شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

آشنایی با نرم افزارهای تحت وب


آشنایی با نرم افزارهای تحت وب
● Web Site
یک وب سایت مجموعه ای از Web page ها (صفحات اینترنت)، تصاویر، ویدیو و سایر مطالب دیجیتالی می باشد که از طریق یک یا چند وب سرور میزبانی می شود و معمولاًً از طریق اینترنت، تلفن همراه و یا یک شبکه محلی قابل دسترس می باشد. یک Web page سندی است که به طور عمده به زبان HTML نوشته می شود و تقریباً همیشه از طریق HTTP (پروتکلی است که اطلاعات را از وب سرور برای مشاهده کاربر از طریق Web browser، ارسال می نماید) قابل دسترسی می باشد. وب سایت های قابل دسترس برای عموم، در مجموع یک "World Wide Web" را تشکیل می دهند.
● Web Portal
پورتال وب نرم افزار تحت وبی است که به عنوان نقطه دسترسی به اطلاعات بر روی Web عمل می کند. پورتال اطلاعات منابع مختلف را در یک قالب یک پارچه ارائه می دهد.
علاوه بر موتور های جستجو، پورتال ها سرویس هایی مانند خبر، ارزش سهام، نظرسنجی و ... را نیز می توانند فراهم کنند. پورتال ها برای تشکیلات سازمانی، راهی را در جهت فراهم کردن شکل ظاهری، کنترل دستیابی و رویه هایی برای چندکاربری مهیا کرده اند.
● چرا پورتال ؟
در بیشتر اوقات، به یک برنامه متمرکز، که دارای دسترسی به عملکرد هایی است که در یک سازمان در جهت اشتراک گذاشتن اطلاعات به کار می رود، نیاز می باشد. همچنین کاربران مختلف با نقش ها و دسترسی به عملکرد های مختلف، می خواهند یک نقطه دسترسی مستقل داشته باشند. آنها می خواهند کاربرد ها را شخصی کنند و اعمالی که با هم اجرا می شوند را هماهنگ کنند که تمام این موارد از طریق پورتال بدست می آید. از آنجایی که تمامی اعمال، داده ها را از طریق پورتال ها به اشتراک می گذارند، ارتباط میان کاربران نیز بهتر می شود. پورتال ها می توانند اعمال خود را بر اساس آنچه که روی داده است، انجام دهند. از دیگر مزایای پورتال ها می توان به موارد ذیل اشاره کرد.
۱) یکپارچه سازی هوشمند و دسترسی به محتویات سازمانی، کاربرد ها و پردازه ها.
۲) بهبود ارتباط و همکاری میان مشتری ها، شرکا و کارمندان.
۳) دسترسی یکپارچه و بلادرنگ به اطلاعاتی که در سیستم های مجزا نگهداری می شوند.
۴) اصلاح سریع و آسان و نگهداری نمایش وب سایت.
۵) وجود راهکارهای امنیتی به منظور تعیین سطوح دسترسی کاربران و نقش هر کاربر در سیستم.
۶) یکنواختی و سادگی آن مسیریابی را مهیا می کند.
پرتلت به خودی خود یک برنامه کاربردی تحت وب در یک پنجره مرورگر است که در یک طرح بندی مناسب نمایش داده می شود. پرتلت ها در یک صفحه پورتال گردآوری شده اند.
● Enterprise Portal
پورتال Enterprise، اجازه جستجو و دستیابی در اطلاعات سازمان را به کارمندان می دهد تا اطلاعات سازمان، تاریخچه، سرویس ها و منابع دیگر را بازیابی کنند. این نوع پورتال یک وب پورتال برای استفاده در یک سازمان می باشد و اطلاعات سازمانی نوعاً امن و شخصی می باشند. در زیر به جنبه هایی از Enterprise Portal اشاره شده است.
۱) مدیریت اسناد و محتوا (Content and Document Management)
شامل سرویس هایی است که از چرخه کامل حیات محتوا (از تولید تا آرشیو) شامل خلق اسناد، فرایند نوشتن، تصدیق، کنترل ورژن و انتشار برنامه ریزی شده حمایت می کنند.
۲) همکاری (Collaboration)
اعضای پورتال می توانند به صورت همزمان (از طریق چت و پیام نگاری) یا به صورت غیر همزمان (از طریق بحث، پست الکترونیکی و بلاگ) با هم ارتباط برقرار کنند.
۳) جستجو و مسیریابی (Search and Navigation)
هنگامی که محتوای بیشتری به مخزن اسناد اضافه شود، مخزن اسناد با ارزش تر می شود. روش های جستجو و مسیریابی می توانند در این هنگام موثرتر باشند.
۴) خصوصی سازی (Personalization)
کاربران می توانند نمای ظاهری محیط پورتال را بصورت دلخواه خود در آورند. آنها همچنین می توانند محتوا و سرویسی را که مایلند، انتخاب و استفاده نمایند.
۵) تعیین سطح دسترسی (Entitlement)
توانایی برای مدیران پورتال در بوجود آوردن محدودیت در محتوا و سرویس هایی که کاربران به آن دسترسی دارند. برای مثال اطلاعات مربوط به شرکت می تواند فقط برای کارمندان شرکت قابل دسترسی باشد.
۶) مجتمع سازی (Integration)
باعث ارتباط داده ها و کاربردها از چند سیستم، در ترکیب های جدید به صورت پرتلت ها می شود.
۷) تنها با یکبار ورود (Single Sign On)
پورتال های Enterprise می توانند قابلیت های SSO را بین کاربرانشان و سیستم های دیگر فراهم کنند. این امر مستلزم این است که کاربر فقط یک بار با نام کاربری و رمز عبور خود وارد شود و بتواند از تمام امکانات موجود استفاده نماید.
● سیستم مدیریت محتوا (Content Management System)
سیستم مدیریت محتوا (Cms) نرم افزاری است که تغییر محتوا را برای مدیران سیستم بسیار آسان می کند. محتوای قابل مدیریت می تواند شامل فایل های کامپیوتری، تصاویر رسانه ای، فایل های صوتی، اسناد الکترونیک و غیره باشد.
سیستم های مدیریت محتوای وب معمولا سیستم هایی با جنبه های اضافی برای انتشار آسان محتوا در وب سایت می باشند و می توانند در ذخیره کردن، تعیین شماره نسخه، انتشار اسنادی نظیر مقاله های خبری، راهنماهای فنی، راهنماهای فروش، مطالب بازاریابی و ... به کار رود.
● ویکی (Wiki)
یک Wiki یک وب سایت تعاملی و مشارکتی است که می تواند مستقیماً از طریق هر کسی که به آن دسترسی دارد ویرایش شود. در یک جمله می توان آن را بصورت زیر تعریف نمود:
"یک پایگاه داده ساده که هر کسی می تواند با آن کار کند"
● Internet Forum
Internet Forum یک برنامه تحت وب برای نگهداری گفتگوها و ارسال محتویات تولید شده توسط کاربر می باشد. Internet Forum به طور عمومی Web Forum،Message Board ، discussion Board، discussion Group، discussion Fourm، یا به طور ساده Forum نیز نامیده می شوند. اصطلاح Forum و Board ممکن است به نام انجمن یا یک فرم زیر مجموعه یا زیر فرم ارجاع داده شود. پیغام ها در این زیر فرم ها به ترتیب وقوع زمانی یا ترتیب مباحث، نشان داده می شوند.
● بلاگ (BLOG)
بلاگ وب سایتی است که یک سری مطالب در آن نوشته می شود و معمولا به صورت معکوس ترتیب زمانی طبقه بندی و نمایش داده می شوند. یک خبر یا تفسیر از یک موضوع خاص مانند تغذیه، سیاست، اخبار محلی و ... در آن قرار می گیرد. گاهی اوقات هم مانند دفترچه خاطرات عمل می کنند. یک بلاگ به طور معمول شامل متن، تصویر و لینک به سایر بلاگ ها و صفحات وب و رسانه های دیگر مربوط به موضوع آن می باشد. بلاگ ها دارای این قابلیت می باشند که خوانندگان می توانند در آن نظر دهند که این یکی از ویژگی های مهم آن می باشد. اغلب بلاگ ها بیشتر بر اساس متن هستند اگرچه بسیارند بلاگ هایی که بر اساس عکس، طرح های هنری، ویدئو و موزیک بنا شده اند که قسمتی از دنیای بزرگ رسانه های اجتماعی محسوب می شوند.
منبع : سایت فناوری اطلاعات درگاه خدمات الکترونیک ایران