جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

بلوتوث، میانجی بی‌ادعای صنایع ناهمساز


بلوتوث، میانجی بی‌ادعای صنایع ناهمساز
اطلاعات زیادی درباره «هارالد بلاتاند» (Harald Blatand) پادشاه دانمارک در قرن دهم میلادی در تاریخ ثبت نشده است، جز اینکه او نیروهای متفرق سوئد، نروژ و دانمارک را تحت جامعه‌ای مسیحی متحد کرد و کینه و دشمنی میان آنان را از بین برد.
شاید نام پادشاه بلاتاند را کمتر کسی حتی در خود کشور دانمارک شنیده باشد، اما دست کم رد پای او در تاریخ، یک استعاره را برای مردم امروزی به وجود آورده است که به نوعی کار میانجی گرایانه خود او در تاریخ مربوط می‌شود: کار طاقت‌فرسا و دشوار راضی کردن شرکت‌ها و صنایع غیرمرتبط برای سازگاری و به کارگیری یک استاندارد جدید و همسان در فناوری بی‌سیم با برد کوتاه.
در واقع اتحاد فناورانه صنایعی که هیچ ارتباطی به هم ندارند و در راستای یکدیگر فعالیت نمی‌کنند، از متحدکردن چند کشور که هر کدام با دیگری ساز مخالف می‌زند، چیزی کم ندارد و این چیزی است که امروزه بلاتاند یا ترجمه انگلیسی آن یعنی «بلوتوث» خوانده می‌شود.
ده سال پیش بود که بلوتوث متولد شد و سر و شکل گرفت. با وجود اینکه هیچ کس لحظه تولد این فناوری فراگیر و ارزشمند را به یاد نمی‌آورد، اما با فرارسیدن سالگرد تولد آن اگر کسی به جشن و پایکوبی بپردازد جای تعجب ندارد.
بلوتوث ابتدا مانند طفلی دم مرگ بود، اما این فناوری بی‌سیم که برد امواج رادیویی آن به بیش از ۱۰ متر می‌رسد، هم اکنون به یکی از اجزای گریز ناپذیر هر محصول ریز و درشتی از جمله تلفن‌های همراه، هدست‌های بی‌سیم و پرینتر تبدیل شده است.از این گذشته، بلوتوث درس‌های مهمی درباره تاریخ استراتژیک صنعت فناوری به ما می‌آموزد.
با وجود اینکه پایگاه اصلی بلوتوث در حال حاضر در ایالات متحده قرار دارد، اما زادگاه این فناوری به اروپا برمی‌گردد. این، شرکت سوئدی اریکسون بود که بلوتوث را به یک استاندارد جهانی تبدیل نمود و از اینکه هر شرکتی، استاندارد مخصوص خود را ابداع نماید، جلوگیری کرد.الگوی عمل شرکت اریکسون در قبال بلوتوث، استاندارد GSM یا همان «سیستم بین‌المللی ارتباطات موبایلی» بود که به استاندارد ارتباطی اصلی اروپا و اکثر نقاط دنیا به جز آمریکا تبدیل شده بود.همان طور که پیداست، دلیل اصلی این که اروپا در صنعت فناوری موبایل همواره یک گام از آمریکا جلو بوده است، به شکل‌گیری استاندارد GSM در قاره سبز برمی‌گردد.
اما وجود برخی از موفق‌ترین شرکت‌های توسعه فناوری بلوتوث در اروپا، از جمله شرکت Cambridge Cansultants و زیرمجموعه آن (CSR) Cambridge Silicon Radio اتفاقی نیست.در حالی که بازارهای بین‌المللی هر لحظه رقابتی‌تر می‌شود، باید به فناوری‌هایی مثل بلوتوث بسیار بها داد و به عنوان یک استاندارد جهانی، آن را مهم شمرد.به عبارت دیگر، بلوتوث فناوری‌ای است که به ندرت تیتر خبری رسانه‌ها می‌شود یا سر و صدایی به پا می‌کند، اما در عمل تاثیر انکارناپذیری در افزایش میزان رشد اقتصادی جوامع دارد.بلوتوث در حال حاضر در ۷۵ درصد از کل تلفن‌های همراه دنیا نفوذ کرده است و انتظار می‌رود با افزایش برد بلوتوث به بالای ۱۰۰ متر، کاهش مصرف انرژی، پشتیبانی از برنامه‌های جدید و گسترش سیستم موقعیت‌یاب جهانی در اتومبیل‌ها، محبوبیت و کاربرد این فناوری بیش‌تر و بیش‌تر شود.شاید برخی از مردم هنوز هدست‌های معمولی را به هدست‌های بلوتوث ترجیح دهند، چون کار با آن کمی دست و پاگیر است، اما هدست‌های بلوتوث حداقل در صنعت اتومبیل‌رانی و در میان رانندگان، حسابی جا باز کرده است، چون هدست‌های بلوتوث به رانندگان امکان می‌دهد با خیال راحت رانندگی کنند و به مکالمه بپردازند و در عین حال به دلیل استفاده از تلفن همراه در حین رانندگی جریمه نشوند.
بسیاری از رانندگان هنوز اطلاع ندارند که فناوری بلوتوث، ارسال مستقیم عکس به تلفن همراه، لپ‌تاپ یا هر وسیله مشابهی را امکان‌پذیر می‌کند.
علاوه بر این می‌توان از بلوتوث به جای مودم استفاده کرد و وارد اینترنت شد. یا حتی می‌توانید رد مردم اطرافتان را بزنید و ببنید چه کسی بلوتوث به دست در محدوده شما حضور دارد.یکی از محصولات جالب توجهی که در «رویداد راهنمای خرید هدیه بلوتوث» در ماه جاری در شهر لندن به نمایش درمی‌آید، یک ساعت بلوتوث‌دار از شرکت سونی اریکسون است که با تلفن همراه ارتباط برقرار می‌کند و تماس‌ها و پیام‌ها را بدون نیاز به اینکه کاربر به گوشی خود نگاه کند به نمایش درمی‌آورد.نفوذ بلوتوث به صنعت ساعت‌سازی گواه این واقعیت است که این صنعت مدعی است با وجود فراگیر شدن تلفن‌های همراه و نمایش ساعت از طریق آن، مردم باز هم به ساعت نیاز دارند و این وسیله هنوز جایگاه خاص خود را دارد.فهرست محصولات دربردارنده فناوری بلوتوث، از کیبوردهای بی‌سیم گرفته تا پرینتر و وسایل خانه و قفل و کلید هر روز در حال بزرگ‌شدن است.
بلوتوث حتی صنعت بازی‌های کامپیوتری را تحت تاثیر قرار داده است. چنانچه این فناوری در کنسول‌های بازی چون PS۳ سونی یا Wii نینتندو کاربردهای فراوانی دارد. مثلا کنترلرهای این دستگاه‌های بازی، بلوتوث است و کمتر کسی را پیدا می‌کنید که از کنترلرهای سیمی استفاده کند. آمار صنعت بازی‌های کامپیوتری نشان می‌دهد تاکنون بیش از یک میلیارد وسیله بازی مجهز به بلوتوث به فروش رفته است که این رقم تا سال ۲۰۱۱ به ۲ میلیارد خواهد رسید.
درست است که ده سال از عمر بلوتوث می‌گذرد، اما این فناوری تازه در ابتدای راه قرار دارد و حتی برخی کاربردهای آن هنوز متولد نشده است. راستش را بخواهید بلوتوث یا «دندان آبی»، شاید نام چندان جذابی برای این فناوری نباشد که می‌توان آن را با «نمشک آبی» جایگزین کرد، چون پادشاه بلاتاند خیلی تمشک دوست داشت!
ترجمه: ارسلان شهلا
منبع : روزنامه فناوران


همچنین مشاهده کنید