه مردان به بیماری ام اس، سه برابر افراد دیگر است" در همان ستون از قول دکتر مسعود اعتمادی فر- متخصص مغز و اعصاب- هم درج شده بود: "ابتلا به ام اس مانند سکته قلبی و نارسایی تنفسی و سرطان ریه در افراد سیگاری بیش از سایر افراد است..." چند خط پایین تر، آقای دکتر به این اشاره کرده بود که کشور عزیزمان ایران، در زمینه شیوع این بیماری نیز سری در سرها دارد و جزو کشورهای مطرح دنیاست: "دلیل واقعی این بیماری عصبی هنوز مشخص نیست، اما عواملی مانند تنش عصبی، آلودگی صوتی و آلودگی صنعتی در بروز و تشدید این بیماری بسیار موثر است."
● از دیگر مضرات سیگار:
استعمال دخانیات سبب افزایش ضربان قلب و در نتیجه کار قلب می شود و فشار خون را هم بالا می برد . همچنین سیگار با اثر روی عوامل انعقادی و نیز تغلیظ خون ، احتمال تشکیل لخته و بسته شدن سرخرگها را افزایش می دهد . افزون بر این ، سیگار با اثر بر روی رگهای کوچک ،خونرسانی به بخشهای انتهایی اندام ها را مختل می کند و این عارضه در افراد دیابتی که گرفتاری اعصاب محیطی نیز دارند ، بسیار مهم است و خطر قطع عضو را باز هم افزایش می دهد این آثار جدی از آثار سرطان زایی سیگار است .که موجب ناتوانی و مرگ خواهد شد . امروزه سیگار مهمترین علت قابل پیشگیری سرطان بشمار می رود .
سیگاریها در دهه سوم و چهارم زندگی خود ۵ برابر دیگران احتمال ابتلا به حمله قلبی دارند یكسال پس از ترك سیگار خطر بیماری عروق قلب نصف میشود و ۱۵ سال پس از ترك ، خطر نسبی مرگ ناشی از بیماری قلبی به حد افراد غیرسیگاری می رسد تنگی نفس ، تپش قلب و افزایش فشارخون از اثرات قلبی زودرس استعمال دخانیات است.
استعمال سیگار به تنهایی خطر بیماری عروق قلبی را بطور متوسط ۲ برابر می كند سیگار عامل ۲۱ درصد بیماریهای قلبی كشنده است دود سیگار مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی را برای همسران و فرزندان افراد سیگاری ۳/۱ برابر می كند اضطراب خطر سكته قلبی مجدد را دو برابر و مزگ را ۳ برابر می كند افسردگی در ۲۵ درصد بیماران دچار ناراحتی قلبی حاد دیده می شود و مرگ ومیر آنان را ۴ برابر می كند.
حسین میر رجبی
منبع : مجله خانواده سبز


همچنین مشاهده کنید