شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

علایم و درمان فشار خون


علایم و درمان فشار خون
چاقی و اضافه وزن به طور قطع با فشارخون بالا ارتباط دارد. شیوع این مشكل در افراد جوان دچار اضافه وزن دو برابر و در افراد مسن و چاق ۵۰ درصد بیشتر از افراد دارای وزن طبیعی است. در مردان به ازای هر ۱۰ درصد افزایش وزن، فشار خون ۶‎/۶ میلیمترجیوه بالاتر می رود.
اكثر افراد مبتلا به پرفشاری علایمی ندارند، اما این مشكل می تواند آسیب های حاد یا مزمن به بخش های مختلف بدن وارد كند. در مغز این مشكل به مویرگ های خونی آسیب می رساند، در نتیجه سكته مغزی بروز می كند. در چشم ها، پرفشاری سبب آسیب به مویرگ های خونی و بروز اختلال بینایی و در كلیه ها نیز سبب نارسایی كلیه می شود. ممكن است علایمی از قبیل سردرد، دردهای قفسه سینه و تنگی نفس نیز بروز كند.
مواردی از پرفشاری كه در حد مرز هستند، اغلب بدون درمان باقی می مانند. درمان غیردارویی با كاهش مصرف نمك در رژیم غذایی، ترك سیگار، انجام ورزش منظم و استفاده از روش های شل كردن عضلات امكانپذیر گاهی مواقع داروهای ضد فشارخون نیز تجویز می شوند.
●غذاهای مفید
اغلب پزشكان بر این باورند كه افراد دچار پرفشاری، نیاز به كاهش دریافت سدیم دارند. پتاسیم و كلسیم اضافی نیز می تواند به كاهش فشارخون كمك كند.
▪موز، زردآلو، انجیر، گریپ فروت، هلو، انگور و آلو میوه هایی سرشار از پتاسیم هستند و سیب زمینی، سیر، بروكلی، كدو سبز، قارچ و گوجه فرنگی و سبزی ها سرشار از پتاسیم هستند. حبوبات نیز از این نظر غنی اند. میوه ها و سبزی ها دارای مقدار كم سدیم هستند و باید به وفور مصرف شوند. در مطالعات مقایسه ای میان گیاه خواران با افراد غیرگیاه خوار، مشاهده شده است كه متوسط فشارخون گیاه خواران كمتر است. یكی از علل این تفاوت را دریافت بیشتر پتاسیم در گیاه خواران دانسته اند.
▪مركبات، توت ها و سبزی های دارای برگ سبز، منابع خوب ویتامین ث هستند. دریافت كم این ویتامین با پرفشاری ارتباط دارد. مصرف مكمل ویتامین ث درافراد دچار پرفشاری و همچنین افراد سالم سبب كاهش فشارخون می شود.
▪ گوشت و مرغ طبخ شده بدون نمك برای افراد دچار پرفشاری توصیه می شود. برای معطركردن گوشت می توان از سبزیهای معطر، ادویه ها و میوه ها استفاده كرد. به عنوان مثال برای گوشت گوسفند از مرزنگوش و مریم گلی، برای مرغ از شوید و ترخون و برای جگر از پرتقال می توان استفاده كرد.
▪ ماهی تازه، منجمد یا كنسروشده بدون آب نمك هم مفید هستند.
▪ سبزی های ریشه ای مانند سیب زمینی، همچنین برنج، ماكارونی، رشته ها و حلیم بدون نمك و همچنین مواد نشاسته ای دارای سدیم كم هستند و می توان به عنوان پایه ای برای وعده غذایی از آنها استفاده كرد.
▪دانه كنجد و سبزی های برگ سبز، منابع كم سدیم و تأمین كننده كلسیم هستند.
▪ سیر نیز به كاهش فشارخون كمك می كند.
●از چه غذاهایی باید پرهیز كرد؟
▪ از مصرف سوسیس، كالباس، كنسرو گوشت، برگرها و سایر فرآورده های گوشتی به علت دارا بودن مقادیر بالای سدیم باید پرهیز كرد. سبزی های كنسروشده در آب نمك، زیتون شور، چیپس و سایر تنقلات شور نیز نباید مصرف شوند.
▪ ماهی دودی یا كنسروشده و تن ماهی سرشار از سدیم هستند.
▪ سس ها، سوپ ها، قرص های گوشت، كنسرو لوبیا و سایر غذاهای آماده مصرف می تواند سبب تشدید بیماری شود.
▪مصرف الكل با فشاربالا ارتباط داشته و می تواند سبب تشدید بیماری شود.
▪ در طبخ به جای كره و روغن نباتی جامد بهتر است از روغن زیتون، سویا و كانولا استفاده كرد.
▪ مواد حاوی كافئین از قبیل قهوه، چای، نوشابه های كولا و شكلات، سبب افزایش فشارخون می شوند و باید در حد اعتدال مصرف شوند.
▪ كاهش وزن و حفظ وزن طبیعی از اركان اساسی هر برنامه طراحی شده برای مقابله با پرفشاری هستند.
▪ نیاز روزانه یك فرد بزرگسال به نمك یك دهم قاشق چای خوری است. مقادیر بیشتر نمك فقط در شرایط آب و هوایی گرم لازم است. در این موارد یك قاشق چای خوری نمك كافی خواهد بود.
▪ برای كاهش فشارخون پیاده روی سریع ۳۰ تا ۴۵ دقیقه در روز و ۳ تا ۵ بار در هفته توصیه می شود.
▪ مصرف سیگار سبب تشدید پرفشاری شده بنابراین توصیه به ترك سیگار می شود.
منبع : روزنامه ایران


همچنین مشاهده کنید