یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

تغذیه مناسب سردرد و میگرن


تغذیه مناسب سردرد و میگرن
سردرد معمولاً به صورت دردی مبهم تعریف می شود كه به دنبال ناراحتی یا استرس ایجاد می شود. از علل مهم آن بعد ازموارد مذكور می توان به مشكلات مربوط به عضلات پشت یا گردن اشاره كرد. اگر درد متعاقب بیدار شدن ازخواب ایجاد شود، معمولاً نشان دهنده فشار خون بالا است.
حدود ۱۰ درصد از سردردها به عنوان سردردهای میگرنی نامیده می شوند كه معمولاً علل ژنتیكی دارند. این نوع سردردها ناشی ازگشاد شدن یا تنگ شدن عروق مغز است. توجه كنید اگر به صورت ناگهانی و شدید دچار سردرد شدید برای تشخیص علت آن حتماً بایستی به پزشك مراجعه نمایید.
مواد غذایی حساسیت زا ممكن است در حین خوردن غذا آشكار شود و پس از مدتی كه هضم و جذب صورت گرفت، باعث ایجاد میگرن شود. تغییرات هورمونی و استرس نیز ممكن است از علل مهم میگرن باشد.
مواد غذایی حاوی عناصر و تركیباتی هستند كه عروق خونی را تحت تاثیر قرار می دهند و در افرادی كه مستعد به سردردهای میگرنی هستند ایجاد مشكل می نمایند.
این تركیبات در غذاهایی چون شیر گاو، شكلات و پنیر سفت و كهنه، مركبات، كنسروهای گوشت و ماهی، محصولات تخمیری، آجیل، انجیر، خرما، كشمش، پیاز، آسپارتام یا قندهای رژیمی و كافئین دیده می شود. بنابراین از مصرف آنها بایستی پرهیز نمایید. سیگار و قرص های ضد بارداری نیز در ایجاد سردرد نقش دارند.
چربی های اشباع شده نیز یكی از علل مهم ایجاد سردردهای میگرنی هستند كه علت آن به واسطه افزایش ترشح مواد ایجاد كننده سردرد است.
● مواد مغذی مفید در سردردها
▪ ویتامین ب ۱۲:
ممكن است كه باعث كاهش علائم شود.
▪ منیزیوم:
باعث كاهش سردردهای میگرنی بالاخص در زنان می شود. لازم به توضیح است منیزیوم بایستی همراه با ویتامین ب شش مصرف شود، چرا كه این ویتامین باعث تجمع داخل سلولی منیزیوم شده و در میگرن های شدید و حاد تجویز این دارو تحت نظر پزشك بسیار موثر است.
▪ كلسیم:
ممكن است باعث كاهش علائم شود و بایستی همراه با ویتامین دی مصرف شود.
یك نكته بسیار مهم آنكه روغن گل پامچال دارای خاصیت ضد التهابی بوده و باعث كاهش درد در این بیماران می شود.
● عوامل غذایی تشدیدكننده میگرن
▪ گلوتامات:
نمك یا اسید آمینه ای كه در بافت های عصبی موجود است. این ماده در محصولات آماده شده به میزان زیادی وجود دارد. به این منظور باید برچسب روی محصولات را به دقت مطالعه كرد. این ماده در انواع كنسرو و غذاهای یخی وجود دارد.
▪ آمین ها:
بعضی غذاهای حاوی آمین ها، فعال كننده رگ ها هستند و به نظر می رسد آغازگر انقباض رگ های خونی در مغز می باشند. تیرآمین و فنیل اتیل آمین دو ماده اصلی مسبب این مشكل هستند. اگرچه سایر آمین ها نیز ممكن است اثرات مشابهی داشته باشند. در ذیل به بررسی منابع برخی آمین ها می پردازیم.
تیرآمین در، برخی پنیرها به خصوص پنیرهای مانده، میوه ها و سبزی های كال و فاسد، خوراك كلم، مخمرها، انواع آجیل، ماهی شور، كنسرو شاه ماهی، خامه ترش، آواكادو، سوسیس های تخمیری و گوشت های مانده یا چرب وجود دارد.
فنیل اتیل آمین در كاكائو، شكلات، پنیر و مواد غذایی ای كه دارای این سه ماده غذایی هستند، یافت می شود.
اكتویامین در مركباتی مثل لیمو، پرتقال، گریپ فروت و ... یافت می شود.
مواد غذایی نام برده از گروه آمین ها، باعث افزایش آزاد شدن سروتونین در مغز و تحریك اعصاب مغز می شوند. همچنین ایجاد سردرد می كنند.
▪ مس:
گمان می رود كه مس در متابولیسم آمین های فعال كننده رگ ها نقش داشته باشد و احتمال بروز حمله میگرن را افزایش دهد. آجیل ها، شكلات، جوانه گندم و صدف خوراكی ازمنابع غذایی حاوی مس به شمار می روند. پرتقال و گریپ فروت و نارنگی باید از رژیم غذایی حذف شوند. زیرا مركبات جذب روده ای مس را افزایش می دهند و ممكن است در فرآیند آغاز حمله های میگرن نقش داشته باشند.
▪ كافئین:
زیاد مصرف كردن و یا كاهش كافئین در بدن نیز در تشدید میگرن موثر است. هم چنین ترك ناگهانی مصرف چای و قهوه، كه هر دو كافئین دارند، ممكن است در برخی اشخاص مستعد، زمینه ساز بروز میگرن باشد.
▪ مواد غذایی چرب و سرخ شده:
مواد چرب و مواد غذایی ای كه با روغن زیاد سرخ می شوند عامل تشدید میگرن هستند.
▪ نیتریت:
سوسیس و گوشت نمك سود كه به آنها ماده نگه دارنده نیتریت افزوده شده، نباید مصرف شود، چون می توانند عامل بروز میگرن در افراد مستعد باشند.
● غذاهای مفید
مرغ، خروس و بوقلمون از دسته غذاهای كم چرب و غنی از پروتئین هستند. مصرف غذاهای پروتئینی منجر به نوسان میزان قند خون نمی شود. گمان می رود كه كمبود میزان قند خون از جمله عوامل میگرن است. غذاهای پروتئین دار نظیر تخم مرغ، گوشت گاو و حبوبات باید در هر وعده غذایی گنجانده شوند. مصرف میان وعده های حاوی پروتئین فراوان نیز مفید است.
سیب، گلابی، گیلاس، زردآلو و انگور میوه هایی هستند كه مصرف آن ها موجب افزایش منظم قند خون می شود. این میوه ها میان وعده های غذایی بسیار خوبی برای حفظ و كنترل قند خون هستند.
حلیم جو، نان چاودار و حبوباتی نظیر لوبیا قرمز، عدس سبز و قرمز، نخود و لوبیا همگی دارای فیبرهای محلول بوده و به تثبیت قند خون كمك می كنند. این غذاها منابع خوب كربوهیدرات بوده و حبوبات نیز منابع خوب پروتئین هستند.
منبع : روزنامه کیهان


همچنین مشاهده کنید